Een enkel miertje in een moestuin is niets om je zorgen over te maken. Mieren zijn immers nuttige insecten en kunnen ook in jouw moestuin een nuttige bijdrage leveren. Echter wanneer de mieren een plaag worden, wordt het tijd om ze aan te pakken.
Hoe moet je mieren in een moestuin bestrijden? Een 1:1 mengsel van maismeel en poedersuiker door de moestuin strooien is een voorbeeld van een natuurlijk en effectief middel om mieren te bestrijden.
In dit artikel ga ik in op de manieren hoe je effectief mieren in de moestuin kan bestrijden. Met deze tips houd je je groenten en fruit gezond en miervrij.
Moet je de mieren in een moestuin wel bestrijden?


Mieren kunnen een zeer nuttige bijdrage aan een moestuin leveren. Enkele voordelen van mieren in de moestuin zijn:
- Mieren zorgen voor bestuiving wanneer zij van plant naar plant lopen.
- De natuurlijke vijanden van mieren worden in toom gehouden. Rupsen blijven uit de buurt wanneer je veel mieren rond hebt lopen.
- Door het krioelen in de grond zorgen mieren voor beroering en beluchting van de aarde.
Naast de vele voordelen, kun je ook last krijgen van mieren. Enkele redenen om mieren in een moestuin te willen bestrijden zijn:
- Mieren kunnen planten, fruit en groenten aantasten. Dit hangt vaak van de soort mier af.
- Een luizenprobleem, vooral bladluis, wordt door mieren maar al te graag in stand gehouden of verergerd.
- Een mierennest in een moestuin kan zorgen voor het loszitten of het aantasten van de wortels van planten.
Zo zijn er nog meer voor- en nadelen te bedenken van het hebben van mieren in een moestuin. Wat ik hier vooral mee wil zeggen is dat je niet ieder miertje in de moestuin klakkeloos hoeft te bestrijden.
Maak een weloverwogen beslissing of je iets aan de mieren wilt doen. Zelf hanteer ik de volgende vuistregel: is er sprake van een mierennest of van een luizenprobleem, dan is het bestrijden van mieren in de moestuin noodzakelijk.
Uiteraard gaat het hierbij slechts om mijn advies en kan jij een andere afweging maken.
Natuurlijk of chemische bestrijding van mieren in een moestuin
Wanneer je het besluit hebt genomen om de mieren in je moestuin te bestrijden, dan rijst de vraag of je dat met natuurlijke middelen of chemische middelen wilt doen.
Er zijn voldoende natuurlijke middelen om mieren in een moestuin te bestrijden. Niets werkt echter zo goed en zo snel als een gespecialiseerd middel. Wanneer je geen probleem hebt met het gebruik van een chemisch bestrijdingsmiddel, dan kan je beter daarvoor kiezen.
Wil je je moestuin echter biologisch houden en geef je de voorkeur aan een ecologisch verantwoord en natuurlijk middel, ga dan voor een van onze natuurlijke oplossingen.
Of je nu kiest voor een natuurlijk of een chemisch middel om mieren in je moestuin te bestrijden, hieronder vind je voor beide effectieve oplossingen.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor mieren in een moestuin
Hieronder worden een aantal manieren van mierenbestrijding voor in de moestuin beschreven. De verschillende middelen en methodes kunnen een andere werking op de mieren hebben.
Dat wil zeggen dat de ene oplossing wel tot in het nest werkt en de andere de mieren alleen uit de moestuin verdrijft. Kies dus de voor jouw situatie meest geschikte oplossing.
Diatomeeënaarde om mieren uit de moestuin te verdrijven
Gemaakt van de vermalen schelpen en skelletjes van versteende diatomeeën is deze fijne poeder een goed natuurlijk middel tegen mieren in de moestuin.
Deze poeder bestaat eigenlijk uit voor mieren ongelooflijk scherpe randen die het lichaam van een mier binnendringen. De mier gaat vervolgens snel door uitdroging dood.
Hoewel diatomeeënaarde erg dodelijk is voor insecten, zal het geen schade toebrengen aan mensen of huisdieren. Een voordeel is dat diatomeeënaarde ook goed werkt tegen luizen.
Het gebruik is zeer eenvoudig:
- Strooi het middel op het aarde van je moestuin.
- Besteed extra aandacht aan mierenhopen en andere ingangen tot het nest.
Zorg ervoor dat u diatomeeënaarde van voedingskwaliteit (foodgrade) in uw moestuin gebruikt. Wanneer je dit middel aan de grond toevoegt, dan krijg je het via je groenten of fruit vanzelf weer binnen. Kies dus een daarvoor geschikt product!
Voor een geschikt merkt voor het gebruik in de moestuin kun je onderstaande link gebruiken om via bol.com een bestelling te plaatsen:
Een mengsel van maisbloem en poedersuiker om een mierennest uit te roeien


Mieren kunnen maismeel niet verteren en komen daardoor te sterven. Wanneer je maismeel mengt met poedersuiker, zullen de mieren er graag van eten. Ze nemen het mengsel mee naar het nest en daardoor wordt het hele nest uitgeroeid.
Meng simpelweg 1 deel maismeel met 1 deel poedersuiker. Strooi het mengsel vervolgens rijkelijk op het aarde en over de planten in je moestuin.
Maismeel en poedersuiker is volkomen veilig prima te gebruiken in een biologische moestuin.
Let wel, wanneer je dit mengsel eerst gebruikt, kan je in de dagen erop eerst iets meer mieren gaan zien. Dat komt omdat zij op de suiker afkomen. Na een dag of twee zal je merken dat het er opeens veel minder worden.
Borax werkt tot in het nest


Borax werkt precies hetzelfde als maismeel en is ook even eenvoudig toe te passen. Een 1 op 1 mengsel van Borax en poedersuiker werkt het allerbeste. Ook werkt Borax door tot in het nest.
Ook bij het gebruik van Borax met poedersuiker kan zal je de eerste twee dagen wat meer mieren gaan zien. Daarna neemt het aantal mieren zeer snel af.
Plant mieren-verdrijvende planten in je moestuin
sommige planten en kruiden, voornamelijk die met een sterke geur, werken erg goed om mieren op afstand te houden. Een goed voorbeeld hiervan is munt.
Het planten van munt op strategische plaatsen in je moestuin houdt mieren op afstand. Zij kunnen ten eerste niet tegen de sterke geur. Ten tweede zal het communicatie- en oriëntatiesysteem -die is op basis van geur- van mieren worden ontregeld.
Geschikte planten tegen mieren voor in de moestuin zijn:
- Munt
- Knoflook
- Citroengras
- Basilicum
Voor meer informatie over het gebruik van planten tegen mieren of welke planten daarvoor geschikt zijn, lees je in mijn artikel daarover.
Een natuurlijke mierenpoeder op basis van Chrysanten
Hoewel ik je niet zal aanraden om Chrysanten in je moestuin te plaatsen, raad ik het gebruik van een mierenpoeder op basis van een stof afkomstig van chrysanten van harte aan!
De stof heet Pyrethrine en vormt de werkzame stof in de mierenpoeder van ECOstyle. Zelf gebruik ik het ook graag in de tuin of op het balkon. Het is volkomen veilig voor mensen, planten en huisdieren.
De mierenpoeder van ECOstyle bestel je eenvoudig bij bol.com door de link hieronder te volgen.
Niet-biologische mierenbestrijdingsmiddelen voor in de moestuin
Wanneer een mierenprobleem in de moestuin uit de hand begint te lopen, dan kan het een goed idee zijn om “zwaarder geschut” in te zetten. Er zijn veel verschillende middelen verkrijgbaar, dus het vinden van een effectief middel kan lastig zijn.
Zelf ben ik geen voorstander van het gebruik van niet-biologische poeders of vloeistoffen in de moestuin. Ik hou het graag allemaal zo natuurlijk mogelijk. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van een lokdoos.
Je kan mijn ervaringen met de lokdoos van HG lezen in mijn artikel daarover. Kortgezegt werkt de lokdoos van HG snel en effectief. Omdat de mieren het middel meenemen naar hun nest, los je het probleem blijvend op zonder de platen of het grond te moeiten bestrooien of begieten.
Heb ik je interesse gewekt en wil je het middel zelf proberen? Volg onderstaande link om via bol.com een bestelling te plaatsen.
Wat zijn jouw ervaringen met mieren in de moestuin?
Je hebt nu kunnen lezen hoe en wanneer ik mieren in de moestuin aanpak. Ik ben erg benieuwd naar hoe anderen met mieren omgaan. Bestrijd jij de mieren in de moestuin? zo ja, wanneer en op welke manier? Zo nee, waarom niet?
Deel je ervaringen door hieronder een berichtje achter te laten.
2 gedachten over “Hoe moet je mieren in een moestuin bestrijden?”
Hallo Peter,
Wij hebben ontzettend last van mieren : in de moestuin, gazon, in de fruitbomen en bessenstruiken, onder de tegels, in de bloempotten, kortom overal! Daardoor worden onze fruitbomen ook aangetast door veel bladluis, en dragen geen vruchten. Ook binnen hebben we last van kruipende en nog erger : vliegende mieren.
Kunt u ons helpen?
Beste Liesbeth,
Dat klinkt erg vervelend. De mieren komen op de bladluis af, het is dus een kwestie van het bladluis bestrijden.
Zelf zou ik dit probleem met Diatomeeënaarde oplossen. Des te meer omdat er sprake is van een moestuin en fruitbomen. Ook het gebruik van aaltjes kan je helpen. Vooral voor het gazon.
Groetjes,
Peter