Op milieuvriendelijke wijze spinnen bestrijden: 7 natuurlijke manieren

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Op milieuvriendelijke wijze spinnen bestrijden

Spinnen kunnen zowel in huis als in de tuin de kop op doen. Hoewel spinnen niet zoveel schade aanrichten als andere insecten, kunnen ze zeker vervelend. Veel mensen zijn bang voor spinnen en willen ze niet in de omgeving hebben. Andere willen juist de jeuk en irritatie van een spinnenbeet vermijden. Het is in ieder geval geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar een manier om spinnen uit hun huis en uit hun tuin te weren.

Er zijn veel chemicalieen en andere hardnekkige middelen om spinnen te bestrijden, maar deze zijn vaak niet milieuvriendelijk. De beste manier om een spinnenplaag op een veilige en natuurlijke manier te bestrijden, is door gebruik te maken van onderstaande tips.

Lees hieronder verder om er precies achter te komen hoe je natuurlijke en millevriendelijke wijze de spinnen in je huis en in de tuin kunt bestrijden.

Pinterest Millevriendelijk spinnen bestrijden

7 natuurlijke manieren om spinnen te bestrijden

Heb jij een spinnenprobleem in huis of in de tuin? Ga dan niet direct aan de slag met allerlei chemicaliën. Wellicht zijn er milieuvriendelijke alternatieven die even goed of zelfs beter de spinnen kunnen bestrijden. 

De meeste spinnen kunnen niet veel kwaad en buiten een beetje jeuk of de schrik van een kruipend beestje in de omgeving zal je van een spin weinig last hebben.

Het gebruik van chemicaliën om spinnen te bestrijden doet vaak meer kwaad dan goed doen, en het is over het algemeen niet nodig dergelijke hardnekkige producten in huis of in de tuin te gebruiken. 

Je doet het beste voor het milieu en voor je gezin wanneer je kiest voor een natuurlijk en milieuvriendelijke alternatieve bestrijdingsmethoden. Er zijn voldoende natuurlijke producten tegen spinnen op de markt en waarschijnlijk heb je in huis middelen liggen die je tegen de spinnen kunt gebruiken. 

Hieronder vind je 7 natuurlijke, milieuvriendelijke en spinnenwerende middelen die je veilig in en om huis kunt gebruiken om van spinnen af te komen.

1. Natuurazijn en schoonmaakazijn voor een zelfgemaakte spinnenspray

Azijn water en plantenspuit

Je hebt ongetwijfeld wel iets van azijn in huis zoals schoonmaakazijn of doodgewoon natuurazijn. Veel milieuvriendelijker en natuurlijker dan azijn krijg je bijna niet. 

Een zelfgemaakte spray van azijn kan dienen als een natuurlijke milieuvriendelijke spinnenbestrijder. Azijn is niet schadelijk voor het milieu en ook niet voor mensen of huisdieren. Azijn heeft een zure smaak en een zure geur waar spinnen erg gevoelig voor zijn.

Neem een spuitfles en vul deze met gelijke delen water en azijn. Meng de inhoud goed en je zelfgemaakte spinnenspray is klaar voor gebruik. Je kunt de spray zowel binnen als buiten in de tuin gebruiken om spinnen te verjagen.

2. Diatomeeënaarde is een onbekend wondermiddel tegen spinnen

Diatomeeënaarde tegen spinnen

Maar weinig mensen hebben van diatomeeënaarde gehoord, maar ik zweer erbij! diatomeeënaarde is gemaakt van de vermalen overblijfselen van een bepaald soort algen, diatomeeën genaamd. Dit fijne witte poeder is niet alleen goedkoop en effectief, het is niet giftig en volkomen milieuvriendelijk, wat het een uitstekende keuze maakt om spinnen te bestrijden. 

Diatomeeënaarde bestaat uit vele miljarden microscopisch kleine stekels die spinnen irriteren. Daarnaast bevat het silica dat ervoor zorgt dat de spin uitdroogt. Al met al is diatomeeënaarde een zeer effectief en veilig milieuvriendelijk middel om spinnen te bestrijden.

Het gebruik van diatomeeënaarde is zo simpel als het aanbrengen van de poeder op oppervlakten waar je de spinnen wilt weren. Heel makkelijk dus.

Diatomeeënaarde is gewoon online te bestellen. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of ga direct voor het merk hieronder dat ik zelf ook altijd gebruik:

3. Essentiële oliën voor een millevriendelijke spinnenspray

Essentiële olie

Er zijn veel manieren om je huis en je tuin van spinnen te ontdoen. Een van die manieren is door het gebruik van etherische oliën. Veel esentiele olieen zijn voor de meeste insecten dodelijk wanneer ze met onverdunde olie in aanraking komen. Maar beter gebruik je de olie om de spinnen duurzaam te weren.

Spinnen kunnen van nature niet tegen bepaalde sterke geuren. Je kunt spinnen dan ook makkelijk weren door het gebruik van een zelfgemaakte, natuurlijke en milluevriendelijke spray tegen spinnen. Hieronder lees je hoe.

Vul een spuitfles met 1 liter water en voeg voeg hier 5 tot 10 druppels essentiele olie naar keuze toe. Vervolgens is het belangrijk om een paar druppels afwasmiddel toe te voegen om ervoor te zorgen dat de olie goed met het water vermengt.

Spuit vervolgens overal waar je spinnen hebt gezien en in de hoeken van alle kamers. Je moet dit regelmatig herhalen om voor een blijvend effect te zorgen.

Enkele essentiële oliën die goed werken zijn lavendel, kaneel, tea tree, citronella en munt.

4. Citrus tegen spinnen

Spinnen houden niet van zuur, dus het gebruik van citrus is een perfecte manier om op milieuvriendelijke manier spinnen te verjagen. Je kunt op meerdere manieren citrusvruchten gebruiken om spinnen te bestrijden, enkele mogelijkheden zijn:

  • Snij een citrusvrucht open en plaats deze in de omgeving waar je spinnen wilt bestrijden

  • Plaats schillen van citrusvruchten waar je de spinnen wilt weren

  • Droog de schillen van citrusvruchten en maak buideltjes voor in de kast en op andere plaatsen 

5. Munt, lavendel en andere geurige planten tegen spinnen

Geurige planten en kruiden zijn een geweldige natuurlijke manier om spinnen te bestrijden. Vooral voor in de tuin kan je deze geurende milieuvriendelijke spinnenbestrijders in een pot of in de grond planten om spinnen uit de buurt te houden.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Munt
  • Lavendel
  • Pepers

Naast het gebruik van de planten op zich, kan je ook de bladeren los gebruiken. Wat gedroogde kruiden of bladeren plaatsen in de omgeving waar je regelmatig spinnen tegenkomt zorgt ervoor dat de spinnnen die plaatsen gaan vermijden.

6. Kies een milieuvriendelijke insectenspray

Wil je op milieuvriendelijke manier spinnen bestrijden, dan ben je niet perse gebonden aan allemaal huismiddeltjes. Er zijn in de winkel en online ook hele goede natuurlijke alternatieven te krijgen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray (bekijk deze spray op bol.com), deze spray werkt goed tegen allerlei insecten en is volkomen milieuvriendelijk. Een voordeel van deze spray is dat het zowel binnen als buiten en kan worden gebruikt.

7. Ceder tegen spinnen

Cederhout bevat natuurlijke aroma’s die niet alleen lekker fris ruiken, maar ook allerlei insecten, waaronder spinnen, op afstand houden. Je kunt cederhouten versieringen voor in huis nemen, of houtsnippers van ceder voor in de tuin. 

Natuurlijke spinnenbestrijding voor in de tuin

Er zijn mensen die al schrikken van een enkel spinnetje en direct tot bestrijding over willen gaan. Dat is echter niet altijd noodzakelijk omdat spinnen een belangrijke taak hebben in je tuin: het bestrijdan van ander ongedierte!

Maar goed, wanneer de spinnen ongestoord hun gang kunnen gaan en zich volop voortplanten, dan moet je er inderdaad iets aan doen. Ik raad het bestrijden van spinnen in de tuin dan ook alleen aan wanneer:

  • De spinnen binnen komen
  • Er bovengemiddeld veel spinnen in de omgeving zijn 

Ga buiten de schuilplaatsen van spinnen tegen

Buiten ieder spinnetje doden of verjagen is bijna onbegonnen werk. Maar je kunt het gros van de spinnen tegengaan door ervoor te zorgen dat de spinnen in de omgeving geen schuilplaatsen hebben. 

Zorg ervoor dat de buitenkant van je huis vrij is van stapels bladeren, gemaaid gras, grofvuil, stapels tegels en ander rommel. Ook is het verstandig om struiken gesnoeid, het gras gemaaid en andere begroeiing kort te houden. 

Wanneer spinnen geen plaats hebben om zich rustig te verschuilen, zullen zij gauw op zoek gaan naar een meer beschutte omgeving. Wel moet je ervoor zorgen dat de spinnen dan niet je huis in trekken. Hoe je dat doet, lees je hierna.

Zorg dat de spinnen niet naar binnen kunnen komen

Het is belangrijk om spinnen buitenshuis te houden, want voorkomen is beter dan genezen. Als je ervoor zorgt dat je huis goed voor spinnen is afgesloten, voorkomt je dat je naderhand binnen de spinnen moet bestrijden. 

Controleer alle buitenmuren, maar besteed extra aandacht aan deuropeningen en kozijnen om er zeker van te zijn dat er niet genoeg ruimte is om erin te passen. Het aanbrengen van kit of gatenvuller op scheuren en openingen kan de juiste oplossing zijn om spinnen tegen te houden.

Maak zo nodig gebruik van een milieuvriendelijke spinnenspray

Heb je het bovenstaande advies opgevolgd en heb je toch nog iets extra’s nodig om van de spinnen af te komen? Kies dan voor een natuurlijke en milieuvriendelijke spray tegen spinnen. De producten die je buiten gebruikt mogen de omgeving dan ook geen kwaad doen.

Klik hier om het aanbod aan spinnenbestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken. Een goed milieuvriendelijke spray is onderstaande Spider Free Concentraat. Let wel, je moet het aanlengen met water, omdat het een concentraat is.

Binnen zonder chemicaliën spinnen bestrijden

Zitten de spinnen juist binnen in plaats van buiten? Ook daar kunnen we op milieuvriendelijke wijze zonder het gebruik van allerlei gevaarlijke en schadelijke chemicaliën iets aan doen. Lees hieronder hoe!

Zorg ervoor dat spinnen binnen niets te eten hebben

Wanneer het gaat om het bestrijden van ongedierte in huis, geef ik vaak het advies om gemorst eten en dergelijke goed op te ruimen. Dat advies gaat hier niet op, want spinnen eten andere, kleinere, insecten.

Ervoor zorgen dat het huis goed schoon is, is over het algemeen een goede manier om het aantal insecten in huis te verminderen. In het geval van spinnen zal een schoon huis niet alleen minder plekken bieden waar de spinnen zich kunnen verstoppen, maar zal het de voedselbronnen van spinnen sterk verminderen. 

Zonder een voedselbron en met minder schuilplaatsen, hebben spinnen in huis weinig meer te zoeken!

Sommige spinnen weven hun web in de hoeken van het plafond. Kijk maar eens goed rond in huis of je ze kunt vinden. Het is altijd goed om de hoeken nabij het plafond in je dagelijkse stofzuigerronde mee te nemen.

Maak eventueel gebruik van een biologische spinnenbestrijdingsmiddel

spinnen zijn plaaginsecten die je vaak niet ziet, tenzij het probleem uit de hand loopt. Veel spinnensoorten verbergen zich liever op donkere, rustige plaatsen in huis. De beste manier om van spinnen af te komen, is door je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken zoals ik je hierboven heb laten zijn.

Het gebruik van een biologische spinnenbestrijdingsmiddel kan dit proces versnellen en verbeteren. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of  ga direct voor onderstaande aanrader:

Conclusies en ervaringen met het milieuvriendelijk bestrijden van spinnen

Als je de bovengenoemde adviezen opvolgt en gebruik maakt van de door mij aangeraden natuurlijke oplossingen, kan je de spinnen in huis op milieuvriendelijke wijze tegengaan.

Heb jij een van de middelen genoemd in dit artikel geprobeerd? Laat ons dan weten hoe je het hebt ervaren. Wat het je geprobeerd en wat waren de resultaten?

Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties. Wanneer je een vraag hebt over het milieuvriendelijk bestrijden van spinnen, kan je die hieronder plaatsen en dan zal ik mijn best doen om deze voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie