Mieren in een kas bestrijden doe je zo

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in een kas bestrijden

Iedereen over de hele wereld heeft in meer of mindere mate last van mieren. Mieren komen vrijwel overal voor. Het is dan ook niet zo vreemd wanneer mieren de weg naar jouw kas weten te vinden. Wordt het te erg? Dan ga je opzoek naar mogelijkheden om mieren in een kas te bestrijden.

Hoe moet je mieren in een kas bestrijden?

  • Zorg dat mieren niet naar binnen kunnen
  • Hou de kas zoveel mogelijk vrij van vocht en voedsel
  • Gebruik een geschikte mierenpoeder of lokdoos

Waarschijnlijk besteed je veel zorg aan de bloemen of planten in je kas. Dat kan als hobby of professioneel. Hoe dan ook, zal je een manier moeten vinden om mieren in de kas te bestrijden, zonder de oogst te beïnvloeden.

Geschikte mierenbestrijdingsmiddelen voor in de kas

Voor het bestrijden van mieren in de kas raad ik het gebruik van natuurlijke mierenbestrijdingsmiddelen die geen negatieve effecten op bloemen of planten hebben aan.

Er zijn een aantal geschikte producten op de markt die je effectief in een kas kunt inzetten. Het gaat hierbij om mierenpoeders en lokdozen die aan de volgende kenmerken voldoen:

  • De werkzame stof is van natuurlijke oorsprong
  • Het middel werkt door tot in het mierennest
  • Er mogen geen schadelijke effecten voor bloemen of planten zijn
  • Ongevaarlijk voor mensen en huisdieren

In mijn artikelen over het gebruik van mierenpoeders of het gebruik van een lokdoos tegen mieren, lees je meer over het gebruik van deze producten.

Hieronder tref je de naar mijn idee beste mierenpoeder en mierenlokdoos om mieren in een kas te bestrijden.

Eco mierenlokdoos van Luxan

Deze lokdoos heeft een sterke aantrekkingskracht op mieren en na enkele dagen merk je al een zeer sterke afname in het aantal mieren. Met een a twee weken moet je van het probleem af zijn.

Persoonlijk ben ik een voorstander van het bestrijden van een mierenprobleem met een mierenpoeder en naderhand lokdozen plaatsen zodat je duurzaam van het probleem af bent.

De ECOstyle Mierenlokdoos bestel je snel en eenvoudig via bol.com door deze link te volgen of volg de link hieronder.

ECOstyle mierenpoeder

Het kan voorkomen dat de mieren zich over een groot deel van de kas hebben verspreid. In dat geval is een mierenpoeder een betere oplossing. Deze kan je immers gemakkelijk strooien op de plekken waar dat nodig is.

Een groot voordeel van de ECOstyle mierenpoeder is dat deze te gieten is. Dat wil zeggen dat je de poeder in water op kan lossen en deze op de gewenste plek kunt gieten. Dit is een groot voordeel wanneer je een mierennest wilt bestrijden, je giet het middel er immers zo in.

ECOstyle mierenpoeder bestel je snel en eenvoudig via bol.com door deze link te volgen.

Wat trekt mieren tot de kas aan? Dit moet je weten voordat je mieren in de kas kunt bestrijden.

Mieren komen niet zonder reden de kas binnenlopen. Wanneer je weet wat zij daar zoeken, kan je daar goed op inspelen.

Hieronder tref je de meest voorkomende redenen van mieren in de kas.

Goede nestplaatsen en beschutting

Mieren houden van een losse en zanderige grond om hun nesten in te bouwen. Ze vestigen vaak rond de wortelsystemen van planten. Ze maken zo feitelijk gebruik van natuurlijke tunnels die door de wortels worden gemaakt.

Mieren zijn niet bijzonder schuchtere insecten, maar houden van rust en beschutting. Dit biedt hen veiligheid. In een kas komen minder mensen en andere dieren of insecten dan daarbuiten. Een kas is dus een fijne en rustige plek waar een mierenkolonie zich kan stichten.

Mieren en luizen
Luizen produceren voedsel voor mieren, zorg er dus voor dat je geen last hebt van luizen in de kas.

Het aanwezig zijn van voedsel

Iedereen weet dat mieren van zoetigheid houden. Heb je appels, druiven, kersen of andere fruitsoorten in de kas? Mieren houden er maar al te graag van! Mieren zullen niet zo snel van onrijp fruit eten, maar wacht je te lang met oogsten of is er een stuk fruit kapot gegaan? De mieren zullen er snel hun kop opsteken!

Iets waar mensen zich vaak niet van bewust zijn, is dat bladluis mieren aantrekt. Bladluizen scheiden een zoette stof af, genaamd honingdauw, waar mieren dol op zijn. Wanneer je last hebt van luizen in de kas, zal een mierenplaag snel volgen.

Wanneer je de luizen met succes hebt bestreden, zullen de mieren vanzelf uit de kas verdwijnen. De beste manier om luizen en mieren effectief in een kas te bestrijden, is door het gebruik van Luxan Delete Spray. Het fijne aan dit middel is dat het geschikt is voor gebruik op groente en fruit in de kas of in een moestuin.

Luxan Delete spray bestel je snel en gemakkelijk bij bol.com door deze link te volgen of hieronder op het plaatje te klikken.

Ook mieren hebben vocht nodig

Net als alle levende wezens hebben ook mieren voldoende vocht nodig. Laat daar in een kas vaak nou net een overvloed aan zijn! Je wilt je bloemen en planten in de kas natuurlijk van de juiste hoeveelheid water voorzien, maar weet dat mieren hier op af kunnen komen.

In de praktijk betekent dit dat je je planten gewoon het water moet geven dat zij nodig hebben, verander daar niets aan. Let echter wel op de omgeving. Laat geen volle emmers, gieters of plantenspuiten liggen. Probeer daarnaast zo min mogelijk te morsen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je goed let op deze drie punten, dan ben je al goed op weg om de mieren in de kas te bestrijden. Hieronder lees je meer middelen die je in kunt zetten om een mierenplaag in de kas tegen te gaan.

Voorkom dat mieren überhaupt de kas in kunnen komen

Je kan allerlei middelen tegen mieren inzetten en alle voorzorgsmaatregelen treffen die je zou willen, maar wanneer mieren zomaar je kas in kunnen lopen doe je iets goed verkeerd! Er zijn drie belangrijke maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat mieren de kas niet in kunnen komen.

Dicht toegangswegen

Na verloop van tijd zal iedere kas achteruitgaan. Hier een daar zullen scheurtjes ontstaan of zal bijvoorbeeld een raam sneuvelen. Wat van belang is, is dat je vooral de nodige onderhoud blijft verrichten.

Merk je een gaatje, scheur of kiertje? Maak deze dan zo snel mogelijk dicht. Raam of ventilatierooster kapot? Vervang deze direct. Mieren kunnen door de kleinste openingen en zullen dat maar al te graag doen!

Strooi mierenpoeder om de kas

Wanneer je een barrière van mierenpoeder om de kas strooit, zullen ze er überhaupt niet bij in de buurt kunnen komen. De meest geschikte, veilige en natuurlijke mierenpoeder is de Eco Mierenpoeder van Luxan. Volg de link hieronder om deze via bol.com te bestellen.

Snoei takken en struiken om de kas heen

Wanneer er takken of struiken tegen de kas aangegroeid zijn, hebben mieren een natuurlijke loopbrug om naar binnen te komen. Zorg er dan ook voor dat er aan de buitenkant niets tegen de kas staat dat mieren de kas in kan helpen.

Mieren in de kas op natuurlijke wijze bestrijden

Er bestaan allerlei natuurlijke oplossingen tegen mieren in de kas. Sommige werken beter dan anderen. Hieronder tref je een lijst van natuurlijke oplossingen tegen mieren die mij in het verleden iets hebben opgeleverd.

Citrusolie

Citrusolie is erg giftig voor mieren en is dan ook een van de beste natuurlijke oplossingen tegen mieren in de kas. Je kunt hiervoor olie van vrijwel alle citrusvruchten inzetten, zoals bijvoorbeeld sinaasappel- of citroenolie.

Het beste aan deze oplossing is dat het geen enkel negatief effect op je tuin heeft. Veel natuurlijke insecticiden bevatten citrusolie, maar je kan natuurlijk zelf ook een middel tegen mieren maken. Meng wat citrusolie in water om een eigen mierenspray te maken.

Heb je geen citrusolie in huis? Je kan het ook eenvoudig zelf maken. Kook in zo min mogelijk water het schil van citrusvruchten helemaal zacht. Dat duurt ongeveer een kwartier. Vervolgens kan je de schil en het kookvocht in een keukenmachine tot een uitstekende mierenbestrijdingsmiddel maken.

Azijn water en plantenspuit
Azijn, water en een plantenspuit. Meer heb je niet nodig om een eigen mierenspray te maken.

Azijn

Azijn is een natuurlijk middel om insecten te bestrijden. Het is niet giftig, maar kan beter niet rechtstreeks om op bloemen of planten worden aangebracht. Je kan azijn onverdund gebruiken of tot 1:1 met water verdunnen.

Wil je meer weten over het gebruik van Azijn tegen mieren, lees dan mijn artikel daarover.

Planten die mieren afstoten

Mieren kunnen sommige geuren niet uitstaan. Ook kunnen sommige geuren het natuurlijk communicatiesysteem van mieren in de war brengen, deze is namelijk op basis van geur. Hou sterk geurende planten in de kas en je hebt natuurlijke mierenbestrijders staan!

Kruiden zoals lavendel, pepermunt en venkel helpen je de mieren buiten je kas te houden. De geur is vaak aangenaam voor mensen, maar mieren kunnen er niet tegen.

Ook de geur van knoflook weert mieren af. Hou knoflook in de kas om mieren op natuurlijke wijze te bestrijden.

Ga naar mijn artikel over het inzetten van Planten tegen mieren om daar meer over te weten te komen.

Andere huismiddelen tegen mieren

  • Komkommer – Plaats de schil op strategische plekken en mieren zullen deze vermijden.
  • Munt – Hoe sterker de geur, hoe beter deze werkt!
  • Koffiedik – Goed voor de bemesting en goed om mieren te bestrijden!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie