Ratten bestrijden met geur: 8 verschillende geuren

Deel dit bericht op Pinterest:

ratten bestrijden met geur

Ratten komen ontzettend vaak voor. Waar mensen zijn, zijn vaak ratten te vinden. Ze komen met hun uitstekende reukvermogen op ons voedsel af en ons afval gebruiken zij maar al te graag als nestmateriaal.

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om ratten te bestrijden. Een van de oplossingen waarmee men ratten kan bestrijden is door het gebruik van sterke of ranzige geuren. In dit artikel ga ik de verschillende geuren die je kunt gebruiken om ratten te bestrijden na en geef ik tips over hoe je die in kunt zetten.

Zeker nu de koudere maanden eraan komen zal je merken dat ratten naar de huizen van mensen te toetrekken. Om dat tegen te gaan kan je verschillende geuren inzetten om ervoor te zorgen dat ratten jouw huis overslaan.

Pinterest ratten bestrijden met geur

Koffie houdt ratten uit je tuin en je keuken

Koffie is een sterke geur. Een die vaak wordt ingezet om ongedierte te bestrijden, van slakken tot insecten en nu ratten.

Helaas is koffie want minder geschikt om op alle plaatsen in huis te gebruiken, want zeg nu eerlijk: wie wil er in een slaapkamer met koffiegeur slapen? Maar des te beter is koffie in te zetten voor gebruik in de tuin en in de keuken. De twee plaatsen waar het eigenlijk het belangrijkst is om ratten te verjagen.

Vanwege de sterke geur van koffie, zullen ratten deze zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het is goedkoop, makkelijk in te zetten en nog effectief ook.

Neem een half kopje gemalen koffie en roer er wat kokend water door. Net genoeg zodat de poeder lekker nat wordt en een soort koffie-modder krijgt. Vervolgens plaats je dit op een schoteltje of verdeel je het over enkele schoteltjes en plaats je het op die plekken in de tuin waar je ratten of tekenen van ratten gezien hebt.

De pittige geur van pepermunt tegen ratten

Ratten houden niet van de geur van pepermunt. Je kunt wat pepermuntolie in wattenbolletjes doen en ze bij toegangspunten en andere plaatsen neerleggen waarvan je denkt dat dat ratten naar binnen komen.

Voor ons een lekker frisse geur, maar voor de sterke neus van ratten is pepermunt hinderlijk.

Naast pepermuntolie zijn er andere toepassing van pepermunt bij het bestrijden van ratten. Denk daarbij aan het planten van wat pepermuntplantjes in de tuin.

De pittige geur van pepermunt tegen ratten

Ook ratten moeten van uien huilen

Opengesneden uien, of wat schijfjes ui, verspreid rond de tuin of toegangspunten rond je huis kunnen ervoor zorgen dat ratten uit de buurt blijven.

Wel is deze oplossing alleen geschikt voor buiten, want een uiengeur in huis is niet bepaald lekker!

Mottenballen zijn ook tegen ratten te gebruiken

Mottenballen zijn eigenlijk ook een beetje rattenballen! Wij mensen vinden de geur van mottenballen niets, maar ratten hebben er al helemaal een afkeer van!

In mottenballen zit een giftige stof verwerkt, ratten reuken deze stof er weten dat er onraad is. Ratten zullen de omgeving waarin zij mottenballen reuken vermijden.

Kijk wel uit met mottenballen bij het gebruik nabij kinderen en huisdieren, zij mogen immers niet met dit gif in aanraking komen.

Hete pepers

Een soort pepperspray, maar dan voor ratten. De doordringende en pittige geur van hete pepers gaan ratten maar al te graag uit de weg.

Neem een peper, snij deze in stukken of vermorzel het en plaats het in de omgeving waar je de ratten wilt weren.

De sterke geur doet de rest.

Knoflook tegen ratten

Knoflook is heerlijk om in gerechten te verwerken, maar wederom voor ratten een sterke en scherpe geur die zij zullen vermijden.

Je kunt knoflook op meerdere manieren gebruiken. De twee manieren die ik aanraad zijn een spray voor buitenshuis en knoflookbuideltjes voor binnen.

Een zelfgemaakte knoflookspray tegen ratten maak je als volgt:

1. Snij knoflook in partjes
2. Doe het in een pannetje met een beetje water
3. Kook het water met de knoflookpartjes totdat ze zacht zijn
4. Haal de knoflookpartjes uit het water
5. Laat het water afkoelen
6. Giet het knoflookwater in spuitfles en je zelfgemaakte spray is klaar
7. Gebruik de spray niet binnen, want dan gaat je huis naar de knoflook stinken!

Knoflookbuideltjes voor binnen, maak je als volgt:

1. Snijd de knoflook in partjes
2. Vermorzel de knoflook of pers het uit met een knoflookpers
3. Doe eventueel hetzelfde met wat pepers of uien
4. Doe de geplette ingrediënten in een servet of zakdoek en maak er buideltjes van
5. Plaats de buideltjes op plakken waar je de ratten weg wilt houden

Knoflook tegen ratten

De geur van azijn

Azijn is lekker door een salade, goed om mee schoon te maken en de geur kan ook nog eens effectief bij het bestrijden van ratten worden ingezet.

Wat sterke geuren betreft, is azijn een echte topper. Het gebruik van azijn tegen ratten is dan ook niet moeilijk. Volg simpelweg de stappen die hieronder staan en je kunt snel aan de slag.

Stappen om azijn tegen ratten te gebruiken:

 • Maak de vloer goed schoon door te stofzuigen en/of te dweilen
 • Doop wat wattenbolletjes onder in wat azijn
 • Verspreid de wattenbolletjes op de plaatsen waar je de ratten wilt weten
 • Als de bolletjes zijn opgedroogd, zijn ze niet langer werkzaam. Doop ze dan weer even onder in wat azijn.
Meer over het bestrijden van ratten met azijn lees je in mijn artikel Ratten bestrijden met azijn – 4 stappen om natuurlijk ratten te verjagen

Ammonia is een goede rattenbestrijder

Ammoniak is een ander middel dat heel goed tegen ratten werkt. De reden waarom is omdat ratten de geur van ammoniak verwarren met de geur van kattenurine.

Net zoals hierboven onder azijn omschreven, kan je wat wattenbolletjes met ammonia onderdompelen en deze door het huis of buitenshuis verspreiden.

Conclusies en ervaringen met geuren om ratten te beschermen

Vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen zijn ratten erg gevoelig voor bepaalde geuren. Of het nu gaat om sterke geuren, pittige geuren of ranzige geuren, zodra de geur te sterk wordt, zijn de ratten weg.

Deel jouw ervaringen met het bestrijden van ratten met geur hieronder bij de reacties. Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder stellen en dan help ik je graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

12 gedachten over “Ratten bestrijden met geur: 8 verschillende geuren”

 1. hallo
  ik heb al lang last van ratten op mijn appartement deze bevinden zich onder het geïsoleerd dak en mijn plafond . ik zie soms mijn spots bewegen en de nachten lijken een waar dansfeest voor de ratten .
  heb er al 1 kunnen pakken met vangijzer , maar helaas ze komen terug weet niet hoe ze tot boven geraken al meerdere firma’s gecontacteerd en heel veel betaald .. .kan jij me helpen ?
  in naam van mijn zus

  Beantwoorden
  • Beste Ann,

   Het eerste dat mij te binnen schiet is “Hoe komen de ratten daarboven?” Meestal is dat doordat er bomen of ander groen tegen de woning aan staat? Is dat bij jouw zus ook het geval? Want dan los je het probleem snel op door de bomen, struiken, etc. te (laten) snoeien.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo peter ik heb last van ratten in mijn kippenhok.wat kan ik daar aan doen. Heb rattenvallen gezet maa blijven komen grtjs guidoguido lauwaet

  Beantwoorden
 3. Hoi Peter,

  Mijn dochter is als de dood voor spinnen, vooral die grote jongens
  Nou wonen wij erg landelijk, dus ontkom je er ook niet aan
  Wat kan ik doen om te zorgen dat de spinnen niet meer in haar huisje en directe omgeving komen??
  Munt plantjes heeft zij al verspreid door het hele huis staan
  Hoop dat je iets voor haar weet

  Groetjes Karin

  Beantwoorden
  • Hoi Karin,

   Ja, richting herfst beginnen de spinnen zich binnen goed te laten zien. Ik snap dus goed dat je dochter dat wilt voorkomen.

   Munt plantjes is een goede start. Schoonmaken en stoffen is ook belangrijk, daarmee pak je hun webben aan. Verder is het belangrijk om je op andere plaaginsecten in huis te richten. Dat is immers het voedsel voor de spinnen. Zoek dus uit wat hun prooi is en bestrijdt die. Dan ben je automatisch van de spinnen af.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Hallo Peter,
  Ik zou graag willen weten of bovengenoemde geuren ook voor egels vervelend zijn. Ik wil proberen een egelvoederplek te maken, maar ben bang dat dat ook ratten aantrekt. Maar als egels bovengenoemde geuren ook vervelend vinden, schiet ik mijn doel voorbij.
  Bij voorbaat dank voor je reactie,
  Marga

  Beantwoorden
  • Hoi Marga,

   De meeste geuren gaan egels inderdaad ook vervelend vinden. Vooral azijn en ammonia.

   Ik zou eerlijk gezegd voor iets anders kiezen, want je zal in de meeste gevallen ook de egels wegjagen 🙂

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. hallo peter ik heb een probleem vandaag had ik een rat in muis huis gezien ik schrok echt ervan ik wist niet wat ik moeste doen dus ik pakte 2 deodorant spoot overal en in de keuken heb ik het goed gedaan

  Beantwoorden
  • Hoi Kwaku,

   Wellicht dat je ze op de korte termijn even hebt laten schikken, maar ik denk niet dat dat de ratten blijvend weg zal jagen. Ik zou eens mijn andere artikelen op dit gebied doorlezen en een passende strategie vinden om de ratten duurzaam aan te pakken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 6. Hoi Peter,
  Ik heb ratten in de tuin en wil ze proberen weghouden met de geuren die je beschrijft. Maar, wij hebben een huiskonijn dat ook veel buiten los loopt en geniet van de verse plantjes en kruiden…
  Mvg, Jessica

  Beantwoorden

Plaats een reactie