Ratten in een composthoop bestrijden: gids om van ratten af te komen

Deel dit bericht op Pinterest:

Ratten in een composthoop bestrijden

Heb je er weleens bij stil gestaan dat een composthoop misschien wel de perfecte nestplaats is voor Ongedierte? Vooral ratten en muizen maken dankbaar gebruik van de composthoop. Regelmatig vers keukenafval, de warmte van composterend materiaal en zoveel beschutting als je maar wilt.

Dit is zeker wat een rat een paar jaar geleden van mijn hoop dacht. Ik hief het deksel van een bijna volle bak en kwam oog in oog met een feestend knaagdier. Is er ooit een grotere rat geweest met langere tanden? Waarschijnlijk, maar de schok vergrootte het tafereel en ik ving alleen een glimp op toen mijn kreet de lucht scheurde en met een razendsnelle snelheid door een gat naar de onderkant van de prullenbak sloeg.

Met een paar eenvoudige maatregelen die ik je in deze gids geef, kan je snel aan de slag met het voorkomen van ratten en muizen in de tuin en je composthoop.

Pinterest Ratten in een composthoop bestrijden

Zorg ervoor dat je compost niet toegankelijk is voor ratten

Het allereerste wat je moet doen om ratten te bestrijden, is afscheid nemen van je composthoop en overstappen naar het composteren in vaten. Nou, niet helemaal regulier tuinafval kan je in een open composthoop blijven verzamelen – en dat is eigenlijk ook niet ideaal! – maar keukenafval en etensresten moeten altijd in een gesloten compostvat.

Fruitschillen, groente en ander allerlei ander (menselijk) eten, moeten in een gesloten vat. Met het verzamelen van dergelijke etensresten in een gesloten vat, zorg je ervoor dat je de ratten niet aan het voeren bent, of van een mooie schuilplaats voorziet.

Geef ratten dan ook geen kans en sluit die composthoop altijd goed af. Je zult direct het verschil merken!

Heb je nog geen compostvat? Klik dan hier om het aanbod aan compostvaten op bol.com te bekijken.

De onderkant van een compostvat met gaas afsluiten is het belangrijkste

Je gebruikt een compostvat om te voorkomen dat ratten, muizen en ander ongedierte je compost in gaan. Maar in het geval van compost, wil je de onderkant het liefst niet helemaal afsluiten voor bijvoorbeeld wormen, die helpen natuurlijk bij het proces van composteren.Daarnaast zorgt een open onderkant voor een goede afwatering.

Door een compostvat met een open onderkant op een stuk gaas te zetten, voorkom je dat ratten zich alsnog onder het compost vat door klauwen.

Nu kunnen ratten al door openingen van 10 tot 15 millimeter, dus de gaten in het gaas moeten kleiner zijn dan dit. Het moet ook zwaar zijn. Regulier kippengaas is niet dik genoeg omdat de tanden van ratten zeer scherp zijn! Gegalvaniseerd gaas, ook wel rattengaas of muizengaas genoemd, is hier ideaal voor.

Het voordeel van gaas boven andere soorten ondergrond is dat het wormen vrije toegang geeft en dat het erg wenselijk is om wormen in je compost te hebben, en het zorgt natuurlijk ook voor drainage.

Sluit de compostvat ook van boven met een deksel goed af

Ten slotte is het ook nog belangrijk om een goede deksel te gebruiken. Ratten kunnen namelijk hoger springen dan dat je zou denken en ze kunnen ook nog eens prima klimmen. Met een goede deksel kan je voorkomen dat ratten of ander ongedierte alsnog toegang krijgt tot je compostvat. Houd je compostvat zoveel mogelijk aan de bovenzijde dicht.

Gesloten compostvat tegen ratten

Wil je zelf zo’n mooie gesloten compostvat bestellen? Klik dan hier om een kijkje naar het aanbod op bol.com te nemen, of ga voor onderstaande kwalitatief goede compostvat met de beste recensies:

Plaatsing van de compostvat in de tuin

Je moet er altijd voor zorgen dat een compostvat stevig op de grond staat. Hierdoor kan je voorkomen dat ratten gemakkelijk tussen het ondergrond en de compostvat kunnen klauwen.

Ook moet je ervoor zorgen dat je niet vergeet om de deksel op het compostvat te houden. Buiten in de tuin een open compostvat laten staan is vragen om problemen!

Ten slotte, moet je ervoor zorgen dat een compostvat nooit tegen je huis aan staat. Dat is vragen om problemen, zeker in de koudere maanden willen ratten nog weleens hun weg naar binnen vinden!

Mocht je onverhoopt toch last krijgen van ratten in huis, lees dan mijn artikel Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen

Zet een compostvat niet in de buurt van muren of beschutting

Ratten zijn voorzichtigere en bangere wezentjes dan dat je zou denken. Wanneer ze lopen, zoeken ze altijd de beschutting op, zoals het lopen langs een muur, de schuur of onder dichte begroeiing.

Dit doet de rat om ongezien van punt A naar punt B te komen en zo roofdieren te ontlopen.

Door het plaatsen van de compostvat in een relatief open ruimte, weg van de muur, de schuur en andere beschutting, kan je al veel problemen met ratten voorkomen. Zij durven niet rechtstreeks in het open naar de compostvat te rennen, kiezen eieren voor hun geld en gaan elders op zoek naar hun voedsel.

Dat geldt trouwens voor de meeste ongedierte.

Wil je nog een stapje verder gaan? Plaats dan de compostvat onder de takken van een boom. Hiermee trek je al gauw vogels aan die de natuurlijke vijand van ratten zijn. De vogels zullen jouw composthoop verdedigen tegen allerlei soorten ongedierte. De natuur in actie dus!

Bestrijdt ratten door je compost luchtig, droog en in beweging te houden

Bestel nu een gesloten compostvat om ratten tegen te gaan!

Compostvat

var bol_sitebar={"id":"bol_1593982245723", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000070376038","familyId":"","site_id":"1001106","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Compostsilo%20H80x88%2C5x88%2C5cm","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Ratten houden niet van overlast. Waar je je composthoop ook hebt en of je het nu in een compostvat hebt of niet, blijf het compost verstoren. Maak het jezelf gemakkelijk door een schep of een hark in de buurt van je compost te houden.

Een rat houdt niet van mensen, dus hoe meer je in contact komt, hoe sneller de rat ervoor kiest om ergens anders naartoe te gaan. Iedere keer dat je langs het compost loopt, pak je je schep en draai je het compost goed door deze door elkaar te scheppen.

Voor een rat in het compost is er geen houden meer aan wanneer zijn schuilplaats steeds wordt verstoort.

Daarnaast moet je je compost goed vochtig houden. Zoek een goede balans tussen groene en bruine materialen om een redelijk vochtgehalte te behouden. Voeg water toe wanneer de hoop te droog wordt. Je bent opzoek naar dezelfde vochtgehalte als een uitgewrongen spons.

Let goed op wat je allemaal composteert!

Voedselresten voor de composthoop

Bedenk goed wat voor voedsel je allemaal composteert. Sommige voedingsmiddelen trekken meer knaagdieren aan dan andere. Brood, gebak, zaden en noten zijn de grootste aantrekkers van ratte en muizen.

Wat moet je allemaal niet in je composthoop doen?

  • Gekookt voedsel
  • Verwerkt voedsel
  • Vleesafval
  • Visafval
  • Zuivelproducten
  • Botten
  • Vetten en oliën

Blijf je ondanks verschillende pogingen om de ratten te bestrijden steeds van ratten last houden, dan komt dat meestal omdat zij op een bepaald soort voedsel afkomen. Probeer te voorkomen dat je keukenafval uit bovengenoemde lijst aan je compost toevoegt.

Een rattenval is essentieel voor het bestrijden van ratten rondom composthopen!

Rattenval

var bol_sitebar={"id":"bol_1593981675943", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000118529746","familyId":"","site_id":"1001106","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Wonact%20Muizenval%20%u2013%20Rattenval%20-%206%20Stuks%20%u2013%20Kunst...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Ratten bestrijden doe je deels door ze niet aan te trekken!

Voeg nooit gekookt voedsel of iets dat sterk ruikt zoals kaas en vetten toe aan het compost. Soms moet je gewoon even experimenteren. Sommige mensen zweren erbij om eierschalen niet in de compostbak te gooien omdat dat ratten aan zou trekken.

Heb je wat keukenresten die je toch in je compostvat wilt doen, begraaf die dan een beetje en gooi het nooit zomaar bovenop. Dat trekt ratten en ander ongedierte aan en zorgt voor een tragere compostering. Vermeng het organisch afval uit de tuin dan ook zoveel mogelijk met keukenafval.

Heb je mijn advies opgevolgd om een schep naast je compostvat te houden, dan is het zo gepiept om er even wat compost overheen te scheppen.

Koud of warm composteren? Om ratten te bestrijden: warm!

Er zijn verschillende compostmethoden en mensen die veel tijd in hun tuin en composthoop steken, raken er niet over uitgepraat: warm of koud composteren?

Wat het bestrijden van ratten betreft, heeft warm composteren de absolute voorkeur. Compost kan vrij warm worden en hoewel muizen en ratten enige warmte prima kunnen verdragen wordt het midden van de composthoop voor de rat vaak de heet.

Kan je compost gebruiken waar ratten in hebben gezeten?

Kan je compost gebruiken waar ratten in hebben gezeten? Dat is een vraag die mij veel wordt gesteld. Gelukkig is het antwoord hierop: ja, dat kan!

Je hoeft niet bang te zijn dat uitwerpselen van ratten, bacteriën of ander ander van ratten afkomstig materiaal veel kwaad kan. Composteren is een biologisch proces waarbij schimmels en bacteriën komen kijken die het plantaardig materiaal afbreken en tot voedzame grond omtovert.

Dat geldt dus ook voor hetgeen ratten achterlaten in de composthoop, dat wordt met het ander materiaal biologisch afgebroken en sterk verdunt door toevoegingen aan de composthoop.

Wees gerust en gebruik het compost in je tuin, ook als er ooit ratten, muizen of ongedierte in hebben gezeten!

Rat die zich verschuilt

Wanneer ben ik eindelijk van die ratten?

Weer een vraag die ik veel hoor! Wanneer je de bovengenoemde tips opvolgt, zal je vrijwel direct minder last moeten hebben van ratten. Na enkele dagen zie je zal al steeds minder en na een week of twee moeten ze helemaal weg zijn.

Wat vaak ook meespeelt is of er andere zaken in de tuin zijn die aantrekkelijk kunnen zijn voor ratten. Heb je bijvoorbeeld een kippenhok in de tuin, lees dan mijn artikel Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

Uiteraard is de kans nog altijd aanwezig dat er hier en daar nog een rat opduikt. Daarom is het altijd goed om ter bestrijding en ter preventie gebruik te maken van rattenvallen of lokdozen.

Een paar goede rattenvallen hoeven niet duur te zijn. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze moderne aanraders met de allerbeste recensies:

Conclusies en ervaring met het bestrijden ​​van ratten in de composthoop

Bruine ratten komen in Nederland vaak voor. Wie aan een composthoop in de tuin begint, moet er rekening mee houden dat dit voor de rat aantrekkelijk is en kan zorgen voor knaagdieren rond de tuin.

Ratten voelen zich aangetrokken tot compostbakken en hopen daarin voedsel, beschutting en een warme, droge plek om zich te vestigen. De compostbak is in de koudere maanden bijzonder aantrekkelijk omdat het warmte en een constante voorraad van voedsel levert.

De beste manier om ratten uit compost te houden is door gebruik te maken van een compostvat en onder de vat een stuk gaas te plaatsen.

Blijf je compost omwoelen om ratten af te weren en je compost van de nodige zuurstof te voorzien.

Wat zijn jouw ervaringen met het bestrijden van ratten in een composthoop?

Heb jij weleens last gehad van ratten in de composthoop? Hoe heb jij ze uiteindelijk bestreden? Ook wanneer je de tips uit deze gids hebt opgevolgd, dan hoor ik uiteraard of je er iets aan hebt gehad!

Ook in het geval je vragen hebt, ben je van harte welkom om hieronder een berichtje achter te laten. Ik kom er zo snel mogelijk op terug!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

5 gedachten over “Ratten in een composthoop bestrijden: gids om van ratten af te komen”

  1. hoi
    even een opmerking wat betreft vliegende insecten
    ik maak altijd wijn waar natuurlijk wespen en vliegen op af komen
    je knoeit weleens wat

    ik zet een bak emmer met gistende wijn
    neer en zie dat ze daar op af komen
    en vervolgens verdrinken
    bij grote overlast
    zie je dat de emmer snel een grote hoeveelheid wespen en vliegen gevangen heeft
    ik heb aan mijn buren gevraagd
    of zij last hadden van wespen
    het antwoord is sinds enige jaren nee
    effectieve methode
    groet
    Mr T

    Beantwoorden
  2. Interessante tips, die eierschalen zal ik eens weg laten, wie weet. Echter onze ratten knagen met het grootste gemak gaten in de gesloten compostbak. We kunnen net zo goed een open composthoop nemen. En ach… ratten, muizen en andere dieren horen bij het buiten leven.

    Beantwoorden

Plaats een reactie