Houtworm bestrijden met azijn: werkt dat echt?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Houtworm bestrijden met azijn werkt dat echt (2)

Het vinden van kleine zwartgekleurde gaatjes in een houten meubel en het opmerken van net wat meer stof dan gewoonlijk is vaak hoe mensen er achter komen dat ze last hebben van houtworm.

De houtworm is eigenlijk niet eens een worm, maar zijn de larven van kevers die zich in jouw houten meubels verstoppen. Hoe dan ook, wie zich met deze beestjes geconfronteerd zich, gaat direct op zoek naar manieren om de houtworm te bestrijden.

Professionele bestrijding van houtworm, kost vaak een flinke duit. Dat is dan ook meestal de reden dat mensen op zoek gaan naar manieren om zelf houtworm te bestrijden.

Er zijn allerlei bestrijdingsmiddelen op de markt – de een is beter dan de andere – maar met een huismiddel als azijn kan je ook prima de houtwormen in je kast, bankstel of tafel bestrijden.

In dit artikel lees je alles over de effectiviteit van azijn om houtwormen te bestrijden en hoe je precies te werk moet gaan.

Lees nu snel verder om erachter te komen hoe je zelf met azijn van die vervelende houtworm af kan komen en je houten meubels kan redden!

Houtworm bestrijden met azijn werkt dat echt (1)

Werkt azijn echt om houtworm te bestrijden?

Het korte antwoord is dat je inderdaad houtworm met het gebruik van azijn kunt bestrijden.

Het iets langere antwoord is dat je met azijn niet echt houtworm zal kunnen doden, althans niet effectief genoeg. Het effect zit ‘m dan ook vooral in dat het houtworm het aangetaste hout zal verlaten.

Azijn heeft zoals je ongetwijfeld weet een sterke, zure lucht. Houtworm larven waarop je rechtstreeks azijn kunt spuiten, zullen inderdaad aan het zuur dood gaan. Maar je zal door alleen het hout met azijn te behandelen echt niet voldoende houtworm te pakken krijgen.

De kracht zit ‘m dan ook vooral in de geur. De houtwormen ruiken iets dan voor hen gevaarlijk is en zullen de omgeving uit angst willen verlaten.

Doordat houtworm zich tot vrij diep in het hout kunnen knagen, werkt azijn stukken beter op kleinere houten voorwerpen dan hele dikke blokken hout. En hoe geconcentreerde hoe beter, het is dus niet aan te raden om het aanzijn met water aan te lengen.

De effectiviteit om houtworm met azijn te bestrijden zit ‘m dan ook kort gezegd niet alleen in het zuur, maar vooral in de geur.

Tip! Ben je op zoek naar een goed middel om houtworm mee te bestrijden? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Onderstaand middel van HG is een absolute aanrader:

Hoe weet je of je wel last hebt van houtworm?

Die kleine zwarte gaatjes die je op een door houtworm aangetast stuk hout tegenkomt is de voornaamste kenmerk.

Die zwarte stippen in het hout ontstaan doordat een volwassen houtwormkever of houtkever een baan naar binnen heeft gegraven om daar haar eitjes te leggen. Dat doet de houtkever om haar eitjes veilig te verstoppen en omdat de larven dat direct een voedingsbron hebben: jouw houten meubel.

Doordat de larven van de houtkever, de houtwormen, direct gaan eten wanneer ze zijn uitgekomen, knagen ze zich steeds diepen en dieper het hout in.

Wanneer je alleen af gaat op de zwarte stippen in de meubelen, weet je eigenlijk alleen dat er ooit houtworm heeft gezeten. Je weet niet met zekerheid of de houtworm er nog zit. Daarvoor is het belangrijk om naar een tweede kenmerk te kijken: de stof.

Een actieve besmetting met houtworm, dus in het houten zitten nog levende wormen, kenmerkt zich niet alleen door de zwarte stippen, maar ook door de hoopjes met stof in de omgeving.

De hoopjes stof zijn een mengsel van uitwerpselen en houtstof dat door de larven naar buiten wordt geduwd. Ze zijn immers de hele dag aan het eten en poepen waardoor ze flink wat vuil produceren.

Is er rond de ingangen van de tunnels geen stof te bekennen? Dan zijn de houtwormen dood of zijn ze elders naartoe (een andere meubel bijvoorbeeld!) en heeft het bestrijden van de houtworm geen zin.

Merk je wel hoopjes stof? Dan lees je hieronder hoe je de houtworm in je houten meubels met azijn kunt bestrijden.

Tip! Ben je op zoek naar een snel en effectief middel om houtworm mee te bestrijden? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Onderstaand middel is wat de professionals gebruiken tegen houtworm. Je kan het nu zelf online kopen:

Hoe weet je of je wel last hebt van houtworm

Hoe gebruik je azijn om houtworm te bestrijden

Weet je eenmaal dat de houtworm nog actief in je meubel is, dan is het tijd om tot bestrijding van de houtworm over te gaan. We gaan hierbij azijn gebruiken.

Wat je nodig hebt:

 •  Azijn (het liefst natuurazijn)
 • Water
 • Een doekje of wat watjes
 • Spuitfles
 • Injectiespuit

Stap 1: Het eerste -en het belangrijkste- om te doen is om met de injectiespuit wat onverdund azijn op te nemen en dat in alle gaten in te brengen. Breng daarbij zoveel als nodig is in de tunnel van de houtworm in.

Stap 2: Verdun daarna gelijke delen azijn met gelijke delen water (een verhouding van 1:1) en breng dit met een doekje of wat watjes aan op de meubel.

Stap 3: Doe dezelfde concentratie (1:1) azijn en water in een spuitfles en bespuit hierbij alle houten meubels in de kamer.

Met stappen een en twee bestrijd je de houtworm in de aangetaste meubel. Door stap 3 uit te voeren, zorg je ervoor dat de houtworm niet simpelweg een volgende houten meubel in de omgeving zullen aantasten.

De voordelen van azijn om houtworm mee te bestrijden

Azijn heeft vele voordelen boven het gebruik van andere (chemische) middelen of het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder of meubelmaker.

 • Natuurlijk
 • Exologisch verantwoord
 • Niet giftig
 • Spotgoedkoop
 • Werkt direct
 • Ongevaarlijk voor (kleine) kinderen en huisdieren
 • Effectief
De voordelen van azijn om houtworm mee te bestrijden

Kan je alle soorten houden met azijn behandelen?

De meeste wel, maar ik raad altijd aan om een even met een druppeltje onverdund azijn op een onopvallende plek te testen. Geen schade? Dan kan je gerust azijn gebruiken om de houtworm mee te bestrijden!

Ervaringen met het bestrijden van houtworm met azijn

Heb jij weleens last gehad van houtworm in huis? En heb je daarbij azijn gebruikt om de houtworm te bestrijden? Ik ben van harte benieuwd naar jouw ervaringen! Schrijf hieronder in de reacties een berichtje en deel daarin hoe jij te werk bent gegaan en of het je gelukt is om de houtworm effectief met azijn te bestrijden.

Mocht je vragen hebben over het bestrijden van houtworm met azijn, ook dat kan hieronder in de reacties. Laat je vraag achter en ik doe mijn best om die zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie