Ratten bestrijden in het plafond – 3 stappen tegen de dakrat

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Ratten bestrijden in het plafond - 3 stappen tegen de dakrat

Ratten rond het of zelfs op je dak is nooit fijn, maar het wordt des te erger wanneer de ratten hun weg naar binnen gaan vinden. Vooral de zwarte rat, ook wel de dakrat of zolderrat genoemd, weet gemakkelijk vanaf het dak zijn weg naar je zolder of in de rumte boven je plafond te vinden.

Het tikkend geluid van hun nagels kunnen je ’s nachts wakker houden en verraden overduidelijk hun aanwezigheid in jouw woning. Naast het getik, zit je ook nog eens met hun keutels, stank en viezigheid opgescheept. Dan wordt het tijd om de ratten in je plafond te bestrijden!

Dakratten zijn een in Nederland veel voorkomende rattensoort. Zoals hun naam al doet vermoeden, komen ze binnenshuis vaak op zolders, op daken, in dakgoten of in plafonds voor. De dakrat staat erom bekend om de hoogte op te zoeken, of dat nu binnenshuis of erbuiten is.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het herkennen en het bestrijden van ratten in het plafond. Wacht niet langer en onderneem direct actie tegen deze plaag!

pinterest Ratten bestrijden in het plafond

Welke ratten komen in het plafond voor?

De rattensoort die je het meeste in plafonds tegen zult komen is de zwarte rat. Deze rat staat ook bekend als de dakrat of de zolderrat. Deze rat dankt zijn naam aan de hoge plaatsen waar je hem het meest zult tegenkomen: daken, zolders, goten, bomen en andere hoge plaatsen in en om huis.

Deze ratten zijn aaseters die van alles zullen eten wat er op hun pad komt. In de natuur eten zij het liefst noten, fruit en insecten, maar wanneer ze in huis komen, zullen ze zich maar al te graag te goede doen aan hetgeen zij in de omgeving kunnen vinden.

Dakratten zijn ongeveer 5 tot 8 centimeter lang. Hun staart is ongeveer even lang als hun lijf.

Hoe weet ik of ik ratten boven mijn plafond heb?

De meeste mensen die last hebben van ratten in het plafond, komen daar achter doordat zij ’s nachts getik horen. De ratten zelf ziet men in het begin nog maar zelden.

Andere tekenen die kunnen duiden op de aanwezigheid van ratten in de omgeving zijn:

Uitwerpselen – De aanwezigheid van rattenkeutels is een sterk signaal dat er ratten in de buurt zijn. De uitwerpselen van ratten hebben de vorm van een rijstkorrel en zijn vaak rond de centimeter lang. Qua kleur zijn de keutels vaak fel zwart.

Urine – Urine van ratten is moeilijk te zien wanneer het is opgedroogd. Vaker zal je de urine van ratten ruiken. Het heeft een doordringende ammoniakachtige geur.

Aangevreten materiaal – Dakratten zijn voortdurend aan het klagen, dus aangevreten materiaal of rondslingerend rommel kan duiden op de aanwezigheid van ratten.

Vetsporen – Zoals zoveel knaagdieren doen, houden ratten ook het liefst muren aan wanneer zij lopen. Wanneer zij dicht lang muren lopen, voelen zij zich veilig. Wanneer hun vettige haartjes in aanraking komen met de muur laat dat een donker en uitgestreken spoort achter. Dit is een veelvoorkomend teken van ratten.

Vlekken op het plafond – Wanneer je langere tijd boven je plafond ratten hebt, dan kan het voorkomen dat het herhaaldelijk urineren, knagen en poepen van de ratten gaat leiden tot schade. Dit zie je dan in de vorm van vlekken op het plafond terug.

Ratten in het plafond bestrijden

De beste manier om ratten in het plafond te bestrijden, is een aanpak in de volgende 3 stappen:

 • Opruimen en schoonmaken
 • Reparatie en onderhoud
 • Vangen of doden van de ratten

Hieronder lees je precies het hoe en wat van deze stappen.

Hoe weet ik of ik ratten boven mijn plafond heb_

Stap 1: Opruimen en schoonmaken

De eerste en belangrijkste stap bij het bestrijden van ratten in het plafond is het goed opruimen van de omgeving en daarnaast een grondige schoonmaakronde.

De rat die je voornamelijk rond plafonds tegenkomt is de dakrat. Deze rat is op zoek naar voedsel, water en beschutting voor zijn nest.

Water en voedsel vindt de dakrat in de vorm van jouw gemorste etensresten en afval. Rondslingerend rommel geeft de rat nestplaatsen en nestmateriaal. Om ervoor te zorgen dat deze ratten bij jou in de omgeving niets meer te zoeken hebben, moet je op het volgende letten:

 • Bewaar voedsel in goed afsluitbare, stevige en luchtdichte bakjes. Maak zo min mogelijk gebruik van de oorspronkelijke plasticen of kartonnen verpakkingen.
 • Laat geen rommel slingeren als kranten, textiel, plastic, touwtjes en meer van dergelijk materiaal dat ratten voor het nesten kunnen gebruiken.
 • Bewaar voor voor huisdieren in goed afgesloten stevige bakken.
 • Laat nooit ’s nachts dierenvoer staan
 • Zorg dat ratten geen toegang hebben tot je huis doordat er bomen of struiken tegen je huis staan die hen toegang of beschutting geeft.

Stap 2: Reparatie en onderhoud

Dakratten komen vrij gemakkelijk in je plafond terecht. Het zijn uitstekende springers, klimmers en zelfs zwemmers. Ze kruipen zonder veel moeite al door gaten van tussen de 1 en de 2 centimeter.

De volgende stap om ratten in je plafond te bestrijden is door ervoor te zorgen dat ze überhaupt niet in je huis en je plafond terecht kunnen komen.

Door het toepassen van de volgende adviezen kan je ervoor zorgen dat ratten niet bij je binnen kunnen komen:

 •  Gaten, scheuren en kieren groter dan een centimeter vul je met staalwol en dicht je vervolgens met kit of gatenvuller.
 • Maak gebruik van gotenegels, gotenborstels of andere methoden om ratten uit je dakgoot te weren.
 • Roosters en afvoeren met openingen groter dan een centimeter kan je beschermen door er een gaas met kleinere openingen voor te zetten.
 • Besteed extra aandacht aan muren, kozijnen, deuren, zolders en de kelder.
Meer over het bestrijden van ratten op zolder vind je in mijn artikel Ratten bestrijden op zolder: hou ratten blijvend van zolder

Stap 3: Vangen of doden van de ratten

Zwarte ratten kunnen gevaarlijk zijn, ze brengen gezondheidsrisico’s met zich mee in de vorm van ziektes en parasieten. Daarnaast kunnen ze ook nog eens schade toebrengen aan je huis en inboedel en in het ergste geval ook nog eens brandgevaarlijk zijn wanneer ze aan bekabeling knagen.

Het effectief bestrijden van ratten die zich rondom het plafond bevinden kan in hoofdzaak op de volgende twee manieren:

Vangen of doden van de ratten

Lokdozen / voederdozen

Bij lokdozen, ook wel voederdozen genoemd, wordt gif met een lokaas vermengd om zo de rat aan te sporen om van het lokaas te eten. De rat komt daarna door het gif om het leven.

Lokdozen gebruik je het beste buitenshuis. Binnenshuis zijn de ouderwetse rattenvallen het meest effectief.

 • De reden waarom lokdozen buiten zo effectief zijn:
 •  Ratten zijn op zoek naar voedsel, dat vinden ze in de lokdoos en gaan niet meer bij je naar binnen.
 • Je verkomt dat de ratten bijvoorbeeld in een spouwmuur of in het plafond komen te overlijden.
 • De lokdoos beschermt het gif en het aas tegen de regen en andere dieren.

Je kunt de lokdozen buiten overal neerzetten, maar je zal merken dat je het meeste effect hebt wanneer je ze dicht tegen muren en randen aan zet. Ratten lopen ter beschtting naast dergelijke objecten en komen dan met de lokdoos in aanraking.

Wanneer je last hebt van ratten in het plafond is het belangrijk om ook buitenshuis de ratten te bestrijden om er zo voor te zorgen dat ze niet binnen komen en uiteindelijke helemaal wegblijven.

Een goede lokdoos is gemakkelijk online te bestellen. Klik hier voor het aanbod aan lokdozen op bol.com of ga direct voor deze topper met de beste recensies:

Rattenvallen

Voor binnenshuis blijft de ouderwetse rattenval de beste oplossing:

 • Het gebruik is zeer eenvoedig
 • Ze zijn voordelig in de aanschaf en in het gebruik
 • Je kunt varieeren met allerlei soorten lokaas

Rattenvallen moeten net zoals bij de lokdozen tegen muren aan worden geplaatst in omgevingen waar je vermoedt dat ratten komen of zo dicht mogelijk bij waar je ze gezien of gehoord hebt.

Maak altijd gebruik van meerdere vallen tegelijk. Zeker wanneer de ratten in een grotere omgeving kunnen zitten is het een goed idee om er mininmaal 4 neer te zetten.

Qua lokaas is het goed om een beetje pindakaas of wat hazelnootpasta te gebruiken. Ratten zijn daar gek op en krijgen het niet zomaar van de val af.

Een goede rattenval is gemakkelijk online te bestellen. Klik hier voor het aanbod aan rattenvallen op bol.com of ga direct voor deze topper met de beste recensies:

Wat trekt deze ratten tot het plafond aan?

Ratten komen niet per toeval in je plafond terecht. Ze komen omdat ze daar iets zoeken.

De meest voorkomende redenen waarom de dakrat bij jou thuis of bij jou in het plafond te vinden is:

 • Voedingsbronnen in de omgeving: Ratten zoeken altijd een omgeving met voedsel- en waterbronnen. Hoe je dak, en met name de dakgoten, goed schoon. Verstopte dakgoten zitten vol voedingsbronnen voor ratten.
 • Warmte en beschutting: Ratten zijn warmbloedige dieren. Wanneer de koudere maanden aanbreken, zoeken zij de warmte en beschutting op. Daken, dakgoten, plafonds, balkons en meer van dergelijke ruimten zijn waar ratten hun nestplaats opzetten.

Hoe ziet de dakrat eruit en hoe weet je of je ratten in het plafond hebt?

Wat mensen het allereerst opvalt wanneer zij last hebben van ratten in het plafond is het kenmerkend, tikkend geluid van de rennende ratten. Bij twijfel kan je wellicht aan de hand van de volgende kenmerken erachter komen of je daadwerkelijk last hebt van ratten:

Fysieke kenmerken: Dakratten zijn knaagdieren met grote ogen en oren, een spitse neus en een geschubde, lange staart. Ze zijn meestal tussen de 5 en de 10 centimeter en hun start is ongeveer even lang als hun lijf. Qua kleur zijn deze ratten erg gevarieerd. Probeer dan ook nooit op basis alleen de kleur conclusies te trekken.

Uitwerpselen: De uitwerpselen van de dakrat zijn rijstvormig, fel zwart en zo’n 2 centimeter.

Actief: De zwarte rat is veelal ’s nachts actief. Dan gaat hij er op uit om voedsel, water en nestmateriaal te zoeken. Dat is dan ook de tijd dat je de meeste geluiden zoals tikken of knagen kunt horen.

Verblijfplaatsen: Zoals hun naam doet vermoeden, zijn dakratten goede klimmers en bouwen ze meestal nesten in de bovenste delen van het huis. Je kunt ze op verschillende plaatsen vinden, waaronder:

 • Plafonds
 • Zolders
 • Kasten
 • Dakgoten
 • Spouwmuren

Jouw ervaringen met het bestrijden van ratten in het plafond

Heb jij weleens last gehad van ratten in het plafond, op zolder of op het dak? Dan heb je waarschijnlijk ervaring met het bestrijden van de dakrat. Wij zijn dan ook benieuwd naar jouw ervaringen met het bestrijden van ratten in het plafond en op andere plaatsen.

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter en deel jouw ervaringen met ons, we kunnen er vast veel van leren!

Mocht je momenteel last hebben van ratten in het plafond en heb je vragen ov de bestrijding, stel je vraag hieronder en ik zal er zo spoedig mogelijk op terugkomen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie