Ratten bestrijden in een volière: 7 verschillende methoden

Deel dit bericht op Pinterest:

ratten bestrijden in een volière_ 7 verschillende methoden

Het is bijna onmogelijk om buitenshuis een volière te hebben en dan geen last te hebben van een vorm van ongedierte. Ratten zijn daar een vervelend voorbeeld van.

In het ergste geval kunnen ratten de vogels in de volière doden. Dat geldt niet alleen voor kleine vogels of voor jongen, maar ook eieren en volwassenen kunnen doelwit zijn van ratten in de omgeving.

Ratten zijn echter vooral tot het voer in de volière aangetrokken en op die manier kunnen er ziekmakers en parasieten in het voer of in de volière terechtkomen.

De zwarte, glimmende, rijstvormige keutels van ratten is veelal het eerste dat men opvalt. Wanneer mensen dan van de aanwezigheid van ratten bewust zijn, weten ze waarom hun vogels ’s nacht geluid maken of anderszins gestrest overkomen.

Als je niet meteen actie onderneemt, wordt het probleem alleen maar erger. De beste manier om dit te doen, is om de volière voor ratten ontoegankelijk te maken en om op de juiste manier met het vogelvoer om te gaan.

Ratten kunnen binnen de kortste keren een serieus probleem veroorzaken. Een paar ratten kunnen binnen een jaar meer dan honderd ratten op de wereld zetten. Wacht dan ook niet langer en onderneem direct actie om de ratten in je volière te bestrijden.

Hieronder lees je over 7 verschillende methoden om ratten in je volière te bestrijden. Je kan ze allemaal tegelijk inzetten, of je kunt ze rustig proberen om te kijken of de methode in kwestie voor jou werkt.

Pinterest ratten bestrijden in een volière

Lokdozen zijn de beste bestrijdingsmiddelen tegen ratten in de tuin

Lokdozen, ook wel voederdozen genoemd, zijn de beste bestrijdingsmiddelen tegen ratten wanneer je buitenshuis last hebt van ratten. Zeker in het geval je ratten rond een volière wilt bestrijden, is de lokdoos vaak de beste oplossing.

Waarom? Ratten komen op voedsel af. Vogels kunnen rommelige eters zijn en misschien ben jij zelf niet zo netjes bij het voeren. Ratten komen maar a te graag op het door jou of je vogels gemorst voer af.

Met een lokdoos kan je hierop inspelen door erg netjes te zijn bij het voeren van je vogels om zo een tekort te creeeren voor de ratten en daarnaast hen het vogelvoer -voorzien van gif- in de lokdoos te voeren.

Binnen de kortste keren ben jij op hele efficiente en gemakkelijke wijze van de ratten rond je volière af. Het bestrijden van ratten is met deze methode wel erg makkelijk!

Een goede lokdoos en een goed gif kan je online bestellen. Klik hier om het aanbod aan lokdozen op bol.com te bekijken. Mijn aanrader qua lokdoos is de volgende stevige en veilige lokdoos en is via bol.com te verkrijgen:

Lokdozen zijn de beste bestrijdingsmiddelen tegen ratten in de tuin

Het is met een beetje knutselen ook mogelijk om zelf een eigen gif te maken. Voor tips lees je mijn artikel Ratten bestrijden met gips: gids om zelf rattengif te maken

Ga het graven onder de volière tegen

Volières die niet op poten staan, maar rechtstreeks op de grond zijn geplaatst hebben vaak een groot nadeel: ratten kunnen onder de volière door graven. Ze hoeven niet ver te graven, want een klein beetje uitgraven is al voldoende voor een rat om eronder door te kruipen.

Een makkelijke manier om dit te voorkopen is door het graven van een greppel rondom de volière. De greppel moet ongeveer 30 centimeter diep zijn en enkele centimeters breed. Vervolgens vul je de greppel met cement. Daarna kan je de bovenzijde weer afdekken en ben je klaar.

Ratten kunnen op deze manier met geen mogelijkheid meer onder de volière door graven. Het bestrijden van ratten in een volière doe je door ervoor te zorgen dat zij de volière niet in kunnen.

Zorg dat de ratten de voliere niet in kunnen klimmen

Deze oplossing is vooral bestemd voor volières die op poten staan of een onderstel hebben. Ook wanneer je volière direct op de grond staat en je vind het niet erg om het onderste deel van de volière te bedekken, is dan een erg goede oplossing.

Door de poten of het onderstel van de volière te omwikkelen met alluminiumfolie, kunnen ratten door de gladheid niet meer naar boven klimmen.

Aluminiumfolie is op rol verkrijgbaar en helemaal niet duur. Wanneer jij last hebt van klimmende ratten, kan dit een goed idee zijn om eens te proberen!

De vloer van de voliere

De vloer van de voliere

De vloer van een volière moet altijd gemaakt zijn van een materiaal waar ratten niet doorheen kunnen. Je ziet maar al te vaak dat een volière in de tuin geen ondergrond heeft en dat is zeker niet goed.

Het lieft heb je een betonnen plaat als ondergrond voor je buitenvolière, omdat deze het makkelijkst is om schoon te houden.

Ook kun je stoeptegels gebruiken als ondergrond, maar dat is minder wenselijk omdat er tussen de tegels allerlij viezigheid kan gaan zitten. Het schoonmaken van een effen ondergrond is veel makkelijker.

Door middel van een goede ondergrond, kan je ervoor zorgen dat ratten zich niet daar binnen kunnen graven of tunnelen en kan jij ongestoord van je volière genieten.

Hang voederbakjes voor je vogels

Veel mensen plaatsen voederbakjes op de grond van hun volière, maar dat is vragen om problemen. Ratten kunnen meestal vrij gemakkelijk een volière binnenkomen en wanneer je het voer zo voor hun neus plaatst, is het bijna een uitnodiging voor ratten om binnen te komen.

Veel slimmer is om voederbakjes op te hangen zodat vogels er makkelijk bij kunnen en ratten stukken moeilijker.

Ratten kunnen vrij goed klimmen, dus op deze wijze alleen zal je niet van de ratten afkomen, maar samen met de andere methoden uit dit artikel moet het bestrijven van ratten in de volière ongetwijfeld lukken!

Kleine gaten dichten

Ratten kunnen al door een opening van tussen de 1 en de 2 centimeter kruipen. Als hun snuit er tussen past, kunnen ze heel hun lichaam door de opening wurmen.

De meeste volières hebben gaas waardoor ratten gemakkelijk doorheen kunnen. Het wordt dan ook altijd aangeraden om buitenvolières te voorzien van een tweede laag gasen.

Buitenverblijven moeten twee lagen gaas gebruiken die aan het frame van de volière zijn bevestigd. Tussen de twee lagen gaas moet je ten minste 4 centimeter laten. Het fijnste gaas doe je altijd aan de buitenkant. Dit om ervoor te zorgen dat vogels niet onverhoopt vast komen te zitten.

Rattenvallen

Rattenvallen in de omgeving van de kooi plaatsen is een zeer effectieve methode om ratten te bstrijden.

De doodgewone, ouderwetse rattenval is niet voor niets al zo lang in gebruik. Ratten komen op het lokaas dat je in de val plaatst af, vervolgens gaat de val af en is de rat op slag dood. Makkelijker kan niet.

Het zal de ratten in het begin een paar dagen kosten om aan de vallen in de omgeving te wennen. Ratten zijn voorzichte beestjes, dus pas wanneer zij zich veilig voelen, zullen ze richting de val gaan.

Ik raad altijd het gebruik van pindakaas of hazelnootpasta aan als lokaas. Vermeng daar wat volgelzaad in om het extra aantrekkelijk te maken.

Het beste is om meerdere vallen buiten te plaatsen. Enkele rond de volière en enkele op andere plaatsen in de omgeving. Het liefst nabij beschutting, omdat ratten zich daar veiliger voelen.

Rattenvallen zijn goed online verkrijgbaar. Klik hier om het aanbod aan rattenvallen op bol.com te bekijken of kies voor onderstaande moderne toppers met uitstekende recensies:

Ervaringen met ratten in een voliere bestrijden

Heb jij een volière en heb je ladt gehad van ratten of ander ongedierte? Hoe ben je te werk gegaan om er vanaf te komen? Welke middele of methoden heb jij gebruikt om de ratten rond je volière te bestrijden? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties!

Wanneer je zelf een volière hebt en een vraag hebt over het bestrijden van ratten, ben je van harte welkom om hieronder je vraag te stellen. Ik doe mijn best om je zo goed mogelijk te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Ratten bestrijden in een volière: 7 verschillende methoden”

 1. Hallo,ik heb een volière in zandgrond en de laatste tijd last van een rat, die een gat graaft om in de volière uit te komen, er staat een lokdoos met gif aan de buitenkant en een drietal rattevallen zonder enig effect wat kan ik nog gebruiken om ze te vangen of verjagen,dank.

  Beantwoorden
  • Hoi David Peter,

   Dit is waarschijnlijk niet het antwoord dat je wilt horen, maar de oplossing die jij nu hebt gaat niet werken.

   De rat (waarschijnlijk ratten) kan gemakkelijk bij voedsel komen door in de volière te komen. De kans is dus nihil dat de rat zich zal laten verleiden om van het gif te eten of zich gemakkelijk zal laten vangen.

   Beter zorg je ervoor dat de rat niet naar binnen kan. Bijvoorbeeld door het rooster te verlengen en dieper in de grond te graven. Een “slot” maken met cement waar je het rooster in plaatst is ook een goede oplossing.

   Pas dan zal je van de rat afkomen.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie