Bedwantsen met hitte bestrijden – warmte is de beste oplossing!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
hitte tegen bedwantsen

Van je matras en het tapijt tot kieren in de kozijnen en gaatjes in de muur, bedwantsen kunnen zich bijna overal in je slaapkamer verstoppen. En dat is dan ook precies wat bedwantsen doen: zich overal en nergens verstoppen in de buurt van de mens waar ze zich ’s nachts mee voeden.

De kleinste en meest onwaarschijnlijke ruimtes, waar je maar lastig bij kunt, zijn precies de plekken waar bedwantsen zich verstoppen. Je denkt dat het je niet zal overkomen, maar voor je het weet zit je in een huis vol van deze parasieten. Zonder een grondige behandeling kom je niet van bedwantsen af.

Bedwantsen staan bekend om hun resistentie voor de meest gangbare bestrijdingsmiddelen, kunnen zich ontzettend snel voortplanten en zijn meesters in het verstoppen. De beste oplossing tegen bedwantsen is het bestrijden van de bedwantsen met warmte.

Wil je bedwantsen met succes bestrijden, dan is dat een kwestie van zo vroeg en daadkrachtig mogelijk actie ondernemen. En die daadkrachtige actie bestaat uit het gebruiken van hitte om bedwantsen te bestrijden.

Wat is precies het gebruik van warmte om bedwantsen te bestrijden? Kan je dat zelf? En wat heb je ervoor nodig?

Hieronder gaan we in op de verschillende methoden waarop jij zelf door middel van warmte de bedwantsen in huis effectief kan bestrijden.

Wat moet ik doen als ik bedwantsen in mijn huis vind?

Mocht je te maken krijgen met bedwantsen in huis, dan is het belangrijk om niet in paniek te raken. Onderneem geen drastische maatregelen en ga geen spullen weghalen. Het is heel belangrijk om alles te laten staan waar het staan en niets weg te gooien.

Door dingen weg te gooien of te verplaatsen, verstoor je de bedwantsen en verplaats je het probleem alleen maar naar een andere kamer. Daarnaast is het ook gewoon nergens voor nodig. De meeste spullen die jij in huis hebt, kan je zelf prima door middel van warmte van bedwantsen ontdoen.

Het is overigens heel belangrijk om – hoe vervelend het ook klinkt – in de kamer met de bedwantsen te blijven slapen. We gaan snel met het bestrijden van de bedwantsen door middel van hitte aan de slag, maar als jij elders gaat slapen, gaan ze alleen maar op zoek naar een volgend slachtoffer en verspreiden ze zich door het huis.

Woon je trouwens in een huurhuis? In mijn artikel over het bestrijden van bedwantsen in een huurhuis, lees je meer over het betrekken van de verhuurder of de woningbouw bij je bedwantsenprobleem.

Door de bedwantsen tot slechts een enkele kamer te beperken, kom je er snel en effectief vanaf. Hieronder lees je precies hoe we dat gaan aanpakken.

Kan je warmte gebruiken om bedwantsen te doden?

Foto van een haard die warmte verspreidt
Van alle producten en methoden om bedwantsen te bestrijden is hitte de beste.

Je kunt bedwantsen niet alleen met warmte doden, hitte is juist de beste manier om zelf bedwantsen te bestrijden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, om bedwantsen door middel van hitte te bestrijden, twee feiten belangrijk zijn:

 • Bedwantsen sterven na 20 minuten wanneer zij aan een temperatuur van van 48 graden Celsius worden blootgesteld.
 • De eieren van bedwantsen sterven wanneer zij 90 minuten lang zijn blootgesteld aan een temperatuur van 48 graden Celsius.

Deze cijfers zijn gebaseerd op een sterftepercentage van 100%, dus als je er zeker van wilt zijn dat je alle bedwantsen en eieren van bedwantsen voor de genoemde tijd aan de genoemde temperatuur hebt blootgesteld. Voer je de hitte op, dan gaan ze sneller dood.

Het bestrijden van bedwantsen door middel van warmte heeft vele voordelen ten opzichte van andere bestrijdingsmethode. Zo is warmte niet giftig en kan het bedwantsen in alle levensstadia doden. Daarnaast is het vrij goedkoop. Zeker ten opzichte van een rekening van de professionele bestrijders die tot wel duizenden euro’s kan oplopen.

Wel heeft het bestrijden van bedwantsen door middel van hitte een groot nadeel. Dat is dat, nadat je iets van de bedwantsen hebt ontdaan, er geen blijvende werking is. Een andere bedwants kan er zo weer op springen. Het is daarom erg belangrijk om de bedwantsen tot een kamer te beperken en behandelde items niet terug die kamer in te nemen.

TIP! Een stoomreiniger is de beste en gemakkelijkste manier om bedwantsen met hitte te bestrijden. Klik hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga gelijk voor onderstaand model, een betere prijs-kwaliteit-verhouding is er niet!

Nu we de effectiviteit van hitte om bedwantsen te bestrijden hebben bewezen, moeten we ons afvragen op welke manieren we de bedwantsen zelf aan deze hitte kunnen blootstellen zonder een professional in te hoeven schakelen. Dat lees je hieronder.

De warmte van een wasmachine doodt bedwantsen

Laten we beginnen met een apparaat dat iedereen in huis heeft: de wasmachine. Stel je de wasmachine in op een programma dat ten minste 90 minuten duurt en 50 graden Celsius bedraagt, dan weet je zeker dat de warmte alle bedwantsen -inclusief de eieren- heeft gedood.

Er zijn drie stappen in het proces van wassen waar je extra op moet letten wanneer je bedwantsen in huis hebt:

 • Textiel dat je wilt wassen, moet je -in de kamer met de bedwantsen- in een plastic zak doen en de zak daar goed sluiten voordat je het naar de wasmachine overbrengt.
 • Eenmaal bij de wasmachine, haal je het wasgoed uit de plastic zak, doe het in de wasmachine en gooi je de zak direct weg. Het wassen moet minimaal 90 minuten duren en met een temperatuur van ten minste 50 graden Celsius. Maar, hoe langer en hoe warmer, hoe beter om bedwantsen te bestrijden.
 • Wasgoed dat schoon is, breng je niet terug naar de kamer met de bedwantsen, maar berg je elders op in huis.

We doen dit om ervoor te zorgen dat je stap voor stap de bedwantsen bestrijdt, terwijl je de bedwantsen in een kamer concentreert. Allen op deze manier is het zelf bestrijden van de bedwantsen mogelijk. Wanneer de bedwantsen overal in huis zijn, dan sta je geen kans meer en moet je een dure professional inschakelen.

Foto van een stofzuiger op een tapijt
Het goed schoonmaken en onderhouden van een ruimte is de eerste stap bij het bestrijden van bedwantsen, of welk ander insect dan ook.

Kan de hitte van de droger bedwantsen doden?

Ook voor de droger geldt weer dat je bedwantsen het beste kan bestrijden door ze zo lang mogelijk aan een zo hoog mogelijke temperatuur bloot te stellen. Gelukkig is iedere droger hier wel voor geschikt, want de droger hoeft maar een temperatuur van 48 graden Celsius te kunnen bereiken.

Een van de problemen waar je met een bedwantsenplaag mee te maken krijgt, is dat die kleine beestjes echt overal in kunnen komen en hun eieren in kunnen leggen. Het is niet aan te raden -en niet effectief- om allerlei huishoudelijke producten met gif te besmeuren. Nee, beter gebruik je warmte.

Zelfs items die je normaal gesproken niet in een droger zou doen, kunnen daar eigenlijk prima in. Mits ze tegen de warmte en tegen het draaien of schudden kunnen. Denk maar eens aan bepaald speelgoed van kinderen, knuffels, schoenen, maar ook hoezen van kussens en nog veel meer.

Spullen die je normaal gesproken niet in de droger zou doen, kun je bijvoorbeeld veilig houden door het in een handdoek te verpakken. Ook zou je de droog vol kunnen laden met een deken of dekbed om eventuele schade te voorkomen. Wees creatief!

Neem bij het gebruik van de droger of bedwantsen te doden dezelfde voorzorgsmaatregelen in acht: verplaats spullen alleen in een gesloten plastic zak van en naar de droger en houdt besmette spullen gescheiden van ontsmette spullen.

Heet of warm water gebruiken om bedwantsen te doden

Uiteraard zal je ook nog spullen hebben die je niet even in een droger of een wasmachine kan doen om de bedwantsen te doden. Wellicht kan je deze spullen wel in heet of warm water plaatsen.

Afhankelijk van om wat voor object het gaat, vul je een bak(je) met zo warm mogelijk water en plaats je het object erin. Laat het er zo lang mogelijk erin staan en je bent klaar.

De bedwantsen zullen natuurlijk ver voordat je klaar bent met de “warmtebehandeling” verdrinken, maar het gaat hierbij meer om het doden van eventueel aanwezig eieren.

Foto van schoonmaak met doekje en spray
Met water en zeep kom je bij bedwantsen al een heel eind, maar stoom is stukken makkelijker te gebruiken.

Bedwantsen in je matras doden met hitte van de strijkijzer

Strijkijzers worden loeiheet en zijn dan ook uitermate geschikt om bedwantsen mee te bestrijden. Andere methoden, zoals de wasmachine, de stoomreiniger of de droger zijn voor de meeste spullen in huis veel makkelijker.

Maar er is een item waarbij de strijkijzer het allerbeste stuk gereedschap is om bedwantsen te doden: je matras. Heb je een strijkijzer met stoomfunctie, dan kan je al helemaal effectief de hitte je matras in krijgen. Maar zo niet, niet getreurd, je komt anders ver genoeg met een reguliere strijkijzer.

Om je matras van bedwantsen te ontdoen, zet je je strijkijzer zo heet mogelijk en strijk je daarmee je gehele matras. Doe dit iedere dag. Het beste is om dit voor het slapen gaan te doen, dan heb je de meeste kans dat je ’s nachts zonder bedwantsen in bed kunt slapen.

Bij het strijken van je matras is het wel van belang dat je echt overal goed strijkt en ook alle zomen, naden en moeilijk te bereiken plekjes meeneemt.

Is je matras van een materiaal gemaakt waar je niet rechtstreeks de strijkijzer op kan zetten, leg er dan een handdoek op en strijk over de handdoek heen. Het gaat immers puur om het doden van de bedwantsen door de warmte van je strijkijzer.

De stoomreiniger is het ultieme wapen tegen bedwantsen

Stoom doodt zowel volwassen bedwantsen als hun larven en eieren. Stoom kan je bijna overal op gebruiken en is daarom bijzonder effectief. Met een stoomreiniger, een goede insecticide tegen bedwantsen (leestip!) en een gezonde dosis doorzettingsvermogen, ben je zo van de bedwantsen af.

De stoomreiniger is waarschijnlijk het beste stuk gereedschap dat je in huis kan hebben om bedwantsen te bestrijden. Stoom kan tot diep in het te behandelen materiaal doordringen, wordt heet genoeg om bedwantsen op slag te doden en is ook nog eens in staat om grotere oppervlakten te behandelen.

Stomen werkt het beste op zaken als de boxspring, lattenbodems, dekens, lakens, gordijnen, het tapijt en kussens. Maar ik raad ook aan om tapijten, muren, plinten en kozijnen met stoom te behandelen. Zo weet je dat je alle schuilplaatsen van bedwantsen te pakken krijgt.

Wel is het zo dat stoomreinigen geen nawerking heeft. Nadat het behandelde oppervlak weer afkoelt, kunnen de bedwantsen daar weer gewoon komen. Ik raad dan ook aan om dagelijks te stoomreinigen. Dat kost zeker tijd, maar dan ben je ook gewoon veel sneller van het probleem af.

Heb je nog geen stoomreiniger? Klik hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga gelijk voor onderstaand model, deze heeft de beste en de meeste recensies:

Verwarm object aan de zon om bedwantsen te doden

In warmere landen, komen bedwantsen meer voor dat bij ons. Daar hebben zij een hele makkelijke manier gevonden om bedwantsen te doden: de zon. In Indonesië bijvoorbeeld, zetten mensen hun hele hebben en houden in de zon wanneer ze last hebben van bedwantsen. Na een uurtje zijn ze van de wantsen af!

Zelf ben ik geen voorstander van het verplaatsen van matrassen of ander beddengoed. Ik ben van mening dat je daarmee een te groot risico neemt qua verspreiding van bedwantsen door het huis. Maar objecten die in een plastic tas of vuilniszak kunnen, kan je makkelijk in de zon zetten. Nou ja, als de zon schijnt!

Zwarte plastic zakken, meestal vuilniszakken, kunnen gebruikt worden om de inhoud flink in de zon op de warmen. Alles wat in de vuilniszak kan, kan je heel makkelijk van bedwantsen ontdoen door ze even een minuut of 30 in de zon te laten staan.

Bedwantsen sterven wanneer hun lichaamstemperatuur ongeveer 45 graden Celsius heeft bereikt en in een donkere zak in de zon lukt dat prima.

Bereik alle gaten en kieren in een kamer met behulp van een straalkachel

Met behulp van een straalkachel met ingebouwde ventilator alsmede je verwarming op volle sterkte, kan je een kamer flink opwarmen. Warm genoeg om de kamer en alles daarin in een enkele behandeling van bedwantsen te ontdoen.

