Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

Mensen houden om verschillende redenen kippen. Dat kan zijn omdat ze liefhebbers zijn van dieren en kippen in het bijzonder, dagelijks een vers eitje willen eten of simpelweg omdat ze er plezier aan beleven.

Hoe dan ook, stressen over de ratten die ratten die je kippen lastigvallen, hun eieren en kuikens eten en voor ander overlast zorgen, hoort daar zeker niet bij!

De meest voorkomende redenen waarom ratten op het kippenhok afkomen, is niet zozeer om de kippen zelf, maar omdat zij daar op zoek gaan naar eten in de vorm van kippenvoer, eieren en kuikens.

Daarnaast biedt een kippenhok een fijn onderkomen aan ratten en hebben zij er water in overvloed. Als jij een rat was, zou je ook op het kippenhok afkomen!

In dit artikel leer ik je aan de hand van 4 bestrijdingstips hoe je van ratten in het kippenhok af kan komen en hoe je ze er voor de toekomst uit houdt.

Pinterest Het kippenhok rattenvrij met deze 4 bestrijdingstips

Tip 1: Begrijp waarom ratten op een kippenhok afkomen

Voordat we overgaan op het bestrijden van de ratten in en om het kippenhok, is het belangrijk om te weten waar je mee van doen hebt. 

Mijn eerste tip aan jou is dan ook om te leren wat ratten tot het kippenhok aantrekt, hoe ze in het kippenhok komen en wat voor schade ze daar aanrichten.

Wat is belangrijk om over ratten te weten?

Een enkele paar ratten kan jaarlijks wel 1000 nakomelingen voortbrengen. Als je vervolgens nagaat hoeveel die nakomelingen weer voortbrengen, dan snap je waarom het belangrijk is om direct actie te ondernemen tegen ratten rondom een kippenhok.

Binnen de kortste keren heb je honderden ratten in de omgeving die je kippen stress bezorgen en een gevaar voor ze opleveren.

Ratten zijn vooral ’s nachts actief. Het is dan ook niet raar om ’s ochtends wakker te worden en een verwoest kippenhok aan te treffen. ’s nachts, in de veiligheid van het donker, gaan de ratten op zoek naar voedsel in de omgeving.

Wanneer je ratten ook overdag ziet, dan weet je dat het probleem extreme vormen heeft aangenomen. Overdag ratten tegenkomen betekent namelijk dat zij ’s nachts niet voldoende voedsel kunnen vinden en er ook overdag op uit moeten. Dat duidt op een flinke rattenpopulatie.

Ratten hebben grote snijtanden en kunnen daarmee door allerlij verschillende soorten materiaal knagen. Van kippengaas tot hout, plastic en zelfs gips.

Het knagen van ratten is niet zozeer omdat zij iets willen eten of ergens doorheen willen komen, al kan dat wel een rol spelen, maar omdat ze door te knagen hun snijtanden slijpen.

Ratten kunnen door de kleinste openingen glippen. Overal waar zij hun snuit in kunnen steken, kunnen zij zich al doorheen wurmen. Ga er maar vanuit dat iedere opening die groter is dan een centimeter voldoende is voor een rat.

Naast het feit dat ratten ziekten en parasieten met zee meedragen, eten ze graag eieren en jonge kuikens. Het is daarom zaak om je kippen goed tegen ratten te beschermen door vroegtijdig te beginnen met het bestrijden.

Naast het knagen, kunnen ratten ook ontzettend hoog springen, goed klimmen en uitstekend zwemmen. Al met al zijn ratten geen fijne knaagdieren om overlast van te hebben!

Hoe helpt dit mij om ratten rond het kippenhok te bestrijden?

Kind bij kippenhok

Als je de informatie over ratten goed hebt gelezen, dan heb je wellicht al een idee over hoe we de ratten rond het kippenhok moeten gaan bestrijden.

We moeten er dus voor gaan zorgen dat de ratten:

Tip 2: Maak de omgeving onvriendelijk voor ratten

Als de omgeving fijn is voor ratten om zich te vestigen, hebben zij geen enkele reden om te vertrekken. Het bestrijden van ratten rondom het kippenhok begint er dan ook mee om ervoor te zorgen dat de ratten niets te zoeken hebben in de omgeving.

Je zult hier niet iedere rat mee bestrijden, dat doen we later, maar je hebt hiermee wel het probleem in de basis aangepakt en je voorkomt hiermee problemen voor in de toekomst.

Hoe gaan we te werk?

Ruim de omgeving goed op. Ratten houden van een rommelige omgeving. Als jij in de tuin of elders rondom het huis veel troep hebt liggen zoals stapels hout, tuinafval, tegels, afgedankt apparatuur en nog meer zaken die een schuilplaats voor ratten vormen, dan is dat waar je moet beginnen.

Zorg ervoor dat de ratten geen enkele schuilplaats meer hebben in de omgeving. Zij zullen zich dan niet veilig genoeg voelen om zich voort te planten en dat scheelt jou weer een hoop werk!

Hou het gazon en andere beplanting zo kort mogelijk. Hoog gras en volle struiken zorgen ervoor dat de ratten beschutting hebben op weg naar het kippenhok. Daar maken zij dan ook dankbaar gebruik van.

Wanneer jij ervoor zorgt dat ze altijd te zien zijn door het gras en struiken netjes en kort te houden, zullen de ratten niet eens meer naar het kippenhok durven komen!

Het is trouwens ook belangrijk om je huis vrij van ratten te houden, lees mijn artikel Hoe ratten in huis bestrijden: 7 eenvoudige stappen voor meer informatie daarover.

Hou ratten uit het kippenhok

Hen op nest met eieren

Omdat ratten door de kleinste opening passen, van alles door kunnen knagen en daarnaast ontzettend goed kunnen klimmen en graven, is dit geen gemakkelijke klus.

De belangrijkste dingen die je kan doen om een kippenhok ontoegankelijk voor ratten te maken is het volgende:

– Maak gebruik van een geschikte, het liefst stenen, ondergrond. Wanneer je een kippenhok rechtstreeks op een stuk aarde plaatst, zonder voor een geschikte ondergrond te zorgen, is dat wachten op problemen.

– Vul eventuele gaten, kieren of scheuren met staalwol en dicht deze met een gatenvuller. Ratten zullen niet door staalwol heen proberen te knagen omdat ze daaraan hun snuit openhalen. 

Ga het kippenhok dus na op openingen en dicht deze om ervoor te zorgen dat de ratten het kippenhok niet in kunnen komen. Dicht zowel kleine als grote openingen om er zeker van te zijn dat ze die niet verder uit zullen knagen.

Hou je composthoop vrij van ratten

De meeste mensen die kippen houden, hebben ook een composthoop. De uitwerpselen van kippen zijn immers geweldig om je composthoop mee te verrijken en een liefhebber van tuinieren zal daar dankbaar gebruik van maken.

Een composthoop is een ware walhalla voor ratten. Het is voor hen een grote hoop voedsel en een heerlijk zacht en beschut onderkomen in een. Heb je kippen in de omgeving, dan is een open composthoop vragen om problemen.

Hou je compost altijd in een gesloten compostvat en zo ver als mogelijk uit de buurt van het kippenhok. Nog geen gesloten compostvat? Bekijk deze op bol.com:

Tip 3: Zorg ervoor dat de ratten niets te eten hebben

Zonder het te weten ben jij waarschijnlijk de ratten in de omgeving aan het voeren. Ze maken daar dankbaar gebruik van en komen maar al te graag op al dat lekkers af. 

Je zult nooit van ratten af kunnen komen zonder ervoor te zorgen dat ze in de omgeving niets te eten hebben. Omdat de omgeving van een kippenhok vol zit met voedsel voor ratten, wordt dat een lastig klus.

Van alle tips is dit met gemak de belangrijkste, want je zal de ratten nooit effectief kunnen bestrijden wanneer zij maar op het kippenhok af blijven komen op zoek naar voedsel.

Hoe je dit precies kunt aanpakken, lees je hieronder.

Bewaar kippenvoer op de juiste manier

Foto houten kippenhok

Veel mensen bewaren kippenvoer in een schuurtje of een kastje in het kippenhok. Vaak neemt men niet eens de moeite om het voer over te gieten in een daarvoor geschikt bak, vat of emmer.

De slechtse manier die je je maar kunt bedenken om kippenvoer te bewaren is om het in de (vaak papieren) verpakking te laten. Ratten kunnen het voer goed ruiken en als ze bij de zak kunnen, hebben ze die zo kapot.

De beste manier om kippenvoer te bewaren is om het over te gieten in een god afsluitbare vuilnisbak. Dat is in ieder geval stukken beter dan de plastic bakken die mensen vaak gebruiken en waar de ratten zo doorheen zitten.

Haal de eieren dagelijks weg

Het is niet zo dat ratten specifiek op zoek gaan naar eieren. Ratten zijn oppertunistische eters en zullen alles dat eetbaar is te grazen nemen.

Sterker nog, ratten moeten moeite doen om een ei open te maken en geven dan ook de voorkeur aan kippenvoer of ander makkelijk te pakken voedsel. 

Is er niets anders in de buurt? Dan ben je toch echt je eieren kwijt! Het is dan ook belangrijk om geen eieren ’s nachts in het hok te laten liggen. Kijk ’s middags of ’s avonds of er nog wat ligt en haal ze direct weg.

Kom je met regelmaat gebroken eieren tegen? Dan is de kans groot dat ratten de boosdoeners zijn.

Ruim rommel en gemorst voedsel op

Je zou misschien denken dat een lege voedselverpakking hier of daar of wat gemorste granen niets uitmaken, maar dat is niet waar.

Een lege doos is voor een rat een goede verstopplaats en perfect nestmateriaal. Die paar granen die je laat liggen zijn nu juist de dagelijkse hapjes waar de ratten op afkomen.

Zorg ervoor dat de omgeving van het kippenhok goed is opgeruimd en dat je gemorst voer direct opruimt en weggooit.

Voer 's ochtends en laat 's nachts niets slingeren

Hebben de kippen ’s avonds hun voer nog niet op? Laat het dan niet in het hok liggen, maar ruim het op en plaats de voerbakken ’s ochtends weer terug.

Wanneer je last hebt van ratten in het kippenhok, kan je het je niet permitteren om ’s nachts open en bloot voedsel te hebben liggen.

Voedsel is een uitnodiging voor ratten om te blijven komen, zorg ervoor dat ze niets te eten hebben en je hoeft veel minder moeite te doen om ze rond je kippenhok te bestrijden!

Maak gebruik van een speciale voermechanisme

Geen zin om heel krampachtig op het voedsel te moeten letten? Daar is een makkelijke oplossing voor: een trapbak.

De trapbak gaat alleen open wanneer een kip op de het trappetje gaat staan. Een geweldige manier om allerlei ongedierte op afstand te houden en voor jou geen gedoe meer met het weghalen van voerbakken.

Een trapbak kan je gemakkelijk online bestellen. Klik hier om het aanbod van trapbakken op bol.com te bekijken of ga voor de veel geprezen aanrader hieronder:

Tip 4: De ratten in het kippenhok daadwerkelijk bestrijden

Wanneer je alle stappen hiervoor hebt opgevolgd, dan ben je al flink bezig geweest met het “bestrijden van ratten in het kippenhok”, maar de meeste mensen hebben daar toch andere ideeën bij.

De laatste stap, het daadwerkelijk gebruik maken van lokdozen en vallen om de ratten te bestrijden is wat de meeste mensen zich bij de bestrijding voorstellen. Maar dat neemt niet weg dat de voorgaande stappen erg belangrijk zijn.

Heb je de voorgaande tips nog niet doorlopen? Doe dat dan alsnog! Want als je direct met het plaatsen van vallen en lokdozen gaat beginnen, dan wordt het voor jou dweilen met de kraan open. Pak het probleem dan ook integraal aan.

Maak gebruik van rattenvallen

Verreweg de beste, snelste en goedkoopste manier om van ratten af te komen is door ze te bestrijden met rattenvallen. Deze simpele, ouderwetse vallen zijn nog altijd een goed wapen in de strijd tegen ratten.

Wanneer je een rattenval op de juiste manier inzet, en hoe je dat doet lees je hieronder, zal je binnen korte tijd een goed resultaat zien!

Foto 4 kippen

Hoe gebruik je een rattenval?

Rattenvallen moeten altijd langs muren en andere vormen van beschutting worden geplaatst. Ratten lopen namelijk altijd ergens langs als een vorm van zelfbescherming.

Een enkele rattenval is zinloos.  Je hebt er ten minste zes nodig om effectief ratten te bestrijden. Meer vallen nodig? Klik hier om het aanbod aan bol.com te bekijken of ga voor deze moderne rattenvallen:

Qua lokaas moet je gebruik maken van iets dat goed bijft zitten en waar ratten van nature gek op zijn. Mijn aanraders zijn altijd pindakaas, gehakt of hazelnootpasta. Heb je de zes rattenvallen gekocht? Gebruik dan alle verschillende lokazen tegelijk.

Ratten zijn voorzichtige beestjes, zorg dan ook dat de val goed vlak op de grond zit en maak desnoods gebruik van iets eronder wanneer de val teveel beweegt.

Kan je ook lokdozen tegen ratten gebruiken?

Lokdozen zijn geweldig voor het gebruik rondom de tuin en ook nog eens prima in combinatie met een rattenval te gebruiken! 

Je kunt dezelfde aanwijzingen voor het gebruik toepassen als bij de rattenvallen: gebruik meerdere lokdozen, kies een geschikte aas en plaats ze in de buurt van beschutting.

Het voordeel van een lokdoos is dat het gif dat erin zit beschermt blijft tegen regen en dat een rat zich veilig voelt om van het gif en de lokaas te eten.

Een geschikte lokdoos kan je online bestellen. Klik hier om het aanbod aan rattenlokdozen op bol.com te bekijken, of ga direct voor de kwalitatief goede lokdoos hieronder

Hou er wel rekening mee dat je er ook gif bij moet bestellen. Een goede gif tegen ratten zijn de aasblokjes en pasta van het merk BSi, volg deze link om het gif op bol.com te bekijken.

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van ratten rondom een kippenhok

Als het goed is weet je nu precies wat je moet doen om ratten rondom het kippenhok te bestrijden:

  • Begrijp waarom de ratten juist op een kippenhok afkomen
  • Zorg ervoor dat de omgeving ongeschikt is voor ratten om zich te vestigen
  • Laat in of om het kippenhok geen voedsel slingeren
  • Bestrijd de ratten door middel van vallen en lokdozen

Heb jij weleens last gehad van ratten in de buurt van je kippenhok? Op welke wijze heb je toen de ratten bestreden, en heeft dat geholpen? Deel jouw ervaringen hieronder zodat we van elkaar kunnen leren.

Zijn de bovenstaande tips jou behulpzaam geweest in je strijd tegen ratten? Ook dat hoor ik maar al te graag! En als je nog vragen hebt, dan mag je die zeker stellen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie