Muizen diervriendelijk bestrijden: 6 humane methoden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Muizen diervriendelijk bestrijden

Wanneer het buiten wat kouder wordt en je binnen de temperatuur wat opstookt, is dat het moment voor muizen om hun toevlucht naar binnen te nemen.

Uiteraard kan je heel het jaar door last hebben van muizen, maar verreweg de meeste problemen doen zich dan voor.

Er zijn ontzettend veel manieren om muizen te bestrijden. Voor de mensen die op humane of diervriendelijke wijze van muizen af willen, zijn er ook voldoende manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Door middel van een diervriendelijke of humane aanpak wil je bereiken dat je geen last meer hebt van muizen zonder de muizen pijn te doen of onnodig te laten lijden.

De in dit artikel genoemde humane bestrijdingsmethoden zijn effectief qua muizenbestrijding en zijn of diervriendelijk of zullen de muis zo min mogelijk leed veroorzaken.

Waarom muizen diervriendelijk bestrijden?

Er zijn meer bestrijdingsmogelijkheden om van muizen af te komen dan dat je je waarschijnlijk voor kunt stellen. De een is effectiever dan de ander en de mate waarmee je lijden veroorzaakt bij de muis is erg verschillend.

Sommige soorten gif kunnen er lang over doen om een muis te doden waarbij de muis aanzienlijke tijd pijn lijdt. De een heeft hier geen last van en wil vooral van de muizen af, maar de ander kan hiermee zitten en wil op een voor de muizen pijnloze manier het ongedierte in huis bestrijden.

Veel mensen zweren bij de ouderwetse muizenvallen. En het is inderdaad zo dat die zeer effectief kunnen zijn in het bestrijden van muizen. Maar een slechte muizenval doodt de muis niet op slag en het beestje kan nog uren of dagen pijn hebben.

De zogenaamde humane muizenvallen kunnen bij correct gebruik prima een muis vangen. Maar wat doe je daarna? Wanneer je de muis in de tuin loslaat is hij zo weer binnen. Hetzelfde geldt voor verderop in de straat. Zowel voor muizen als ratten is bewezen dat ze van kilometers ver hun weg terug kunnen vinden.

Meer weten over het bestrijden van muizen in de tuin? Lees dan mijn artikel Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen

Gelukkig is er een oplossing voor dit alles. Voor een humane muizenbestrijding is gif geen oplossing, muizenvallen kunnen op de juiste manier wel worden gebruikt, maar het verjagen van de muizen is natuurlijk het beste.

Om een probleem met ratten of muizen te voorkomen, moet je wegnemen wat jouw huis zo aantrekkelijk maakt voor muizen: voedsel, water en onderdak. Zorg ervoor dat je geen voedsel laat slingeren en dat je voedsel niet bewaart in plasticen of kartonnen verpakkingen, waar muizen zo doorheen kunnen knagen.

Zorg er vervolgens voor dat ze niet gemakkelijk binnen kunnen komen door scheuren en gaten in buitenmuren, kozijnen en deuren te dichten. Staalwol is hier een goed hulpmiddel bij.

Het voorgaande betekent natuurlijk dat, hoewel er geen muizen meer binnen kunnen komen, de muizen die al binnen zitten er niet meer uit kunnen. De muizen die binnen zitten kan je vervolgens met een goede val bestrijden, maar kies wel een geschikte.

Humane muizenvallen zijn makkelijk verkrijgbaar, goedkoop en eenvoudig te gebruiken. De reguliere humane muizenval maakt gebruik van een deurtje dat achter de muis sluit zodra hij de val binnengaat. Controleer de val dagelijks en als je een muis vindt, laat hem dan gewoon buiten, wat verder weg, weer los.

Hieronder tref je 6 verschillende methoden om op humane (pijnloos, maar mogelijk wel dodelijk) of diervriendelijke (de muis wordt in zijn geheel niet geschaad) wijze muizen te bestrijden.

1. Zorg ervoor dat muizen je huis niet in kunnen of willen

Muizen zijn altijd ergens naar opzoek:

  • iets te eten
  • een plek om te slapen of een nest te bouwen
  • een bron van water

Als je last hebt van muizen, dan is mijn advies om ervoor te zorgen dat zij niet eens bij je in huis willen komen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat er geen eten, drinken of schuilplaatsen zijn.

Ruim gemorste etenswaren en vloeistoffen zo snel mogelijk op, zorg ervoor dat voedsel ontoegankelijk wordt opgeborgen en dat vuilnisbakken goed gesloten zijn voor muizen. Besteed hierbij extra aandacht aan ruimten waar wordt gekookt of gegeten.

Een goed opgeruimd en schoon huis is de eerste verdedigingslinie tegen allerlei soorten ongedierte, waaronder muizen.

Een schoon huis is niet per se volkomen bestendig tegen muizen, maar het is een allereerste voorwaarde om van een muizenprobleem af te komen. Daarna moet je er ook nog eens voor zorgen dat muizen uberhaupt niet binnen kunnen komen.

Dat doe je door ervoor te zorgen dat eventuele onvolkomenheden als gaten en scheuren in buitenmuren, kozijnen en deuren worden gedicht of gerepareerd.

Wanneer je er zowel voor zorgt dat muizen niet naar binnen willen als dat zij niet naar binnen kunnen, heb je er op voor muizen diervriendelijke wijze voor gezorgd dat het hardhandig bestrijden een stuk minder kan!

2. Katten houden muizen op afstand

Iedereen weet dat katten beste muizenbestrijders ter wereld zijn. Zet een kat ergens in huis en je bent binnen de kortste keren van het probleem af. Niet zozeer omdat zij muizen te pakken krijgen, wat natuurlijk wel kan, maar vooral omdat muizen de omgeving waar een kat woont zillen vermijden.

In feite is het gebruik van katten om muizen te verjagen een hele natuurlijke manier om van deze knaagdieren af te komen. Wel zou je kunnen stellen dat het niet de meest diervriendelijke manier is om muizen te bestrijden, omdat de kans bestaat dat een kat de muis daadwerkelijk te pakken krijgt.

Wanneer deze mogelijkheid voor jou niet acceptabel is, dan is een andere bestrijdingsmethode misschien meer geschikt. Daar staat tegenover dat de kat voornamelijk muizen verjaagt door middel van zijn geur en zijn aanwezigheid en dat het er niet zozeer om gaat dat de muis door de kat wordt gedood.

3. Vang de muis met een diervriendelijke muizenval

Een diervriendelijke of humane muizenval is een niet-dodelijke manier om muizen te vangen middels een val die de muis vastzet wanneer deze de val binnengaat. Vaak ziet zo’n muizenval eruit als een doorzichtig buis met een deurtje dat dichtgaat.

Wanneer de meeste mensen het hebben over humane manieren om muizen te bestrijden, bedoelen zij deze niet-dodelijke muizenvallen. Deze vallen zijn specifiek ontworpen om muizen in en rond huis te vangen zonder ze te verwonden of te doden.

Nadat je een muis hebt gevangen, is het de bedoeling om deze elders weer vrij te laten. Althans, als het je bedoeling is om diervriendelijk van de muizen af te komen.

Er bestaat natuurlijk wel de kans dat een muis het huis weer zal binnenkomen. Op zichzelf kunnen niet-dodelijke vallen alleen het symptoom van het probleem aanpakken, en niet het probleem zelf. Daarom moet deze strategie worden toegepast naast andere methoden om muizen te bestrijden.

Houd er echter rekening mee dat het vrijlaten van een muis er voor kan zorgen dat deze elders door roofdieren wordt gedood of dat hij daar geen beschutting of voedsel heeft. Dit is een risico om in je achterhoofd te houden wanneer diervriendelijke bestrijding belangrijk voor je is.

Een dergelijke diervriendelijke muizenval koop je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan diervriendelijke muizenvallen op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Heb je een val geplaatst, maar wil het niet lukken? Lees dan mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd?

4. Gebruik een goede ouderwetse muizenval

Diervriendelijk is het niet, maar met een goede muizeval is de muis op slag dood en is er geen sprake van lijden.

De muizenval is bijzonder effectief, zeker wanneer er sprake is van een hardnekkige plaag of wanneer je vanalles geprobeerd hebt en nu op zoek bent naar een laatste redmiddel.

Een goede val zal de muis vrijwel onmiddellijk doden. Zoek een model dat stevig is (metalen of stevige plastic basis) en vermijd die met houten plaatjes onderop omdat deze teveel kunnen wiebelen of verbuigen.

Zo’n ouderwetse muizenval is overal online te koop. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaande humane muizenval met goede recensies:

5. Verjaag de muizen

Muizen houden niet van sterke geuren zoals pepermuntolie, peper, azijn of chloor en zullen deze dan ook vermijden.

Lees mijn artikel over Muizen verjagen met chloor: goedkoop en effectief voor meer informatie.

Probeer wattenbolletjes gedrenkt in pepermunt of azijn in de hoek van de aangedane kamers of in de buurt van vermoedelijke toegangspunten te leggen. Nadeel hiervan is wel dat je ze regelmatig moet vervangen.

Veel mensen hebben succes met het gebruik van -vooral- pepermunt om muizen buiten te houden. Muizen lijken een sterke afkeer van deze geur te hebben. Qua muizenbestrijding is dit een hele diervriendelijke en humane methode.

6. Ultrasoon geluid

Elektronische apparaten die tonen van een bepaalde frequentie uitzenden zijn populaire hulpmiddelen om plagen te voorkomen. De apparaten gebruiken ultrasone frequenties die buiten het bereik van het menselijk gehoor vallen om knaagdieren en andere plagen buiten te houden.

Muizen en veel andere plagen kunnen het geluid wel horen en voor hen is het zeer irritant. Zij zullen de omgeving waarin het geluid te horen is vermijden.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat elektronische ongediertebestrijdingsapparatuur inderdaad effectief is bij het afweren van muizen. Wel is het nadeel dat er na enkele weken gewenning optreedt en dat de locatie of de frequentie moet worden veranderd. Verplaats het apparaat dan ook regelmatig om de werking te behouden.

Lees meer hierover in mijn artikel Kan je muizen met ultrasoon geluid bestrijden? De waarheid over deze apparaten

Een absolute topper op dit gebied en met hele goede recensies is onderstaand apparaat:

Lukt het om op deze manier blijvend van muizen af te komen?

Ja, dat kan zeker. De truc bij het bestrijden van ongedierte is om op zoek te gaan naar een methode dat voor jou, en in jouw situatie, werkt.

Iemand die in een nieuwbouwhuis woont, zal beduidend minder toegangspunten voor muizen hebben dan iemand die in een flat of reitjeshuis woont.

Wat dacht je van iemand in een huurhuis ten opzichte van een koophuis? Als de woningbouwvereniging of de verhuurder jou niet toestaat om bepaalde reparaties uit te voeren, dan is dat ook weer lastig.

Met de bovenstaande verschillende wijze om op humane en diervriendelijke wijze muizen te bestrijden, moet er zeker iets voor je tussen zitten wat in jouw specifieke geval werkt.

Welke muizen komen allemaal naar binnen?

Huismuizen, bosmuizen en woelmuizen zijn de in Nederland meest voorkomende muizensoorten. Van de drie muizen is de bosmuis degene die je het meest waarschijnlijk thuis tegenkomt.

Maar muizenproblemen in en om huis beperken zich niet tot deze soorten. Zeker wanneer het buiten kouder wordt, trekken de meeste soorten muizen naar binnen.

Wat trekt muizen naar je huis?

Er zijn drie belangrijke zaken die muizen je huis kunnen lokken: voedsel, water en onderdak. Als je niet goed opruimt en er liggen voedselresten op makkelijk bereikbare plaatsen, dan is dat vragen om problemen met muizen. Ook wanneer muizen zich in rommel of op onbereikbare plaatsen kunnen verstoppen, trekt dat muizen aan.

Muizen kunnen door onwaarschijnlijk kleine openingen kruipen. Ook kunnen ze door allerlei verschillende materialen knagen. En om het erger te maken zijn het ook nog eens uitstekende klimmers.

Om van muiznen af te komen is het dan ook belangrijk om de zaken waartoe muizen zich aangetrokken voelen overal in en om huis aan te pakken en niet alleen de voor de hand liggende omegevingen.

Ervaringen met het humaan of diervriendelijk bestrijden van muizen?

Heb jij op humane of diervriendelijke wijze muizen bestreden? Hoe is het jou gelukt om op deze manier van de muizen af te komen en welke producten of methoden heb je daarbij toegepast? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Heb jij een vraag over het diervriendelijk bestrijden van muizen in of om huis? Laat hieronder je vraag achter en ik doe mijn best om je verder te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie