Bedwantsen met lavendel bestrijden, kan dat?

Deel dit bericht op Pinterest:

lavendel essentiële olie tegen bedwantsen

Lavendel wordt meestal gebruikt om het huis of je kleding lekker fris te laten ruiken. Maar naast de heerlijk frisse geur, heeft lavendel veel meer toepassingen. Denk daarbij aan huishoudelijke of zelfs medicinale werking. Veel is onzin, maar sommige toepassing zijn op onderzoek gebaseerd.

Er is onderzoek gedaan naar de toepassing van essentiële oliën, waar lavendelolie een van is, tegen bedwantsen. Lavendel heeft bij inname of bij contact een giftig effect bij bedwantsen. Ditzelfde giftige effect speelt ook bij andere essentiële oliën, dus was dat betreft is lavendel niet anders.

Afgezien van wetenschappelijk onderzoek, is er flink wat anekdotisch bewijs voor het gebruik van lavendel om bedwantsen te bestrijden. In dit artikel ga ik dan ook dieper in op de zin en onzin van het gebruik van lavendel tegen bedwantsen.

De werkzaamheid van lavendel tegen bedwantsen

De reden waarom lavendel tegen bedwantsen kan worden gebruikt, is omdat geconcentreerde lavendel, de essentiële olie, giftig is. Honden, katten knaagdieren en zelfs paarden die hogere dosis lavendel eten, kunnen erdoor komen te overlijden.

Volgens onderzoek gepubliceerd in The Journal of Economic Entomology, een uitgave van Oxford Academic, kunnen de meeste etherische oliën bedwantsen doden bij rechtstreeks contact. Ook werd vastgesteld dat essentiële oliën, waaronder lavendel olie, bedwantsen op afstand hield.

Hoewel gespecialiseerde middelen om bedwantsen te bestrijden een meer dodelijke werking hadden op de bedwantsen, had het gebruik van lavendel een meer afstotende werking op bedwantsen.

Een ander onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Insects vergeleek het gebruik van natuurlijke insectenbestrijdingsmiddelen, onder andere op basis van lavendelolie, om bedwantsen te bestrijden. Helaas lukte het de onderzoekers slechts in 27% van de gevallen een huis volledig van bedwantsen te ontdoen door middel van deze oliën.

Lavendel tegen bedwantsen: de praktijk

Wat betekent dit nu voor het gebruik van lavendelolie tegen bedwantsen? Eigenlijk dat lavendelolie heel effectief is om bedwantsen te bestrijden, maar wel wanneer je het op de juiste manier gebruikt. Lavendelolie is dus perfect om de bedwantsen uit je bed te verjagen, maar wil iedere bedwants in je slaapkamer doden (en dat wil je!) gebruik je lavendelolie het beste in combinatie met andere producten. Een insecticide tegen bedwantsen is hier een goed voorbeeld van (leestip!).

Bedwantsen hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. Ze ruiken de unieke geur van een gastheer en kunnen zelfs ruiken welke bloedgroep je hebt. Het is dit reukvermogen dat lavendelolie zo effectief maakt: de bedwantsen ruiken gevaar (gif) en zullen de omgeving koste wat het kost vermijden. Daarbij speelt ook nog dat je door middel van de lavendelolie de geur van de gastheer maskeert.

Het fijne aan het gebruik van lavendelolie is dan ook dat je met een zelfgemaakte spray, daar kom ik straks op terug, de omgeving goed kan behandelen en zo snel en effectief mogelijk de bedwantsen kunt bestrijden.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën, zijn oliën die de ‘essentie’ van de geur van een plant bevat. Vandaar de naam ‘essentiële’ olie. Ze zijn gedistilleerd uit plantenmateriaal en geconcentreerd tot een zeer sterke olie. Door deze ontzettend hoge concentratie wordt de olie giftig.

Lavendelolie mag nooit worden ingenomen en bij het onverdund aanbrengen, zal het een branderig gevoel veroorzaken. Houd lavendololie dan ook altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren.

De werking van essentiële oliën op bedwantsen heeft dus te maken met de eerder genoemde giftigheid in hoge concentraties. Maar essentiële oliën hebben ook andere (gunstige) eigenschappen, zoals antibacteriële werking en sterke geureigenschappen.

Foto van 2 busjes essentiële olie van lavendel
Bestrijden van bedwantsen met lavendel lukt allen wanneer je gebruik maakt van de essentiële olie, alleen die is geconcentreerd genoeg

Op welke manieren bestrijd je bedwanten met lavendel?

Voordat we verder gaan met het bespreken van de verschillende manieren om lavendel tegen bedwantsen te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat je altijd zuivere lavendelolie moet gebruiken. Klik hier om het aanbod van geschikte lavendeloliën op bol.com te bekijken of probeer de lavendelolie hieronder:

Lavendelolie onverdund gebruiken

Lavendelolie onverdund gebruiken is een goede oplosssing wanneer je bedwantsen effectief uit een bepaalde kamer of van een bepaalde plek wilt weren. Het gebruik ervan is erg simpe;

Neem een potje geconcentreerde lavendel en druppel met een pippetje een paar druppels in elke hoek de kamer, je matras of ander oppervlak waar je de bedwantsen wilt weren. Het gebruik van onverdunde lavendelolie raad ik voornamelijk in de slaapkamer aan.

De zullen het lavendel proberen te mijden en niet uit hun verstopplaatsen komen. Dit zal jou een goede nachtrust bezorgen, te meer omdat de geur van lavendel ook nog eens rustgevend werkt.

Zelfgemaakte bedewantsenspray op basis van lavendel

Een zelfgemaakte spray op basis van lavendel is een bijzonder effectief middel om bedwantsen te bestrijden. Daarnaast is het goedkoop en heb je er niet veel voor nodig! Lees hieronder in detail hoe je zelf een spray kunt maken.

Je hebt nodig:

 • Een spuitfles, bijvoorbeeld een plantenspuit
 • Lavendelolie
 • Wasmiddel

Het maken van je eigen zelfgemaakte insectenwerende spray tegen bedwantsen is verrassend eenvoudig en ook nog eens zeer effectief. De truc is om de olie met het water te laten mengen. Zoals je waarschijnlijk nog van je scheikundelessen kan herinneren: olie kan zich niet met water vermengen.

Om dit probleem op te lossen, maken we gebruik van wasmiddel. Hoe meer afwasmiddel je in de spray gebruikt, hoe beter de oliën het water kan oplossen. Je kunt beginnen met het toevoegen van een druppel olie aan de spray, dat zou al genoeg kunnen zijn.

Voeg een druppel afwasmiddel aan het mengsel toe, schudt het even goed door en voeg zo nodig meer toe. Wanneer je de spray 5 minuten laat rusten en je merkt dat het olie zich van de water gaat scheiden, dan heb je er niet voldoende afwasmiddel in gedaan.

Foto van een meisje in een veld met lavendel
Lavendel is stukken veiliger dan andere bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen

Je kunt ook ammonia of bleekmiddel gebruiken in plaats van afwasmiddel

Bleekmiddel en ammonia zijn twee middelen die ook kunnen helpen de olie met het water te vermengen. Deze middelen zijn overigens op zich ook heel effectief in het bestrijden van bedwantsen, maar het probleem is dat deze stoffen de behandelde oppervlakken kunnen beschadigen. Wil je van bleek of ammonia gebruik maken, dan is het een goed idee om de spray eerst even op een klein, onopvallend stuk te testen.

Afwasmiddel met lavendel gebruiken is naar mijn mening de veiligere keuze en al erg effectief tegen bedwantsen. Gebruik een verhouding van 20 delen water op 1 deel etherische olie voor een oplossing van ongeveer 5%. Een oplossing van 5% is meer dan voldoende is om een ​​bedwants te doden. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe en je bent klaar om bedwantsen te bestrijden.

Waar kan je de lavendel spray op gebruiken?

 • Matras
 • Muren
 • Vloeren
 • Tapijten
 • Beddengoed
 • Kleding
 • En meer!

Er zijn veel doe-het-zelf-oplossingen om bedwantsen te bestrijden, maar naar mijn mening is een eigen lavendelspray een van de beste! Bekijk hier alle lavendelolie op bol.com of kies de olie die ik altijd gebruik:

3. Watjes met lavendelolie om bedwantsen te verjagen

Je kunt lavendel rechtstreeks op allerlei materialen aanbrengen, maar dat brengt wel wat nadelen met zich mee: je kunt het niet gemakkelijk weghalen en het kan vrij vlug in de lucht verdampen. Het doordrenken van wat watjes met lavendelolie kan een oplossing bieden.

Neem wat katoenen watjes, doordrenk deze met lavendelolie en plaats de wattenbolletjes op de plaatsen waar je de bedwantsen wilt verjagen. Voordeel van deze toepassing is dat je de wattenbolletjes echt overal kunt plaatsen. Zo kun je effectief de bedwantsen in bijvoorbeeld de kledingkast of de voorraadkast bestrijden.

4. Stomen met lavendelolie: het ultieme bedwantsen bestrijdingsmiddel

Een professionele ongediertebestrijder zal bijna altijd gebruik maken van hitte om bedwantsen te bestrijden. Uiteraard kan je dat ook zelf doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een stoomreiniger.

Stoom doodt zowel volwassen bedwantsen als hun eieren. Gebruik een stoomreiniger en stoom alles van je tapijt, tot je matras tot de muren met de toevoeging van een paar theelepels lavendelolie.

Eerder in dit artikel had ik al benoemd dat uit onderzoek is gebleken dat je met alleen lavendel 27% van de bedwants problemen volledig konden worden bestreden. Zet je lavendelolie in met een stoomreiniger dan heb je alles in huis om bijna alle gevallen van bedwantsen volledig op te kunnen lossen.

Heb je nog geen stoomreiniger? Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of kies voor de stoomreiniger die ik ook heb:

Waarom houden bedwantsen niet van lavendel?

Bedwantsen houden niet van lavendel en andere essentiële oliën omdat ze giftig zijn. Bedwantsen willen uiteraard niet met gif in aanraking komen en vermijden vervolgens de plaatsen waarvan zij vermoeden dat het gevaarlijk zou kunnen zijn.

Dit is voor sommige mensen een gevoelig punt. Maar bij inname zijn etherische oliën giftig. Essentiële oliën kunnen katten, honden, kinderen en volwassenen vergiftigen (hoewel volwassenen minder ernstig worden aangetast omdat ze groter zijn).

Het gebruik van gewoon lavendel in plaats van lavendelolie is zeker mogelijk, maar veel minder werkzaam. Pas in hoge concentraties is lavendel giftig en daardoor werkt de olie gewoon veel beter.

Daarbij komt ook nog dat het toepassen van echte lavendel bijna niet mogelijk is. Door gebruik te maken van een spray kan je de geur en het gif veel effectiever verspreiden. Zou je hetzelfde willen doen met echte lavendel, dan zou je een kruiwagen lavendel aan moeten schaffen!

Werken lavendel geurende kaarsen en drogerdoekjes werken niet!

Je zou ook denken dat producten met lavendelgeur, zoals drogerdoekjes, zeepjes, kaarden en dergelijke goed zouden werken. Als ze dat zouden doen, zou dat echt geweldig zijn. De geur zou gemakkelijk de hele kamer doordringen en alle bedwantsen in een klap doden. Zo werkt het helaas niet.

Meestal bevatten dergelijke producten geen enkele vorm van lavendel, mijn zijn het slechts geurstoffen die lijken op lavendel.

Ook heb ik gelezen over een boek van een Dr. Bader waarin hij stelt dat je drogerdoekjes kan gebruiken om bedwantsen te bestrijden op kleding, beddengoed en ander textiel. Helaas is dat niet waar. Dergelijke producten bevatten helemaal geen echt lavendel, maar slechts op lavendel gelijkende geurstoffen.

Foto van lavendel in doos
Alleen echte lavendel werkt tegen bedwantsen, niet stoffen die dezelfde geur hebben

Stap voor stap bedwantsen bestrijden met lavendelolie

In dit deel van het artikel geef ik je een stappenplan voor het effectief bestrijden van bedwantsen met behulp van lavendel. Hoewel lavendel op zich al effectief is, gaan we kansen nog eens vergoten door meerdere producten en technieken tegen bedwantsen in te zetten.

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je met lavendel aan de slag gaat om bedwantsen te bestrijden, zijn er een aantal voorbereiding die je moeten treffen:

 • Maak de met bedwantsen besmette kamers goed schoon, door te stofzuigen en eventueel te dwijlen
 • Verplaats alle spullen, het bed en andere meubels zoveel mogelijk bij de muren vandaan
 • Stop beddengoed, kleding en ander wasgoed in de was en daarna in de droger
 • Maak de kamer zo leeg mogelijk: veplaats -na een grondige schoonmaak- zoveel mogelijk spullen naar een andere kamer

Stap 2: Sprayen

Bereid een zelfgemaakte spray op basis van lavendel voor zoals ik eerder in het artikel heb uitgelegd. Je kunt best een flinke hoeveelheid maken, want er moet dagelijks tegen bedwantsen behandeld worden.

Begin met het besproeien van elk gebied waar je bedwantsen ziet of gezien hebt. Zeker op en om je bed en je matras moet er gesproeid worden. Door de lavendelgeur, kunnen bedwantsen hun geurmarkeringen (feromonen) niet meer gebruiken om hun omgeving goed te herkennen.

Plekken waar je in ieder geval moet sproeien zijn:

De gehele matras: boven, voor en zij
De hele boxspring
In kleerkasten
Op vloer, muren, kozijnen en andere oppervlakken.

Na het sprayen, moet je wachten totdat alles goed is opgedroogd voordat je met het stappenplan verder kunt.

Stap 3: Bedwantsen doden met de stoomreiniger

Vul je stoomreiniger met water en doe er een paar druppels lavendelolie bij. Hitte is de beste manier om bedwantsen en bedwantseieren te doden. Combineer je dat met lavendel, dan zijn de bedwantsen ten dode opgeschreven!

Het stoomreinigen doe je -overal- waar dat mogelijk is: je matras, je boxspring, vloeren, het tapijt en zelfs de muren!

Heb je nog geen stoomreiniger? Klik hier om de stoomreinigers die bol.com aanbiedt te bekijken, of ga voor deze handzame stoomreiniger:

Na het stoomreinigen, moet je wederom wachten totdat alles goed is opgedroogd voordat je met het stappenplan verder kunt.

Stap 4: Maak gebruik van Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een volkomen natuurlijk middel en is zeer geschikt om bedwantsen te bestrijden. Diatomeeënaarde is een poeder dat gemaakt is van vermorzelde fossielen, Diatomeeën genaamd.

Omdat dit poeder zo fijn is, werkt het voor bedwantsen als een soort glasscherven. Wanneer ze ermee in aanraking komen, prikt het hun bescherming lek en gaan ze aan uitdroging dood.

Diatomeeënaarde hoed je alleen met een kwastje rondom de kamer aan te brengen op de vloeren en plinten waar ze met de muren samenkomen. Het gaat echt maar om een heel dun laagje rondom de kamer.

Dit heeft als effect dat de bedwantsen de kamer niet meer kunnen verlaten en zich zo door het huis kunnen verspreiden. Daarnaast doodt het alle bedwantsen die ermee in aanraking komen.

Voor mensen is diatomeeënaarde volkomen veilig. Er zijn zelfs mensen die het als voedingssupplement gebruiken! Een flinke emmer Diatomeeënaarde kun je op bol.com bestellen door hier te klikken. Het is niet duur en zeer effectief tegen bedwantsen!

Stap 5: Dagelijks onderhoud

Nee, je bent zeker niet in een dag van bedwantsen af. Ook niet als je lavendel gebruikt. Het belangrijkste is dat je er enige tijd dagelijks mee bezig bent. Het maakt niet uit hoe je ervoor kiest om de bedwantsen te verjagen, bedwantsen overleven gemakkelijk slechts één keer aanbrengen van een spray, pesticide of poeder.

Nu begint het echte werk. Je moet -iedere dag- het volgende herhalen:

 • je beddengoed een half uur in de droger doen met een druppeltje lavendelolie
 • alles stofzuigen wat te stofzuigen valt, vooral je matras
 • de lavendelspray op het bed, op je matras, op de vloeren en op alle andere opperblakten in de kamer aanbrengen

Zelfs na 1 dag zal je merken dat er veel minder bedwantsen zijn. Als je dit zo iedere dag weet vol te houden, ben je voor dat je het weet van de bedwantsen af!

Foto van een kop lavendelthee
Lavendel gebruiken om bedwantsen te bestrijden is zeer goed te doen, maar let wel dat je je niet blind staart op de lavendel en het in combinatie met andere methoden en middelen inzet zoals in dit artikel uiteen gezet

Raad je mij aan lavendel te gebruiken om bedwantsen te bestrijden?

Bedwantsen vinden altijd een manier om bij je terug te keren, althans dat proberen ze. Ze moeten zich immers met jou bloed voeden. De enige manier om een bedwantsenplaag effectief te bestrijden is door ze allemaal te doden. Op de hierboven genoemde manier moet dat lukken!

Bedwantsenplagen kunnen zeer snel groeien en zich ontzettend snel voortplanten. Dat betekent dat als er maar twee of drie bedwantsen de behandeling overleven, ze binnen een paar weken weer op volle sterkte zijn. Je moet de behandeling dan ook weken, ten minste twee weken, dagelijks doorzetten.

Met lavendel, of welk ander product dan ook, alleen gaat het bestrijden van bedwantsen niet lukken. Het effectief bestrijden van bedwantsen gaat alleen door de afschrikwekkende werking van lavendel met dodelijk hete stoom te combineren en er daarnaast met de diatomeeënaarde voor te zorgen dat het probleem beperkt blijft.

Ben je niet bereid het op deze manier aan te pakken, dan zal het ook niet lukken en raad ik je aan op zoek te gaan naar een andere methode. Alleen vrees ik dat het vinden daarvan vrij lastig kan zijn.

Woon je in een huurhuis en heb je last van bedwantsen? Lees dan het gelinkte artikel voor meer informatie.

Wat moet ik doen als lavendel niet werkt?

Door het bovengenoemde advies stipt op te volgen, weet ik zeker dat je de bedwantsen kan bestrijden. Mij is het namelijk ook zo gelukt. Lees hier mijn eigen ervaringen met het bestrijden van bedwantsen.

Je moet echt alle stappen grondig doorlopen. Ga dan ook goed bij jezelf na:

 • Heb ik wel vaak genoeg gespoten met de lavendelspray en heb ik dat wel grondig genoeg gedaan?
 • Stozuig ik echt iedere dag alle oppervlakten in de aangedane kamer?
 • Doe ik mijn beddegoed wel echt iedere dag een half uur in de droger en op een hoge temperatuur?
 • Gebruik ik de stoomreiniger wel goed en grondig genoeg om alle bedwantsen te doden?
 • Houd ik het laagje diatomeeënaarde om de kamer heen wel goed bij?

Doe je dit allemaal en kom je nog niet van de bedwantsen af, dan wil een matrasbeschermer vaak nog extra bescherming tegen bedwantsen.

Matrasbeschermers zijn een soort matrasovertrekken, maar dan speciaal ontworpen zodat bedwantsen er niet in of uit kunnen komen. Het is erg moeilijk om de bedwantsen aan te pakken die diep in je matras zitten, maar met een matrasbeschermer zullen ze er niet uitkomen en verhongeren.

Klik hier om de matrasbeschermers tegen bedwantsen op bol.com te bekijken. Ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar.

Heb jij ervaring met lavendel tegen bedwantsen?

Lavendel gebruiken in de strijd tegen bedwantsen kan erg effectief zijn. Maar wanneer je het niet goed, niet genoeg of op de verkeerde manier gebruikt, heb je er maar weinig aan.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van lavendel om bedwantsen te bestrijden? Hoe heb je het gebruikt en heeft het geholpen? Deel hieronder in de reacties jouw ervaringen met ons door een berichtje achter te laten. Ook wanneer je advies nodig hebt, hoor ik dat graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie