Hoe moet je mieren in een appelboom bestrijden?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hoe moet je mieren in een appelboom bestrijden_

Mieren zijn drukke insecten die altijd op zoek zijn naar een volgend bron van voedsel. Zo ook bij jou in huis of in de tuin. Wanneer je mieren in de appelboom ziet, weet je dat ze ook daar druk bezig zijn met hun eeuwige zoektocht naar voedsel.

Hoe moet je mieren in een appelboom bestrijden? Mieren zijn opzoek naar een voedselbron in de appelboom. Die moet je weghalen. De voedselbron is honingdauw van luizen, overrijpe appels of rottend hout.

In eerste instantie zou je denken dat mieren het op de appels in een appelboom gemunt hebben. Dat hoeft niet altijd waar te zijn. Honingdauw, een zoette stof die bladluizen in appelbomen afscheiden, kan heel goed hun doelwit zijn.

In dit artikel vertellen wij jou alles over het bestrijden van mieren in een boom. Wij leggen uit wat de mieren in de appelboom doen, wat de relatie is tot de luizen in de appelboom maar vooral ook hoe je er vanaf komt.

Wat doen mieren in een appelboom en zijn zij daar schadelijk?

Bladluis op blad
Een blad met een aantal luizen erop. Mieren komen op bladluis af omdat luizen voedsel voor de mieren produceren. Dit voedsel heet “”Honingdauw”.

De meeste mierensoorten komen om een paar redenen op appelbomen af. De meest voorkomende oorzaken van mieren in een boom zijn:

 • Mieren komen af op het honingdauw dat door luizen, witte vliegen of schimmels wordt geproduceerd. Mieren zijn dol op honingdauw. Deze zoete, plakkerige substantie is een uitstekende voedingsbron.
  
 • De mieren komen van het overrijpe fruit eten. Wanneer het fruit nog niet of pas net rijp is, zullen mieren daar niet op uit zijn. Laat je het fruit echter te lang hangen en wordt het overrijp, dan komen de mieren op het fruit af.
  
 • De bomen worden als nest gebruikt. Sommige mierensoorten maken hun nest van en in zaagsel. Weer andere mieren zullen in een zieke of dode boom hun nest bouwen.

Er zijn maar weinig mieren die echt schadelijk zijn voor appelbomen of andere soorten bomen. Reuzemieren kunnen bijvoorbeeld de bast van een boom vermalen om met het zaagsel hun nest te bouwen. Maar wil dit daadwerkelijk schadelijk worden, dan moeten ze in grote getale aanwezig zijn en lang in de boom zitten. Dit zal je lang voordat het een probleem wordt door hebben.

Nee dus, mieren zijn maar zeer zelden zelf schadelijk voor bomen. Dat hangt af van de soort mier, maar de kans is zeer klein dat je met een voor bomen schadelijke soort hebt te maken. Wel kunnen zij een teken zijn dat er iets schadelijks met de appelboom aan de hand is. De mieren komen immers ergens op af!

Een boom dat ziek, rot of dood is, kan aantrekkelijk zijn voor mieren om een nest in te bouwen. Er zijn maar weinig soorten mieren die aan een gezonde appelboom zullen knabbelen.

De aanwezigheid van mieren op een appelboom kan wijzen op de aanwezigheid van honingdauw producerende insecten zoals bladluizen, wolluizen, andere soorten luizen of witte vliegen.

Koop direct via bol.com een natuurlijk middel tegen bladluis door op onderstaande link te klikken!

Mieren en luizen tegelijk bestreden levert het meeste op

Voor degenen die niet weten wat bladluizen zijn, het zijn kleine insecten met een naaldachtige mond zoals een mug. Maar in plaats van bloed te zuigen, zuigen ze het sap van bomen en planten.

Zoals je ongetwijfeld weet, zetten planten zonlicht om in suiker. Ze pompen het suiker vervolgens door de plant, inclusief de wortels. Bladluizen steken hun naald in het blad of de boom en halen de suiker eruit terwijl deze naar de wortel gaat. De

bladluizen produceren honingdauw als afvalstof en daar zijn de mieren gek op.

Wat is de relatie tussen mieren en bladluis?

Mieren en bladluis hebben een symbiotische relatie Dat betekent dat ze beiden profiteren van elkaar. Bladluizen produceren een suikerhoudend voedsel voor de mieren, genaamd honingdauw. In ruil daarvoor zorgen mieren voor de luizen en beschermen ze de bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden en parasieten.

Mieren vallen een lieveheersbeestje aan
Als je goed kijkt, zie je hier een aantal mieren die een lieveheersbeestje aanvallen. Dat doen zij omdat lieveheersbeestjes luizen eten. De mieren beschermen de luizen tegen hun vijand.

Bladluizen zijn zeer kleine sapzuigende insecten die de suikerrijke vloeistoffen van bomen en planten (waardplanten) verzamelen. Bladluizen zijn bekende gewasvernietigers. Ze zijn een doorn in het oog van mensen die groenten of fruit telen.

De bladluizen moeten grote hoeveelheden van een plant consumeren om voldoende voeding te krijgen. De bladluizen scheiden vervolgens even grote hoeveelheden afval uit, honingdauw genoemd, dat op zijn beurt een suikerrijke maaltijd voor mieren vormt.

Zoals de meeste mensen weten, waar suiker zit, zitten mieren. Sommige mieren zijn zo op het honingdauw belust, dat ze de bladluizen “melken” om ze de suikerachtige substantie uit te laten scheiden. De mieren strijken met hun antennes over de bladluizen en stimuleren hen zo om de honingdauw vrij te geven. Sommige bladluissoorten hebben het vermogen verloren om zelfstandig afval uit te scheiden en zijn volledig afhankelijk van de verzorging van mieren om hen te melken.

Bladluis-hoedende mieren zorgen ervoor dat bladluizen goed gevoed en veilig blijven. Wanneer de waardplant uitgeput is van voedingsstoffen, dragen de mieren hun bladluizen naar een nieuwe voedselbron. Als vijandelijke insecten of parasieten de bladluizen proberen te beschadigen, zullen de mieren de luizen verdedigen. Sommige mieren gaan zelfs zo ver dat ze de eieren de natuurlijke vijanden van bladluis, zoals lieveheersbeestjes, vernietigen.

Hoe bestrijd je bladluis in bomen?

Mieren beschermen bladluis, dus als je van bladluis af wilt komen, moet je de mieren bestrijden. Mieren komen op bladluis af, dus als je van mieren af wilt, moet je het bladluis bestrijden. Zie je het probleem? Een integrale aanpak is noodzakelijk om mieren en bladluis te bestrijden.

De eerste stap is vrij eenvoudig. Zorg dat de bomen van andere bomen los staan en dat zij geen bouwwerken aanraken. Snoei de appelbomen dusdanig dat de takken of bladeren geen contact maken met andere bomen of planten. Daarnaast zorg je ervoor dat de takken geen gebouwen aanraken. Dus takken die je huis of de schuur raken, moeten worden gesnoeid.

Vervolgens zorg je dat er een flinke lengte tussen de wortels en de eerst takken zit. Snoei dus alle takken tot een bepaalde lengte, maar zorg er in ieder geval voor dat meest laag hangende takken worden verwijderd.

Daarna pak je de tuinslang of spuit en haal je daarmee zoveel mogelijk bladluizen en mieren los. Het fijne hieraan is dat zowel mieren als luizen makkelijk van bomen te verwijderen zijn met water.

Geef lieveheersbeestjes ruim baan! Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluis. Deze wil je dus te vriend houden. Maak daarom zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen die lieveheersbeestjes kunnen beschadigen.

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mieren in de appelboom worden bestreden. Normaal gesproken zijn wij voorstander van het gebruik van lokdozen om mieren te bestrijden, maar in dit specifieke geval werkt dat niet goed. Er is namelijk veel voedsel voor de mieren voorhanden en zij zullen normaliter niet graag van de lokdoos eten.

Gebruik dus een poeder tegen mieren of maak gebruik van zuiver Diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde werkt ook tegen luizen, dus dat is twee vliegen in een klap bestrijden!

Zelf ben ik een voorstander van de ecologische mierenpoeder van Luxan wanneer een natuurlijk mierenpoeder vereist is. Deze mierenpoeder is zelfs op basis van diatomeeënaarde, dus is 100% natuurlijk en ook nog eens werkzaam tegen luizen. Klik hieronder om het mierenpoeder direct bij bol.com te bestellen!

Hoe bestrijd je mieren in appelbomen?

Zoals gezegd, je moet de mieren en het bladluis tegelijk bestrijden. Dat is de enige manier om blijvend van beiden af te komen. Het middel dat ik hier boven aanbeval werkt zeer goed. Wel is er nog meer dat je kan doen om beiden plagen integraal aan te pakken. De basis blijft echter het middel op basis van diatomeeënaarde.

Diatomeeënaarde is een witte, talkachtig poeder dat gemaakt is van vermalen gefossiliseerde overblijfselen van microscopische organismen is. Wanneer een insect met een exoskelet (zoals een mier) ermee wordt besprenkeld, komt het poeder tussen hun kleine exoskeletverbindingen.

Wanneer het insect beweegt, komen ze in contact met ​​de diatomeeënaarde dat zich als scheermesjes snijdt. Diatomeeënaarde werkt alleen als het droog is. Zorg er dus voor dat je alleen strooit wanneer de boom en de bladeren goed droog is.

Bestel Luxan Mierenpoeder op basis van diatomeeënaarde nu direct via bol.com.

Stapsgewijze aanpak van mieren en bladluis

Wanneer het regent, hoef je niets te doen. Hoewel het bladluis vaak aan de onderkant van de bladeren zit, is regen in dit geval altijd goed. In warme, droge periodes doe je het volgende:

 • Ga ’s ochtends zo vroeg mogelijk naar buiten en spuit of sproei met water zoveel mogelijk van de appelboom.
 • Wacht tot het water goed gedroogd is.
 • Bestrooi de mierenpoeder of het diatomeeënaarde om de boom, langs de bast en overal waar je (met een trap?) bij kunt.

Na het bestrijden moet je de mieren uit de boom houden

Bomen mier-vrij houden is veel gemakkelijker dan huizen of andere delen van de tuin. Het snoeien van takken die een bouwwerk of een andere boom raken, zorgt ervoor dat de mieren niet op de boom kunnen komen behalve via de stam.

Om de stam heb je echter het poeder gestrooid. En het vernietigen van honingdauw producerende insecten zal de reden waarom de mieren überhaupt op de fruitboom komen elimineren.

Pak het nest aan om de mieren blijvend uit je bomen te houden

Groot mierennest in aarde
Mieren leven doorgaans niet in de bomen, maar in een mierennest. Roei het gehele nest uit om blijvend van de mieren af te komen.

De mieren zullen zich doorgaans niet alleen in de boom ophouden. Hun nest zal vrijwel zeker elders zijn. Het is dus van belang dat je er achter komt waar dat is. Wanneer je weet waar het nest zit kun je deze ook effectief aanpakken.

Voor de aanpak van het nest, raad ik het gebruik van een mierenpoeder op basis van diatomeeënaarde wel af. Dat is in dit geval weinig effectief omdat het alleen de mieren bestrijdt die het poeder daadwerkelijk aanraken.

Je moet hiervoor dus een mierenpoeder hebben dat niet op contactbasis werkt, maar door de mieren het nest in wordt genomen en daar de hele kolonie uitroeit. Een goede mierenpoeder hiervoor is de poeder van HG. Lees mijn artikel over mijn ervaring met de mierenbestrijdingsmiddelen van HG. Of bestel de mierenpoeder direct via bol.com door op de link hieronder te klikken:

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Hoe moet je mieren in een appelboom bestrijden?”

 1. Op mijn ballerina-appelboompje zitten veel mier. De bladeren zijn omgek/ruld. Ik spuit elkhe dag 2 of 3 keer met een mengsel: wsater+azijn+groene zeep. Masar het helpt niet. Wat moet ik/ meer doen? Knofloókteentjes-poeder ???

  Beantwoorden
  • Beste Hendrik,

   Ik vermoed dat je jouw mierenprobleem niet gaat oplossen met natuurlijke middelen. 2 a 3 keer per dag aanbrengen lijkt mij overigens ook iets teveel van het goede. Heb je weleens een middel uit de winkel geprobeerd. Voor wat mieren betreft ben ik altijd een voorstander van gif+lokmiddel. Werkt bijna altijd!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie