Spinnen op planten bestrijden: 5+ effectieve manieren

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Spinnen op planten bestrijden_ 5+ effectieve manieren

Spinnen zijn op dit weblog vaker aan bod geweest en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: van spinnen heb je maar weinig te vrezen. Ook voor wat betreft spinnen op planten.

Spinnen die je op planten tegenkomt zijn daar doorgaans op zoek naar insecten om op te jagen. Of wellicht heb je wel te maken met de spintmijt, die is simpelweg opzoek naar bladeren waaruit sap kan worden gezogen.

Hoe dan ook, spinnen op planten kunnen over het algemeen geen kwaad en zijn eerder een teken van een insectenplaag of luizenprobleem. Die spinnen komen immers ergens voor op jouw plant terecht en dat is meestal simpelweg voor een lekker hapje.

Belangrijker is om te voorkomen dat de spinnen van de planten in je tuin je huis in komen. Een spinnenplaag in huis is beslist niet fijn. Daarom leg ik in dit artikel precies uit hoe je dat kunt voorkomen.

Lees verder voor 10 effectieve manieren om spinnen op planten te bestrijden. Het bestrijden van spinnen is immers niet moeilijk wanneer je weet waar je op moet letten.

Pinterest Spinnen op planten bestrijden_ 5+ effectieve manieren

Een snelle huismiddel tegen spinnen op planten

Een van de makkelijkste manieren om van spinnen op planten af te komen is door het gebruik van water en wat afwasmiddel.

Vul simpelweg een spuitfles met water en voeg daar een flinke kneep afwasmiddel aan toe. Meng het door elkaar met wat draaiende bewegingen, want door te gaan schudden zorg je alleen voor schuim en dat laat zich minder goed spuiten.

Is je sopje klaar, dan kan je de door spinnen aangetaste planten flink met het afwasmiddel besproeien. Breng het sop niet alleen aan op de bladeren, maar ook op alle andere onderdelen van de plant.

Leestip: Spinnen bestrijden met pepermuntolie: gids en stappenplan

Wat gewoon afwasmiddel kan geen kwaad, maar laat het niet te lang in de zon op je planten. Laat het maximaal een uurtje inwerken en spoel het daarna af met een ruime hoeveelheid water.

Herhaal deze methode enkele keren om van alle spinnen op de bladeren af te komen. Met dit huismiddel is het bestrijden van spinnen op bladeren een koud kunstje!

Hoe zit het met spinnen in de tuin?

Spinnen komen overal ter wereld voor. Het is dan ook niet vreemd om thuis of in de tuin spinnen te hebben. Een enkele spin hier of daar kan geen enkel kwaad en is zelfs doodnormaal.

De meeste spinnensoorten leven enkele jaren en leven het liefst buiten waar ze voldoende insecten om te eten hebben. In de koudere maanden willen de spinnen graag bij ons naar binnen komen omdat het daar lekker warm en veilig is.

Vaak zijn spinnen luie jagers. Ze weven een web en wachten geduldig tot er prooi in hun net terecht komt. Vervolgens injecteert de spin zijn prooi met gif en begint hij aan zijn maaltijd.

Als je het zo bekijkt zijn spinnen dus vrij nuttig, want ze houden wel de insecten in en om huis in bedwang!

Maar goed, voor degene die graag van de spinnen af willen omdat ze bang zijn, door de spinnen gebeten worden of de spinnen om welke reden dan ook niet in huis wil hebben, is er voldoende dat je tegen de spinnen kunt doen om ze te bestrijden.

Doordat je de spinnen buiten op de bladeren bestrijdt, voorkom je dat ze bij je naar binnen komen!

Lees meer in mijn artikel Buiten spinnen bestrijden: 7 effectieve oplossingen

Het bestrijden van spinnen op planten

Hieronder lees je de allerbeste manieren om snel en effectief van spinnen op bladeren af te komen.

Bestrijdingsmiddelen tegen spinnen

Veel bestrijdingsmiddelen tegen spinnen zijn niet bijster effectief. Dat komt omdat spinnen lange poten hebben en er daardoor een flinke afstand is tussen het middel en de spin.

Bestrijdingsmiddelen helpen daarentegen wel om de insecten waar de spinnen op jagen te verminderen. Dan hebben de spinnen niets meer te eten en verlaten ze vanzelf de bladeren waar je ze gevonden hebt. Zo makkelijk is dat!

Voor een overzicht van goede spinnenbestrijdingsmiddelen, lees je mijn artikel Middelen om spinnen te bestrijden: 4 verschillende oplossingen

Spinnenwebben verwijderen

Handel direct wanneer je spinnenwebben ziet door ze met je handen of een doekje weg te halen en je bent snel van de spinnen af.

Wanneer spinnen geen webben hebben, kunnen ze geen insecten vangen en kunnen ze zich daar niet voortplanten. Na enige tijd kiezen de spinnen eieren voor hun geld en gaan ze weg.

Het regelmatig verwijderen van spinnenwebben is een effectieve en goedkope manier om spinnen te bestrijden.

Spinnenwebben verwijderen

Verminder tuinverlichting

Insecten komen op licht af. En spinnen komen op insecten af. Door verlichting in de tuin te verminderen, zorg je ervoor dat de spinnen weg gaan en weg blijven.

Ze hebben zonder insecten immers niets meer in je tuin te zoeken!

Verzorg je planten en je tuin

Door bloemen, planten en bomen goed te verzorgen en kort te houden, voorkom je dat spinnen in de tuin verstopplaatsen hebben om te schuilen of eieren te leggen.

Daarnaast zorg je ervoor dat de spinnen minder makkelijk van de ene op de andere plant kunnen komen

Water!

Door het simpelweg goed met water te spoelen van de bladeren, ga je al flink wat spinnen tegen.

Het op deze manier bestrijden van de spinnen op bladeren kan met een eenvoudige plantenspuit of met de tuinslang. Dat maakt in principe niet uit.

Water!

Spinnen uit het huis houden

Wanneer je merkt dat je meer spinnen dan normaal in de tuin hebt, is het goed om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de spinnen zich niet naar binnen toe verplaatsen. Zeker in de herfst en in de winter moet je hier goed op letten.

Er zijn drie stappen om ervoor te zorgen dat spinnen zich niet binnen gaan vestigen:

  •  Dicht alle gaten, kieren en scheuren aan de buitenzijde van je woning waar spinnen door naar binnen kunnen.
  • Houdt planten, bloemen, bomen en stuiken die aan de woning grenzen zo kort mogelijk.
  • Stofzuig je huis dagelijks en besteed daarbij extra aandacht aan de hoeken van alle kamers. Zowel richting de vloer als het plafond.

Kunnen spinnen op planten eigenlijk kwaad?

Dat valt reuze mee. Spinnen kunnen planten eigenlijk weinig kwaad. Zeker wanneer het probleem niet al te groot is.

Sterker nog, reguliere spinnen komen daar alleen maar omdat ze daar eten vinden. Eigenlijk verraadt de aanwezigheid van spinnen dan een ander probleem met de plant: de aanwezigheid van insecten, meestal luizen.

Ook de spintmijt kan een plant weinig kwaad. Veel spintmijten kunnen ervoor zorgen dat je gaten in de bladeren krijgt of dat ze gaan verkleuren, maar dan speelt het probleem al een tijdje.

Op zoek naar meer natuurlijke oplossingen? Lees dan mijn artikel: Op milieuvriendelijke wijze spinnen bestrijden: 7 natuurlijke manieren

Ervaring met het bestrijden van spinnen op planten

Heb jij weleens last gehad van spinnen op planten? Hoe heb je die spinnen toen bestreden en wat was het resultaat? Deel hieronder in de reacties jouw ervaringen, daarmee help je andere mensen met hetzelfde probleem!

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van spinnen op planten, kan je die hieronder plaatsen. Ik doe mijn best om je verder te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie