Beste insecticide om bedwantsen te bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Insecticiden tegen bedwantsen

Bedwantsen zijn een van de meest verraderlijke en hardnekkige insecten om in huis te hebben. Dankzij hun klein formaat, razendsnelle voortplanting en het vermogen om tot wel een jaar zonder voeding te overleven, kan het bestrijden van bedwantsen een ware nachtmerrie opleveren.

Daarbij komt ook nog eens kijken dat het hebben van bedwantsen in huis een hoop stress met zich meebrengt. Daarnaast bestaat er ook nog een soort stigmatisering van mensen die last hebben van bedwantsen. Ze worden -onterecht- met een slechte hygiëne en een slechte persoonlijke verzorging in verband gebracht.

Om je te helpen van een bedwantsenplaag af te komen, zijn er zeer veel hulpmiddelen en producten op de markt. Maar de beste middelen om bedwantsen te bestrijden, blijven pesticiden.

Insecticiden zijn, wanneer je zo op de juiste manier gebruikt, een essentieel hulpmiddel om van bedwantsen af te komen. Er bestaan allerlei natuurlijke en diervriendelijke oplossingen, maar niets is zo effectief i het uitroeien van bedwantsen als de juiste insecticide.

Het probleem met insecticiden en bedwantsen is dat bedwantsen bekend staan om hun resistentie tegen bepaalde middelen en ook de eieren van bedwantsen zijn goed beschermd. Het is daarom noodzakelijk om de juiste insecticide te gebruiken en deze in te zetten naast andere wijzen van bedwantsbestrijding, zoals hitte.

Lees hieronder verder om alles te weten te komen over het bestrijden van bedwantsen met insecticiden en welke insecticide ik het beste vind.

Wat zijn insecticiden?

Insecticiden zijn alle stoffen die worden gebruikt om insecten te doden. Daarbij kan het zowel gaan om het doden van volwassen insecten, als om hun eieren. Insecticiden worden niet alleen in huis gebruik bij het bestrijden van een bedwantsenplaag, of door professionele ongediertebestrijders, maar ook bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw.

Het is niet perse zo dat insecticiden altijd chemische middelen betreffen. Er zijn ook insectendodende stoffen die van planten afkomstig zijn: chrysanten zijn hier een goed voorbeeld van. Wel moet je altijd oppassen bij het gebruik van insectendodende middelen. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, huisdieren en de natuur.

Je hebt insecticiden die op allerlei verschillende manieren werken. In het geval van insecticiden tegen bedwantsen, bestaan de volgende soorten:

  • Langdurig werkende insecticiden, bijvoorbeeld middelen die bedwantsen meenemen naar hun verstop plaatsen.
  • Insecticiden die alleen werken bij fysiek contact met het middelen, zoals de meeste sprays tegen bedwantsen.
  • Er kan sprake zijn van een afstotende werking. Hetgeen voor bedwantsen niet erg effectief is, omdat je er blijvend vanaf wil.
  • De werking kan direct tot de dood van de bedwants leiden zonder uitgestelde of aanvullende werking.
Foto van insecticiden die in de landbouw worden gebruikt
Insecticiden worden niet alleen thuis en bij problemen met bedwantsen gebruikt, maar ook in de landbouw

Welke insecticiden zijn er om bedwantsen te bestrijden?

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (onderdeel van de Warenwet) regelt welke pesticiden allemaal mogen worden gebruikt ter bestrijding van bedwantsen. Insecticiden om bedwantsen te bestrijden worden alleen goedgekeurd wanneer bewezen is dat ze werken en daarnaast veilig genoeg in gebruik zijn.

De controle van producten met insecticiden wordt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gedaan. In Nederland hebben wij dan ook het grote voordeel dat er strenge controle is op de effectiviteit en veiligheid van de middelen.

Voor de bestrijding van bedwantsen betekent dit dat, wanneer je een insecticide koopt, dat je er vanuit kan gaan dat het veilig en effectief is. Er mogen in ieder geval geen valse claims op de verpakking staan.

In Nederland zijn meer dan 600 verschillende insecticiden goedgekeurd voor gebruik. De insecticiden die je tegen bedwantsen in kunt zetten, kan je in de volgende groepen onderverdelen:

  • Pyrethroïden, zoals Permethrin, Deltamethrin en Nicotine
  • Silisica, ook wel droogmiddelen genoemd
  • Biochemicaliën, middelen op basis van een biologische werking
  • Neonicotinoïden, zeer werkzame insecticide maar berucht vanwege het effect op bijen
  • Groeiregulatoren

Elke van deze soorten insecticiden doodt bedwantsen op een andere manier. Het kan nuttig zijn om verschillende soorten pesticiden door elkaar te gebruiken, omdat het de kans verkleint dat de bedwantsen resistent worden en om,dat je daarmee je kans op succes vergroot.

De effectiviteit van de verschillende pesticiden op bedwantsen

Pyrethroïden: Pyrethroïden zijn de meest voorkomende insecticiden die worden gebruikt om bedwantsen te bestrijden. Pyrethroïden zijn insecticiden afkomstig van de bloemen van Chrysanten. Deze insecticiden zijn dodelijk voor bedwantsen en hebben het gunstige effect dat ze de bedwantsen uit hun schuilplaatsen drijven. Het nadeel is dat er steeds meer resistentie voor Pyrethroïden wordt waargenomen.

Silica: Silica, ofwel droogmiddelen, werken door de beschermende buitenste laag van de bedwants te vernietigen. Zodra deze bescherming is vernietigd, zullen de bedwantsen uitdrogen en sterven. Silica zijn een zeer effectief hulpmiddel bij het bestrijden van bedwantsen.

Omdat Silica een contactwerking hebben, kunnen de bedwantsen niet resistent worden tegen Silica. Daarnaast kan een klein beetje van een Silica een bijzonder langdurige werking hebben. Daarnaast zijn Silica veel goedkoper dan andere middelen.

Voorbeelden van droogmiddelen zijn: diatomeeënaarde, boorzuur.

Later ga ik dieper in op het gebruik van diatomeeënaarde, omdat diatomeeënaarde naar mijn mening met recht de beste insecticide om bedwantsen te bestrijden is. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of zie onderstaand middel voor het merk dat ik altijd in huis heb:

Biochemicaliën: Neemolie en bactospeïne zijn hier voorbeelden van. Bactospeïne is een gif dat bij insecten en hun larven de darmwand aantast waardoor ze zich niet meer kunnen voeden en vervolgens komen te sterven. Omdat bedwantsen zeer lang zonder voeding kunnen, is dit middel minder geschikt om volwassen bedwantsen te bestrijden.

Neonicotinoïden: Neonicotinoïden zijn synthetische vormen van nicotine en werken in op het zenuwstelsel van de bedwantsen, waardoor ze uiteindelijk komen te overlijden. Het gebruik van Neonicotinoïden als insecticide tegen bedwantsen is erg effectief omdat resistentie veel moeilijk optreedt.

Groeiregulatoren: Groeiregulatoren zijn chemicaliën die groeihormonen bij bedwantsen nabootsen of daarop inwerken. Sommige groeiregulatoren zorgen ervoor dat de bedwants zo snel groeit, terwijl andere juist ontwikkeling stoppen.

Foto van verschillende insecticiden
Van alle verschillende soorten insecticiden op de markt, is diatomeeënaarde naar mijn mening het beste middel tegen bedwantsen

De beste insecticide tegen bedwantsen is diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is de beste insecticide om in je strijd tegen bedwantsen in te zetten. Het is een volkomen natuurlijk en niet-giftig middel tegen bedwantsen. Je kunt deze insecticide gemakkelijk gebruiken om er direct voor te zorgen dat de bedwantsen zich niet door je huis kunnen verplaatsen. Daarnaast doodt het alle bedwantsen die ermee in aanraking komen.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of neem een kijkje daar deze voordelige aanrader:

Enkele feiten over het gebruik van diatomeeënaarde tegen bedwantsen:

Volkomen natuurlijk: Diatomeeënaarde is gemaakt van fijngemalen fossielen van algen. Het is niet giftig en volkomen veilig in gebruik.
Veilig nabij huisdieren en kinderen: Diatomeeënaarde is een droogmiddel, het doorboort het pantser van bedwantsen en zorgt ervoor dat ze uiteindelijke sterven door uitdroging. Er is dus geen sprake van gif.
Bescherm de rest van je woning: Diatomeeënaarde fungeert ook als een barrière voor bedwantsen, ze kunnen er simpelweg niet overheen kruipen.
Resistentie is onmogelijk: Bedwantsen kunnen er geen resistentie tegen ontwikkelen.
Zeer langdurige werking: Diatomeeënaarde heeft het een zeer langdurige werken. Zo lang het poeder er ligt, werkt het.

Het gebruik van diatomeeënaarde in een slaapkamer is heel eenvoudig:

Stap 1 – Haal alles weg bij de muren
Diatomeeënaarde gebruik je het beste helemaal rondom de kamer, waar de vloer en de muren samenkomen, zo’n 1 a 2 centimeter van de muur. Dus zorg ervoor dat deze ruimte altijd vrij is.

Stap 2 – Breng diatomeeënaarde aan op de vloer
Breng met een kwast een dun laagje diatomeeënaarde aan op de vloer. Bedek zo’n 2 centimeter van de vloer, waar de vloer de muur raakt. Heb je plinten, bedek die dan ook met een dun laagje diatomeeënaarde.

Stap 3 – Breng diatomeeënaarde aan in gaten, kieren en scheuren
Breng nu een dun laagje diatomeeënaarde aan in alle gaten, kieren en scheuren die de bedwantsen als schuilplaatsen kunnen gebruiken. Besteed hierbij extra aandacht aan kozijnen, stopcontacten, deuren en plinten.

Stap 4 – Bescherm je bed en je matras
Verspreid wat diatomeeënaarde onder je matras en op de poten van je bed. Dit doe je om te voorkomen dat bedwantsen je bed in kunnen kruipen en om ervoor te zorgen dat de bedwantsen die al aanwezig zijn, zich niet opnieuw kunnen verstoppen.

Diatomeeënaarde is een zeer fijne stof. Zo microscopisch fijn, dat het voor bedwantsen als miljoenen kleine glasscherven werkt. Ze komen ermee in aanraking, prikken zich kapot en drogen ter plekke uit.

Ben je klaar om aan de slag te gaan met het bestrijden van bedwantsen? Klik dan hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken, of neem een kijkje daar deze voordelige aanrader:

Wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van insecticiden

Foto van wetenschappers die onderzoek doen naar insecticiden
In Nederland is het zo dat insecticiden tegen bedwantsen bewezen effectief en veilig moeten zijn voordat ze op de markt mogen worden gebracht.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van insecticiden om bedwantsen te bestrijden. In een onderzoek van de Clemson Universiteit van South Caroline in de Verenigde Staten heeft men een aantal verschillende insecticiden op bedwantsen getest en onderzocht hoe effectief de verschillende insecticiden zijn tegen bedwantsen.

De onderzoekers merkten op dat een aantal hoofdfactoren belangrijk zijn voor de effectiviteit van de insecticide op bedwantsen:

  • Om wat voor soort bedwants het gaat (ja, er zijn meerdere soorten!)
  • Of er resistentie is opgebouwd tegen de insecticide
  • De sterkte van de insecticide

Waar men achter kwam, was dat de bedwantsen vooral resistent waren tegen het gebruik van pyrethroïde en neonicotinoïden insectenbestrijdingsmiddelen. Vooral de bedwantsen die in grotere steden woonden, bleken resistenter te zijn tegen deze bestrijdingsmiddelen.

Werd tijdens het onderzoek echter gebruik gemaakt van een combinatie tussen pyrethroïden en neonicotinoïden, dan werd 99% van alle bedwantsen en bedwantseieren gedood.

Kortom, het vinden van het de beste insecticide tegen bedwantsen is niet altijd even gemakkelijk en vergt vooral het lezen van etiketten om het juiste middel te vinden. Dat heb ik al voor je gedaan en beveel het volgend product aan: Luxan Pyrethrum vloeibaar (spruzit) tegen luizen en insecten. Klik hier om dit product direct op bol.com te bestellen of volg de link hieronder:

Heb jij ervaring met het gebruik van pesticiden tegen bedwantsen?

Heb jij tips over het gebruik van pesticiden, dan horen we die graag! Weet jij een goed middel dat in het verleden voor jou gewerkt heeft? Of hoe ben jij van een bedwantsenprobleem afgekomen? Deel je ervaringen met ons door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je vragen hebt over insecticiden of het gebruik ervan, nodig ik je uit om hieronder in de reacties je bericht te plaatsen en we zullen ons best doen om je vraag te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

8 gedachten over “Beste insecticide om bedwantsen te bestrijden”

  1. Dag Peter,
    Ik heb diatomeeenaarde geprobeerd. De poten van ons bed staan in bakjes waarin een laagje aarde. De wantsen kunnen nu niet meer ons bed in. We worden toch geprikt. Zitten ze dan in ons bed? (matras of lattenbodem?). Of werkt de diatomeeenaarde niet goed als het licht vochtig is?
    Dat laatste is het geval in onze slaapkamer die klein is, waardoor alleen onze eigen uitademing zelfs met open raam vocht doet ontstaan.
    Overigens fijn dat je zo uitgebreid aandacht geeft aan dit onderwerp.
    De link naar de matrasbeschermer werkt niet meer, denk dat die uit de handel is.
    We overwegen aanschaf van een stoomapparaat.
    De ongediertebestrijder is in juli al langs geweest. Kostte een hoop geld en heeft niet gewerkt. GGD had ook geen geweldige adviezen.
    Hartelijke groet en nnogmaaks dank!
    Willemien Spook.

    Beantwoorden
    • Beste Willimien,

      Hoe staat het er nu mee? Excuus voor de late reactie, mijn site is deze maand flink bedolven onder spamberichten!

      De wantsen zitten inderdaad in bed, in het matrassen en elders. Goed zuigen en stomen (dagelijks) zou de laatste wantsen die in bed zitten moeten verwijderen. Dat duurt helaas even…

      Diatomeeënaarde werkt niet als het vochtig is, maar de vocht die jij benoemt lijkt me niet voldoende om het zijn werk niet te laten doen. Ga er even met je vinger overheen. Is het nog een poeder dat op de grond ligt, of merk je geklonter? Daar kan je het vaak aan merken.

      Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  2. Beste Peter,

    Mag je Diatomeeënaarde ook rechtstreeks op je matras strooien als je vermoed dat er bedwantsen in zitten. Het is nl. zo dat ik meestal jeuk heb en gebeten wordt na het slapen.

    Beantwoorden
    • Hoi Anoek,

      Diatomeeënaarde is voor mensen niet giftig en ook op je huid kan het geen kwaad. Toch zou ik er niet rechtstreeks op gaan liggen. Vooral voor het inademen; het blijft immers een fijne stof.

      Als je het op je matras doet en daar een hoeslaken of iets overheen doet, dan zie ik daar geen probleem in.

      Succes!

      Gr,
      Peter

      Beantwoorden

Plaats een reactie