Help! Ik heb in de winter last van mieren in huis!

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Help! Ik heb in de winter last van mieren in huis!

Iedereen weet dat je in de lente- en zomermaanden overal mieren kunt tegenkomen. Maar in de koudere maanden is dat maar zelden het geval. Zeker wanneer je onverwachts ’s winters mieren in huis hebt, kan dat even schrikken zijn!

Waarom heb ik in de winter last van mieren in huis? Mieren zijn koudbloedig. Hun gedrag wordt door de omgevingstemperatuur bepaald . Mieren met hun nest in huis, blijven door de binnentemperatuur actief.

In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over het hebben van mieren in huis tijdens de wintermaanden. Waarom kom je toch ’s winters mieren in huis tegen, en vooral, hoe kom je er weer vanaf.

Waarom kom ik in de winter toch thuis mieren tegen?

Mieren zoeken tijdens de warme maanden naar voedsel. In de koude maanden zie je er veel minder of verdwijnen zij volledig uit zicht. Dit komt omdat mieren koudbloedig zijn.

De lichaamstemperatuur van een mier is hetzelfde als de lucht, de grond of de vloeistof eromheen. Als het te koud wordt, sterft sterft de mier. In de winter, sluiten de meeste mieren zich af in hun nest en wachten ze totdat de omgeving is opgewarmd.

Wanneer je in de winter last hebt van mieren in huis, dan is dat waarschijnlijk omdat je een mierennest in of om het huis hebt.De meeste soorten mieren vestigen zich liever niet in huis. Zij leven liever in de grond.

Wanneer je een kelder of een kruipruimte hebt, is de kans aanwezig dat de mieren daar overwinteren. Wanneer de omgeving door de warmte in huis op temperatuur blijft, blijven de mieren ook actief.

Hoewel kruipruimten en kelders de meest voorkomende plaatsen zijn waar je in de winter last van mieren kunt hebben, zijn andere plekken in huis niet helemaal veilig. De zolder, spouwmuur en andere soortgelijke ruimtes kunnen ook een mierennest huisvesten.

Wat doen de mieren ’s winters in huis en hoe zijn zij daar gekomen?

Mieren muur nest in huis
Mieren komen op allerlei verschillende manieren in huis, maar vaak door gaten en kieren in de muur.

Mieren hebben drie basisbehoeften:

 • Voedsel
 • Vocht
 • Onderdak

Wanneer alle drie van deze componenten bij jou in huis aanwezig zijn, dan is het een geschikte locatie voor mieren. Dan rijst nog wel hoe de mieren bij jou in huis terecht zijn gekomen.

Het meest voor de hand liggend antwoord is dat de mieren nog in hun actieve periode binnen zijn gekomen en daar een nest hebben gesticht. Dat nest heeft er dan een tijd gezeten en toen de mierenpopulatie flink was toegenomen, ben j eer pas achtergekomen.

Je was dus zeer waarschijnlijk te laat met het opmerken van het probleem. Hoe dan ook, de mieren zijn er nu. De volgende vraag is dan hoe je er van af komt. Daar zal ik hierna dieper op in gaan.

In de winter mieren in huis bestrijden

Het hebben van mieren in huis is altijd vervelend, maar in de winter is het nog vervelender. Het betekent immers dat je te laat was met het signaleren van het probleem, maar ook dat ze waarschijnlijk in huis hun nest hebben.

Het aanpakken van een mierennest in de winter is eigenlijk niet heel anders dan in de zomer. Sterker nog, wellicht is het iets makkelijker omdat je in de winter normaal gesproken niet bang hoeft te zijn dat de mieren bij jou naar binnen kunnen.

Het in de winter bestrijden van mieren huis, doen je als volgt:

 • Vind het nest
 • Hou de omgeving schoon en vrij van voedsel en vocht
 • Maak gebruik van effectieve bestrijdingsmiddelen

Stappenplan om in de winter mieren in huis te bestrijden

Het nest vinden doe je door de na te gaan waar de mieren naartoe lopen. Hou dus goed in de gaten waar je steeds mieren ziet lopen en ga de omgeving goed na. Meestal hebben mieren vaste looproutes die zij afleggen van en naar voedsel en hun nest.

Kan je het nest niet vinden, dan heb je wellicht iets aan mijn artikel over het zoeken naar een onvindbaar mierennest in huis.

Heb je het nest eenmaal gevonden, dan moet de omgeving goed schoongemaakt worden. Een doodgewoon allesreiniger is meer dan voldoende. Gebruik in ieder geval nog geen mierensprays of dergelijke producten.

Is de omgeving goed schoongemaakt, dan moet je ervoor zorgen dat er nergens in huis voor de mieren een voedselbron of bron van vocht (water) is. Dit doe je allemaal ter voorbereiding op de volgende stap.

We gaan namelijk gebruik maken van een lokdoos om van de mieren in huis af te komen. Dit is vooral in de winter erg effectief omdat de voedselbronnen voor mieren schaars zijn. Wanneer je in huis ook alle voedselbronnen hebt aangepakt, dan kunnen ze alleen nog maar van jouw lokdoos gebruik maken.

De laatste stap is het gebruik maken van effectieve mierenbestrijdingsmiddelen. Dat doen wij door het plaatsen van lokdozen. Zelf heb ik goede ervaring met de lokdozen van HG (volg deze link voor mijn artikel daarover).

De lokdoos plaats je nabij het nest. Heb je de nest niet kunnen vinden? Plaats de lokdoos dan op een locatie waar je regelmatig mieren ziet. Ze nemen het gif vanzelf mee naar hun nest!

Meer informatie over het gebruik van een lokdoos tegen mieren lees je in mijn artikel daarover.

Hoe voorkom je dat je in de winter mieren in huis krijgt?

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder uitleg over hoe je kan voorkomen dat je in de winter met mieren in huis zit. Zoals altijd geldt ook hier weer het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je dat precies doet leg ik je graag uit.

Eigenlijk is dat zo simpel als het voorkomen dat mieren binnen kunnen of willen komen. Dat doe je door de volgende adviezen in acht te nemen:

 • Hou vloeren, tafels en het aanrecht goed schoon.
  
 • Laat geen etensresten slingeren of gemorst vocht liggen. Dat geldt overigens ook voor eten en drinken voor je huisdier.
  
 • Dicht gaten en kieren waar mieren ongemerkt naar binnen kunnen komen.
  
 • Maak gebruik van een natuurlijk en milieuvriendelijk mierenpoeder. Deze strooi je buiten op plekken waar mieren eventueel naar binnen zouden komen, zoals voor de deur naar de tuin of op het balkon. Een geschikt mierenpoeder hiervoor is de Eco mierenpoeder van Luxan, bekijk dit product nu op bol.com.
Mierenpoeder
Het gebruik van mierenpoeder is een effectieve manier om mieren te weren.

Wat zijn de ervaringen met een mierenprobleem in de winter?

Het in de winter hebben van een mierenprobleem in huis komt niet vaak voor. Zelf ben ik dan ook erg benieuwd naar mensen met ervaring daarmee.

Heb jij wel eens last gehad van een mierenprobleem in de winter en wil je met ons delen hoe je daar mee om bent gegaan? Deel jouw ervaringen met ons door het hieronder achterlaten van een reactie.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

9 gedachten over “Help! Ik heb in de winter last van mieren in huis!”

 1. Er kroop een week geleden (jan 2020) een mier uit een kier van mijn gasfornuis 0_0! En ik zie net een mier bij mijn badkamerraam! Vorig jaar veel mieren in de tuin gehad. Zitten volgens mij wel wat nesten in de tuin. En misschien ook in huis. Stemt me niet blij…

  Beantwoorden
 2. Ook ik heb altijd in de winter last v mieren en ik woon 2 hoog, geen idee waar ze vandaan komen, soms zie ik in badkamer, soms slaapkamer, wat niet op valt omdat ik donkere vloerbedekking heb, ik word panisch ervan en krijg overal jeuk, ik heb geen eten in de slaapkamer, soms zie ik er een paar, dat is al teveel
  Ik spuit gif, dat helpt wel, maar ze komen soms terug na een tijd

  Beantwoorden
  • Hoi Esther,

   Dat is niet fijn! Na het lezen van jouw berichten schieten mij twee zaken te binnen:

   1. Je schrijft dat je 2 hoog woont. Wat natuurlijk heel goed kan, is dat er niet speciaal bij jou in het appartement een nest zit, maar juist bij een van de buren. Een goede aanpak begint altijd bij de bron en dat hoeft in jouw geval niet zozeer bij jou in het appartement te zijn. Overleg eens met de buren om je heen. Hebben zij ook last? Zit het probleem bij hen? Of juist in een gedeelde ventilatie bijvoorbeeld?

   2. Het spuiten van gif werkt precies zoals jij beschrijft. Je doodt de mieren even, maar daarna komen zij weer terug. Pak het probleem bij de bron aan door gebruik te maken van wat lokdozen. De mieren nemen het gif dan vanzelf mee naar hun nest en dan ben je er ook vanaf. Duurt wel iets langer, maar is op de lange termijn veel effectiever!

   Ik ben zelf een fan van de mierenlokdozen van HG, eentje van deze in iedere kamer zal vast helpen!

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Ik kom er net achter dat ik bij de voerbak en water van mijn huisdieren wel 30 mieren lopen. Ik heb deze de hele dag door niet gezien en ik heb toch echt een aantal keer voer voor de kat neergezet en voor de honden vanavond nog.
  Het valt me ook op dat er kleinere mieren tussen lopen. Wellicht heb ik het op tijd ontdekt, maar zoals ik uit je verhaal begrijp zou ik al te laat kunnen zijn.
  Gelukkig had ik 2 lokdoosjes van HG in de kast en heb er nu een neergezet op de plek waar de meeste lopen (uiteraard eerst schoongemaakt). De voerbakken en het water op een ander plek. Voor de lokdoos heb ik iets gezet zodat mijn huisdieren er niet bij kunnen maar dat hou ik goed in de gaten vind het toch troep en eng voor mijn beestjes.
  Ze moeten me wel hebben.
  In de keuken had ik babyspinnentjes ik heb ze geteld 100 stuks brrrr. Niemand die me kon vertellen wat ik eraan moest doen. Ze kwamen achter de afzuigkap vandaan. Ook heb ik een huismus, het is er maar 1 deze is me te slim af en houd nu een winterslaap( behalve op 31 december en met de afgelopen stormen) ik ben bang dat deze misschien een nest heeft gemaakt en ik er niet bij kan. Zit tussen keukenmuur en kast.
  Misschien heb je nog tips voor mijn dier en insecten vriendelijk huis ?
  Groetjes Josette

  Beantwoorden
 4. Ik woon in een buitengebied en heb altijd in de manden april tot juli overlast van mieren. Het is zandgrond hier. Vaak weten ze ook een manier om e vinden om binnen te komen, vreselijk. Dit jaar zijn ze vroeg en alleen binnen, in de serre met vloerverwarming daar is het natuurlijk lekker warm 😞 ik heb al heel veel brztrijdingsbedrijven hier gehad en niet 1 is het gelukt om ze goed te bestrijden. Alles wat beschreven wordt heb ik al gedaan. Ik ben overdreven schoon dus etensresten is niet het probleem

  Beantwoorden
  • Hoi San,

   Klinkt misschien een beetje gek, maar die mieren komen er niet voor niets. Er moet dus iets zijn wat de mieren aantrekt, of elders verjaagt. Ze komen immers niet voor niets bij jou. Dat het de vloerverwarming is, lijkt mij sterk. Het is in die maanden vaak warm genoeg voor mieren. Ik denk dan toch meer aan vocht. Wellicht een kleine lekkage ergens? Of heb je mensen in de buurt die heel erg aan het bestrijden zijn en slaan ze op de vlucht naar jou toe?

   Het is op afstand natuurlijk een beetje raden, maar ga er maar vanuit dat er “iets” is dat die mieren of naar jouw woning aantrekt of elders juist afstoot.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
  • Beste Elke,

   Kan je de situatie een beetje omschrijving? Waar zie je ze, hoeveel, hoe komen ze binnen, sinds wanneer heb je het probleem, etc, etc, dan kan ik je waarschijnlijk beter adviseren!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie