Kan je bedwantsen bestrijden met alcohol? Dit moet je weten

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
alcohol tegen bedwantsen

Bedwantsen verwijderen is een hele klus. Ze kunnen zich verstoppen als de beste, zijn vooral actief wanneer jij ligt te slapen en zijn resistent tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Mensen grijpen naar allerlei middelen om bedwantsen te bestrijden. In dit artikel gaan we bekijken hoe effectief alcohol is om bedwantsen te bestrijden.

Alcohol kan bedwantsen doden, dat is iets dat zeker is. Zowel de volwassen bedwantsen als hun larven en eieren zijn gevoelig voor alcohol. Maar er zijn veel middelen waarmee je bedwantsen kunt doden. Is alcohol wel een efficiënt middel om bedwantsen mee te bestrijden?

Pesticiden kunnen duur zijn en gevaarlijk rond kinderen en huisdieren. Het is dan ook zeker niet gek dan mensen opzoek gaan naar een goedkoper alternatief. Daarnaast spelen overwegingen als millevriendelijkheid en effectiviteit van het middel om bedwantsen te bestrijden een rol.

In dit artikel beantwoord ik de vraag of je bedwantsen met alcohol kunt bestrijden en in hoeverre dat efficiënt is.

Is het mogelijk om met alcohol bedwantsen te doden?

Alcohol heeft een driedubbele werking tegen bedwantsen:

Alcohol kan bedwantsen uitdrogen en, omdat alcohol een oplosmiddel is, kan het hun buitenste beschermingslaag aantasten waardoor zij dood gaan.

Daarnaast kan alcohol worden ingezet om de geursporen (feromonen) van bedwantsen te schoon te maken of te maskeren, dit kan de bedwantsen in de war brengen.

Ten slotte heeft alcohol een sterke geur, waarvan bedwantsen weten dat het slecht voor hen is en dat ze het moeten vermijden.

De vraag is het mogelijk om bedwantsen met alcohol te doden is daarmee snel beantwoord: ja, dat kan. Maar de vraag die dat antwoord oproept is of alcohol wel effectief is om bedwantsen te bestrijden. Dat is namelijk een hele andere vraag waar we zeker dieper op in moeten gaan.

Voordat je overal en nergens alcohol op gaat wrijven, sproeien of gieten, is het belangrijk om naar het onderzoek van alcohol tegen bedwantsen te kijken. Het onderzoek laat namelijk verschillende resultaten zien.

Onderzoek naar alcohol tegen bedwantsen

In 2013 testte een onderzoeksteam van de Rutgers University in de Verenigde Staten onder meer het gebruik van alcohol tegen bedwantsen.

Ze testte alcohol door bedwantsen met de stof te besproeien en daarna na 4 dagen te kijken of de bedwantsen nog in leven waren. Na 4 dagen waren ongeveer de helft van de bedwantsen doodt. Enerzijds bewijst dit onderzoek dat je met alcohol bedwantsen kunt bestrijden.

Aan de andere kant toont het onderzoek van Rutgers aan dat alcohol niet heel efficiënt is. Je komt alleen van bedwantsen af door ze allemaal te doden. Met een effectiviteit van 50% moet je alcohol blijven spuiten. Maar goed, er is dus wel enige plaats voor het gebruik van alcohol om bedwantsen te bestrijden. Daar gaan we nu dieper op in.

Zoals je later achter zult komen is alcohol het beste te gebruiken in combinatie met andere methoden van bestrijding. Het gebruik van hitte om bedwantsen te bestrijden (leestip!) is daar een goed voorbeeld van. Neem eens een kijkje naar deze stoomreiniger, stoomreinigers zijn zeer effectief in het doden van bedwantsen:

Is iedere vorm van alcohol geschikt om bedwanten te bestrijden?

De alcohol die mensen drinken heet ethanol en is niet geschikt om bedwantsen te bestrijden. Zelfs sterk gedestilleerde dranken als wodka zijn volkomen ongeschikt om bedwantsen te bestrijden en heeft geen enkele werking.

Om bedwantsen te bestrijden, heb je 2-propanol nodig, beter bekend als isopropylalcohol. Dat zit onder andere in die kleine flesjes die je bij de drogist kunt kopen. Isopropylalcohol wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en is niet geschikt voor consumtie.

Het verschil tussen deze twee soorten alcohol is belangrijk om te weten, omdat dat gevolgen heeft voor de bestrijding van bedwantsen. Je kunt bedwantsen alleen met isopropylalcohol bestrijden en zelfs dan moet je op de percentage letten.

De meeste flesjes isopropylalcohol die worden verkocht, zoals in de pompjes om je handen mee te reinigen zijn ongeveer 70% alcohol. Dat is niet voldoende om bedwantsen te bestrijden. Wil je alcohol gebruiken om bedwantsen te doden, heb je ten minste 90% nodig.

Maar vergeet niet, zelfs met die 90% isopropylalcohol kom je slechts op 50% aan dode bedwanten bij een enkele keer gebruiken.

Foto van verschillende flessen alcohol om te drinken
Je kunt niet alle soorten alcohol gebruiken om bedwantsen te bestrijden.

Is alcohol effectief om bedwantsen mee te bestrijden?

Dat alcohol een optie is om bedwantsen te bestrijden en dat het een zekere werking heeft, staat vast.

Uit het eerder genoemd wetenschappelijk onderzoek bleek al dat je er bedwantsen mee kon doden, maar waar de onderzoekers ook achter kwamen was dat het bedwantsen wel goed op afstand hield. De onderzochte bedwantsen hebben de plekken die met alcohol behandeld werden namelijk sterk vermeden.

Dat alcohol een afstotende werking heeft, heeft zo zijn voor- en nadelen. Je kunt het dus heel effectief rond je bed gebruiken om een nachtje goed te kunnen slapen. Maar door het afschrikken van de bedwantsen met alcohol, zullen zij op zoek gaan naar een andere plaats.

Zo kan je er dus ook voor zorgen dat je het bedwantsenprobleem naar een andere kamer verplaats.

Alcohol tegen bedwantsen kan, maar of dat nu zo effectief is?

Alcohol is niet duur, het is gemakkelijk verkrijgbaar in elke drogisterij en je kan er bedwantsen mee doden en verjagen. Is alcohol daarmee niet effectief om bedwantsen te bestrijden? Waarom dan niet gewoon dagelijks overal met alcohol spuiten?!

Ten eerste vereist alcohol direct contact. Je moet de bedwants dus vinden en daarna rechtstreeks met alcohol besproeien.

Ten tweede kunnen bedwantsen zich in zeer kleine ruimten verbergen, zoals in gaten, scheuren, kieren en naden. Alcohol in deze ruimtes krijgen kan bijna onmogelijk zijn.

En ten derde: je wilt de bedwantsen niet verdrijven, je wilt ze doden. Allemaal. Bedwantsen kunnen zich ontzettend snel voortplanten, dus als je met de alcohol slechts de helft van de plaag weet te bestrijden, zit je zo weer onder de bedwantsen.

Tip! Een oplossing waarmee je bedwantsen direct doodt, ook in moeilijk te bereiken plekken en die er niet voor zorgt dat de bedwantsen door heel je huis heen komen, is door gebruik te maken van de stoomreiniger. Klik hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies voor dit veel gekozen model:

Al met al denk ik niet dat alcohol een zeer geschikt middel is om bedwantsen te bestrijden. Het is in ieder geval niet erg efficiënt. Althans, niet als enige oplossing. In combinatie met of als onderdeel van andere bewezen methoden om bedwantsen te bestrijden.

Hieronder lees je een aantal manieren waarom je alcohol tegen bedwantsen zou kunnen gebruiken.

Hoe kan je alcohol tegen bedwantsen gebruiken?

Foto van twee handen en twee flesjes alcohol
Alcohol kan effectief zijn om de bedwantsen tijdelijk van je bed te houden, maar niet om een hele plaag te bestrijden.

Alcohol heeft dus een zekere werkzaamheid tegen bedwantsen, dat hebben we wel vast kunnen stellen. Maar dat betekent niet dat je meteen je matras en andere spullen in alcohol hoeft te doordrenken.

Helaas ga je met alcohol alleen niet erg ver komen om de bedwantsen allemaal te doden. Daarvoor zou wellicht een van de door mij geselecteerde beste insecticide tegen bedwantsen (leestip) kunnen gebruiken. Maar alcohol is zeer geschikt om de bedwantsen ’s nacht te verdrijven zodat je lekker bedwants-vrij kunt slapen.

Stapsgewijs door middel van alcohol een goede bedwants-vrije nachtrust krijgen:

Stap 1: Haal je matras van het bed af, het is niet de bedoeling dat we de alcohol op de matras zelf gaan gebruiken. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat qua slapen lekker is.

Stap 2: Breng alcohol aan op de frame van je bed, de poten, de bodem en als je een boxspring gebruikt, breng het dan ook aan op je boxspring. Tussen het matras en de boxspring en eigenlijk overal rondom het bed, zijn de favoriete verstopplaatsen van bedwantsen.

Het aanbrengen van de alcohol doe je gewoon door met gebruik van een watje of een doekje. Ga de alcohol niet met water vermengen, daarmee maak je het alleen maar minder effectief.

Het is niet nodig om eerst het bed schoon te maken, dat doet het alcohol wel. Wanneer je intensief gaat schoonmaken, zorg je er alleen maar voor dat je de bedwantsen wegjaagt. Beter blijven ze zitten zodat ze met het alcohol in contact kunnen komen.

Stap 3: Laat het alcohol aan de lucht drogen. Het is niet nodig om het verder af te nemen. Je kunt je matras weer op het bed leggen en lekker gaan slapen. Voor het beste resultaat, herhaal je deze behandeling iedere dag voordat je gaat slapen.

Door middel van deze methode zal je ongetwijfeld lekker slapen, maar onthoud wel dat je hiermee niet je bedwantsenprobleem oplost. Om dat te doen, zal je toch betere hulpmiddelen moeten gebruiken. Klik hier om de producten om bedwantsen te bestrijden op bol.com te bekijken, of ga voor dit effectieve bestrijdingsmiddel:

Raad ik jou aan om alcohol gebruiken om bedwantsen te bestrijden?

Nee. Eerlijk gezegd niet. Ben je op zoek naar een “alternatief” middel om bedwantsen te bestrijden, dan zou ik eerder het gebruik van Lavendel tegen bedwantsen (leestip!) aanraden dan alcohol.

Hoewel het misschien verleidelijk is om te denken dat alcohol goed werkzaam is tegen bedwantsen, is de realiteit dat het niet zo effectief blijkt als dat je zou denken.

Kies je voor alcohol omdat je denk dat het een goedkope oplossing is, of omdat je milieuvriendelijk de bedwantsen wilt bestrijden, dan kom je bedrogen uit en kan je beter een effectievere oplossing kiezen. Dan zou ik eerder kiezen voor een instapmodel stoomreiniger, zoals deze:

Wanneer je een professionele ongediertebestrijder in moet schakelen, ben je honderden tot duizenden euro’s kwijt en je hebt dan niet eens de garantie dat je blijvend van de bedwantsen af bent. Een stoomreiniger is een aankoop die je een keer doet en daarna kan blijven gebruiken totdat je alle bedwantsen te pakken hebt gekregen.

De redenen waarom ik alcohol alleen beperkt zou inzetten, zijn als volgt:

  • Alcohol is brandbaar en dan ook gevaarlijk in gebruik nabij elektronica of in huizen waar gerookt wordt
  • De effectifiteit tegen bedwantsen bleek slechts 50% te zijn
  • Alcohol verdampt vrij snel waardoor de werkingsduur maar kort is
  • De dampen van de alcohol blijven in de lucht hangen, waardoor je huis en meubels gaan stinken.

Alternatieven voor alcohol om bedwantsen te bestrijden

Foto van een emmer diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is een geweldig middel tegen bedwantsen. Daar lees je hieronder meer over.

Bedwantsen hebben resistentie ontwikkeld tegen de meest algemeen verkrijgbare pesticiden. Je hebt dus echt specifiek bestrijdingsmiddel speciaal voor bedwantsen nodig als je besluit om de bedwantsen op die manier te bestrijden.

Hoe meer je in een stedelijk gebied woont, waar de bedwantsen met allerlei bestrijdingsmiddelen in aanraking komen, hoe meer kans je hebt dat de bedwantsen resistent zijn voor het middel dat je wilt gebruiken.

Er zijn heel wat natuurlijke middelen te bedenken die werken om bedwantsen te bestrijden. Essentiële olie van lavendel is zo’n voorbeeld. Een onderzoek uit 2012 wees al uit dat essentiële olie van lavendel meer dan 90 procent van de bedwantsen dode. In 2018 werd dit onderzoek nog eens herhaald.

Een ander goedkoop, effectief en natuurlijk middel is diatomeeënaarde. Dit is een poeder gemaakt van fijngemalen diatomeeen. Het werkt als een droogmiddel op bedwantsen en is bijzonder effectief. Het wordt zelfs door professionals gebruikt om bij mensen thuis bedwantsen te bestrijden.

Diatomeeënaarde bestel je snel en gemakkelijk op bol.com door op deze link te klikken, of de link in het plaatje hieronder te volgen om meer over dit geweldig middel tegen bedwantsen te leren. Het is werkzaam tegen heel veel insecten, niet alleen bedwantsen en ik gebruik het zelf ook.

Woon je in een huurhuis, dan kan het lonen om contact op te nemen met je huisbaas om de bedwantsen te bespreken, misschien zal de verhuurder of woningbouw je kunnen helpen.

Conclusies en ervaringen

Hoewel isopropylalcohol, bekend als ontsmettingsalcohol, bedwantsen en hun eieren kan doden, is dit geen effectieve manier om van een besmetting af te komen.

Alcohol moet rechtstreeks op de insecten worden aangebracht, wat moeilijk kan zijn omdat bedwantsen zich verstoppen in scheuren en spleten. Zelfs als het je lukt om bedwantsen met alcohol te spuiten of te doven, worden ze niet altijd gedood.

Omdat ontsmettingsalcohol zo brandbaar is, kan het in uw huis spuiten een ernstig brandgevaar opleveren. U kunt het probleem beter op een geïntegreerde manier aanpakken door pesticiden zorgvuldig te gebruiken en aangetaste items uit uw huis te isoleren of te verwijderen.

In mijn artikel over mijn ervaringen met bedwantsen, lees je ook dat ik zelf nooit alcohol heb gebruikt om mijn bedwantsenprobleem op te lossen. Heb jij dat wel gedaan? Wat zijn jouw ervaringen met het bestrijden van bedwantsen door gebruik te maken van alcohol? Werkte het?

Heb je nog vragen over het gebruik van alcohol om bedwantsen te bestrijden, of wellicht over andere mogelijkheden om van bedwantsen af te komen?

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter. Ik lees jullie vragen, ervaringen en opmerkingen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Kan je bedwantsen bestrijden met alcohol? Dit moet je weten”

Plaats een reactie