Welke mieren hebben wij in Nederland en waar komen zij voor?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in gazon

Iedere kent de kleine zwarte insectjes die overal tegenkomt en op allerlei zoetigheden afkomen. Maar wist je dat we in Nederland meer dan honderd verschillende miersoorten hebben?

Welke mieren hebben wij in Nederland? In Nederland leven 183 mierensoorten, waarvan 77 inheems. De bekendste zijn:

  • Behaarde bosmier
  • Glanzende houtmier
  • Gele weidemier
  • Wegmier
  • Gewone steekmier

In dit artikel lees je meer over de verschillende miersoorten in Nederland, waar zij leven en hoe zij de winter doorkomen.

Waar wonen mieren?

Mieren komen overal op aarde voor. Nouja, behalve in de gebieden rond de zuid-pool. Er zijn meer dan 10.000 verschillende soorten mieren in de wereld, dus wat hun natuurlijke woonomgeving is, zal per soort sterk verschillen.

Mieren kunnen zich dus zo goed als overal vestigen, maar wanneer het bij iemand in huis is, wordt het een probleem. Heb jij last van mieren in huis of in de tuin, neem dan eens een kijkje naar mijn gids over mieren bestrijden in huis en in de tuin.

In Nederland leven 183 verschillende soorten mieren, waarvan 77 inheems. De mieren die je echter meestal aan zult treffen zijn van de volgende soorten:

  • Behaarde bosmier
  • Glanzende houtmier
  • Gele weidemier
  • Wegmier
  • Gewone steekmier

De meeste mieren doen geen kwaad en zijn zelfs erg nuttig in de natuur. Maar sommige mieren kunnen in huis of in de tuin een ware ravage aanrichten. Mieren van de soort reuzemieren kunnen bijvoorbeeld houtwerk aantasten.

Steekmieren zijn erg agressief en kunnen, zoals de naam al zegt, met hun angel steken. Een enkele steek van een steekmier zal je niet veel schade toebrengen, maar vervelend zijn ze wel! Naast agressief, kunnen sommige soorten mieren ook giftig zijn.

Net zoals alle andere levende wezens stellen mieren bepaalde eisen aan hun leefomgeving. Zo hebben zij voldoende voedsel nodig, een bron van water en beschutting in de vorm van plaatsen waar zij zich kunnen nestelen.

Dit is de reden waarom je vaak mieren in de keuken ziet: water en voedsel genoeg! Wanneer zij alles geroofd hebben, gaan ze weer terug naar hun nest. Hopelijk is dat buiten, want wanneer je in huis een nest hebt, wordt je niet blij!

Mieren leven in een kolonie

Onder deze openingen tot het mierennest zal een hele grote mierenkolonie wonen.
Onder deze openingen tot het mierennest zal een hele grote mierenkolonie wonen.

Mieren leven in grote groepen die we koloniën noemen. Zij kunnen hun nest in de grond maken, in een boom of in lege ruimtes in gebouwen of bouwwerken. Binnenshuis bouwen mieren hun nesten achter kastjes, in spouwmuren of achter plinten.

Een mierenkolonie bestaat uit mieren met verschillende soorten functies. Een mierenkolonie kan jaren onder leiding van dezelfde koningin voort blijven bestaan. De koningin leeft het langste, de werksters hebben een veel kortere levensverwachting.

Afhankelijk van de soort mieren waar je mee te maken hebt of de tijd van het jaar, hebben mieren verschillende eetgewoontes. In de lente, wanneer mieren gaan paren en eitjes gaan leggen, geven ze de voorkeur aan eiwitrijk voedsel.

Later in de zomer gaan de mieren meer op zoek naar koolhydraat rijk voedsel zoals suiker en andere zoetigheden. Dit is de tijd dat mieren hard aan het werk zijn om een nesten uit te breiden en dan worden ze pas echt vervelend!

Hoe dan ook, wanneer je mieren in huis hebt, moeten je ze zo snel mogelijk bestrijden. Ook wanneer een grote kolonie zich in de tuin vestigt. Ik help je er graag vanaf.

In mijn artikel over mieren bestrijden in het gazon, mieren bestrijden in een moestuin of mieren bestrijden onder tegels lees je hoe je mieren buitenshuis het beste aan kan pakken.

Hoe overleven mieren de winter en houden zij een winterslaap?

Waar gaan mieren in de winter naartoe? Zodra koude weer arriveert, lijken de mieren opeens verdwenen! Hoe overleven mieren in de winter? Zoeken mieren een warmer plekje op tijdens de winter? Bereiden mieren zich überhaupt wel voor op de winter? Het antwoord is ja.

Mieren zijn meesters in het overwinteren. Wanneer koude lucht arriveert, daalt de lichaamstemperatuur van de mieren drastisch en worden zij traag. Mieren reageren hierop door warme plekken te zoeken, zoals:

Mieren overwinteren gezamenlijk door in hoopjes te blijven liggen om zo lichaamswarmte te behouden. terwijl ze beschermend rond de koningin kruipen en de levenslijn van hun bevolking beschermen.

Gedurende deze tijd wordt de toegang tot hun nesten afgesloten. Dat is de reden dat je ’s winters weinig tot geen mieren ziet. Als het warme weer terugkeert, worden de mieren weer actief en openen ze de ingang om naar buiten te gaan.

De meeste soorten mieren verbruiken in de herfst grote hoeveelheden voedsel om vet aan te trekken, waardoor ze in de winter zonder veel voedsel kunnen. Naarmate de winter vordert, komen mieren steeds verder in een vertraagd proces. Ze voeden zich met de vetten, koolhydraten en eiwitten die ze het vorige najaar hebben opgeslagen.

De eerste warme lentedagen sussen de kolonie uit hun rust en is het weer aan het werk voor de mieren. De mieren verlaten het nest op zoek naar voedsel. Nadat ze een voedselbron hebben gevonden, eten ze en gaan ze rechtstreeks terug naar de kolonie om anderen te waarschuwen over waar het voedsel te vinden is.

De verkennende mieren markeren hun route door het afscheiden van een geurmarkering. Ze leggen de route van het voedsel naar de kolonie af en verspreiden onderweg zogenaamde feromonen. De andere mieren volgen de geur terug naar het voedsel; dit verklaart de routes die de mieren steeds weer zo netjes afleggen.

Heb jij last van mieren in de winter? Lees dan mijn artikel over het ’s winters bestrijden van mieren in je huis.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie