Ratten bestrijden zonder gif: 6 manieren

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
ratten bestrijden zonder gif_ 6 manieren

Een rat in huis kan iedereen overkomen en zegt helemaal niets over de hygiene of hoe netjes het gezin in kwestie is. Meer over de vraag of het gemakkelijk is voor de ratten om binnen te komen.

Al heb je maar een enkele rat gezien, dan kan je er donder op zeggen dat er meerdere ratten in de buurt zijn die bij jou in de omgeving op zoek zijn naar voedsel en een lekker warm en veilig onderkomen.

Ratten zijn sluwe wezens en kunnen zich verstoppen als de beste. Het zijn extreem goede klimmers en kunnen zeer hoog springen. Als er bij jou een mogelijkheid is om naar binnen te komen, dan gaat ze dat zeker lukken.

Zitten de ratten inmiddels bij jou in of om huis, dan wis het tijd om de ratten te bestrijden. Het is begrijpelijk dat je de voorkeur geeft aan het bestrijden van ratten zonder gif. Zeker wanneer er kinderen of huisdieren in het spel zijn.

Dit artikel gaat dan ook specifiek over het bestrijden van ratten zonder gif en welke methoden en technieken je daarvoor kunt inzetten.

pinterest ratten bestrijden zonder gif_ 6 manieren

Waarom zijn ratten een probleem en waarom zou je ze bestrijden?

Ratten zijn over het algemeen vrij vieze dieren die binnen korte tijd de hele omgeving onder kunnen poepen of plassen. Ratten hebben geen controle over hun blaas en laten zelfs tijdens een het rennen kleine straaltjes urine lopen. Vies!

Ook kunnen raten grote schade in huis aanrichten door gaten te knagen, bekabeling door te kauwen en het aantasten van plinten en meubilair. Ze kunnen zelfs brandgevaar opleveren!

Bovendien is bekend dat ratten ziektes kunnen verspreiden en ook nog eens voor ander ongedierte zoals luizen en vlooien bij je in huis kunnen brengen.

Dit zijn allemaal redenen waarom ratten in huis onwenselijk is en dat je alles op alles moet zetten om ze snel en effectief te bestrijden. Daarbij is het volkomen begrijpelijk dat je dat in huis het liefst niet-giftige bestrijdingsmethoden wilt toepassen.

Direct aan de slag? Probeer dan eens een moderne rattenval! Klik hier voor het aanbod van moderne rattenvallen op bol.com of ga direct voor deze groene topper:

Hoe weet je of je ratten in huis hebt?

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen, richting de herfst en de winter, gaan de ratten op zoek naar een warm en voedselrijke omgeving. Dit betekent dat je rond de herfst en winter keer kans hebt om last te krijgen van ratten in huis.

Wanneer je een rat ziet, weet je zeker dat ze bij jou in de omgeving zitten. En waar er een is, zitten er nog veel meer! Maar ratten kunnen zich zeer goed verstoppen, dus het loont om te letten op de volgende tekenen van ratten in huis:

Let op aangevroten kabels, uitwerpselen, urine geur, onverklaarbaar rommel en meer van dergelijke tekenen dat er ratten in huis zitten. Ook moet je goed luisteren naar tekenen van ratten. Luister of je rond muren, plafonds en elders tikkende, knagende of scharrelende geluiden hoort.

Meer weten over ratten in plafonds? Lees dan mijn artikel Ratten bestrijden in het plafond – 3 stappen tegen de dakrat

Heb je het vermoeden dat er ratten in huis zijn? Ga dan direct over tot het bestrijden ervan. En als je daar de voorkeur aan geeft, dan kan dat zeker zonder gif.

Hoe weet je of je ratten in huis hebt_

Waarom zou je ratten zonder gif willen bestrijden?

Ratten doden met gif is een veel voorkomende oplossing om ratten te bestrijden. Hoewel dit in eerste instantie effectief lijkt, kan het leiden tot een aantal onbedoelde neveneffecten.

Gif werkt vrijwel nooit direct. Er kunnen uren of zelfs dagen zitten tussen het innemen van het gif in de uiteindelijke dood van de rat. Tot die tijd is de rat suf en verzwakt.

  • De rat kan op een plek dood gaan waar het lijkje gaan ontbinden en stinken en waar jij niet bij kunt
  • De rat moet onnodig langere tijd lijden
  • Kinderen of huisdieren kunnen met het geplaatste gif in contact komen
  • Huisdieren die op de rat jagen kunnen het gif binnen krijgen wanneer ze met de rat in contact komen

Hieronder lees je 6 verschillende effectieve manieren om ratten in en om huis te bestrijden zonder het gebruik van gif.

Direct aan de slag? Probeer dan eens een ultrasone rattenbestrijder. Klik hier om het aanbod aan ultrasoon bestrijdingsapparaten op bol.com te bekijken of ga direct voor deze topper:

6 manieren om ratten zonder gif kwijt te raken

Het gebruik van een ouderwetse rattenval is en blijft de meest effectieve wijze om ratten zonder gif te bestrijden. Ze zijn op slag dood, lijden niet en is vrij van giftige stoffen en chemicaliën.

Ook is een rattenval heel eenvoudig in gebruik: plaats wat lokaas, het liefst pindakaas, op de muizenval en stel deze op scherp door een hendeltje over te halen.

De plaatsing van de val is wel belangrijk: altijd langs muren en het liefst in de buurt van plekken waar ze (vaak) komen. Zet de val altijd met het lokaas naar de muur toe omdat dat is waar de ratten lopen.

Het kan 1 a 2 dagen duren voordat de ratten de vallen “vertrouwen” en erin zullen trappen. Het fijne aan de moderne rattenvallen is dat je met een eenvoudig hendeltje de rat in de vuilnisbak kunt laten vallen en je er niet mee in aanraking hoeft te komen.

Een rattenval bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaande kwalitatief goede en moderne muizenvallen met uitstekende recensies:

Hou ratten buiten door ingangen te dichten

Het buitenshuis houden van ratten is een van de meest effectieve manieren om binnen van ratten af te komen zonder gif te gebruiken. Hiervoor zal je wel wat moeten doen.

Maak een ronde langs je woning, vooral de buitenmuren, ramen en deuren, en ga na of er gaten, scheuren of kieren zijn waar ratten door naar binnen kunnen komen. Iedere opening van meer dan 2 centimeter moet direct worden gedicht

Het dichten doe je door het gat te vullen met wat staalwol en de opening vervolens te dichten met kit of een gatenvullen.

Je kunt nog zoveel vallen plaatsen, maar als de ratten makkelijk naar binnen kunnen, kom je nooit van het probleem af.

Geef ratten geen toegang tot voedsel

Je kunt het gebruik van gif gemakkelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat ratten uberhaupt niet bij je naar binnen willen komen.

Ratten zullen zich namelijk alleen vestigen in een omgeving waar zij voldoende te eten en te drinken helpen. Door ervoor te zorgen dat zij geen voedsel hebben, kan je de ratten bestrijden zonder enige vorm van gif te gebruiken.

Ga als volgt te werk:

  • Zorg voor goed afsluitbare vuilnisbakken met deksel
  • Laat nooit voedsel, ook geen dierenvoer, ’s nachts liggen
  • Ruim gemorst eten en drinken direct af
  • Bewaar voedsel altijd in gesloten en luchtdichte verpakkingen
Geef ratten geen toegang tot voedsel

Maak gebruik van een compostbak

Compost is een paradijs voor ratten omdat het warm en droog is en een bijna onuitputbare voedingsbron vormt. Heb je een composthoop in de tuin, dan is dit een grote aantrekker van ratten, muizen en ander ongedierte.

Wat je hier het beste tegen kunt doen is, in plaats van een composthoop, gebruik te maken van daarvoor bestemde compostbakken. Deze kan je eenvoudig online kopen en hoeven niet duur te zijn.

Meer weten over ratten en composthopen? Lees dan mijn artikel Ratten in een composthoop bestrijden: gids om van ratten af te komen

Verjaag ratten met geur

Ratten zijn voorzichtige wezens en wanneer zij onraad “ruiken”, dan zullen zij die omgeving vermijden. Een sterke geur zorgt ervoor dat ratten vermoeden dat er iets aan de hand is en zullen daar uit de buurt blijven.

Een voorbeeld van zo’n geur is bijvoorbeeld pepermuntolie. Maak je huis minder aantrekkelijk voor ratten door de geur van pepermunt door je huis te verspreiden.

Voor buitenshuis is de geur van ammoniak een goed middel. Dit omdat muizen denken dat dat de geur van urine is en uit de buurt van roofdieren willen blijven.

Meer over het bestrijden van ratten met geur lees je in mijn artikel Ratten bestrijden met geur: 8 verschillende geuren

Gebruik geluid om ratten zonder gif te bestrijden

Ultrasone ongediertebestrijding is een gif-vrije methode om ratten te bestrijden door ze te verjagen. Dergelijke apparaatjes zenden geluid uit in een hoge frequentie die mensen niet kunnen horen, maar ratten des te beter.

Dit geluid wordt door ratten als zeer vervelend ervaren en verlaten de omgeving. Probeer het zelf eens uit!

Een ultrasone ongediertebestrijder bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand model met de beste gebruikerservaringen:

Meer weten over het gebruik van ultrasone rattenbestrijders? Lees dan eens mijn artikel Ratten bestrijden met ultrasoon geluid: de zin en onzin

Heb jij ervaring met het bestrijden van ratten zonder gif?

Heb jij weleens last gehad van ratten in en om huis? Heb je deze zonder gif bestreden en zou je jouw ervaringen met ons willen delen? Laat onder dit artikel een berichtje achter!

Momenteel last van ratten en vragen over het zonder gif bestrijden ervan? Ook dan kan je hieronder je vraag kwijt en zal ik er

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie