Muizen onder dakpannen bestrijden: 2 stappenplannen tegen muizen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Muizen Onder Dakpannen Bestrijden

Hoor je weleens van bovenop het dak getik komen? En dan vooral ’s nachts wanneer je lekker ligt te slapen? De kans is groot dat je dan last hebt van muizen onder je dakpannen.

Tikkende, krassende en knagende geluiden zijn kenmerkend voor muizen. Maar heb je het idee dat die geluid meer van buiten komen da van binnen, dan zijn het waarschijnlijk muizen die op of onder je dakpannen terecht zijn gekomen.

Wat je in dit soort gevallen op hoopt en waar de bestrijding op gericht moet zijn is ervoor zorgen dat de muizen niet van onder de dakpannen bij jou in huis terechtkomen.

Het bestrijden van muizen onder dakpannen is dan ook precies waar we het in dit artikel uitvoerig over gaan hebben.

In dit artikel vind je naast algemene informatie bruikbare stappenplannen om jouw huis ontoegankgelijk en onaantrekkelijk te maken voor muizen en ander ongedierte.

Pinterest Muizen onder dakpannen bestrijden

Hoe komen de muizen onder de dakpannen?

Muizen zijn intelligente wezens. Ze worden niet voor niets in allerhande studies gebruikt! Het zijn ook nog eens goede klimmers en kunnen stukken hoger springen dan je zou denken.

Het is meestal een koud kunstje voor een muis om op je dak en onder je dakpannen terecht te komen. Maar het is belangrijk om er bij stil te staan dat muizen niet alleen op je dak uit zijn.

Nee, muizen zijn -naast het onderdak die de dakpannen en biedt- op zoek naar voedsel. En dat voedsel vinden ze bij jou thuis. Het dak en de dakpannen is slechts hun verblijfplaats, maar het heeft allemaal te maken met de nabijheid van voedsel.

Voordat je al je pijlen gaat richten op het bestrijden van muizen onder dakpannen is het belangrijk om goed na te gaan of de muizen niet al bij je in huis terecht zijn gekomen.

In de zomer is het dak misschien een lekker onderkomen voor een muis, maar wanneer het kouder wordt, trekken ze toch liever bij je naar binnen.

Voer een grondige inspectie van je huis uit. Besteed extra aandracht naar plaatsen rond koelkast, het fornuis, de zolder en de kelder.

Hoe herken je de ratten? Ga op zoek naar deze tekenen:

 • De ammoniakachtige geur van urine
 • Verkleuringen rond de onderkant van muren en grotere objecten
 • Keutels
 • Krassende, tikkende of knagende geluiden
 • De nesten
 • Wanneer je aankomt, zie of hoor je ze wegrennen

Aan de hand van jouw bevindingen, weet je of ze bij jou binnen zijn gekomen of niet. Zitten ze binnen? Voordat je verder gaat, is het belangrijk om een paar goede muizenvallen in de omgevingen waar ze zitten te plaatsen.

Goede muizenvallen kan je eenvoudig online bestellen. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken of ga voor een pakket van deze moderne muizenvallen die ontzettend goede recensies hebben:

Hoe komen de muizen onder de dakpannen

Zorg dat muizen niet onder je dakpannen willen komen

Het bestrijden van muizen onder dakpannen begint met ervoor te zorgen dat de muizen überhaupt bij jou in de omgeving niets te zoeken hebben. Volg de stappen hieronder om dat voor elkaar te krijgen.

Stap een: Opruimen

Hoe meer rommel en afval, hoe meer je last van muizen zal krijgen. Jouw rommel is immers voor muizen een geweldig schuilplaats.

Ruim alle rommel in huis op en gooi weg wat weg kan. Besteed hierbij extra aandacht aan de zolder en de kelder.

Na het opruimen is het een goed idee om de omgeving goed te ventileren door zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten.

Stap twee: Schoonmaken

Is alles weer netjes? Dan wordt het tijd om op te ruimen. Het verwijderen van geurtjes is heel belangrijk bij het bestrijden van muizen. Die gebruiken zij immers om hun weg te vinden.

Meng 1 deel bleekmiddel met 10 delen water en maak vloeren en andere oppervlakken zo goed mogelijk schoon.

Stap drie: Urine, uitwerpselen of een nest gevonden?

In het geval je muizenurine, uitwerpselen of een nest hebt gevonden, zal je iets anders te werk moeten gaan.

 • Trek een paar wegwerphandschoenen aan
 • Spuit het bleekmiddel royaal over het muizenvuil
 • Stop al het val in een vuilniszak
 • Veeg met papieren doekjes zoveel mogelijk weg en gooi deze ook in de vuilniszak
 • Neem nu pas de omgeving af met bleekmiddel en een spons of doekje

Stap vier: Regelmatig stofzuigen

Is alles schoon en opgeruimd? Nu kan je rustig de omgeving goed stofzuigen en schoon blijven houden door regelmatig te stofzuigen. Ook op plekken waar je niet komt.

Muizen zijn gek op omgevingen waar niemand, daar kunnen ze immers rustig hun gang gaan.

Stap vijf: Regelmatig dweilen

Dweil regelmatig de vloeren met een eenvoudig sopje van wat warm water en allesreiniger. Houd de geurtjes en viezigheid goed weg om van muizen af te komen.

Regelmatig dweilen

Zorg dat muizen niet via het dak of de dakpannen naar binnen komen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je ervoor zorgt dat muizen niet bij jou naar binnen kunnen komen, hoef je ze ook niet te bestrijden.

Muizen zijn van nature nieuwschierige wezens. Zitten ze eenmaal bij jou onder de dakpannen, dan vinden ze na verloop van tijd ook hun weg naar binnen. Daar kan je op wachten.

De onderstaande stappen in om ervoor te zorgen dat muizen niet via de dakpannen bij jou in huis kunnen komen en ten slotte hoe je ze van de dakpannen af houdt.

Stap nul: Ga op zoek naar gaten en openingen waar muizen doorheen kunnen.

Alle gaten, kieren en scheuren van meer dan een centimeter moeten gedicht worden. Als je ergens met een pen of potlood doorheen kunt, kunnen muizen er ook doorheen.

Ga alle buitenmuren, plafonds, ramen en deuren langs op openingen waar muizen doorheen kunnen en noteer deze. Vervolgens moet je je lijstje afwerken om ervoor te zorgen dat de muizen niet naar binnen kunnen komen

Stap een: Schoonmaken

Verwijder vuil uit het gat en maak de ingang van het gat of de scheur schoon met een licht vochtig doekje met wat allesreiniger. Laat het vervolgens goed drogen.

Stap twee: Staalwol

Prop het gaatje vol met wat staalwol. Muizen willen hier niet doorheen knagen omdat ze anders zichzelf aan de staalwol open halen en pijn doen.

Stap drie: Vullen

Vul het gaatje nu met wat kit of gatenvuller en laat deze uitharden.

Stap vier: Tochtstrips

Zijn alle gaatjes waar muizen doorheen kunnen komen gedicht? Dan is het nu tijd om de kieren rond ramen en deuren langs te gaan om met tochtstrips te dichten?

Stap vijf: Hou muizen van je dak en onder je dakpannen vandaan

Kunnen de muizen nu niet meer naar binnen komen? Tijd om ervoor te zorgen dat je nooit meer last hebt van muizen onder je dakpannen!

 • Verwijder alle vormen van beplanting en klimop buiten je huis
 • Zorg dat muizen niet via dakgoten naar boven kunnen (artikel!)
 •  Zorg ervoor dat er geen takken van bomen met je huis in contact kunnen komen
 • Voer geen huisdieren, vogels of andere dieren in de tuin
 • Maak gebruik van een compostbak en nooit van een open composthoop

Bestrijd de muizen ook buiten met vallen

Het plaatsen van muizenvallen is zeer effectief om muizen te bestrijden. Muizen die je in de tuin of elders buitenshuis al weet te bestrijden, kreeg je ook niet meer onder je dakpannen!

Ben je op zoek naar meer informatie over het buiten bestrijden van muizen? Lees dan eens mijn artikel Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen

Plaats de muizenvallen direct tegen muren en andere vormen van beschutting aan. Voor de beste resultaten plaats je de muizenvallen een dag of twee a drie zonder ze op scherp te zetten, zodat de muizen eraan gaan wennen.

Maak gebruik van zoveel mogelijk muizenvallen. Zes tot 12 muizenvallen verspreidt over je tuin en woning is zeker geen overbodige luxe!

Een pakketje muizenvallen bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken of ga voor deze moderne en robuuste variant met uitstekende recensies:

Ervaringen met muizen onder dakpannen?

Heb jij weleens last gehad van muizen onder dakpannen? Hoe wist je dat ze er zaten en wat heb je allemaal gedaan om ze te bestrijden? Deel je ervaringen hieronder bij de reacties en wellicht kan je iemand die last heeft van muizen helpen!

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van muizen onder dakpannen, kan je hieronder een berichtje plaatsen en dan help ik je graag verder!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Muizen onder dakpannen bestrijden: 2 stappenplannen tegen muizen”

 1. Hoi Peter,

  Ik heb je artikel aandachtig gelezen
  Ik vermoed muizen onder mijn dakpannen elke dag ligt mijn tuin vol met piepschuim.. vooral de dakgoten… heb je nog een tip om dat te voorkomen

  Beantwoorden
  • Beste Birgitte,

   De grootste boosdoener in deze situaties (muizen onder dakpannen) is dat ze makkelijk boven kunnen komen doordat er klimop tegen de muur groeit, bomen in de buurt staan, of ander groen waarmee ze makkelijk boven kunnen komen? Is dat bij jou ook zo? Want dan zou ik daar beginnen.

   Succes met de bestrijding!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Ha Peter,
  Ik hoor soms kruipend dier op dakpannen, soms glijdt hij naar beneden (hoorbaar). Hoe weet je of het een muis of steenmarter is? En kun je ze weten met ultrasone verjagers?
  groet,

  Beantwoorden
  • Beste Erik,

   De kans is groter dat het om een muis gaat dan een marter. Marters zijn geen subtiele dieren 🙂

   Ultrasone verjagers werken inderdaad wel, maar tijdelijk. Wanneer de dieren eraan gewend zijn, heb je er maar bar weinig aan. Die moet je altijd in combinatie met een ander middel inzetten. Voor muizen zijn de ouderwetse muizenvallen nog het beste.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie