Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Muizen in de tuin bestrijden

Muizen zijn een van de meest voorkomende plaagdieren in en om het huis. Het bestrijden van muizen is bijzonder moeilijk omdat ze zich ontzettend snel kunnen voortplanten. Muizen uit je tuin verjagen is nog eens een stapje moeilijker, omdat ze zich niet alleen in de tuin kunnen bevinden, maar ook in de omgeving.

Heb je eenmaal te maken met muizen in de tuin, dat moet je snel aan de slag om de muizen te bestrijden. Voor je het weet maken de muizen hun weg naar je hui en dan is het einde zoek.

Zinker in de herfst- en wintermaanden, wanneer het voedsel voor de muizen schaars wordt en ze opzoek gaan naar warmte, loop je een groter risico dat de muizen hun weg naar je huis vinden. Het is daarom belangrijk om de muizen in de tuin zo snel mogelijk te verjagen.

Zodra een muis eenmaal zijn eenmaal jij woning tot zijn territorium heeft gemaakt, kan dat voor jou een behoorlijke puinhoop veroorzaken. Binnen huis gaan de muizen opzoek naar nestmateriaal, vreten ze voedsel aan en plassen en poepen de hele boel onder.

In dit artikel leer ik jou alles dat je moet weten om muizen effectief te bestrijden en voorgoed uit je tuin te verjagen.

Hoe weet je of je muizen in de tuin hebt?

Het ligt wellicht voor de hand, maar de makkelijkste manier om erachter te komen dat je last hebt van muizen in de tuin, is wanneer je er een ziet. Helaas is dit onwaarschijnlijker dan het lijkt, omdat muizen vooral ’s nachts actief zijn. En dan nog eens in de donkere maanden ook. De kans dat je een muis op heterdaad betrapt is dan ook klein.

Meer voor de hand liggend is dat je overdacht tekenen van muizenactiviteit opvangt of ’s nachts de muizen hoort. Zoals alle levende wezens zijn muizen altijd op zoek naar voedsel, vocht, onderdak en veiligheid. Dat is dan ook wat ze bij jou in de tuin – en eventueel je huis – komen doen.

Waar kan je allemaal op letten om erachter te komen of je muizen in de tuin hebt?

 • Muizen maken ondiepe nesten in de grond onder puin, afval, hout, stenen, muren en schuren. Een muizennest is veelal klein en heeft iets weg van een vogelnest in die zin dat het vak gevuld is met takjes, touwtjes en ander materiaal dat in de buurt ligt.
 • Je vindt de kenmerkende muizenkeutels: donkerbruine of zwarte, ovale keutels ter grootte van een rijstkorrel. Ook de naar ammonia ruikende muizenurine is teken dat er muizen in je tuin zijn. Lees meer over Muizen eten gif niet, wat moet ik doen? in mijn artikel daarover.
 • Helaas is rommel ook een kenmerk van muizen in de tuin. Liggen er allemaal kleine stukjes troep (karton, papier, takjes, touwtjes, etc.) waarvan je niet weet waar het vandaan komt? Waarschijnlijk is dat nestmateriaal.
 • Naast rommel, kunnen muizen ook nog eens voor schade zorgen. Muizen hebben flinke tanden die hun hele leven blijven groeien. Het eeuwige geknaag van muizen is dan ook om de tanden te slijpen. En dat knagen is nu juist wat voor de schade zorgt.
 • Heb je bloemen, planten of groente in de tuin? De kans bestaat dat muizen je harde werk en goede zorg voor je tuin verwoesten. Muizen vreten maar al te graag groente en planten aan en maken bloemen stuk om ze naar hun nest te verslepen.
Foto van een nette tuin, maar met veel verstopplekken voor muizen
Je zou denken dat een nette tuin als deze precies is zoals het hoort? Nee, muizen hebben hier ontzettend veel verstopplaatsen.
 • Muizen die al wat langer in de tuin zijn, zullen proberen om hun weg naar binnen te maken. Piepkleine gaatjes en scheurtjes worden uitgeknaagd naar grote gaten waar de muizen doorheen passen en zo je huis of schuur binnen kunnen komen.

Over schuren gesproken: het is altijd verstandig om in de schuur enkele muizenvallen te plaatsen of achter de hand te houden.Klik hier om het assortiment van muizenvallen op bol.com te bekijken, of zie de effectieve en moderne muizenvallen-pakket hieronder:

De eerste stap naar het succesvol bestrijden van muizen is door ze te identificeren. Daarna pas kan je overgaan naar het verjagen van deze vervelende plaagdieren.

Hoe moet je muizen in de tuin bestrijden?

Het verjagen van muizen uit de tuin is niet altijd een even gemakkelijke taak. Dit is vooral omdat je vrij veel werk hebt te verzetten in een vrij korte tijd. Muizen kunnen zich ontzettend snel voortplanten en maken al gauw, zeker in de koudere maanden, hun weg naar jouw huis.

We moeten dus snel aan de slag om de muizen te bestrijden. Maar voordat we dat kunnen doen, moeten we ons afvragen “waarom komen de muizen juist naar mijn tuin toe?”. Uiteraard komen ze voor voedsel, veiligheid en vocht, maar jij moet nagaan wat jouw tuin de muizen juist biedt.

Ga naar je tuin, kijk rond, en ga vervolgens na wat de muizen nu juist bij jouw hebben te drinken, te eten of wat jouw tuin hen aan onderdak biedt. En zodra je het weet, moet je dat oplossen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan de onderstaande tips om de kans te verkleinen dat muizen juist tuin bewonen en dat is immers de eerste stap naar het bestrijden van muizen in de tuin.

De meest effectieve muizenbestrijdingsmiddel voor in de tuin, blijft de muizenlokdoos. Klik hier om het assortiment aan muizenlokdozen op bol.com te bekijken.

Tips om muizen uit je tuin te verjagen

 • Houd je gazon lekker kort

  Hoog gras is een geweldig schuilplaats voor muizen en zorgt ervoor dat ze gemakkelijk en ongezien door de tuin kunnen rennen terwijl ze zich volkomen veilig voelen. Houd je je gazon kort gemaaid, dan hebben de muizen geen beschutting meer en zullen ze in ieder geval daar niet meer komen.
 • Maak gebruik van containers voor compost

  Compost is geweldig voor je moestuin, maar het is ook een ideale leefomgeving voor muizen. Compost bewaar je het beste in containers en niet meer op een hoop in de tuin. Als het even kan, dan zet je de containers ook zo ver mogelijk bij je huis vandaan.
 • Afval gooi je direct weg en bewaar je niet in de tuin

  Gras gemaaid, struiken gesnoeid of onkruid gewied? Doe het direct in de compostcontainer of gooi het weg, maar laat het niet liggen. Muizen zien die hoopjes tuinafval als de ideale plek om zich te vestigen of om wat beschutting voor hun nest te halen. Weg ermee!
 • Houd muren van je huis vrij

  Alle takken, struiken, bomen, perken en andere soorten beplanting die tegen je huis staat, biedt muizen een ideale loopbrug of ladder zo je huis in. Houd de muren vrij door takken te snoeien. Zelfs lage beplanting tegen je huis aan biedt muizen een ongestoorde beschutte loopbaan rondom je huis.
 • Laat grofvuil ophalen, maar bewaar het niet in je tuin

  Afgedankte meubels en kapotte apparaten zijn schuilplaatsen voor muizen. Bel het de gemeente of de kringloop om het weg te halen, maar bewaar het niet in je tuin.
Foto van een slecht onderhouden tuin met afval erin.
Wat je hier ziet is vragen om problemen. Muizen hebben hier overal verstopplekken. De tuin moet worden opgeruimd, het afval moet weg en de begroeiing veel korter!
 • Vuilnisbakken in de tuin? Zorg dat ze dicht kunnen!

  Is er in de omgeving een ondergrondse container waar je je huisvuil kan storten? Maak dan dan gebruik van. Kan je niet anders dan in de tuin je vuilnis bewaren totdat de vuilnisman het komt ophalen, zorg dan dan je containers hebt die goed dicht kunnen.
 • Beveilig je moestuin tegen ongewenste indringers

  Heb je een moestuin en ook nog eens last van muizen in de tuin, dan kan je best weleens een probleem hebben. Bestrijden wordt dan een stuk lastiger omdat de muizen altijd voedsel om zich heen hebben en minder geneigd zullen zijn om van je muizenvallen of muizenlokdozen gebruik te maken.

  Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is om je moestuin te voorzien van een hek(je) van fijn kippengaas. Maar ja, of dat mogelijk is, zal natuurlijk ook aan de grootte van je moestuin liggen.
 • Bewaar voer voor huisdieren niet in de tuin

  Eigenlijk zou ik moeten zeggen: “Bewaar niets eetbaars in de tuin!”. Alles dat eetbaar is, trekt muizen aan. Ook wanneer je de vogels voert in je tuin, trekt dat muizen aan. Grote zakken of emmers hondenvoer is ook vragen om problemen. Sla het elders op, maar niet in de tuin.
Foto van een rommelige tuin
Wederom een voorbeeld van hoe het niet moet: rommel in de tuin en dichtbegroeid. Een uitnodiging voor alle muizen uit de omgeving.

Je tuin is nu volkomen muisonvriendelijk, wat moet je nu doen?

Heb je eenmaal je tuin opgeruimd en alle problemen die muizen aantrekken verholpen? Dan moeten we er er nu nog voor gaan zorgen dat de muizen je huis niet in kunnen komen. Je moet hiervoor onthouden dat muizen al door een gaatje, kiertje of scheurtje van ongeveer een centimeter passen.

Loop een rondje om je huis, of in ieder geval langs de buitenmuren en ga na of er openingen zijn waar muizen doorheen zouden kunnen. Dicht deze gaten met wat staalwol en een gatenvuller om muizen buiten de deur te houden.

Heb je een huurhuis, dan is het een goed idee om contact op te nemen met de verhuurder of woningbouw om je muizenprobleem te bespreken. Muizen in een huurhuis, wat moet de woningbouw doen en wat moet de huurder doen? (leestip!)

Een andere manier om muizen uit je tuin en uit je huis te verjagen is door gebruik te maken van bepaalde geuren. Lees mijn artikel over Muizen wegjagen met geur voor meer inspiratie.

Een andere slimme anti-muizen-hack is gebruik maken van ammonia. Je kunt muizen wegjagen door een platen spuit met 1 deel ammonia en 9 delen water te vullen en dit mengsel rond je tuin te spuiten. Ammonia bootst de geur van urine na. De sterke ammonia geur roept angstgevoelens (voor roofdieren) bij muizen op.

Maak in de tuin gebruik muizenlokdozen

De laatste, en waarschijnlijk de belangrijkste stap, in het bestrijden en verjagen van muizen is door gebruik te maken van een paar goede lokdozen voor muizen.

Voor gedetailleerde informatie over het gebruik van muizenlokdozen in de tuin, verwijs ik je graag door naar mijn artikel Wat is een goede muizenlokdoos voor buiten? , maar de belangrijkste punten zal ik hieronder nog even voor je op een rijtje zetten

Een foto van een muizenlokdoos naast een flat.
Een voorbeeld van de bekende grijze muizenlokdoos.

Lokdozen zijn kleine dozen met een of enkele openingen waar muizen doorheen kunnen. De doos dient ter bescherming van het lokaas en het gif dat binnenin ligt. Door het lokaas en het gif in een doos aan te bieden, voelt een muis zich veilig om er van te eten.

Lokdozen moet je altijd helemaal tegen je huis of een muur aan zetten om zoveel mogelijk het gevoel van veilig te geven. Voor het beste resultaat zet je de lokdozen neer op een plek dat niet, of niet te lang, in de zon staat.

In mijn artikel Muizen eten gif niet, wat moet ik doen? lees je de veelgemaakte fouten van mensen bij het gebruik van gif tegen muizen, maar nog veel belangrijker: je leert ook wat je wel moet doen.

Het is niet de bedoeling om een enkele muizenlokdoos te gebruiken. Voor een gemiddelde tuin, moet je al gauw aan drie lokdozen denken. Het is niet de bedoeling om vaak aan de lokdozen te zitten, maar om ze geduldig hun werk te laten doen. Dit, wederom, om bij de muizen een gevoel van veiligheid op te wekken.

Lokdozen kun je gemakkelijk online bestellen. Klik hier om het assortiment aan muizenlokdozen voor in de tuin van bol.com te bekijken. Mijn aanrader is het setje van 4 lokdozen, inclusief gif en lokaas, dat hieronder staat. Dit is een echte topper voor de prijs!

Hoe kan je voorkomen dat muizen je tuin in komen?

Heb je eenmaal alles gedaan om de muizen uit je tuin te verjagen? En heb je alle nodige stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat de muizen zich niet naar je huis verplaatsen?Dan wil je dat ongetwijfeld zo houden!

Nu is dan ook het perfecte moment om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om niet opnieuw muizen in de tuin of in je te krijgen.

 • Blijf je gazon en overige beplanting kort en overzichtelijk houden.
 • Laat niets tegen de buitenmuren van je huis komen

Muizen in de tuin bestrijden? Vergeet je huis niet!

Zodra de tuin schoon is, alle potentiële voedselbronnen zijn opgeruimd en de muizenlokdozen staan buiten gereed, dan is de volgende stap om te voorkomen dat muizen je huis binnenkomen.

Ga de buitenmuren van je woning na op eventuele openingen waar muizen doorheen kunnen. Besteed extra aandacht aan deuren en kozijnen. Kom je toch onvolkomenheden tegen, vul de gaten met staalwol en dicht ze af met kit of gatenvuller.

Wat muizen in huis betreft, is voorkomen altijd beter dan genezen.

Het beste afschrikmiddel voor welke vorm van ongedierte dan ook is om voortdurend waakzaam te blijven en direct actie te ondernemen en om je goed voor te bereiden.

Ik raad je dan ook van harte aan om hier te klikken en naar de muizenbestrijdingsmiddelen op bol.com te kijken. Door een setje van onderstaande zeer effectieve muizenvallen in huis te hebben, ben jij ervan verzeker om een muizenprobleem snel de baas te zijn.

Conclusies en ervaringen

Heb jij weleens muizen in uit de tuin moeten verjagen? Of ben je nu juist bezig met het bestrijden van de muizen aan de hand van de informatie uit dit artikel? Laat ons weten hoe dat gaat of hoe het in het verleden gegaan is! We zijn er benieuwd en misschien heb jij wel de gouden tip voor ons.

Lukt het je maar niet om de muizen uit de tuin de verjagen of heb je daar een vraag over? Ook dat horen we natuurlijk graag. Laat hieronder een berichtje achter en wij doen ons best om je weer op weg te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie