Bedwantsen bestrijden in een huurhuis: door huurder of verhuurder?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
lage huur flat

Heb je last van bedwantsen in een huurhuis? Dat kan iedereen overkomen en zegt helemaal niets over de woning zelf. Bedwantsen kunnen zomaar na een vakantie zijn meegelift of kunnen bij de kringloop vandaan komen toen je een tweedehands product kocht. De bedwantsen kunnen zelfs van de buren afkomstig zijn.

De eerste stap na het ontdekken van bedwantsen in een huurwoning is om goed contact te onderhouden tussen huurder en verhuurder. Want beide partijen zullen het probleem toch echt samen op moeten lossen

Of de bedwantsen al in huis waren toen je in de woning trok, of dat je de bedwantsen als huurder hebt meegenomen na een vakantie: het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Ook moet je ervoor zorgen dat de bedwantsen zich niet verder door het huis verspreiden.

Bedwantsen zijn meestal ongevaarlijk, maar het hebben van bedwantsen kan jeuk, stress en heel veel werk met zich meebrengen. Bedwantsen zijn daarnaast notoir om de moeilijke bestrijding en hun hardnekkigheid qua overleven.

Bedwantsen zijn kleine, ovale insecten die rood-bruin van kleur zijn en zo’n 5 tot 7 millimeter lang zijn. Ze zijn snel, vooral ’s nachts actief en kunnen zich verstoppen als de beste.

Hieronder lees je alles over het bestrijden van bedwantsen in een huurhuis en wie (huurder of verhuurder) waarvoor verantwoordelijk is.

Wat is de eerste stap bij bedwantsen in een huurhuis?

Als je als huurder geconfronteerd wordt met insecten waarvan je vermoed dat het bedwantsen zijn, dan is het goed om op tijd actie te ondernemen en vooral niet in paniek te raken.

Eerst moet je nagaan of je daadwerkelijk last hebt van bedwantsen en niet toevallig een ander insect, zoals vlooien of luizen. Dat kan je op drie manieren zelf doen:

 • De verblijfplaatsen van de bedwantsen lokaliseren
 • Het vergelijken van de beten met beten van andere insecten
 • De insecten zelf vergelijken met andere insecten

Naast het zelf op onderzoek uitgaan, kan je ook een insectenbestrijdingsbedrijf inschakelen. De ongediertebestrijder moet naar alle matrassen en beddengoed in de huurwoning kijken. Ook moet hij de banken, laden, kasten en andere veel voorkomende verstopplaatsen van bedwantsen onderzoeken.

Hoe je ook aan de bedwantsen bent gekomen, het is altijd belangrijk om contact op te nemen met de verhuurder en het probleem te bespreken. Hoewel de verhuurder niet altijd verantwoordelijk hoeft te zijn, heeft de verhuurder zeker baat bij een bedwantsen-vrije woning.

Foto van een bedwants in plastic
Het herkennen van bedwantsen is een eerste stap

Goed contact tussen huurder en verhuurder is belangrijk

Is de verhuurder een (grote) woningbouw? Dan hebben zij soms zelf iemand in dienst die de bedwantsen kan bestrijden. Zij zullen zeker contacten hebben bij een gespecialiseerd verdelgingsbedrijf, dus even met de woningbouw bellen kan nooit kwaad.

Meld hoe dan ook altijd binnen 24 uur nadat je erachter bent gekomen dat je in de huurwoning last hebt van bedwantsen. Vraag daarbij hulp van de verhuurder. Of de verhuurder zich nu bereidwillig opstelt of niet, jij moet er zelf alles aan doen om de bedwantsen zoveel mogelijk in toom te houden.

Als huurder ben je verplicht om alles te doen wat in redelijkheid van je kan worden verlangd. Ook wanneer de schuld bij de verhuurder ligt. Het is nooit goed om achterover te leunen en naar een ander te wijzen, want dan loop je het risico om zelf (voor een deel) aansprakelijk te zijn.

Is de verhuurder of de woningbouw bereid iemand in te schakelen om de bedwantsen in het gehuurde te bestrijden, vraag de verhuurder wat je precies kunt verwachten en wat er allemaal van jou wordt verlangd.

Doorgaans zal een professioneel ongediertebestrijder je matras, je beddengoed en de omgeving van je bed willen onderzoeken. Mogelijk kunnen ze direct met de bestrijding beginnen. Het komt ook voor dat daar speciaal (warmte) apparatuur voor moet komen. Dan moet er een afspraak worden gemaakt.

Een professional zal ook proberen te achterhalen waar de bedwantsen vandaan zijn gekomen en te onderzoeken hoe de bedwantsen zich in het gehuurde hebben kunnen verspreiden. Dat kan gevolgen hebben voor de (financiële) aansprakelijkheid, waar we later op terug komen.

Wie is verantwoordelijk voor het bestrijden van de bedwantsen?

De verantwoordelijkheid voor de bestrijding van de bedwantsen hang in beginsel samen met wiens schuld het is dat de bedwantsen in huis zijn gekomen. De meest voorkomende situaties zijn:

 • De bedwantsen zaten al in huis voordat de huurder de woning introk. In dan geval is de verhuurder aansprakelijk.
 • De bedwantsen zijn door de huurder meegenomen na een verblijf in een hotel. Dan is de huurder zelf aansprakelijk.

Maar vergis je niet, het is niet altijd even zwart-wit als dat je zou denken. Wat dacht je van het geval dat de bedwantsen al voor het intrekken van de huurder in de woning aanwezig waren, maar de huurder totaal geen actie onderneemt? Dan zijn beide partijen weer verantwoordelijk.

Foto van een zeer rommelige slaapkamer.
Hoe beter je als huurder zorgt voor het gehuurde, hoe meer kans je hebt op hulp van de verhuurder en een succesvolle bestrijding van je bedwantsenprobleem.

Een professioneel ongediertebestrijder kan wellicht meer zekerheid geven over hoe de bedwantsen in het gehuurde zijn gekomen. Maar ook daar zijn kosten aan verbonden, dus waarom die onnodige kosten maken als je het probleem samen met de verhuurder of de woningbouw kan oplossen.

Over het algemeen kom je er nooit achter hoe de bedwantsen binnen zijn gekomen. Woon je in een flat, dan is het nog veel lastiger. Dan is de situatie nog aannemelijk dat een andere flatbewoner bedwantsen in huis had en dat ze naar jou zijn overgelopen.

Hoe het qua “schuld” ook zit, het belangrijkste is dat jij als huurder alles doet om het probleem niet erger te laten worden. Een voorbeeld daarvan is om direct bestrijdingsmiddelen in te zetten. Klik hier om het aanbod aan bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen op bol.com te bekijken en vergeet niet om de bonnetjes te bewaren!

Wat moet je zelf als huurder tegen een bedewantsenprobleem doen?

Wanneer je met een verhuurder een huurovereenkomst van een woning afspreekt, dan ben je gehouden om het gehuurde “zoals het een goed huurder betaamt” te bewonen en te verzorgen. Wat betekent dit nu precies in het geval van een probleem met bedwantsen in een huurhuis?

Hoe dan ook, wie er wel of niet verantwoordelijk is of schuld heeft, als huurder moet jij minimaal het volgende doen:

 • Zodra je erachter komt dat je last hebt van bedwantsen, de verhuurder hier direct van in kennis stellen. Dat hoeft niets officieels te zijn, een belletje naar de woningbouw is genoeg.
 • Je mag het probleem nooit erger laten worden dan het is. Dat geldt ook wanneer het probleem niet jou schuld is. Nu hoef je niet hemel en aarde te bewegen om de bedwantsen te bestrijden, maar een busje insectenpoeder bestellen is wel het minste dat je kan doen.
 • Heb je om wat voor reden dan ook een verhoogde risico op het krijgen van bedwantsen in huis, zorg ervoor dat je alles gedaan hebt om overdracht te voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die veel in hotels verblijven of mensen die zelf in de ongediertebestrijding werken.
Foto van een rommelige kamer et opgerolde tapijten
Hou de woning zo leeg mogelijk om de bedwantsen snel en effectief te kunnen bestrijden

Wat moet je als huurder nog meer doen?

Nogmaals, als jij als huurder helemaal niets doet, kan jij volledig aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van de bedwantsen. Waarom? Omdat het uitstellen van de bestrijding van bedwantsen er vaak toe leidt dat ze zich gaan verspreiden: Eerst over de andere ruimtes binnen de huurwoning en daarna naar andere huurders in de omgeving. Laat het niet zover komen!

Laat de verhuurder zien dat je het probleem serieus neemt en klik hier om een geschikt bestrijdingsmiddel tegen bedwantsen op bol.com te bestellen, of bekijk het product hieronder:

Het is altijd lastig om erachter te komen hoe en wanneer de bedwantsen binnen zijn gekomen. Een professioneel ongediertebestrijder kan daar meer over zeggen. Dus als de verhuurder weigert om actie te ondernemen of een bestrijder in te schakelen, doe het dan zelf.

Het is overigens ook altijd goed om je huurcontract erbij te pakken en na te gaan of daar iets over ongedierte in staat. Wellicht heeft de verhuurder of de woningbouw hier al voorzieningen voor, een onderhoudscontract voor afgenomen of anderszins voorzorgsmaatregelen getroffen.

Wie moet de bestrijding van de bedwantsen betalen, de huurder of de verhuurder?

Waren de bedwantsen al in het gehuurde aanwezig voordat de huurder de woning kwam bewonen, dan is 9 van de 10 keer de verhuurder diegene die de kosten moet dragen.

Doe je als huurder niets om de reeds aanwezig bedwantsen in toom te houden en laat je het probleem (te lang) voorbestaan zonder de verhuurder van het probleem op de hoogte te brengen? Dan moet jij als huurder (een deel van) de bestrijding van de bedwantsen zelf betalen.

Heb jij als huurder de bedwantsen meegenomen naar het gehuurde, ook al was dat per ongeluk, dan moet jij meestal zelf de kosten van de bestrijding betalen. Dat is erg vervelend, maar dat is dan niet anders.

Hoe dan ook is het altijd goed om over het probleem van de bedwantsen met de verhuurder of de woningbouw in contact te treden. Zij zijn namelijk ook gebaat bij het bestrijden van de bedwantsen. Zie maar eens een huis vol met bedwantsen te verhuren!

Hou er wel rekening mee dat je inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering meestal niet voor de kosten van bedwantsen zal opdraaien. Maar daarvoor kan je het beste even met je verzekeraar contact opnemen of je polis erbij zoeken.

Ook is het mogelijk dat de huisbaas een verzekering of andere voorziening voor bedwantsen heeft, dus het loont altijd om even met hen te bellen.

Wat moet ik als huurder doen om de bedwantsen te beperken?

Bedwantsen bestrijden is een tijdrovend proces dat direct actie vereist. Of jij nu zelf tot bestrijding overgaat of een professionele verdelger inschakelt: hoe langer je wacht, hoe erger het probleem wordt.

Dit zijn de stappen die jij als huurder altijd moet nemen:

Opruimen
De huurder moet de omgeving waar de bedwantsen zich bevinden goed opruimen. Hoe minder rommel -of überhaupt iets- in de weg staat, hoe laster het bestrijden van de bedwantsen wordt.

Gebruik een hoes voor je matras
Als er bedwantsen in de matras zitten, voorkomt het insluiten van de matras dat de bedwantsen naar buiten kunnen komen. Hier zijn speciale hoezen voor op de markt, die je bijvoorbeeld bij bol.com kunt bestellen. Klik hier om het aanbod beschermingshoezen tegen bedwantsen op bol.com te bekijken.

Was alle beddengoed en ander textiel
De huurder moet alle beddengoed en ander textiel zoals kleding en gordijnen zo heet mogelijk wassen en indien mogelijk in de droger plaatsen.

Stofzuigen
Er moet dagelijks gestofzuigd worden. Dat geldt voor de vloer, maar ook -en nog belangrijker- voor je matras.

Wat kan je doen als de verhuurder of woningbouw weigert de bedwantsen te bestrijden?

Het kan voorkomen dat je er simpelweg niet met de verhuurder uitkomt. Dan kan je soms niet anders dan zelf het voortouw te nemen. Hoe dan ook, laat de bedwantsen niet zomaar hun gang gaan. Je opties zijn onder andere:

 • Zelf de bedwantsen bestrijden met de methode die ik hieronder uiteenzet.
 • Zelf een ongediertebestrijder inschakelen en de kosten met je huur verrekenen of op de verhuurder verhalen.
 • Je rechtsbijstandsverzekering inschakelen om actie te ondernemen of advies in te winnen.
 • Een klacht indienen bij de Huurcommissie.

Wat je ook besluit te doen, probeer zoveel mogelijk contact te houden met de verhuurder of de woningbouw omtrent je bedwantsen probleem en win juridisch advies in waar nodig.

Foto van een bedwants
Dit is een bedwants die aan het voeden is. Dat zie je omdat de, meestal platte, romp flink aan het uitzetten is

Wat zijn de beste manieren om bedwantsen te bestrijden?

Besluit je om zelf de bedwantsen te bestrijden? Hieronder leg ik je uit hoe je dat het beste kunt doen, maar zorg wel dat de verhuurder instemt met het zelf bestrijden van de bedwantsen.

Dagelijks stofzuigen
Ten minste de vloer en je matras moeten dagelijks worden gestofzuigd. Zijn er meer oppervlakten die je kunt stofzuigen, doe dat dan ook. Hoe meer en hoe vaker je stofzuigt, hoe beter.

Dagelijks drogen
Doe je beddengoed iedere dag in de droger. Hitte is een geweldig middel om bedwantsen te doden. Een half uurtje in de droger (op de hoogst mogelijke stand) is voldoende om de bedwantsen te doden.

Dagelijks stoomreinigen
Het dagelijks stoomreinigen van alle oppervlakten waarop dat mogelijk is, zorgt ervoor dat je de daar aanwezige bedwantsen doodt. Ook de bedwantsen die zich in moeilijk te bereiken plaatsen verstoppen. Vergeet hierbij je matras en eventueel je boxspring niet.

Ook is het belangrijk om muren, plinten, tapijt, kozijnen en alle andere mogelijke verstop plaatsen van bedwantsen te stomen.

Heb je geen stoomreiniger? Voor deze methode is die wel noodzakelijk. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of neem een kijkje naar deze voordelige aanbieding:

Diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is met gemak de beste bestrijdingsmiddel die je tegen bedwantsen en andere kruipende insecten kunt inzetten. Het is een poeder dat gemaakt is van versteende microscopische algen. Het is zo effectief omdat het de bedwantsen bij contact met de poeder doodt door uitdroging.

Diatomeeënaarde is veel goedkoper en effectiever dan andere bestrijdingsmiddelen en koop je snel en gemakkelijk bij bol.com door hier te klikken.

Volhouden
Door deze aanpak dagelijks uit te voeren, zal je na een aantal dagen steeds minder bedwantsen gaan zien. Blijf je deze aanpak volhouden, dan kom je op den duur van de bedwantsen af!

Heb jij ervaring met bedwantsen in een huurhuis?

Zoals altijd ben ik ook nu weer benieuwd of er lezers zijn die ervaring hebben met bedwantsen in een huurhuis. Heb je de verhuurder of de woningbouw erbij betrokken en hoe stonden zij tegenover het probleem? Wie is uiteindelijk voor de kosten opgedraaid en op welke manier ben je voor de kosten opgedraaid?

Deel jouw ervaringen door hieronder een berichtje achter te laten, we horen graag van je!

Ook wanneer je advies nodig hebt omdat je er niet met de verhuurder uitkomt, ben je van harte welkom om hieronder in de reacties je vraag neer te zetten. We doen ons best om je te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie