Kan je muizen met ultrasoon geluid bestrijden? De waarheid over deze apparaten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
ultrasoon geluid tegen muizen

Als je ooit de verpakking van zo’n ultrasoon muizenbestrijdingsapparaat hebt gelezen, weet je hoe de fabrikanten zeggen dat ze werken. In theorie zenden ze geluid uit met een frequentie die mensen niet kunnen horen, maar muizen wel. De hoge frequentie zou voor muizen erg vervelend zijn en hen daardoor afschrikken.

De claims op deze ultrasone muizenbestrijdingsmiddelen zijn grandioos. De gebruikte frequenties zouden precies zijn afgestemd op het juiste niveau om muizen weg te houden. Maar niet alleen muizen, de claims van deze ultrasone geluidsapparaten zien op allerlei soorten ongedierte!

Zou het niet leuk zijn als je alleen maar een klein apparaatje de stopcontact in te hoeven steken en daarna van alle muizen af zijn? Dat klinkt te goed om waar te zijn. En ja, zoals je hieronder zal lezen, is deze claim inderdaad te goed om waar te zijn.

Kan je muizen door middel van ultrasoon geluid verjagen en bestrijden? Het gebruik van ultrasoon geluid tegen muizen heeft beperkte werking. Onderzoek toont wisselende resultaten aan en de praktijk laat zien dat de werking van ultrasoon geluid slechts enkele dagen aanhoudt, waarna de muizen aan het geluid wennen.

Is het gebruik van ultrasoon geluid tegen muizen aan te raden? Die afweging zal je zelf moeten maken. Er is enige werking aangetoond, maar die houdt niet eeuwig aan. Wil je even snel van de muizen af? Dan kan zo’n apparaat behulpzaam zijn. Voor altijd van muizen af? Ga dan naar iets anders opzoek.

Lees hieronder verder om alles te weten te komen over ultrasoon geluid inzetten tegen muizen.

Wat is het idee achter muizen met ultrasoon geluid verjagen?

Gelijk met ultrasoon geluid aan de slag gaan? Klik hier om het aanbod van ultrasone bestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken of lees de ervaringen van mensen die dit apparaat hebben gebruikt:

De gedachte achter de apparaten die ultrasoon geluid uitzenden is als volgt. Het apparaat zend een geluid uit met een hoge frequentie die alleen ongedierte kan horen, maar mensen niet. Op muizen zou het geluid zo’n vervelende werking hebben dat ze je huis verlaten en niet bij het apparaat in de buurt willen komen.

De fabrikanten van deze bestrijdingsmiddelen op basis van ultrasoon geluid claimen dus dat je met deze middelen muizen (en soms ook ander ongedierte) blijvend kunt verjagen. Voorts zou het uitgezonden geluid geen werking hebben op mensen en huisdieren.

Ultrasoon geluid wordt aangeprezen als afweermiddelen voor allerlei ongedierte, van spinnen tot ratten. Als je even snel zoekt op internet, kan je honderden van deze apparaten vinden. Maar goed onderzoek waaruit blijkt dat deze apparaten inderdaad effectief zijn bij het bestrijden of verjagen van muizen is lastig te vinden.

Foto van vrouw die naar een koptelefoon luistert
Het geluid dat mensen kunnen horen en het geluid dat muizen kunnen horen verschilt sterk. Dat ligt aan het verschil in bereik qua frequentie van geluid.

Overigens moet je ultrasonisch geluid onderscheiden van sonisch geluid. Sonisch geluid is geluid dat in het bereik valt dat mensen kunnen horen. Dergelijke geluiden worden bijvoorbeeld effectief ingezet bij het bestrijden van vogels.

Ultrasonisch geluid valt buiten het bereik van het menselijk gehoor en valt daarom alleen door dieren waar te nemen. Maar omdat mensen het geluid niet kunnen horen, zijn er weinig gegevens om te ondersteunen dat deze ultrasone geluidsgolven daadwerkelijk muizen kunnen verjagen.

Tip! Woon je in een huurhuis? lees dan mij artikel Muizen in een huurhuis, wat moet de woningbouw doen en wat moet de huurder doen?

Werkt ultrasoon geluid om muizen te verjagen?

Als je gebruik maakt van een dergelijk apparaat om muizen met ultrasoon geluid de bestrijden, dan is het doel ervan om muizen te verjagen. Dat is dan ook de claim die fabrikanten op de verpakking plaatsen. Maar hoe zit dat nu met die claims?

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit controleert claims op producten. Er mogen dan ook geen onwaarheden op producten staan. Maar me slimme trucjes om soort-van-waarheden op de verpakkingen te plaatsen, komen ze een heel eind..

Uit onderzoek naar de effecten van voedingsclaims op de verpakkingen van voedingsproducten heeft Jessica Aschemann-Witzel, een onderzoeker aan de Aarhus Universiteit, bewezen dat door het gebruiken van deze claims koopintentie van consumenten tot wel 10% toe kan nemen.

In 2001 stuurde de Federal Trade Commission in Verenigde Staten, de warenautoriteit van de V.S., een waarschuwing naar fabrikanten van ultrasone geluidsapparaten voor ongediertebestrijding, waarin werd geëist dat beweringen over de effectiviteit van dergelijke producten moet worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Dit heeft geleid tot het beschikbaar komen van meer wetenschappelijk onderzoek over het bestrijden van muizen door middel van ultrasoon geleid. De resultaten van het onderzoek naar muizenbestrijding met behulp van ultrasoon geluid laat gemengde resultaten zien.

Tip! Wist je dat je ook geur tegen muizen in kan zetten? Lees mijn artikel Muizen wegjagen met geur: op diervriendelijke wijze muizen op afstand houden

Wat zegt het onderzoek over het bestrijden van plaagdieren door middel van ultrasoon geluid

Het onderzoek naar ultrasoon geluid om plaagdieren te bestrijden, geeft twee duidelijke conclusies:

  • Het gebruik van ultrasoon geluid tegen insecten heeft geen enkel effect.
  • Tegen muizen heeft het gebruik van ultrasoon geluid een beperkt effect.

Ben je opzoek naar een wondermiddel tegen muizen dat je alleen in de stopcontact hoeft te steken en dan eeuwig van muizen af bent? Helaas! Dat wordt ‘m niet. Maar wat zegt het onderzoek nu precies?

Foto van luidsprekers die geluid uit kunnen zenden.
Ultrasoon geluid is zeker te gebruiken om muizen te verjagen, maar heeft een zeer beperkte werkingsduur. Zet het daarom op de juiste manier ter bestrijding van muizen in.

Een onderzoek uit 2015, uitgevoerd door de Universiteit van Arizona in de Verenigde Staten, concludeerde dat commercieel verkrijgbare ultrasone bestrijdingsmiddelen geen effectief middel waren om insecten te bestrijden. Dit ondanks het toenemend aantal apparaten op de markt.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw en het National Wildlife Research Center heeft voor de mensen die muizen willen verjagen door middel van ultrasoon geluid beter nieuws.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van ultrasoon geluid tegen muizen wel degelijk effect heeft, maar dat muizen er al na een aantal dagen aan wennen en het effect daarna geleidelijk afneemt totdat het ultrasoon geluid uiteindelijk helemaal geen effect meer heeft. De werking van ultrasoon geluid is dan ook slechts tijdelijk.

Al met al moet je hieruit concluderen dat het inzetten van ultrasoon geluid om muizen de verjagen of te bestrijden best een extra middel kan zijn in de strijd tegen muizen in huis, maar dat je niet uitsluitend op dergelijke apparaten moet vertrouwen.

Gebruik ultrasoon geluid dan ook naast andere muizenbestrijdingsmiddelen en nooit in dezelfde ruimte.

Gelijk met ultrasoon geluid aan de slag gaan? Klik hier om het aanbod van ultrasone bestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken of lees de ervaringen van mensen die dit apparaat hebben gebruikt:

Wil je gebruik maken van ultrasoon geluid om muizen te verjagen of te bestrijden?

Als je overweegt om na het lezen van dit artikel zo’n apparaat dat muizen door middel van ultrasoon geluid op afstand houdt te gaan gebruiken, neem dan het onderstaand advies mee bij het gebruik:

  • Blijf binnen gebruik maken van muizenvallen! De beste manier om ultrasoon geluid tegen muizen in te zetten, is door de apparaten te plaatsen in kamers waar muizen niet komen. Dat klinkt gek, maar wat het doel daarvan is, is om de muizen in bepaalde ruimten te concentreren zodat je daar gebruik kunt maken van muizenvallen.

    Plaats niet maar een enkele muizenval, maar minimaal drie per kamer. En helemaal tegen de muur aan, dit omdat muizen altijd vlak langs muren lopen. Klik hier om het aanbod van muizenvallen op bol.com te bekijken of bekijk onderstaand voordelig aanbod:

Tip! Heb je het idee dat muizenvallen lastig zijn om te gebruiken? Lees da mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd? om te weten te komen wat mensen over het algemeen fout en en na te gaan wat nu wel goed werkt.

  • Houd er rekening mee dat na verloop van tijd de effectiviteit van ultrasoon geluid zal afnemen. Speel hier op in door slechts twee dagen achter elkaar van de ultrasone apparaten tegen muizen gebruik te maken. Gebruik ze daarna minstens een week niet om gewenning te voorkomen.
  • Besef dat meubels en andere objecten in de woning de geluidsgolven tegenhouden. Hoe leger de ruimte, hoe beter het ultrasone geluid de muizen val afschrikken.

Wat kan ik naast – of in plaats van – ultrasoon geluid wel tegen muizen gebruiken?

Door alleen gebruik te maken van ultrasoon geluid tegen muizen, zal je ze slechts even verjagen, maar van bestrijding zal geen sprake zijn. Je zult dus altijd naast, of in plaats van, het ultrasoon geluid, andere bestrijdingsmiddelen tegen muizen moeten gebruiken

Klik hier om het assortiment van moderne muizenvallen op bol.com te bekijken, of lees de ervaringen van het product hieronder:

Heb jij ervaring met ultrasoon

Het verjagen van muizen door middel van ultrasoon geluid kan zo z’n voordelen hebben. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het gebruik niet voor iedereen is en de resultaten wisselend zijn.

Deel hieronder jouw ervaringen met ultrasoon geluid om muizen te verjagen. Hebben die stekkertjes jou geholpen, of was het effect na enige dagen niet meer merkbaar? En welke heb je geprobeerd? We horen graag van je!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie