Muizen weren door purschuim of staalwol? Kunnen ze er doorheen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
muizen val

Muizen kunnen door allerlei kleine kieren en gaten je huis, schuur of kelden binnen dringen. Ze maken vervolgens nesten in de rustige omgevingen en overleven daar op slechts wat broodkruimels of ander aanwezig voedsel.

Vaak realiseren mensen zich niet eens dat er een muizen in huis zijn, maar als je er niets aan doet heb je al snel last van een heuse muizenplaag. Preventie is in dit geval altijd beter dan achteraf een muizenplaag bestrijden.

De beste en meest duurzame manier om ervoor te zorgen dat muizen je huis niet inkomen is door ze volledig buiten te sluiten, zodat er geen openingen meer zijn waardoor ze kunnen binnendringen. Het is vooral belangrijk dat je alle gebieden waar je voedsel bewaart, bereidt of gebruikt, muizenvrij houdt.

Als je weet waar de muizen of ratten vandaan komen, kun je deze doorgangen afsluiten met staalwol en het gaat vervolgens dichten met wat gatenvuller. De muizen willen er vervolgens niet meer doorheen knagen.

Kunnen muizen door purschuim of staalwol heen knagen? Ja muizen kunnen zowel door purschuim als staalwol heen knagen. Bij purschuim zullen ze dat zeker doen, maar door staalwol meestal niet. Hoewel muizen staalwol zeker kapot zouden kunnen knagen, doen ze dat niet omdat de staalwol door alle gevlochten draadjes hun mond en gezicht beschadigt.

Staalwol is dan ook prima te gebruiken om muizen uit je huis te houden en blijvend te weren. Aan purschuim heb je helaas niet zoveel. Lees hieronder meer over purschuim en staalwol tegen muizen en hoe je het beste gaten kunt dichten om buizen buiten je huis te houden.

Kunnen muizen door purschuim of staalwol knagen?

Sommige mensen beschouwen muizen als schattige dieren die ze graag als huisdier houden. Voor anderen zijn muizen de ultieme plaag en schreeuwen ze het uit in angst bij het zien van een muis. Hoe dan ook is het voor iedereen zaak om te voorkomen dat wilde muizen je huis in kunnen komen.

Als het om voeding gaat, zijn muizen echte knabbelaars. Ze beschadigen en vreten veel meer voedsel aan dan ze überhaupt op zouden kunnen. Denkt een muis dat ergens voedsel in gaat, dan vreet hij allerlei materiaal door om erbij te komen. Ook als het gaat om het zoeken naar onderdak, zijn muizen vastberaden knaagdieren.

Muizen kunnen door allerlei materialen knagen om bij hun doel te komen. Maar of ze ook de staalwol of purschuim kunnen knagen, zullen we hieronder uitvoerig bespreken.

Tip: de beste manier om muizen te bestrijden -ook wanneer staalwol inzet om muizen te weren- is de ouderwetse muizenval. Klik hier om het aanbod van muizenvallen op bol.com te bekijken of neem eens een kijkje naar deze:

Muizen kunnen door heel veel materialen heen knagen

Het draait allemaal om de tanden. Muizen hebben snijtanden aan de voorkant die nooit stoppen met groeien. Daarom moeten muizen constant knagen en kauwen om zo hun tanden te vijlen. Zonder dit knagen zouden hun tanden zo groeien dat ze uiteindelijk niet meer konden eten en uiteindelijk dood zullen gaan.

Dat is dan ook de reden dat muizen bekend staan om het knagen aan van alles en nog wat en alles aanvreten wat ze tegenkomen, van papier tot vuilniszakken. Het gaat dus niet altijd om het zoeken naar voedsel, maar evengoed om het bijhouden van de tanden.

Naast het feit dat muizen overal doorheen kunnen knagen, is er nog een manier voor muizen om je huis binnen te komen. De kleinste gaten, scheuren of kieren zijn al genoeg om een muis erdoor te passen. Een opening van een centimeter kan al voldoende zijn.

Een goede vuistregel om te bepalen of muizen door een gat passen? Steek een pen of potlood in het gat en als het past, kan de muis erdoorheen. Hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt. En als de muis er niet doorheen past, kan hij de opening vast iets verder uit knagen.

Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen.

Maar hoe zit het nu met staalwol en purschuim?

Het inzetten van grof staalwol om muizen buiten uiten de deur te houden werkt ideaal. Beetje staalwol in het gat en vullen met wat gatenvuller. Muizen komen er niet doorheen.
Het inzetten van grof staalwol om muizen buiten uiten de deur te houden werkt ideaal. Beetje staalwol in het gat en vullen met wat gatenvuller. Muizen komen er niet doorheen.

Houdt staalwol muizen tegen?

Kunnen muizen door staalwol kauwen? Ja, maar ze kiezen er in de meeste gevallen niet voor omdat een pluk staalwol vol scherpe randen zit en dat zal hun gezicht en mond aantasten. Vul je een gaat alleen maar met staalwol, zonder het te dichten met wat gatenvuller of iets anders? Dan halen ze het er gewoon uit.

Wil je staalwol goed tegen muizen inzetten om ze uit je huis te houden, dan moet je ervoor zorgen dat je, na het gat met staalwol te hebben gevuld, deze goed dicht met een geschikt materiaal.

Staalwol houdt muizen effectief buiten de deur door een barrière te vormen waar muizen niet doorheen willen knagen. Weet je dat je muizen in of om het huis hebt? Ga dan voor staalwol!

Tip: fijn staalwol is veel minder effectief dan grof staalwol. Ga voor grof staalwol om muizen te bestrijden. Klik hier om alle staalwol op bol.com te bekijken of kies deze hieronder:

Houdt purschuim muizen tegen?

Er zijn zeker maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat muizen je huis binnen kunnen komen. Maar de meest effectieve optie is om het huis goed overal af te sluiten zodat de muizen nergens naar binnen kunnen komen. En hoewel het een goede oplossing lijkt om een gat met purschuim te dichten, komen de muizen daar makkelijk doorheen.

Er wordt gezegd dat het dichten van gaten, kieren en scheuren met purschuim muizen ervan weerhoudt om je huis in te komen, maar dat is maar zelden het geval. Purschuim is niet sterk genoeg en het heeft geen enkele afstotende werking op muizen.

Het is zeker waar dat purschuim een erg goed middel is om een gat te dichten of een woning te isoleren, maar verwacht er geen wonderen van. Wat uiteraard wel zo is, is dat een met purschuim gedicht gat beter is dan een gat waar muizen nog makkelijker doorheen kunnen.

Heb je last van muizen en ben je op zoek naar een goed middel om gaten te dichten zodat muizen je huis niet in kunnen? Neem dan eens een kijkje naar staalwol.

Hoe kan je staalwol inzetten om muizen buiten huis te houden?

Staalwol houdt muizen eenvoudig buiten je huis doordat ze het niet door zullen knagen, dat doet muizen immers pijn.
Staalwol houdt muizen eenvoudig buiten je huis doordat ze het niet door zullen knagen, dat doet muizen immers pijn.

Er zit niets in staalwol dat muizen afstoot. Het zorgt er echter wel voor dat ze niet in scheuren en spleten in je huis komen. Het is een gemakkelijke preventieve maatregel die iedereen kan gebruiken om gaten tegen muizen te beveiligen: beetje staalwol erin en dichten met een gatenvuller.

Loop door je huis en zoek naar gaten, spleten of scheuren waar een muis in zou kunnen passen en vul de openingen met staalwol. In tegenstelling tot gipsplaten of andere materialen, hebben muizen het erg moeilijk om door de staalwol te kauwen, waardoor het de perfecte vulling is.

Tip: dit staalwol op bol.com is echt een aanrader om muizen te bestrijden, het is vrij grof en daardoor perfect tegen muizen. Volg de link of bekijk het plaatje hieronder:

Dat is niet zozeer omdat ze er niet door heen kunnen knagen, maar door scherpe eindes van staalwol doet het pijn aan de mond en het gezicht van de muis.

Besteed de meeste aandacht aan buitenmuren en met name rond ramen en deuren. Maar het is ook goed om binnenshuis alle gaten en kieren te dichten. Zo maak je je huis toch stukken onaantrekkelijker voor muizen. Hieronder lees je meer ideeën voor het inzetten van staalwol om muizen te weren.

Waar kan je het beste staalwol gebruiken om muizen uit huis te houden?

Alle openingen groter dan een centimeter zijn, moeten worden afgedicht om muizen buiten te houden. Ik kan me voorstellen dat het vervelend kan zijn om alle openingen goed af ​​te sluiten, maar het is erg belangrijk om je huis muizenvrij te krijgen.

De meest voorkomende toegangspunten voor zijn punten waar leidingen, afvoeren en dergelijke je huis uitgaan. Denk daarbij aan airconditioning, afvoerpijpen, ventilatieopeningen, afzuiginstallaties en meer.

Ook onder deuren moeten worden gecontroleerd als de opening te groot is en indien nodig verkleind. Wellicht kom je een stuk verder met tochtstrip.

Andere veel voorkomende toegangspunten voor muizen zijn de kelder en de zolder. Ga deze ruimten dan ook zorgvuldig na om na te gaan of daar geen gaten zijn die je met staalwol zou kunnen dichten.

Ten slotte valt het aan te raden om je schuur goed na te lopen. Wanneer je huis helemaal netjes gedicht is, maar je kelder staat wagenwijd open, dan kan je er donder op zeggen dat de muizen zich in je schuur zullen vestigen. Zorg dat het onmogelijk wordt en dicht alle gaten met staalwol om muizen je schuur te houden.

Wat is de beste manier om muizen uit je huis te houden?

Bij het bestrijden van muizen komt meer kijken dan alleen het dichten van gaten. Maak je huis zo ongastvrij voor muizen als mogelijk. Geen vocht of voedsel laten slingeren en goed opruimen.
Bij het bestrijden van muizen komt meer kijken dan alleen het dichten van gaten. Maak je huis zo ongastvrij voor muizen als mogelijk. Geen vocht of voedsel laten slingeren en goed opruimen.

Je hebt meestal geen last van muizen tenzij ze iets bij je te zoeken hebben, zoals vocht, voedsel en onderdak. Muizen komen immers ergens op af en negen van de tien keer is dit wat de muizen bij jou in en om huis komen zoeken.

Waar er een overvloed aan muizen is, heb je ook een overvloed aan schuilplaatsen, vocht en voedsel. De eerste stap in het bestrijden van muizen in en om huis is dan ook het verwijderen van deze factoren om ervoor te zorgen dat muizen simpelweg niets bij jou in huis hebben te zoeken.

De beste en meest duurzame manier om muizen je huis te krijgen en te houden, is door ervoor te zorgen dat ze nergens meer naar binnen kunnen. Het is vooral belangrijk dat dat geldt voor alle ruimten waar je voedsel bewaart, verwerkt of gebruikt. Denk daarbij aan de keuken, de kast of de eetkaer.

Loop je huis na op gaten en kieren en scheuren die groter zijn dan 1 centimeter en dicht deze met wat staalwol en gatenvuller om de muizen weg te houden.

Hoewel muizen er niet doorheen kunnen komen, is het misschien een goed idee om ook kleinere gaten af ​​te dichten. Zoals je hebt gelezen, kunnen muizen gemakkelijk door allerlei materialen te knagen, dus het duurt niet lang of dat kleine gaatje wordt een groter gaatje waar een muis wel doorheen past.

Wat moet je allemaal doen om muizen uit je huis te houden?

Om ervoor te zorgen dat je van een muizenprobleem af komt en van een muizenprobleem af blijft, is het -naast het dichten van toegangspunten- belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huis en buitenomgeving zo onaangenaam mogelijk is voor muizen:

 • Laat nergens vocht of voedsel slingeren.
 • Alle afval moeten direct worden verwijderd.
 • Alle afvalcontainers en afvalcontainers moeten een goed sluitende deksel hebben.
 • Houd ook voer voor huisdieren in de gaten. Muizen komen daar ook op af.

Hoe meer vocht, voedsel en beschutting de muizen hebben, hoe beter zij zich kunnen voortplanten en hoe groter jouw probleem wordt. Met een hogere muizenpopulatie wordt het alleen moeilijker om je muizenprobleem de kop in te drukken.

Er is nog iets dat heel erg belangrijk is. De allerbeste manier om van muizen in en om huis af te komen is de ouderwetse muizenval. Uiteraard zijn die in de afgelopen jaren qua effectiviteit zeer sterk verbeterd. Een muizenval werkt altijd met een lokaas om de muizen ernaartoe te lokken.

Maar de muizen laten je lokaas links liggen als ze ergens anders aan voer kunnen komen. De truc om muizenvallen effectief te gebruiken is om ervoor te zorgen dat muizen nergens anders aan voedsel kunnen komen.

Klik hier om het aanbod van muizenvallen op bol.com te bekijken.

Gaten dichten met staalwol is makkelijk te doen en zeer effectief om muizen buiten de deur te houden

Muizen zijn een zeer vervelende, vieze plaag die ook nog eens gevaarlijk kunnen zijn. Muizen kunnen op bedrading knagen en de boel slopen, maar leveren daarmee ook nog eens brandgevaar op. Hoe dan ook is het bestrijden van muizen altijd prima te doen, maar vergt het wel een goede aanpak.

Heb jij last gehad van muizen in huis en heb jij staalwol gebruikt om muizen te weren, deel jouw ervaringen hieronder in de reacties. Misschien heb je een ander idee om gaten te dichten om muizen buiten te houden, ook dat willen we maar al te graag weten.

Heb je hulp nodig bij het toepassen van staalwol om muizen uit huis te houden, dan help ik je daar graag mee. Laat hieronder een berichtje achter.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

6 gedachten over “Muizen weren door purschuim of staalwol? Kunnen ze er doorheen?”

 1. Puik artikel! Krengen blijven maar mijn keuken inkomen en soms likken ze het aas van mijn vallen zonder erin te lopen. Nu toch maar eens elk te vinden gaatje volstoppen met staalwol dan.

  Dank voor het schrijven!

  Beantwoorden
  • Hoi Kasper,

   Graag gedaan en succes!

   Ik weet niet wat voor aas je gebruikt, maar iets plakkerigs is meestal het beste: pindakaas, hazelnootpasta, dat soort dingen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Ruime tijd last van muizen. ik vind ze overal maar nooit in de keuken, alleen in de keuken word er gegeten/voedsel. Vind het super raar.

  Daarnaast heeft mijn buren een lege vogelnest,,,…Waarvan ik vermoed dat de muizen vanuit buitenkant naar binnen zijn gekomen. Ik heb een gat in mijn plafond die van binnenuit is geknaagd…dit heb ik snachts gehoord,…na een paar dagen was er een gat in de muur. Deze invullen met Stalenwol en cenment?

  Beantwoorden
 3. Hoi Peter, ik woon 4 hoog maar ook muizen en in iedere ruimte. Inmiddels ben ik erachter hoeveel gaten/gaatjes ik van binnen naar buiten heb. Ik heb deze gedicht met staalwol en binnen op sommige plekken daaroverheen nog supersterkte ducttape. Buiten heb ik dat niet gedaan. Raad je het het aan om daaroverheen nog te kitten en mag dat gewone kit zijn want schrik me rot van prijzen van speciale muizenwerende kit. In de keuken (kastje) heb ik grotere openingen gedicht met grover staalwol….als ik daar nog puf overheen doe helpt dat? Ik heb een hond dus moet ook uitkijken met wat ik doe. Ik heb gifzakjes gelegd (zonder deze met mijn handen aan te raken) op plekken waar mijn hond er niet bij kan maar deze blijven onaangeroerd. Ook heb ik het idee dat ze achter mijn plinten zitten. Sinds het aanbrengen van de staalwol is de overlast wel enorm verminderd. Graag jouw advies. Groetjes Monique

  Beantwoorden
  • Hoi Monique,

   Ducttape doet helaas niet zoveel tegen een muis of een rat. Daar zitten ze zo doorheen. Zo mogelijk zou ik aan beide kanten gewoon staalwol en kit/cement gebruiken.

   Die gifzakjes zijn wellicht niet de ideale oplossing in jouw geval. Je hebt -nadat de gaten zijn gedicht- een flink aantal muizenvallen nodig. Maar ja, dat is lastig met je hond. Is het een mogelijkheid om de hond ’s nachts in een dichte kamer te laten slapen? Of desnoods ’s nachts bij iemand te laten logeren? Je wilt enerzijds van de muizen af, maar aan de andere kant wil je niet dat je hond met z’n pootjes of snuit in de val terecht komt. Lastig!

   Succes!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie