Ratten bestrijden met ultrasoon geluid: de zin en onzin

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Ratten bestrijden met ultrasoon geluid_ de zin en onzin

Sonisch of ultrasoon geluid zou kunnen helpen bij het bestrijden van ratten. Ik kreeg daar veel vragen over, dus besloot er maar een blogartikel aan te wijden. Hoe zit het nu met van die apparatjes die met geluidsgolven ongedierte als ratten zouden kunnen bestrijden?

De apparaten worden op de markt gebracht als een manier om een ​​verscheidenheid aan ongedierte, waaronder ratten, te bestrijden.

Hoewel de effectieviteit van deze apparaten op de lange termijn niet is bewezen, is er wel bewijs dat deze apparaten aanvankelijk lijken te werken en ook blijven werken wanneer je ze regelmatig verplaatst.

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van deze ultrasone apparaten en die ga ik in dit artikel uitvoerig bespreken.

Mijn advies? Ik neig naar “ja, maar wel als onderdeel van een rattenbestrijdingsplan dat ook het probleem in de basis aanpaakt”. Probeer eens zo’n apparaat zou ik zeggen!

Pinterest Ratten bestrijden met ultrasoon geluid

Wat is ultrasoon geluid en kan je daarmee ratten bestrijden?​

Volgens de fabrikanten van deze apparaten waarmee je ratten zou kunnen bestrijden, zenden deze apparaatjes geluidsgolven van een hoge frequentie uit. Ongedierte , waaronder ratten, zou niet tegen dit geluid kunnen en het willen vermijden.

In tegenstelling tot sonisch geluid, kunnen mensen ultrasoon geluid niet horen. Ongedierte des te beter en zelfs zo hard, doordringend en vervelend dat ze uit de buurt van het geluid blijven.

De fabrikanten beweren dat het hoogfrequente geluid, dat buiten het bereik van het menselijk gehoor ligt, knaagdieren irriteert of angst aanjaagt en ook daarmee de ratten bestrijdt.

Sommige van deze ultrasone bestrijdingsmiddelen moeten in een stopcontact worden aangesloten, andere werken op batterijen. De meeste hebben een vorm van licht, zoals een indicatielampje of zelfs een soort nachtlampje.

Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze apparaten in ieder geval tijdelijk werken. Voor een periode van 1 a 2 weken zouden ratten uit de buurt van het apparaat blijven.

Vervolgens zou er een soort gewenning optreden. Deze gewenning kan je tegengaan door het apparaat te verplaatsen.

Goed nieuws dus voor de mensen die met een ultrasoon apparaat ratten willen bestrijden.

Zou je zo’n ultrasone rattenbestrijder willen proberen? Je bestelt ze gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan apparaten die ratten met geluid verjagen op bol.com te bekijken of ga voor deze aanrader met zeer goede recensies:

Wat is ultrasoon geluid en kan je daarmee ratten bestrijden_

Voordelen van een apparaat om ratten mee te bestrijden

Je bent op zoek naar een manier om ratten mee te bestrijden en bent op die apparaatjes uitgekomen die met geluid ratten zouden verjagen. Een ultrasoon apparaat is misschien wel de juiste oplossing voor jouw probleem. Maar wat doet zo’n apparaat nu?

Je ziet die kleine, vaak witte, apparaatjes die je alleen in de stopcontact hoeft aan te sluiten overal. Mensen worden steeds voorzichtiger voor wat het gebruik van chemische middelen betreft en zoeken dan graag naar alternatieven.

De ultrasone geluidsgolven die zo’n apparaat uitzendt kunnen mensen niet horen vanwege de zeer hoge frequentie. Omdat ratten een beter gehoor hebben dan mensen, kunnen zij dat wel. Voor het is het geluid erg irriterend.

Maar een ultrasoon apparaat werkt niet alleen tegen ratten. Ook ander ongediert, eigenlijk alle ongedierte dat dergelijk hoge frequenties kan horen, wordt door het geluid aangepakt.

Ongedierte wordt verjaagt omdat ze zich niet kunnen aanpassen aan de veranderingen in de frequenties die door het apparaat worden uitgezonden.

Het huis wordt daarmee zeer onaantrekkelijk voor ongedierte. Bedenkt je eens, zou jij in een ruimte met een voortdurend irriterend geluid willen blijven wonen?

Voordelen van ultrasone apparaten:

• Verjaagt ongedierte;
• Niet dodelijk;
• Bestrijdt niet alleen ratten, maar ook ander ongedierte zoals muizen en insecten;
• Goed voor het milieu;
• Werkt direct;
• Eenvoudig in gebruik, geen ingewikkelde handelingen;
• Niet giftig en veilig in gebruik rond kinderen en huisdieren.

Je kunt een ultrasone rattenbestrijder overal in huis plaatsen mits er een stopcontact aanwezig is. Je hoeft niets qua instellingen te doen, alleen aansluiten en het apparaat doet de rest.

Wat middelen om ratten mee te bestrijden betreft, is dit wellicht de meest veilige, diervriendelijke en natuurvriendelijke!

Benieuwd naar andere manieren om thuis ratten te bestrijden? Lees dan mijn artikel Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen

Voordelen van een apparaat om ratten mee te bestrijden

Tegenstrijdig advies gelezen over ultrasone ongedierstebestrijders?

Er staat veel tegenstrijdig advies en informatie op het internet over de effectiviteit van het gebruik van ultrasoon geluid om ongedierte te bestrijden. Het is dan ook vaak moeilijk om goede informatie te vinden.

Vaak lees je van allerlei fabrikanten de extreem goede verhalen van de effectieviteit van ultrasoon geluid om ratten en ander ongedierte te bestrijden. Maar inderdaad, zij willen je iets verkopen…

Dan lees je vanalles over dat zo’n apparaat voor ultrasoon geluid helemaal niets doet om ongedierte te verjagen. Maar wederom, dat staat weer op de website van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf en ja, zij willen je iets verkopen…

Wat weten we zeker? Bepaald geluid kan erg vervelend zijn. Denk aan hondenfluitjes die honden helemaal door laten draaien, of piepend geluid op een krijtbord, of het vreselijke geluid van een wekker.

Het lijkt me logischerwijs dat dat voor ratten – die alles nog extreem scherper horen dan wij! – ook geldt en dat zo’n apparaatje best een effect zal hebben!

Wil je het eens proberen? Klik hier om het aanbod aan ultrasone ongediertebestrijders op bol.com te bekijken of kies direct deze vanwege de goede prijs-kwaliteit-verhouding:

Nadelen van het gebruik van ultrasone apparaten voor het afstoten van knaagdieren

Zoals alle oplossingen om ratten te bestrijden heeft ook het gebruik van ultrasone apparaten zijn nadelen. Hopelijk kan je door de voor- en de nadelen naast elkaar te zetten een goede keuze maken.

Een van de grootste nadelen aan het gebruik van een ultrasone rattenbestrijder is de plaatsing van het apparaat. Je kan ze alleen gebruiken in ruimten waar een stopcontact aanwezig is. Ze zijn daarmee vrijwel nutteloos voor gebruik buitenshuis zoals in de tuin.

Het volgend nadeel is dat geluidsgolven op objecten weerkaatsen. Ze gaan er niet doorheen. Het heeft dan ook geen nut om zo’n apparaat achter een bankstel te verstoppen, want dan doet het niets. De plaatsing is erg belangrijk. Als vuistregel moet je aanhouden dat het apparaat “zicht” moet hebben op het te behandelen gebied.

Ten slotte moet je je in het achterhoofd houden dat ratten niet dom zijn. Als je maar een zo’n apparaat hebt en die netjes in de huiskamer plaatst, dan zullen de ratten daar niet meer komen. Wel verplaatst het probleem zich gewoon naar een andere kamer.

Het is dan ook belangrijk om meer dan een van zo’n apparaat te gebruiken en altijd -naast- andere middelen en methoden: een grote schoonmaak, het buitensluiten van ratten, het plaatsen van vallen en lokdozen.

Methoden die zeker werken

De beste manier om ratten uit uw huis en tuin te weren, is door je huis en tuin voor hen minder aantrekkelijk te maken zodat ze niets meer bij jou in de omgeving te zoeken hebben.

Ratten zijn op zoek naar voedsel, water en beschutting. Dit ga je tegen door de volgende tips op te volgen:

Verwijder nest- en verstopplaatsen in de tuin door rommel, ongebruikte spullen en afval weg te gooien of op te ruimen.

Laat geen takken, bladeren en ander tuinafval liggen, maar hou de tuin schoon.

Hou gras en beplanting netjes en kort.

Laat nergens voedselresten achter. Berg voedsel altijd snel en netjes in luchtdichte verpakkingen op. Ruim gemorst eten en dringen direct op.

Hetzelfde geldt voor dierenvoer. Berg dierenvoer ’s nachts op zodat er geen ratten op afkomen.

De beste manier om ratten te bestrijden blijft nog altijd de ouderwetse rattenval met een beetje pindakaas. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze toppers:

Conclusies en ervaringen met ultrasoon geluid om ratten te beweren

Heb jij weleens zo’n apparaat gebruikt dat ratten door middel van geluid weg zou houden? Lukte het om daarmee ratten uit je buurt te houden? Welke heb je precies gebruikt en waar heb je het gekocht?

Aan jouw ervaringen hebben wij erg veel. Deel je ervaringen met ons door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten.

Wanneer je vragen hebt over het gebruik of de werking van een ultrasone rattenverjager, kan je hieronder je vraag stellen. Ik help je graag verder!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Ratten bestrijden met ultrasoon geluid: de zin en onzin”

 1. Hallo,

  Wij hebben muizen en ik wil geen gif gebruiken maar apparaten in stopcontact maar er zijn er veel die je kunt aanschaffen ik wil graag weten welke echt werkt zonder dat ik er 8 aanschaf en dat die niks doet. Weet jij toevallig welke echt werkt merk en type ?
  Hoor graag van je groetjes myriam

  Beantwoorden
  • Beste Myriam,

   Ze werken in principe allemaal, het gaat om de hoge toon en of die nu uit het ene of het andere apparaat komt geeft niet zoveel verschil. Wel ben ik van mening dat je ze altijd in combinatie met een ander bestrijdingsmiddel moet inzetten. Alleen geluid is meestal niet genoeg om een gemiddelde rattenplaag te bestrijden.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie