Ratten bestrijden op zolder: hou ratten blijvend van zolder

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Ratten bestrijden op zolder

De meeste mensen staan er wellicht niet bij stil, maar de zolder is een van de favoriete plekken in huis voor ratten om zich te verstoppen. Wanneer je ’s nachts getik hoort in je lege zolder, is de kans groot dat het scharrelende ratten zijn die op zoek zijn naar eten.

Ratten in de omgeving is nooit fijn, maar wanneer ze bij je in huis zitten en nog eens boven je hoofd ook, dan kan je vast niet wachten om er iets aan te doen. Naast hinderlijk geluid, knagen ze je spullen stuk en poepen ze ook nog eens je zolder onder.

Er zijn meerdere soorten ratten die zich in de zolders van mensen ophouden, maar de dakrat (ook wel zwarte rat of zolderrat genoemd) is de meest voorkomende.

In dit artikel lees je alles ovr wat de ratten bij je op zolder komen doen, maar voornamelijk hoe je de ratten zo goed en zo snel mogelijk kunt bestrijden.

pinterest Ratten bestrijden op zolde

Ratten op zolder, hoe zit dat?

Ratten leven graag op zolders. Ze hebben daar immers alles wat ze zoeken in een goede schuilplaats: er is in de omgeving eten in overvloed, op zolder komen maar zelden mensen en het is er het jaar door perfect op temperatuur.

Omdat ratten heel goed kunnen klimmen, komen ze vaak via het dak de zolder in. Ratten kunnen dan ook langere tijd ongezien en ongemerkt op zolder verblijven. Het eerste dat iemand van ratten op zolder merkt is het getik wanneer zij in de nachtelijke uren actief worden.

De rustige zolder is ook zo geliefd bij ratten omdat het een perfecte nestplaats is. Een vrouwtjesrat kan tot 5 nesten jongen per jaar werpen en per worp wel ongeveer 10 jongen. De jongen kunnen zich na ongeveer 4 a 5 maanden zelf weer voortplanten. Zo kan je binnen een jaar honderden ratten in de omgeving krijgen.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om direct over te gaan tot het bestrijden van de ratten die je op zolder opmerkt.

Vaak zal het gelukkig niet zo ver komen dat er honderden ratten rondrennen. Al die ratten moeten ook nog eens genoeg kunnen eten en voordat het zover komt heb je ze al lang opgemerkt.

En dat is dan ook precies hoe we de ratten op zolder gaan bestrijden: zorg dat er bij jou in huis geen voedsel valt te vinden, zorg dat ze niet meer binnen kunnen komen en plaats vallen om van de rest van de ratten af te komen.

Hoe komen ratten op zolder

Ratten zijn slimme en vindingrijke beestjes. Ze weten dondersgoed dat er bij mensen in de buurt eten valt te vinden en dat de huizen van mensen lekker warm en droog zijn. Ze zullen dan ook ver gaan om bij jou binnen te komen, of dat nu door klimmen, springen of door de kleinst mogelijke gaatjes kruipen is.De meest voorkomende manieren waarop ratten bij jou op zolder komen:

  • Via takken die tot je dak komen
  • Via klimop langs het huis
  • Via regenpijpen en dakgoten

Maar het is niet alleen hun klimvermogen waar je bij stil moet staan. Je moet ook rekening houden met hun behendigheid voor wat betreft het zich door zeer kleine gaatjes heen wurmen. Wanneer een rat zijn snuit ergens doorheen krijgt, dan kan de rest er ook doorheen. Een gaatje van maar 2 centimeter is al voldoende.

Kan een rat ergens net niet doorheen? Dan knaagt hij zich er wel doorheen.

Ratten die eenmaal binnen zijn gekomen, gaan niet zomaar weg. Ratten op zolder moet je bestrijden en zo snel mogelijk. Ondertussen, plassen en poepen zij de boel onder en knagen zij aan wat ze bij jou te pakken kunnen krijgen.

Wat kan je doen om ratten uit je zolder te houden?

Dicht alle gaten, scheuren en kieren die je op en rond zolder tegenkomt. Dat gaat het beste door het gat vol te proppen met staalwol en vervolgens te dichten met kit of een gatenvuller. Zo voorkom je dat ratten een gerepareerde plek makkelijk weer doorknagen.

Verder is het belangrijk om op de juiste plaats met eten om te gaan. Bewaar voedsel – ook voer voor huisdieren – in luchtdichte verpakkingen zodat ratten deze niet kunnen ruiken. Gemorst eten en drinken dient direct te worden opgeruimd.

Hou vuilnisbakken altijd goed gesloten en het is beter om iedere avond een nieuwe vuilniszak in de bak te plaatsen en de oude zak weg te gooien.

Niet alleen het huis zelf is belangrijk, maar ook de omgeving buiten. Je moet er zoveel mogelijk voor zorgen dat er geen takken tegen je huis aan komen dat als brug voor ratten kan dienen. Daarnaast zijn klimop en andere begroeiing tegen de woning aan sterk af te raden. Verder moet je gras en alle andere begroeiing zo kort mogelijk houden.

Andere verstopplaatsen zoals rommel, tuinafval en materialen als tegels woorden door ratten maar al te graag gebruikt en hebben een aantrekkende werking. Hou vermijd dergelijke zaken in de tuin door deze altijd opgeruimd en netjes te laten. De beste bestrijding van ratten is een opgeruimde omgeving zonder verstopplaatsen.

Andere aandachtspunten tegen ratten in de tuin vind je in mijn volgende artikelen:

Wat kan je doen om ratten uit je zolder te houden

Hoe bestrijd je ratten op zolder?

Heb je het bovenstaande advies opgevolgd en kunnen de ratten niet meer bij voedsel en zijn er geen toegangspunten tot je zolder meer? Dan is de beste manieren om ratten op zolder te bestrijden door het plaatsen van doodgewone ouderwetse rattenvallen.

Het is altijd aan te raden om rattenvallen te plaatsen, maar de ratten krijg je pas blijvend weg van zolder wanneer ze daar niet meer kunnen komen en niet meer willen komen.

De beste rattenval is gewoon de ouderwetse val (maar dan wel een moderne variant) zoals men vroeger gebruikte: Je plaatst een stukje lokaas op de val waar de rat op afkomt en bij het aanraken van de val, gaat deze af waardoor de rat direct wordt gedood zonder hem pijn te doen.

De beste aas om te gebruiken blijft pindakaas of hazelnootpasta. Deze blijven goed aan de val kleven en ratten zijn er dol op.

De plaatsing van een rattenval is erg belangrijk. Het heeft geen zin om een val midden op zolder neer te zetten. Doe dat altijd langs muren, kasten en andere vormen van beschutting. Ratten lopen namelijk vanuit veiligheidsoverwegingen altijd ergens langs en zullen dan ook eerder op een val stappen die daar staat.

Om ratten op zolder effectief te bestrijden heb je ten minste 4 vallen nodig, maar hoe meer hoe beter!

Rattenvallen bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken, of kies degene hieronder voor een goede, moderne rattenval met uitstekende recensies:

Kan ik niet gewoon een rattenafweermiddel gebruiken?

Dat kan zeker. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om raten mee te verjagen. Die manieren kan je terugvinden in een van mijn onderstaande artikelen:

Maar wat je je wel moet bedenken is dat het bestrijden van ratten meer is dan ze alleen verjagen. Het uitsluiten van ratten en eventuele achterblijvers door middel van vallen doden is onderdeel van een goede rattenbestrijding op zolder.

Kan ik de ratten met gif doden?

Kan ik de ratten met gif doden

Ratten bestrijden met gif is zeker mogelijk. Sterker nog, ik ben een grote voorstander van het gebruik van lokdozen tegen ratten. Alleen moeten die wel op de juiste manier worden gebruikt.

Dit artikel betreft specifiek het bestrijden van ratten op zolder. Een lokdoos kan daar onderdeel van uitmaken, maar dan wel als middel in de tuin, als middel om te voorkomen dat ratten bij jou binnen willen of kunnen komen.

Ik ben geen voorstander van het plaatsen van een lokdoos op zolder. Dit omdat het gif geen directe werking heeft en ratten op allerlei plekken op zolder, op het dak of andere minder voor de hand liggende plaatsen aan het gif kunnen komen te overlijden.

Plaats lokdozen dan ook niet direct op zolder, maar buiten waar ze hun werk op de meest effectieve manier kunnen worden gebruikt.

Voordelen van het gebruik van lokdozen:

  • voorkomt dat ratten op zolder terecht komen;
  • houdt gif uit de buurt van kinderen en huisdieren;
  • beschermt het gif en het lokaas tegen regen en andere slechte weersomstandigheden.

Lokdozen bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken, of kies degene hieronder voor een stevige rattenlokdoos met uitstekende recensies:

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten op zolder

Van ratten op zolder kom je niet zomaar af. Omdat de zolder zo’n fijne plek is voor ratten is het bestrijden vaak iets lastiger. Het goed uitsluiten van de ratten en het vervolgens plaatsen van de juiste vallen is de beste manier op van ratten op zolder af te komen.

Heb jij last gehad van ratten op zolder? Hoe heb je de ratten op zolder bestreden? Welke middelen of technieken heb je daarvoor gebruikt? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van ratten op zolder, kan je hieronder je vraag kwijt en dan zal ik mijn best doen om deze zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie