Kan je bedwantsen met azijn bestrijden? En is het effectief?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
azijn tegen bedwantsen

Bedwantsen zijn met gemak een van de moeilijkste plaaginsecten om te bestrijden. Ze kunnen zich voor maanden aaneen verstoppen in de kleinst mogelijke schuilplaatsen. Daarnaast zijn ze zeer hardnekkig om te bestrijden en kunnen zich zeer snel voortplanten.

Mensen zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe en oude middelen om bedwantsen te bestrijden. Het is dan ook logisch dat mensen de vraag opwerpen of azijn gebruikt kan worden om bedwantsen te bestrijden.

Azijn is volkomen natuurlijk, spotgoedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Maar is azijn ook effectief in het bestrijden van bedwantsen? Daar gaan we in dit artikel nader op in.

Kan je met azijn bedwantsen doden?

Azijn is een vloeibaar mengsel van water en azijnzuur. Vroeger werd azijn gemaakt door alcohol te laten fermenteren, maar tegenwoordig wordt azijn chemisch geproduceerd. Ook met behulp van alcohol, maar er vindt geen gisting meer plaats.

Meer over het gebruik van alcohol tegen bedwantsen lees je in mijn artikel daarover.

Het gehalte aan azijnzuur maakt dat azijn die kenmerkende geur en prikkeling geeft. Hoe meer azijnzuur, hoe sterker de azijn en daarmee ook het effect op bedwantsen.

De meeste soorten azijn die je in de winkel koopt hebben een pH-waarde van ongeveer 2,5. Een citroen heeft een pH-waarde van ongeveer 2 en een tomaat rond de 3. Daarnaast heb je het sterkere schoonmaakazijn, dat een hogere concentratie azijnzuur bevat. Een oplossing van 8-15% azijnzuur kan al een pH-waarde van zo’n 1 hebben.

Foto van citroenen en citroensap in een spuitfles
Alles dat zuur is, is in meer of mindere maten effectief om bedwantsen te bestrijden.

De zuurgraad van 15% geconcentreerd schoonmaakazijn is daarmee sterk genoeg om het zenuwstelsel van bedwantsen verstoren. Daarnaast is de geconcentreerde azijn zuur genoeg om bedwantsen bij contact ermee te doden. Maar bij proeven is daarmee gebleken dat je niet 100% van de bedwantsen dood.

Azijn heeft daarmee maar een beperkt effect: een bedwants moet rechtstreeks met azijn in contact komen. Op de eieren van bedwantsen heeft azijn helemaal geen effect. Azijn is niet zuur genoeg om het ei binnen te dringen en de bedwants te doden.

Azijn is een beetje dodelijk voor bedwantsen, maar wat kan je er nog meer mee?

Wel zou je azijn als schoonmaakmiddel in kunnen zetten rond een bedwantsenprobleem. Azijn heeft namelijk ook anti-microbe eigenschappen. Daarnaast zal je door de sterke geur van azijn de feromonen van bedwantsen kunnen maskeren. Zij gebruiken deze geur-signalen om door een omgeving te navigeren.

Al met al heeft azijn wel zijn plek bij het bestrijden van bedwantsen en is er zeker enig effectiviteit. Maar je bedwantsenprobleem alleen met azijn oplossen gaat het niet worden. Daar is de toepassing simpelweg te beperkt voor.

Je kunt azijn echter wel gebruiken als aanvulling op andere oplossingen voor de behandeling van bedwantsen. Bepaalde etherische oliën hebben een bewezen werking tegen bedwantsen. Zo heeft lavendel giftige eigenschappen waarmee je bedwantsen kunt bestrijden (leestip!).

Bedwantsen hebben zeker een hekel aan azijn en ze zullen het dan ook absoluut willen vermijden. Bij gebreke van direct contact met het middel, zal het er alleen voor zorgen dat de bedwantsen zich langer zullen verstoppen. En het is maar de vraag of dat wenselijk is!

Azijn heeft dus een beperkte werking om bedwantsen te doden, maar is effectief om ze te verdrijven. Gebruik azijn dan ook als manier om bedwantsen uit een omgeving te houden. Hieronder zal ik je in detail laten zien hoe je je eigen spray tegen bedwantsen op basis van azijn kan maken.

Wil je azijn gebruiken? Doe dat dan naast een effectieve methode om bedwantsen te bestrijden, zoals met stoom van de stoomreiniger. Stoom doodt bedwantsen en hun eieren direct en kan in alle hoeken en gaten komen. Klik hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Hoe maak je zelf een spray tegen bedwantsen op basis van zijn?

Een zelfgemaakte spray tegen bedwantsen zal ze niet doden en zal jou helaas ook niet van je bedwantsenprobleem af helpen. Wel kan je het gebruiken om de bedwantsen uit een bepaald gebied te verdrijven, bijvoorbeeld ’s nacht van je bed af zodat je lekker kunt slapen.

Neem een lege plantenspuit, of ander spuitfles, en vul deze voor een kwart met water. Heb je schoonmaakazijn in huis, vul de fles met azijn aan totdat deze halfvol is. Heb je gewoon natuurazijn van de supermarkt, vul deze dan tot driekwart met azijn.

Je kunt nu de azijn rechtstreeks spuiten op de oppervlakten die je wilt behandelen. Meestal zal dat je matras zijn, je bed, de boxspring en een stuk rondom je bed.

Nogmaals, het heeft geen enkele zin om overal en nergens met de azijnspray te sproeien, want het zal de bedwantsen alleen maar willen doen verplaatsen. Ze zullen zich dan elders in het huis gaan vestigen en dat moet je ook niet willen.

Gebruik je de azijnspray om de bedwantsen op afstand te houden terwijl je slaapt? Dan moet je nog zorgen dat je de bedwantsen doodt. De meeste effectieve manier om bedwantsen zelf te bestrijden is door middel van hitte. De stoomreiniger is daar de beste oplossing voor.

Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaand zeer aangeprezen en goed beoordeelde instapmodel:

De voor- en nadelen van azijn tegen bedwantsen

Hiervoor heb je al het een en ander over het gebruik van azijn tegen bedwansen kunnen lezen. Om een weloverwogen besluit te nemen over hoe je je bedwantsenprobleem aan wilt pakken, tref je hieronder een overzicht van voor- en nadelen.

Voordelen van het gebruik van azijn tegen bedwantsen

 • Het zuurgehalte van azijn is sterk genoeg om het zenuwstelsel van bedwantsen te verstoren.
 • Naast dat azijn effect heeft op bedwantsen, heeft het anti-microbe eigenschappen.
 • Het is goedkoop en overal te krijgen.
 • Azijn is een goed product om mee schoon te maken.
 • Azijn is veilig voor kinderen en huisdieren.

Nadelen van het gebruik van azijn tegen bedwantsen

 • Je doodt bedwantsen niet effectief, maar verdrijft ze meer.
 • Vanwege de zuurgraad van azijn kan het schade toebrengen aan behandelde oppervlakken.
 • Bij een grote bedwantsenbesmetting heeft het gebruik van azijn maar een beperkt effect.
 • Heeft maar een zeer korte werking
 • De geur is niet lekker en kan lang aanhouden.

Raadt jij het gebruik van azijn tegen bedwantsen aan?

Dat ligt eraan. Ik zou het gebruik van azijn alleen aanraden wanneer je het inzet naast andere middelen of methoden om bedwantsen te bestrijden. Bijvoorbeeld wanneer je het in combinatie met insecticiden tegen bedwantsen gebruikt. Lees mijn artikel voor meer informatie.

Foto van azijn dat op een bord wordt gegoten.
Je hebt azijn in een heleboel verschillende vormen. Wanneer je bedwantsen wilt bestrijden, heb je wel schoonmaakazijn nodig

Andere natuurlijke manieren om bedwantsen te bestrijden

Naast het gebruik van azijn, zijn er nog vele andere middelen en methoden die je kunt gebruiken om bedwantsen te bestrijden. De naar mijn mening meest effectieve middelen tegen bedwantsen zijn diatomeeënaarde en hitte. Daar zullen we zo op terug komen.

Het bestrijden van bedwantsen heeft drie stappen die eigenlijk gelijktijdig plaats moeten vinden.

 • Bedwantsen moeten zoveel mogelijk tot een ruimte beperkt worden.
 • Je moet zorgen dat de bedwantsen je ’s nacht zoveel mogelijk met rust laten.
 • De bedwantsen moeten allen en gelijktijdig gedood worden.

Om deze doelen effectief te bereiken, zijn er verschillende, natuurlijke methoden die je zelf kunt toepassen om bedwantsen te bestrijden zonder een professionele verdelger in te schakelen. En ik weet zeker dat het bestrijden van de bedwantsen zelf mogelijk is, want dat is mij ook eens gelukt. Meer over mijn ervaringen met bedwantsen lees je in dit artikel.

Natuurlijke en effectieve alternatieven tegen bedwantsen

Dicht alle gaten, kieren en scheuren met gebruik van kit of een gatenvuller. Alleen al door de schuilplaatsen van de bedwantsen weg te nemen, kan je de vaart waarmee zij zich vermenigvuldigen flink afremmen.

Stofzuig alles! Meestal beperken bedwantsen zich tot de slaapkamer, omdat ze daar lekker dichtbij hun menselijk gastheer kunnen verblijven. Door de hele kamer en alles daarin grondig te stofzuigen, inclusief de matras, het tapijt en andere oppervlakten, kun je bedwantsenpopulatie ene halt toeroepen.

Maak gebruik van stoom om bedwantsen volledig uit te rooien. Bedwantsen die met het stoom in contact komen, gaan opslag dood. In tegenstelling tot azijn, doodt stoom ook effectief de eieren van bedwantden.

Als je op zoek bent naar een krachtige en betrouwbare stoomreiniger voor gebruik tegen je bedwantsenplaag en ook nog eens een een zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding heeft, ga dan voor onderstaande Stoomreiniger van Kärcher of klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken.

Met deze stoomreiniger kan je op een groot aantal oppervlakken en objecten de bedwantsen bestrijden, zoals: matrassen, tapijten, gordijnen, kleding, boxsprings, beddengoed, plinten en zelfs muren.

Gebruik diatomeeënaarde om bedwantsen direct bij contact te doden. Diatomeeënaarde is een zeer fijne microscopische stof dat bedwantsen hun lichaam doorboort en ze daarna helemaal opdroogt. Dat klinkt nogal heftig, maar het is volkomen veilig voor mensen en (huis)dieren.

Bestrooi je matras, meubels, het, tapijt, de vloer en alle plinten met een laagje diatomeeënaarde, laat het een paar uur staan ​​en stofzuig het dan weer op. Als het niet in de weg ligt, kan je het ook nog veilig laten staan.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken.

Etherische oliën zijn ook een prima middel om bedwantsen mee te bestrijden. Maar niet alle essentiële oliën werken effectief tegen bedwantsen. Het gebruik van lavendel tegen bedwantsen (leestip!) is wetenschappelijk bewezen. Hoe je het precies tegen bedwantsen kunt gebruiken, lees je in mijn artikel daarover.

Trouwens, voor mensen die last hebben van bedwantsen en in een huurhuis wonen (leestip!), is het aan te raden om je probleem met de woningbouw of verhuurder te bespreken. Wellicht dat zij je kunnen helpen.

Bestrijdt jeuk met azijn. Laten we vooral afsluiten met een positieve opmerking over de toepassing van azijn tegen bedwantsen. De beten van bedwantsen jeuken bijzonder intens, maar azijn is hier een goed middel tegen. Dit keer niet de schoonmaakazijn, maar de natuurazijn die je in de supermarkt koopt.

Azijn heeft antiseptische, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen waardoor het goed is om af en toe een beetje azijn aan te brengen op de jeukende beten van bedwantsen.

Conclusies en ervaringen

Wanneer je de juiste verwachtingen hebt bij het gebruik van azijn tegen bedwantsen en het gebruikt naast andere, effectieve methoden, dan kan het een handig hulpmiddel zijn om van bedwantsen af te komen.

Het grote voordeel van azijn is dat iedereen het wel in huis heeft. Daarnaast is het volkomen veilig en natuurlijk. Het is dan ook geen wonder dat mensen hopen dat azijn hen van de bedwantsen af kan helpen.

Heb jij ervaring met het gebruik van azijn tegen bedwantsen, of heb je er juist vragen over? Laat dan hieronder in de reacties een berichtje achter!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Kan je bedwantsen met azijn bestrijden? En is het effectief?”

 1. Ls ik heb al een aantal weken kleine harde korrel in mijn haar en dat geeft nog al wat jeuk, en nu heb ik overal jeuk
  op mijn lichaam ik heb al diverse dingen geprobeerd maar niets help ik zelf denkt dat het bedwans eitjes zijn daar ik ook kleine
  witte beesjes gezien heb. nu is mijn vraag wat kan ik hier tegen doen. bvhd

  Beantwoorden
  • Beste G,

   Kan je misschien iets meer vertellen over de volwassen insecten of hun eitjes? (Hoe groot zijn ze, kruipen ze, vliegen zie, springen ze?) Een foto zou al helemaal helpen!

   Wat jij beschrijft klinkt eigenlijk helemaal niet als bedwantsen. Bedwantsen leggen namelijk geen eitjes in je haar en de volwassenen zijn niet wit, maar donker van kleur.

   Hoor graag!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie