Wespen bestrijden in oktober: tips tegen wespen in de herfst

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Wespen bestrijden in oktober tips tegen wespen in de herfst

We kennen allemaal het probleem van wespen in de lente of in de zomer, maar veel mensen staan er niet bij stil dat wespen nog in de herfst actief kunnen zijn.

Het probleem van wespen in oktober of zelfs later in de herfst is niet nieuw, maar zal met de klimaatverandering en opwarming van de aarde alleen maar erger worden.

Maar zelfs zonder dit alles, zijn wespen eigenlijk van nature in de herfst nog vrij actief. Sterker nog, wespen kunnen in oktober nog actiever en agressiever zijn dan in de herfst.

Heb je in de herfst last van wespen, dan is dat dus helemaal niet zo vreemd! En voor de mensen die last hebben van wespen in oktober of later in het jaar heb ik dit artikel geschreven.

Hieronder lees je alles over wespen in oktober, waarom zo vaker in de herfst actief zijn en hoe je de wespen in de herfst effectief kunt bestrijden.

Pinterest Wespen bestrijden in oktober tips tegen wespen in de herfst

Hoe moet je wespen in oktober bestrijden?

Het bestrijden van wespen in oktober is niet erg anders dan gedurende andere periode: het is belangrijk om eventuele wespennesten in de omgeving te verwijderen en om alle bronnen van vocht en voedsel tegen te gaan.

Hieronder lees je precies hoe dat moet. Wat ook belangrijk is, is het voorkomen van wespensteken en het tegengaan van overlast van wespen. Dat lees je in het laatste deel.

Wespennesten verwijderen

Wespen zoeken altijd goed beschutte en lastig bereikbare plaatsen om hun nest te bouwen. Daar worden ze immers het meest met rust gelaten en hebben de wespenlarven de meeste overlevingskans.

De plaatsen in en om het huis waar wespen het vaakst hun nest bouwen, zijn: onder het plafond, op zolder, in of om de schuur, in een garage, onder dakpannen, in een spouwmuur en nog veel meer van dergelijke plaatsen.

Afhankelijk van de soort, heb je ook wespen die liever begroeiing opzoeken, zoals bomen of struiken om hun nest te bouwen.

Het bestrijden van een wespennest doe je het best met een daarvoor bestemde wespenspray. Vergeet daarbij niet om volledig bedekkende kleding te dragen, want de wespen kunnen gaan steken wanneer ze zich bedreigd voelen.

Een goede wespenspray koop je het beste online. Klik hier om het aanbod aan wespensprays op bol.com te bekijken of ga direct voor deze aanrader met uitstekende recensies:

Bronnen van vocht en voedsel tegengaan

Dat wespen in ze zomer op je snacks en je drinken afkomen, weten we allemaal. Maar in de herfst, speelt dit probleem nog veel ergen. En dat is iets waar weinig mensen bij stilstaan.

Wespen zijn immers altijd op zoek naar voedsel, maar rond oktober des te meer omdat de in de lente en zomer aangesterkte muggen er dan zelf op uitgaan om voedsel te vinden.

Het bestrijden van muggen in oktober is dan ook grotendeels een geval van het minimaliseren van bronnen van voedsel en vocht. Zonder voedsel en vocht hebben de wespen immers niets bij jou in de buurt te zoeken.

Denk hierbij aan:

 •  Vuilnisemmers en ander afval altijd goed afsluiten
 • Gemorst eten en drinken direct schoonmaken
 • Niet buiten eten of drinken
 • De tuin vrij van rommel en biologisch afval houden
 • Het gazon en andere begroeiing netjes en kort houden

Het bestrijden van wespen in oktober is dus niet alleen een kwestie van allerlei sprays en poeders, maar ook een van een nette en schone leefomgeving.

Bronnen van vocht en voedsel tegengaan

Het voorkomen van steken

Wil je voorkomen dat je in de herfstmaanden door wespen wordt gestoken, dan doe je er goed aan onderstaande tips op te volgen:

Maak gebruik van goed afsluitbare verpakkingen voor eten of drinken. Denk daarbij aan flesjes met schroefdop in plaats van blikjes en trommels in plaats van plastic verpakkingen. Wanneer de wespen niet bij het eten of drinken kunnen, dan zijn zo weer weg uit jouw omgeving.

Haal geen voedsel tevoorschijn dat je toch niet zult eten. Laat eten en drinken lekker in de kast of koelkast staan voordat je het serveert. Het bestrijden van wespen heeft alles te maken met het beperken van voedselbronnen.

Lok wespen elders naartoe. Heb je een grote tuin en wil je de wespen bij jou uit de buurt houden? Zet wat verderop in de omgeving een schoteltje met wat stroop, suikerwater of honing neer voor de wespen. Jij bent van de wespen af en zij zullen je maar al te dankbaar zijn.

Gooi afval direct weg in goed afsluitbare vuilnisbakken. Goed en snel opruimen is erg belangrijk om van wespen af te komen. Wat voor jou een ongelukje is, is voor wespen een complete maaltijd. Ruim gemorst eten en drinken dan ook direct op en gooi afval altijd in een goed afsluitbare vuilnisbak weg.

Hou je kalm in de buurt van wespen. Wespen die zich bedreigd voelen, verspreiden een geurstof dat hen agressiever maakt en waar andere wespen op afkomen. Probeer altijd het wegslaan van wespen of wapperen met je handen of objecten te voorkomen. Daar trek je ze alleen maar mee aan en helpt niet op de wespen te bestrijden.

Wespen uit je buurt houden kan ook met behulp van een wespenverjager. Klik hier om alle wespenverjagers op bol.com te bekijken en ga direct voor onderstaande levensechte topper:

Zijn wespen in oktober nog actief?

In de zomer hebben we allemaal weleens last van wespen. Wanneer je op een terras zit, lekker in de tuin of op het strand ligt, komen de wespen aan de lopende band langs.

De wespen hangen dan vaak rond je eten of drinken. Dat komt omdat de wespen in de lente en in de zomer vooral op zoek gaan naar voedsel. Dat komt omdat dat de tijd is dat de jonge wespenlarven in het nest gevoed moeten worden.

Volwassen wespen gaan er dan ook graag op uit om op jacht te gaan naar allerlei soorten voedsel om de kolonie in het nest in stand te houden. De larven maken als bijproduct nectar dat weer als voedsel dient voor de volwassen wespen.

Maar vanaf oktober, gebeurt er iets anders met de wespen. In de herfst zijn de wespenlarven oud genoeg om zelf erop uit te gaan op zoek naar voedsel. De volwassenen hebben in het nest dan ook geen bron van nectar meer.

Vanaf oktober moeten de volwassen wespen op zoek gaan naar hun eigen voedsel en hebben concurrentie van de jonge wespen die ook op jacht zijn naar een hapje eten. Er is dus meer vraag naar voedsel en dat terwijl het aanbod steeds minder wordt.

Dit is dan ook de reden dat wespen in de herfstmaanden steeds agressiever en lastiger te verjagen kunnen worden. Vanaf oktober zie je dan ook steeds meer mensen op zoek gaan naar manieren om de wespen te bestrijden.

Waar zijn wespen in de herfst eigenlijk naar opzoek

Voedselbronnen voor wespen zijn zeer divers en vooral afhankelijk van de soort wesp. Rond oktober neemt hun trek alleen maar toe en die kan de hele herfst tot de zomer aanblijven.

Enkele voorbeelden van voedsel voor wespen zijn:

 •  Fruit
 • Nectar
 • Insecten
 • Menselijk afval
 • Hout, papier en karton

Het bestrijden van wespen in oktober en de maanden daarna is dan ook vaak een kwestie van de toegang tot bovengenoemde voedselbronnen te beperken.

Waar zijn wespen in de herfst eigenlijk naar opzoek

Kunnen wespen in de herfst kwaad?

Wespen zijn in oktober zeker stukken agressiever en in grotere getalen aanwezig dan in andere maanden. Wanneer de wespendrukte eenmaal zijn piek heeft bereikt, zal je steeds minder last krijgen van de wespen.

Gaat de temperatuur richting vriespunt, dan houden de wespen hun winterslaap en zal je tot de lente geen last meer van ze hebben. Een hele hoop wespen zullen de winter overigens ook niet overleven.

In de herfst zal je wellicht meer last hebben van wespen en meer geneigd zijn om tot bestrijding over te gaan, maar ze kunnen in principe niet meer kwaad. Wanneer je een wesp met rust laat, zal deze je zeer waarschijnlijk ook geen kwaad doen.

Het opvolgen van de adviezen omtrent het bestrijden van wespen die in dit artikel zijn genoemd, moet voldoende zijn om de maand oktober en de maanden daarna zonder veel overlast van wespen door te brengen.

Ervaringen met wespen in oktober en in de herfst

Heb jij weleens last gehad van wespen in oktober of rond die tijd, dan ben ik erg benieuwd naar waar jij last kreeg van de wespen en wat je gedaan hebt om de wespen te bestrijden.

Laat hieronder een berichtje achter en deel je ervaringen met de andere lezers van deze blog.

Heb je een vraag over het bestrijden van wespen in oktober of anderszins, dan kan je die ook hieronder in de reacties kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Wespen bestrijden in oktober: tips tegen wespen in de herfst”

 1. Hoi, ik heb vorig jaar zomer een wespennest gehad in mijn muur. Dit jaar geen last gehad. Maar nu zie ik in oktober weer wespen in mijn muur vliegen. Heb ik dan toch weer een nest gehad? Ik had ook gelezen dat een oud nest niet meer wordt gebruikt of kan een andere koninginnewesp deze wel weer gaan gebruiken? Ik hoor t graag.
  Groet,
  BM

  Beantwoorden
  • Hoi Bill,

   Het is erg ongebruikelijk dat een wespennest opnieuw in gebruik wordt genomen. Is het mogelijk? Tja, wellicht. Maar ik zou er zeker niet op rekenen. Ik denk dat het toeval is. Hou het in de gaten en als je er meer ziet: ingrijpen. Maar ik verwacht niet dat je je zorgen hoeft te maken!

   Succes met de wespen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie