Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest

Muizenvallen voor het bestrijden van muizen zijn er in vele soorten en maten. De meest voorkomende en effectieve muizenbestrijdingsmiddel is en blijft de ouderwetse muizenval. Maar het vangen van muizen met de muizenval is niet zomaar een kwestie van een val plaatsen en het komt goed.

Als je muizen in huis hebt, kan dat erg vervelend zijn. De muizen kunnen je huis of je gezondheid op vele manieren aantasten. Zo kauwen door bedrading, stelen ze van alles rond huis, nestelen of graven ze in je muren en knagen alles aan wat los en vast zit.

Wat is nu de juiste manier om muizen in huis te bestrijden? Veel mensen maken gebruik van muizenvallen – en dat is goed. Maar wat gebeurt er als muizen niet in de val trappen? Hoe weten de muizen dat ze de vallen moeten vermijden? Waarom trappen de muizen niet in mijn vallen?

Feit is natuurlijk dat muizen niet weten wat een muizenval is, maar ze weten donders goed dat ze mensen en roofdieren moeten vermijden. Dat heeft alles te maken met waarom muizen niet in de muizenval trappen.

Heb je last van muizen in huis en wil je gebruik maken van een muizenval? Lees dan dit artikel goed door om er precies achter te komen wat er mis gaat en vooral ook wat je wel moet doen om ervoor te zorgen dat de muizen in je val trappen.

Waarom trappen muizen niet in mijn muizenvallen?

Hieronder zet ik alle mogelijke redenen uiteen waarom muizen niet in de door jou geplaatste muizenvallen trappen. Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor een leeg blijvende muizenval, maar de meest voorkomende zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Naast het opnoem van wat je mogelijk verkeerd doet, zet ik per onderwerp neer wat je anders zou kunnen doen om de muizen wel goed naar je vallen te lokken. Je kan dit overzicht gebruiken als een opsomming van wat je allemaal niet moet doen, of juist als een checklist voor wat je wel moet doen om de muizen in je vallen te krijgen.

Woon je in een huurhuis? Neem dan een kijkje naar mijn artikel over Muizen in een huurhuis, wat moet de woningbouw doen en wat moet de huurder doen? om te kijken of de verhuurder misschien ook actie zou moeten ondernemen.

Je gebruikt verkeerd lokaas om de muizen naar je val te lokken

Er is slechts een kleine hoeveelheid lokaas nodig om muizen naar je val te lokken. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is meer dan voldoende. Gebruik je teveel lokaas, dan vreten de muizen wat weg en gaan ze er weer vandoor.

Muizen lok je het best met eiwit- en calorierijk voedsel, zoals pindakaas of hazelnootpasta. Muizen eten voornamelijk noten en zaden, dus kies een lokaas dat daarbij aansluit. Naast pindakaas is havermout en chocolade meestal een succes om muizen naar je vallen te lokken.

Trouwens, wordt zoals gekookte wordt, salami of spek doen het ook erg goed. Probeer het maar eens!

Foto van een muis die pinda's eet
Muizen eten het liefst noten en zaken. Kaas gaat niet helpen om een muis in een val te laten trappe!

Het is overigens altijd aan te raden om meerdere muizenvallen te plaatsen. Ik raad dan ook aan om zoveel mogelijk verschillende soorten lokaas aan te bieden. Ten eerste heb je dan een grotere kans op een muis in je val en ten tweede kom je er zo goed achter wat voor lokaas voor deze muizen het beste werkt!

Ten slotte nog een laatste tip: Je hoeft niet alleen voedsel als lokaas te gebruiken. Zeker in de herfst en de winter doen materialen voor het bouwen van een nest het ook erg goed. Denk hierbij aan materialen zoals katoen, touw, papier en karton.

Wanneer de muizen al goed doorvoed zijn, of wanneer zij al in hun nest voldoende hebben, kan het aanbieden van voedsel ze niet effectief naar je muizenval lokken. Ook dan is het aan te raden om wat nestmateriaal te gebruiken.

Je plaats de muizenval op de verkeerde locatie

Een goede plaatsing van vallen is een essentiële stap voor effectief gebruik van muizenvallen. Kijk altijd eerst of je kan achterhalen waar de muizen zich bevinden. Plaats muizenvallen altijd in gebieden waar je ze veel ziet. Typische plaatsen waar muizen komen, zijn: langs muren, achter apparaten, achter grote objecten en in donkere hoeken.

Ook zolders, garages, schuren, kelders en bergingen zijn plaatsen waar muizen zich vaak ophouden.

Het kan ook nut hebben om muizenvallen nabij regenpijpen te plaatsen. Muizen houden zich graag in regenpijpen en dakgoten op (leestip!).

Plaats muizenvallen haaks op de muur, waarbij het lokaas de muur bijna raakt. Muizen rennen namelijk altijd zo dicht mogelijk langs muren, meubilair en andere objecten die hun beschutting bieden. Daar voelen muizen zich het meest veilig.

Muizen staan ​​bekend als neofoob – een angst voor iets nieuws of onbekends. Ze zijn super voorzichtig met alles wat nieuw is in hun omgeving, zoals de door jou geplaatste muizenvallen. Geef de vallen dus goed de tijd, misschien moeten de muizen alleen maar aan je vallen wennen voordat je erin trappen.

Waar je de vallen ook plaatst, doe het altijd naast beschutting, zoals je muur, een meubel of een ander groot object. Dat is noodzakelijk omdat muizen altijd langs beschutting rennen en ze grote, open ruimten altijd vermijden. Muizen zullen nooit in je val trappen als ze midden in de kamer liggen.

Er zijn onvoldoende vallen geplaatst om muizen effectief te bestrijden

Een veel voorkomende fout bij het plaatsen van muizenvallen is dat er te weinig vallen worden neergezet. Het gebruik van muizenvallen is niet zoals in een Tom & Jerry tekenfilm. Ga er maar vanuit dat minder dan 6 muizenvallen plaatsen volkomen zinloos is.

Een goed voorbeeld van hoe je muizenvallen effectief inzet in een keuken:

 • Een achter de koelkast
 • Voor het aanrecht een val
 • Bij ieder entree naar de keuken een val
 • Twee vallen in de gang of ruimte dat aan de keuken grenst

Hopelijk heb je nu een beter beeld qua aantal muizenvallen waar je aan moet denken bij een effectieve muizenbestrijding. Kom je vallen te kort? Klik hier om het aanbod van muizenvallen op bol.com te bekijken of ga voor dit aanbod aan effectieve en voordelige muizenvallen:

Je moet dus meer vallen leggen dan je waarschijnlijk in eerst instantie zou denken. Dank komt omdat muizen zich razendsnel voort kunnen planten en jij goed moet testen hoe het gebruik van de muizenvallen optimaal is.

Elke maand werpen de vrouwelijke muizen een nieuw nest van maximaal 15 muizen en het duurt slechts zes weken voordat die muizen zelf weer kunnen voortplanten. Laat een muizenplaag dan ook niet te lang voortduren en onderneem direct actie!

Niet rustig beginnen met een paar muizenvallen, maar ga “all in”

Of het nu bijgeloof is, beginners geluk of iets heel anders. Je hoort heel vaak dat je bij het eerste gebruik van de muizenvallen de meeste kans hebt om muizen in je val te laten trappen.

Zet hier dan ook vol op in en gebruik de eerste keer zoveel mogelijk vallen en verschillende soorten lokaas als het kan. Niet rustig een van een beginnen om te kijken wat werkt, maar alles tegelijk.

Werkt het? Laat hieronder bij de reacties een bericht achter, want ik ben erg benieuwd!

Bij het aanraken van een muizenval of lokaas moet je altijd handschoenen gebruiken

Foto van iemand die muizenafval schoonmaakt en handschoenen draagt
Het gebruik van handschoenen is erg belangrijk wanneer je muizenvallen plaats. De geur van mensen zal muizen wegjagen.

Muizen hebben een extreem goed reukvermogen. Wanneer ze mensen of roofdieren ruiken, schieten ze gelijk weg of vermijden ze de plaatsen in kwestie. Dat betekent dat je, wanneer je het lokaas voorbereidt of de muizenval plaatst, altijd handschoenen moet gebruiken.

Muizen zijn hele voorzichtige, alerte en schuchtere wezentjes en wanneer ze ook maar iets van een mens denken te ruiken gaan ze dat vermijden.

Controleer de muizenvallen zo vaak mogelijk

Naast het ruiken van mensen, of roofdieren, is er nog een geur dat muizen erg doet schrikken: de geur van dode muizen.

Als de muizen niet in de door jou geplaatste vallen trappen, en je hebt in het verleden er al een muis gevangen, controleer ze dan vaker. De geur van dode muizen werkt als een grote waarschuwing voor gevaar voor andere muizen. Ze zullen die omgeving koste wat het kost verwijderen.

Wat kun je daar tegen doen?

 • Vaker de geplaatste muizenvallen controleren
 • De plaatsing van de vallen even elders doen
 • De ruimte goed luchten

Ga in ieder geval niet als een bezetene schoonmaken met allerlei middelen, ook dat zullen de muizen vermijden. Gewoon zoals altijd blijven schoonmaken.

Geur speelt een belangrijke rol bij muizen. Ook bij de bestrijding ervan. Wist je dat je geur tegen muizen kan gebruiken om ze weg te jagen? Lees mijn artikel daarover voor meer informatie.

Plaats de muizenvallen eens elders in huis

Het verwisselen van plaats waar je de muizenvallen gebruikt is altijd goed. Niet iedere dag, maar wel af en toe. Dat kan meerdere voordelen hebben.

Zo weet je bijvoorbeeld niet altijd precies waar de muizen zitten en hoe zij zich door het huis verplaatsen. Wanneer je de muizenvallen eens in de zoveel tijd ergens anders niet zet, merk je gelijk waar de muizen in je val trappen.

Een ander voordeel is, is dat je meer muizen te pakken kan krijgen. Heb je een muis in je huis gezien? Je kan er donder op zeggen dat er meer zijn, misschien wel veel meer. Het is daarom dan ook een goed idee om af en toe te plaats van de vallen te wisselen.

Heb je niet genoeg muizenvallen om de vallen ook elders te plaatsen? Klik hier om naar de muizenvallen op bol.com te kijken of zie dit pakket:

De beste plaats om een muizenval neer te zetten is naast de muur

Muizen voelen zich het veiligst langs de meur en andere grotere objecten. Daar hoeven ze het gevaar van een kant minder in de gaten te houden en ze vallen minder op. Let maar eens op dat muizen altijd langs muren lopen en dat je er nooit een even lekker midden in je kamer uit ziet rusten.

En als ik zeg “plaats de muizenval naast de muur”, dan bedoel ik ook echt naast de muur. Enkele millimeters van de muur af, niet eens een centimeter. En met de lokaas naar de muur toe.

Als er ook maar een tip is om muizen beter in je vallen te laten trappen, is het deze wel!

Over de muur gesproken: wist je dat het goed is om alle gaten in de muren met staalwol te vullen tegen de muizen? Dan kan een verspreiding van de muizen effectief helpen tegengaan.

Maak niet te veel schoon

Urine van muizen kan gevaarlijk zijn (leestip), is vies en onhygiënisch, maar voor muizen is het een teken van veiligheid. Wanneer een muis een plaats met urine markeert, of even de tijd neemt om ergens te plassen, doet hij dat alleen wanneer hij zich veilig waant.

Urine is dan ook een teken voor muizen dat de kust veilig is. Wat ik hiermee wil zeggen? Als het even kan, ga niet als een bezetene schoonmaken waar de vallen liggen. Het kan je zelfs iets opleveren om dat niet te doen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je alle vuiligheid in de omgeving moet laten voor wat het is. Schoonmaken is altijd goed, maar doe het niet teveel extra waar je gebruikt maakt van muizenvallen.

Je schrikt muizen af ​​door eerder gebruik van gif, laat dat gif achterwege

Het kan voorkomen dat muizen plaatsen vermijden waar (eerder) gif is gebruikt om de muizen te bestrijden. Het hoeft niet altijd daaraan te liggen dat de muizen niet in je val trappen, maar dat kan zeker het geval zijn.

Wat je moet doen? Verplaats de val naar een andere locatie en kijk of de muizen daar in je val trappen. Ook hier geldt weer: ga niet als een bezetene de boel schoonmaken.

Kies je voor gif in plaats van muizenvallen? Lees dan mij artikel Muizen eten gif niet, wat moet ik doen?.

Muizen trappen alleen in goede muizenvallen

Foto van een ouderwetse muizenval met een houten ondergrond
Houten muizenvallen zijn helaas minder goed geschikt voor hergebruik. Modernere muizenvallen zijn vele malen beter en je kunt je dan ook het beste daarin verdiepen.

Muizenvallen kunnen altijd en overal worden gebruikt. Het kan voorkomen dat je geen gif wilt of kan gebruiken en dan biedt de muizenval uitkomst. Een muizenval heeft vele voordelen ten opzichte van gif:

 • Je kunt een muizenval zo goed als onbeperkt gebruiken.
 • De muis is op slag dood en zal niet elders liggen rotten.
 • Opruimen van dode muizen is heel gemakkelijk.
 • Is makkelijk in gebruik.
 • Muizenvallen zijn vaak niet duur.

Maar bovengenoemde voordelen gelden alleen als je gebruik maakt van een kwalitatief goede muizenval. Die ouderwetse houten muizenvallen zijn helaas niet zo goed. Na een of enkele keer af gaan, gaat het hout iets krom staan, waardoor het geheel gaat wiebelen. Het mechanisme kan stroef worden en ga zo maar door.

Een kwalitatief goede muizenval zoals die van het merk Wonact blijft lang goed werken en is bijzonder effectief. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Klik hier om de muizenvallen die bol.com aanbiedt te bekijken, of volg de link hieronder voor de topper van Wonact:

Conclusies en ervaringen

Muizen hebben een bijzonder goed reukvermogen en zijn grote (nouja, kleine) bangeriken. Dat zijn de twee feiten die je bij het plaatsen van muizenvallen in je achterhoofd moet houden.

Het gebruik van handschoenen om de geur van mensen te verdoezelen bij het voorbereiden en het leggen van vallen zal helpen muizen beter, gemakkelijker en sneller in de val te latten trappen.

Daarnaast is het vaak en veel controleren en van plaats wisselen van de muizenvallen ontzettend belangrijk. Plaats je je muizenval naast de muur, dan kan het bijna niet anders dan dat de muis in je val zal trappen.

Ben jij met de informatie in dit artikel geholpen? Of heb jij misschien de gouden tip voor het gebruiken van muizenvallen? Laat hieronder in de reacties een berichtje achter, ook wanneer je een aanvullende vraag hebt!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

8 gedachten over “Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd?”

 1. Mijn ervaring met de Wonact muizenval is ook erg goed! Niet alleen was het de volgende dag al in huis, maar had ik ook 2 muisjes te pakken de volgende dag

  Beantwoorden
 2. Dank voor de uitgebreide info ! Vraag: hoe krijgen we spitsmuizen ze zitten in de kruipruimte onder een houten chalet. Alle gaatjes dichtgemaakt! Al gif neergezet waar ze nog steeds van eten…1 dode spitsmuis in doosje gevonden. Vieze stank in badkamer ruiken ! Ten einde raad. Geen vogelvoer meer hangen,al anderhalf jaar niet. Wel pindakaas aan boom. Eet een spitsmuis toch niet ? Gr.

  Beantwoorden
  • Hoi Anneke,

   Pindakaas eten ze zeker wel van, maar ik verwacht niet dat je probleem daar zit.

   Mijn vermoeden is dat de muizen ergens bij jou een voedselbron (meer dan een potje pindakaas) in de omgeving hebben. Enig idee wat dat zou kunnen zijn? Ergens kapotte voedselverpakkingen gevonden wellicht?

   Hoor graag!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Handig artikel! Wij hadden nog nooit eerder last van muizen en ineens zagen we eentje rennen door de woonkamer. Kinderen helemaal in paniek. Ik had nog houten muizenvallen ooit gekregen als een surprise, deze neergezet maar dat werkte dus echt niet. Ook na het lezen van bovenstaande tips niet. Dus dacht misschien ligt het aan de val. Heb op bol de muizenvallen van protekx besteld. Ik moet zeggen deze zijn echt fijn. Echt makkelijk te zetten en heel gevoelig. Ik heb mijn kinderen nooit zo blij gezien nadat de muis na een dag al gevangen was. Voor de zekerheid nog een val gezet om er zeker van te zijn dat er niet meer waren, maar gelukkig niks meer gezien of gevangen.

  Beantwoorden
  • Beste Emilie.

   Fijn om te horen dat je zo snel van de muizen af bent.

   Wat het probleem vaak is met houten muizenvallen is dat het hout vaak niet helemaal recht is. Wanneer de muis erop gaat staan en het gaat bewegen, dan schiet het beestje weg.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Hier ook een muis in huis…. en je moet weten dat ik een kat heb 😉 Mijn kat bracht de muis binnen om te spelen en 2 seconden zijn aandacht verloren en foetsie was de muis…. ze zit onder de keuken want ze is daar via een open kastdeur onder gootsteen en in het gat waardoor de afvoerleidingen lopen… sinds 3 dagen staan er 2 wonact vallen maar helaas, de muis komt er niet aan…. pindakaas heb ik niet in huis en leg dus kaas er op….moet ik nu echt langs de winkel om pindakaas?

  Beantwoorden
  • Beste Hilde,

   Dat zal wel meevallen hoor. Muizen zijn echte alleseters en eten wat er voorhanden is. Maar pindakaas werkt wel stukken beter dan gewoon kaas. Dat muizen van kaas houden is een mythe van Tom en Jerry 🙂

   Succes met de muis!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie