Muizen wegjagen met geur: op diervriendelijke wijze muizen op afstand houden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muizen met geur verjagen

Wanneer je denkt aan het bestrijden van muizen, dan denk je natuurlijk meteen aan de oude, vertrouwde muizen. Maar, wanneer het gaat om het voorkomen van muizen in huis of het wegjagen van muizen, dan heb je aan een sterke geur misschien al voldoende.

Kan je muizen wegjagen met geur? Ja en nee. Muizen zullen een sterke, voor hen vieze, geur maar al te graag vermijden. Dat betekent echter niet dat je een muizenplaag in huis met alleen geur kunt bestrijden. Gebruik geur om muizen in huis te voorkomen en wanneer je al muizen hebt, zal je zwaardere middelen moeten gebruiken.

Er is niemand die het fijn vind om muizen in huis te hebben, tenzij het je huisdieren zijn uiteraard! Maar voor de mensen die van de muizen in huis af willen, zijn tal van middelen, oplossingen en producten op de markt. Een goede, diervriendelijke en natuurvriendelijke oplossing tegen muizen is geur.

Muizen kan je erg goed uit je huis houden door geur in te zetten om ze te verjagen. Sterke, pittige en chemische geuren doen het altijd vrij goed. Hieronder leer ik je alles dat je moet weten over het verjagen van muizen door middel van geur.

Werkt geur wel om muizen tegen te gaan?

Muizen en ratten behoren qua aantallen tot de meest voorkomende dieren Nederland. Door middel van hun extreem goede reukvermogen, weten deze vervelende knaagdieren precies waar ze moeten zijn. Maar dit reukvermogen kunnen we ook inzetten om de muizen uit onze huizen te verjagen.

Om van deze knaagdieren af ​​te komen, kan je sterke, pittige en chemische geuren inzetten. Welke geuren je precies tegen muizen in moet zetten, lees je hieronder. Eerst gaan we in op de vraag of het verjagen van muizen door middel van geur wel echt werkt.

Er zijn veel geuren die een afwerende werking hebben op muizen. Ze houden simpelweg niet van bepaalde sterke, chemische of pittige geuren en zullen deze dan ook vermijden. Maar hoe je de geur tegen muizen inzet, bepaalt of het werkt of niet.

Je moet de geur namelijk verspreiden op de plekken waar ze het huis binnenkomen. Het doel is om de muizen af ​​te weren voordat ze binnenkomen. De muizen zullen koste wat het kost de geur vermijden en gaan opzoek naar een aangenamer plek om voeding, vocht of onderdak te zoeken.

Maar als de muizen al in huis zijn, wordt het een ander verhaal. Het gebruik van geur is niet voldoende om een muizenplaag in huis te bestrijden. Het werkt echter zeer effectief om te voorkomen dat muizen je huis binnenkomen.

Hieronder lees je de allerbeste geuren die je tegen muizen in kunt zetten om ze op afstand te houden en voorgoed te verjagen.

Ammonia houdt muizen effectief op afstand

Ammonia is een geur waar muizen beslist een hekel aan hebben. De reden? Muizen herkennen de geur van ammonia als die van van een roofdier dat zijn territorium gemarkeerd heeft. Muizen hebben veel natuurlijke vijanden en zijn dan ook geneigd om plaatsen met deze geur te vermijden.

De beste methode is om een kleine hoeveelheid ammonia in een glas of een potje te doen en deze neer te zetten op een plaats waar muizen je huis binnen kunnen komen of waar je vermoedt dat ze zitten. Ben je bang voor het morsen? Gebruik dan een met ammonia doorweekte doek.

Zou je gelijk willen proberen om ammonia tegen muizen te gebruiken? Klik dan hier om direct het aanbod van ammonia op bol.com te bekijken.

Let er wel op dat ammonia niet veilig is voor kinderen en voor huisdieren, ga er dus vooral voorzichtig mee om. Leg het op plaatsen waar zij niet mogen of kunnen komen. Je zal zien dat muizen toch vaak komen op plekken waar moeilijk bij te komen is, dus dat hoeft geen probleem op te leveren.

Ammonia als opruim- en afweermiddel tegen muizen

Naast het feit dat ammonia muizen effectief verjaagt is het ook nog eens een erg goed en hygiënisch schoonmaakmiddel. Heb je muizen in huis gehad? Gebruik dan een beetje ammonia om de omgeving schoon te maken. Ammonia is ook nog een bijzonder goed om de gebieden waar muizen keutels hebben achtergelaten op te ruimen.

Muizen laten ook nog eens feromonen (geursignalen) achter, dus een beetje ammonia is ook erg goed om de geur daarvan te maskeren. Alle schoonmaakvoordelen samen genomen en dan ook nog eens de voor ratten afschrikkende werking van ammonia, kan je met recht zeggen dat ammonia een van de beste middelen tegen muizen is!

Let wel goed op het gebruik van ammonia. Zorg ervoor dat je de ruimtes die behandeld hebt goed door lucht en bij het aanbrengen ervan gebruik maakt van handschoenen. Houd kinderen en huisdieren altijd uit de buurt van ammonia. En wellicht ten overvloede: vermeng ammonia nooit met bleekmiddel, dat is erg gevaarlijk!

Mottenballen gebruiken als muizenafweermiddel

Geloof het, of geloof het niet, maar wat tegen deze mot werkt, werkt ook tegen muizen!
Geloof het, of geloof het niet, maar wat tegen deze mot werkt, werkt ook tegen muizen!

Het klinkt misschien vreemd, maar een bijzonder effectief afweermiddel tegen muizen zijn mottenballen. Ja, die balletjes die je bij je kleding legt om de motten ervan te weerhouden deze aan te vreten.

Plaats de mottenballen op de toegangspunten die de muizen gebruiken om bij jou naar binnen te komen, of juist op de plaatsen waar je de muizen hebt gezien en ze zullen er niet meer in de buurt komen.

Je hebt mottenballen van verschillende soorten werkzame stoffen, meestal kamfer, naftaleen of paradichloorbenzeen. Deze drie stoffen zijn allen giftig en moeten dan ook met zorg worden gebruikt. Laat huisdieren of kinderen dan ook nooit in de buurt komen.

Wellicht is het aan te raden om de mottenballen speciaal te reserveren voor plekken waar muizen komen, maar niet je kinderen of huisdieren. Ik denk daarbij aan de zolder, de kelder of de garage.

Klik hier om de actuele prijzen van mottenballen op bol.com na te zien. Voor een paar euro heb je al een hele zak. Ik vond ze verbazingwekkend goedkoop!

Lekker pittige chili tegen muizen

Chili-olie is een veelgebruikt ingrediënt dat irritatie veroorzaakt bij contact, inslikken of inademen. Denk aan daarbij aan een soort “pepperspray voor muizen”. De irriterende effecten van chili-olie werken dan ook erg goed op de muizen in en zorgen ervoor dat zij bij je huis uit de buurt blijven.

Onderzoekers van de Chulalongkorn Universiteit in Thailand hebben de werking van chili-olie op muizen onderzocht en kwamen erachter dat de chili-olie zo goed muizen kan verjagen dat ze zelfs bij het als lokaas gebruikt voedsel uit de buurt bleven.

De geur van chili houdt muizen effectief op afstand.
De geur van chili houdt muizen effectief op afstand.

Dat gezegd hebbende, chili-poeder heeft ook twee belangrijke nadelen. Het eerste nadeel is dat de muizen vrij dit in de buurt moeten komen voordat de irriterende werking ervan begint. Het tweede nadeel is dat je ook bij chili-olie goed uit moet kijken voor kinderen of huisdieren die ermee in aanraking kunnen komen!

Pepermunt ruikt lekker en werkt om muizen te verjagen

Pepermunt is een zeer effectief middel om muizen te verjagen. Muizen hebben een zeer sterk ontwikkeld reukvermogen. Wat voor ons als een lekker fris pepermuntje ruikt, ruikt voor muizen vele mate sterker en pittiger. Muizen zullen pepermunt dan ook zeer zeker vermijden.

Je kunt pepermunt eigenlijk op twee manier inzetten om muizen te verjagen: je kunt pepermuntplanten houden of je kunt pepermunt olie gebruiken. Beiden hebben voor- en nadelen, maar werken zeer goed tegen muizen.

Pepermuntolie is met recht een veel voorkomende aanbeveling voor het afschrikken van muizen in huis. Pepermuntolie heeft afstotende effecten op veel verschillende soorten dieren en insecten. Dat ligt ongetwijfeld aan de kenmerkende pittige geur van pepermunt.

Pepermuntolie werkt het beste bij dagelijks gebruik en in hogere doseringen. Wees voorzichtig bij het gebruik van pepermuntolie in huis. Zeker onverdund of bij het gebruik in de buurt van kinderen of huisdieren. Het kan irriterend werken voor keel, neus en ogen.

Je kunt pepermuntolie rechtstreeks en onverdund aanbrengen in de omgeving waar je de muizen wilt weren. Ook kan je het verdunnen met water en het in een plantenspuit gieten om het overal makkelijk aan te kunnen brengen.

Klik hier om het aanbod van pepermuntolie op bol.com te bekijken.

De pepermuntplant heeft duidelijk een sterke geur waar muizen niet zo dol op zijn. Pepermunt is een menthol die erg krachtig is keel, neus en ogen kan irriteren. Vanwege het sterke reukvermogen zal dit voor muizen nog vele malen erger zijn en hun dan ook met gemak verjagen. Een vleugje pepermunt houdt muizen dan ook zeker weg.

De pepermuntplant is geen lastige plant en kan je gemakkelijk in een potje groeien of buiten in de tuin. Zet de plant strategisch neer om de muizen zo goed mogelijk te verjagen.

Geur werkt niet altijd voldoende tegen muizen

Het bestrijden van muizen is niet altijd even makkelijk. Je hebt geduld nodig en je moet weten hoe je deze muizen effectief kunt verjagen. Daar help ik je graag mee!
Het bestrijden van muizen is niet altijd even makkelijk. Je hebt geduld nodig en je moet weten hoe je deze muizen effectief kunt verjagen. Daar help ik je graag mee!

Natuurlijke muizenwerende middelen kunnen werken, maar zeker niet altijd. Ze kunnen zeker geen kwaad, maar zullen niet altijd even goed werken voor wat betreft het verjagen van muizen zoals je had gehoopt.

Er is veel bezorgdheid over het misbruik of overmatig gebruik van chemicaliën en mensen gaan dan op zoek naar een natuurlijk alternatief. Daarnaast zijn er mensen die juist op zoek zaan naar een humane oplossing voor hun muizenprobleem of juist iets willen dat voor kinderen of huisdieren veilig is.

De nadelen van het gebruik van geur om muizen te verjagen

Je hebt de voordelen al gehad, maar er zijn ook een aantal nadelen bij het gebruik van geur tegen muizen.

Nadeel #1: je kunt met geur muizen niet bestrijden, alleen verjagen! Hoe meer tijd je verspilt aan het proberen om muizen te bestrijden met geuten, hoe meer tijd de muizen zich voort kunnen platen. Een tweetal muizen kan in een jaar tijd tot wel 2000 nakomelingen voortbrengen!

Nadeel #2: muizen verjagen met geur is niet altijd eenvoudig. Je moet weten waar je de geuren tegen muizen in moet zetten. Dat zijn: op de verstop-plaatsen, op toegangspunten en op plekken waar je ze absoluut weg wilt houden. Weet je niet waar ze zitten? Dan weet je vaak ook niet waar je de geurbronnen moet plaatsen!

Nadeel #3: muizen door middel van geur verjagen is symptoombestrijding. Prima dat je muizen met geur kan verjagen, maar wat doen die muizen überhaupt bij jou in de buurt? Vaak zijn ze op zoek naar voedsel, vocht of onderdak. Maar daar doe je niets aan door de muizen alleen met geur af te schikken.

Kortom: geur werkt goed om muizen te verjagen of af te schrikken, maar moet goed doordacht en samen met andere muizenbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Alleen met geur kom je er meestal niet.

Gebruik geur altijd in combinatie met een muizenval

Zoals je inmiddels wel hebt begrepen, kom je met geur een heel eind in jouw strijdt tegen de muizen in en om je huis. Maar daarmee schrik je de muizen waarschijnlijk alleen een beetje af of je verplaatst het probleem naar een andere locatie in of om huis. Je moet dus ook ander bestrijdingsmiddelen tegen muizen inzetten.

Ik raad get gebruikt van deze muizenvallen aan:

De oude en vertrouwde muizenval zal altijd het beste en meest betrouwbare middel zijn om muizen mee te bestrijden. Het is een kwestie van de muizenval op een tactische locatie plaatsen en een goede lokaas gebruiken. Kaas, pindakaas, appelstroop of een stukje vlees zijn allemaal voorbeelden van lokaas die je kunt gebruiken.

Een moderne muizenval is niet duur en ook nog eens hygiënisch in gebruik. Vaak zit de gevangen muis er helemaal middenin, waardoor je de muis zelf niet hoeft aan te raken. Met een klein knopje of hendeltje kan je de val zo openen en de dode muis zo in de vuilniszak laten vallen.

Bol.com heeft een groot assortiment aan muizenvallen op hun website. Klik nu hier om alle muizenvallen op bol.com te bekijken.

Muizen met geur bestrijden en jouw ervaringen

Zoals je gelezen hebt, is het verjagen van muizen door het verspreiden vaan een bepaalde geur goed te doen. Het werkt effectief om de muizen weg te houden, maar is helaas geen effectieve oplossing om een bestaande muizenplaag te bestrijden.

Hoe je ook van plan bent om een muizenprobleem te bestrijden, realiseer je wel dat het veel gemakkelijker is om te voorkomen dat muizen naar binnen komen, dan om te proberen ze eruit te halen wanneer ze eenmaal binnen zijn gekomen.

Heb jij ervaring met het verjagen van muizen door middel van geur? Weet jij misschien nog een geur waar muizen van walgen? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!

Kan ik of een lezer je helpen met een vraag over het bestrijden van muizen? Laat hieronder een berichtje achter en dan doen we ons best om je te helpen

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Muizen wegjagen met geur: op diervriendelijke wijze muizen op afstand houden”

 1. Hallo peter
  Helpt chloor tabletten ook tegen muizen denk in een doosje met kleine gaatje wat ik dan buiten kan zetten
  Bij de planten waar ze aan Etten
  Helpt chloor ook tegen ratten
  Wat is u idee
  Mvg

  Beantwoorden
  • Hoi Jack,

   Je kunt het zeker proberen. Maar mijn vermoeden is dat het maar tijdelijk gaat helpen. Ze zullen er vermoedelijk aan wennen en dan zal je ze weer zien. Beter is ammoniak. Muizen denken dat de geur van ammoniak de urine van een roofdier is en vermijden dat als de dood.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hoi Jack. Ja met chloor kun je ze verjagen . Ook azijn vinden ze een vreselijke geur. Ik struinde vanmorgen internet af, er lagen 2 dode babymuizen in mn flat. 2 dagen geleden. Ik wist dat er een zat, t hele jaar al. Maar ze heeft dus een nest jongen gekregen. Maar hier loopt ook Jerry rond , mijn stevige zwarte kater. Onder t aanrecht ……. o k de tips die ik vond; sambal verjaagt ze, gemberpoeder, pepermuntolie, chloor en azijn, en nog n paar tips, gewoon natuurlijke middelen. Ze hoeven voor mij niet dood. Ik heb ze 5 x in totaal gezien, ze zijn echt schattig. Maar dit werd me te bont. De lijken lucht van een muis in t hok. Een pletval vind ik pure dierenmishandeling, soms leven ze dan nog. Als ze wegblijven is t goed. Succes, azijn en chloor helpt echt! Ze zijn weg.

  Beantwoorden
  • Azijn leek een echte top-tip, in ons geval was de overlast van muizen (op het terras van ons appartement). Azijn en eucalyptus verstuiven rond de afvoerbuis – regenwater – (dat was hun favoriete binnenweg naar het terras op onze vloer) was verrassend effectief! Daarnaast hebben we de opening rond de afvoerbuizen gedicht met isolatieschuim en onze vuilniszakken in afgesloten bakken met deksel geplaatst

   Beantwoorden

Plaats een reactie