De verkeerde warmtebron of het verkeerd gebruik van deze methode kan brand veroorzaken, dus wees voorzichtig wanneer je besluit om hiermee verder te gaan. Daarnaast kunnen sommige spullen die niet tegen warmte kunnen beschadigt raken.

Ga als volgt te werk om de hele kamer tegen bedwantsen te verhitten:

 • Haal zoveel mogelijk spullen uit de kamer. Hoe leger hoe beter. Maar zorg wel dat je de spullen er in plastic zakken uithaalt en direct reinigt zo dat er geen bedwantsen meegenomen worden.
 • Sluit alle ramen en deuren in de kamer.
 • Zet de verwarming op volle sterkte.
 • Zet een extra (straal)kachel in de kamer die een ingebouwde ventilator heeft. Zo niet, plaats dan een aparte ventilator om het lucht te circuleren.
 • Houd de kamer op een temperatuur van boven de 45 graden Celsius voor een periode van zes uur.
 • Herhaal de behandeling opnieuw wanneer je weer bedwantsen ziet.

De resultaten van deze methode zijn zeer snel, want je bent na 1 of 2 behandeling op hoge hitte al van de bedwantsen af. Wel moet je erg goed opletten bij deze methode omdat je toch met hoge hitte werkt. Je mag in ieder geval nooit de woning verlaten bij het toepassen van deze methode omdat je altijd een oogje in het zeil moet houden.

Foto van een volgevreten bedwants
De bedwants bestrijden is lastig, want ze kunnen zich zeer snel voortplanten en alleen verjagen is niet genoeg. Hitte is de beste manier om bedwantsen te doden.

Hoe voor te bereiden op het bestrijden van bedwantsen door middel van hitte?

Het gebruik van hitte om bedwantsen te bestrijden hoeft niet een langdurig of ingewikkeld proces te zijn. Door een goede voorbereiding kan je de tijd dat het kost om bedwantsen met hitte te bestrijden flink verkorten en het ook nog eens makkelijker voor jezelf maken.

Een goede voorbereiding bestaat uit de volgende stappen:

 • Haal de kamers die je wilt behandelen zo leeg mogelijk. Doe dat echter wel heel voorzichtig door alle spullen een voor een te reinigen en uit de kamer te halen. Je moet zorgen dat je het bedwantsenprobleem niet verder verspreidt.
 • Alles dat in de kamer moet blijven, versleep dat naar het midden van de kamer. Je moet alles, ook je bed, kasten en ander meubilair weg van de muur halen. Bedwantsen vinden het maar al te fijn om zich tussen een meubel en de muur te verstoppen.
 • Alles wat niet tegen een beetje vocht en hitte kan, moet de kamer uit. Hitte is dodelijk voor bedwantsen, maar kan ook sommige spullen kapot maken. Voorkom dat je spullen worden aangetast door ze uit de kamer te halen.
 • Maak gebruik van een matrasbeschermer tegen bedwantsen. Een matrasbeschermer zorgt ervoor dat bedwantsen niet meer in je matras kunnen en dat bedwantsen die er al in zitten doodgaan. Ook wanneer de plaag voorbij is, is het een goed idee om de beschermer zeker een jaar op je matras te laten.

  Een matrasbeschermer tegen bedwantsen is een geweldig hulpmiddel wanneer je voor de bestrijding gebruik maakt van hitte. Klik hier om het aanbod aan matrasbeschermers speciaal voor bedwantsen op bol.com te bekijken.

Nooit meer bedwantsen: hoe voorkom je een nieuwe besmetting?

Zodra je eenmaal van de bedwantsen af bent – en dat gaat door gebruik te maken van hitte zeker lukken – zal je er vast voor willen zorgen dat je nooit meer last krijgt van een nieuwe bedwantsenplaag.

Vlak na een besmetting door bedwantsen zal je alles willen doen om ervoor te zorgen dat dit je nooit meer overkomt. Na verloop van tijd zal je merken dat dit gevoel wat wegebt. Maak er daarom een gewoonte van om onderstaande tips in je dagelijkse leven toe te passen.

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je zowel binnenshuis als buitenshuis kunt treffen om nooit (meer) met bedwantsen in aanraking te komen. Laat deze behandeling van hitte tegen bedwantsen de laatste zijn!

Binnenshuis bedwantsen voorkomen

Binnenin moet je er sowieso voor zorgen dat je elke dag stofzuigt. Dat doe je niet alleen tegen insecten, maar uiteraard ook tegen ander vuil in huis. Het is simpelweg een goede gewoonte.

Loop een rondje door je woning en zorg dat je scheuren, gaten en kieren dicht. Dat kan met wat kit of een gatendichter. Ga ook na of alle plinten goed vast zitten, want dat zijn de favoriete verstopplekken van vele insecten. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat behang goed vast zit, maak desnoods gebruik van wat lijm om het weer goed vast te zitten.

Sla je spullen op de juiste manier op. Zorg dat alles in plastic opbergdozen – met deksel – gaat. Opgeruimd staat netjes zeggen ze weleens!

Buitenshuis bedwantsen voorkomen

Niet alleen bedwantsen, maar allerlei soorten plaaginsecten kunnen je huis binnenkomen wanneer er begroeiing of takken van bomen tegen de buitenkant van je huis aankomt. Dat werkt als een soort loopbrug voor insecten. Niet doen: hou bomen, bosjes en planten netje van je huis af en hou ze kort.

Ben je op reis geweest? Bij thuiskomst berg je je koffer buitenshuis op, bijvoorbeeld in de berging, schuur of garage. Je kleding neem je in een plastic zak mee naar binnen en doe je gelijk in de wasmachine. Bedenk je maar eens dat de meeste bedwantsen uit hotels, motels en hostels komen!

Wees goed voorbereid op bedwantsen en andere insecten

Soms kan je alles op de juiste manier gedaan hebben, maar kom je geheel onverwachts toch oog in oog te staan met bedwantsen of andere insecten. Je hoeft heus geen arsenaal aan bestrijdingsmiddel in huis te hebben, maar zorg wel dat je iets in huis hebt om zo vroeg mogelijk in te grijpen

Zorg ervoor dat je een algemeen insectenbestrijdingsmiddel in huis hebt: een poeder of een spray op basis van pyrethroïden werkt niet alleen tegen bedwantsen, maar tegen vele andere insecten. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken.

Het allerbeste hulpmiddel tegen bedwantsen en alle andere insecten en plaagdieren in huis is de stoomreiniger. Met hitte kan je niet alleen bedwantsen bestrijden, maar over het algemeen hygiënisch schoonmaken. Stoom doodt 99.9% van alle bacteriën.

Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of koop onderstaand instapmodel waarmee je direct aan de slag kunt:

Alleen hitte is vaak niet genoeg om van bedwantsen af te komen

Door de inzet van hitte om bedwantsen te doden zal je heel ver komen. Het grote nadeel van stoom is dat het alleen bedwantsen doodt wanneer de stoom erop staat. Hitte is ontzettend effectief, maar wanneer jij lekker ligt te slapen moet je ook iets hebben dat de bedwantsen bij je uit de buurt houdt en het liefst doodt.

Dat is de reden dat je naast hitte ook gebruik moet maken van andere middelen om bedwantsen te bestrijden. Ik heb in een ander artikel de beste insecticiden om bedwantsen te bestrijden voor je op een rijtje gezet, neem daar eens een kijkje naar.

Ben je op zoek naar een meer natuurlijke oplossing – want hitte gebruiken is in wezen ook een natuurlijk middel tegen bedwantsen – dan ben je wellicht geïnteresseerd in mijn artikel over het bestrijden van bedwantsen door middel van lavendel. Wist je dat lavendel giftig is voor bedwantsen?!

Heb jij ervaring met het bestrijden van bedwantsen door middel van hitte?

Zoals hierboven weergegeven, is hitte vaak de allerbeste oplossing wanneer je zelf de bedwantsen gaat bestrijden. Trouwens, de professionele ongedierteverdelger maakt ook gebruik van hitte! Deze bloedzuigende plagen met warmte doden is snel en efficiënt.

Warmte kan in scheuren, gaten, verstopplaatsen en zelfs muren binnendringen. Hitte is volkomen vrij van chemicaliën en makkelijk en snel in gebruik. Weer je dat ik deze technieken zelf hebt gebruikt bij het bestrijden van bedwantsen? Hier heb ik een stuk geschreven over mijn eigen ervaring met bedwantsen in huis.

Heb jij ervaring met het gebruik van hitte tegen bedwantsen? Heb jij de bedwantsen toen zelf bestreden, of heb je een professional in moeten schakelen? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten.

Heb je nog vragen of suggesties, ook dan ben je van harte welkom om je vraag of opmerking hieronder te plaatsen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie