Motten bestrijden in het tapijt: 4 stappen om tapijten en vloerkleden mottenvrij houden

Deel dit bericht op Pinterest:

Motten bestrijden in het tapijt


Motten kunnen hardnekkig ongedierte zijn om uit tapijten of vloerkleden te verjagen. Dat is dan ook de reden dat het voorkomen van motten beter is dan het bestrijden. Warmer weer in combinatie met steeds beter geïsoleerde woningen zorgt ervoor dat motten het hele jaar door overlast kunnen veroorzaken.

De mottenlarven zijn de grootste veroorzakers van schade aan vloerkleden en tapijten. Zij eten het hele jaar door allerlei natuurlijke vezels, waaronder die van tapijten en vloerkleden. De volwassen motten zijn relatief onschadelijk, maar zorgen wel voor het voortbestaan van het probleem.

Een effectieve mottenbestrijding richt zich dan ook op de volwassen motten, hun larven en op de eieren.

Tapijtmotten vind je vooral in rustige en donkere omgevingen, zoals achter banken, langs plinten, onder boekenkasten en meer van dergelijke plaatsen. Het goed stofzuigen van deze gebieden en het zorgen van meer lichtinval zal het probleem van motten in tapijten en op kleden al aanzienlijk verkleinen.

In dit artikel lees jij alles wat je moet weten over het bestrijden van motten in tapijten en kleden. Je leest welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe je deze zo goed mogelijk in kunt zetten. Aan de hand van onderstaande 4 stappen kom jij zeker van het probleem af.

Pinterest Motten bestrijden in het tapijt

Hoe weet ik of ik last heb van motten in het tapijt?

Motten kunnen voor flink wat schade in tapijten en vloerkleden zorgen, maar dat het om motten gaat is niet altijd even evident. Er zijn vele verklaringen voor een gerafeld tapijt of ontvlechtende kleden. Lees verder om erachter te komen hoe je motten in een tapijt of vloerkleed kunt herkennen.

Herkennen van de tapijtmot

De tapijtmot is kleiner dan een gewone huismot zoals je die in je kledingkast of keuken tegen zal komen. Met een lichaam van ongeveer 5 mm lang merk je direct een verschil in formaat.

Tapijtmotten zijn wittig tot lichtgeel van kleur en hebben meestal stippen op de voorvleugels. De achtervleugels zijn in vergelijking kleiner en lichter gekleurd.

De tapijtmot kan vliegen, maar dat zal je maar zelden zien. Vaker zie je dat deze mot kleine, korte sprongetje neemt.

De pelsmot (Tinea pellionella) is een andere mottensoort die je veel in tapijten tegen zal komen. Deze soort is aanzienlijk groter dan een tapijtmot en kan tot wel 9 mm lang worden. Qua kleur is deze vaker grijzig dan gelig.

De levenscyclus van een tapijtmot

In een ideale omgeving qua warmte en luchtvochtigheid kan een ei binnen 2 maanden uitgroeien tot een volwassen mot. Als de niveaus qua warmte en luchtvochtigheid afwijken, kan de levenscyclus tot wel 2 jaar duren.

In twee maanden tot twee jaar tijd gaat een mot van ei naar nymphe, naar larve naar volwassen mot.

Door de betere isolatie van huizen en de stijgende temperaturen, kunnen motten zich nu het hele jaar door voortplanten. Hoewel je in de wintermaanden minder motten zult opmerken omdat de larven zich dan langzamer ontwikkelen, kan je het hele jaar door last blijven houden van motten.

Ook is het zo dat hierdoor de mottenpopulatie in Nederland steeds groter zal worden en je dan ook steeds meer risico hebt op motten in tapijten en vloerkleden.

Tapijt mot die vezels eet

Controleren op motten in vloerkleden of tapijt

De makkelijkste manier om erachter te komen of je last hebt van motten in het tapijt is om ze daadwerkelijk te zien. Meestal zal je beweging opmerken op plekken waar je het niet verwacht, zoals onder banken en kasten.

Maar je kunt het niet alleen aan de motten zelf zien, ook de tapijt of vloerkleed kan iets over de aanwezigheid van motten zeggen. Wanneer er beschadigingen op plekken zijn waar je dat niet zou verwachten, bijvoorbeeld omdat niemand op die plek loopt, dan is de kans groot dat motten de boosdoeners zijn.

Een goede manier om erachter te komen of je daadwerkelijk last hebt van motten is door het plaatsen van een mottenval. Deze vouw je uit en zet je op het tapijt neer. De volgende ochtend kan je controleren of je daadwerkelijk motten in het tapijt hebt of niet.

Een geschikte mottenval is bijvoorbeeld deze:

Effectief bestrijden van motten in tapijten en vloerkleden

Grof gezegd zijn er twee verschillende manieren om motten in tapijten en vloerkleden te bestrijden. Je kunt kiezen voor een natuurlijke behandeling of voor een chemische behandeling.

Het bestrijden van tapijtmotten met chemische middelen, werkt makkelijk en snel, maar kan nadelen hebben wanneer je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren in de kamer verwacht.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn zeer effectief

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen motten zijn vaak even effectief als chemische bestrijdingsmiddelen. Vaak moet je ze net iets vaker aanbrengen of zijn ze net iets bewerkelijker, maar een natuurlijke keuze doet qua effectiviteit niets aan het eindresultaat af.

Voor een natuurlijke oplossing tegen motten raad ik het gebruik van een goede spray alsmede het gebruik van een stoomreiniger aan. Qua spray ben ik voorstander van het product Topscore Vliegende insecten spray (link naar bol.com)

Om dit product te gebruiken, spuit je deze – na zeer grondig stofzuigen – onder meubels en langs alle plinten in de getroffen kamer. Laat het middel goed drogen voordat je weer in de kamer komt.

Wanneer je dit product rond de kamer spuit, zal je zien dat het tegen allerlei verschillende insecten werkt!

Vervolgens is het zeer raadzaam om het tapijt in kwestie goed te reinigen met behulp van een stoomreiniger. Het voordeel hiermee is dat de hitte die van een stoomreiniger afkomt de mottenlarven en eieren die diep in de tapijtvezels zitten ook doodt.

Wist je dat azijn ook erg goed is om motten mee te bestrijden? Lees mijn artikel Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief

Zodra je bovenstaande advies hebt doorlopen, kan het gebruik van cederhouten mottenballen of essentiële oliën helpen om nieuwe indringers af te weren.

Meer over het gebruik van cederhout tegen motten lees je in mijn artikel Hoe kan je motten bestrijden met cederhout? 4 tips en vele toepassingen

Voor het snelste resultaat kies je chemische bestrijding van motten

Het meest effectieve en veilige insecticide dat je tegen motten kunt gebruiken is een pyrethrum. Dat is een chemisch middel op basis van een stof die van nature in chrysantenbloemen voorkomt. 

Het extract van deze bloemen bevat ongeveer 50% actieve insectendodende ingrediënten die bekend staan als pyrethrinen. Deze stoffen werken in op vele soorten insecten en verlammen hun zenuwstelsel.

Zijn pyrethrinen wel veilig?

Pyrethrinen zijn een van de veiligste insecticiden die er zijn. Ze zijn zo veilig dat ze zelfs op vlooienbanden en in vlooienshampoos voor honden en katten worden toegepast.

Een andere reden waarom pyrethrinen zijn aan te raden is omdat deze veelal niet op kleurstoffen inwerken en daardoor geschikt zijn om te gebruiken om motten in tapijten en vloerkleden te bestrijden. Het blijft uiteraard belangrijk om voor het gebruik ervan de gebruiksaanwijzingen goed door te nemen.

De beste chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten

Er zijn zoveel verschillende producten tegen motten te krijgen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder vind je mijn tip voor de allerbeste bestrijdingsmiddel.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Topscore Vliegende insecten spray mijn absolute favoriet wanneer het gaat om het bestrijden van motten. Deze spray is niet alleen tegen motten te gebruiken maar tegen vrijwel alle insecten. Door de mix van insecticiden heeft het een directe werking op alle insecten in de omgeving. Niet alleen motten.

4 stappen om van motten in tapijten en vloerkleden af ​​te komen

Om op de meest effectieve en efficiente manier van motten af te komen, raad ik aan om de motten in 4 stappen te bestrijden. Die stappen zet ik hieronder voor je uiteen.

Voordat je aan de slag gaat met het bestrijden van motten in tapijten en vloerkleden is het belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen:

– Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen tijdens de bestrijding de kamer uit zijn
– Dek eventuele aquaria, terraria en andere bakken waar dieren in kunnen leven goed af
– Maak gebruik van een paar wegwerphandschoenen

Stap 1: Stofzuigen en meubels verplaatsen

Nadat je erachter bent gekomen dat je last hebt van motten in het tapijt, is de eerste stap het grondig stofzuigen. Stofzuig niet alleen op en rond de specifieke locaties waar de besmetting wordt vermoed, maar neem de hele kamer mee.

Stofzuig grondig langs plinten en onder en naast meubels. Mottenlarven kunnen zich onder meubels ook wanneer deze plat op het tapijt lijkt te staan.

Na de eerste ronde is het belangrijk om alle meubels even te verplaatsen en ook de plaatsen te stofzuigen waar de meubels stonden.

Stofzuig zo mogelijk beide zijden van het tapijt of van vloerkleden.

Wanneer je klaar bent, is het belangrijk om de stofzuiger te legen in een goed afsluitbare vuilniszak en deze buitenshuis weg te gooien.

Motten bestrijden doe je door het tapijt te verzorgen

Stap 2: Stomen!

Maak gebruik van een goede stoomreiniger om tapijten en vloerkleden te stomen. Hitte is vaak de allerbeste wapen tegen motten en hun eieren, dus doe daar je voordeel mee.

Wees wel voorzichtig met tapijten en (dure) kleden die niet tegen hitte kunnen. Is je stoomreiniger niet in temperatuur in te stellen, dan zal je deze professioneel moeten laten reinigen.

Een stoomreiniger kan je bij de meeste doe-het-zelf-zaken en bouwmarkten huren, maar zijn ook voor een klein prijsje online te krijgen. Klik hier voor het aanbod aan stoomreinigers op bol.com of kies onderstaande alleskunner die ik zelf ook in huis heb:

Stap 3: Breng een mottenbestrijdend middel aan

Maak gebruik van een goede insecticide op basis van pyrethrinen. Deze breng je, indien het te behandelen materiaal dat toelaat, aan op het tapijt, de plinten en aangrenzende oppervlakken.

Ook dient het middel – zo mogelijk – op de achterkant van het tapijt of kleed te worden aangebracht.

Afhankelijk van het middel dien je deze enige tijd in te laten werken, maar volg hiervoor de aanwijzingen op het etiket op.

De meeste middelen hebben een snelle dodende werking bij contact met de mottenlarven, maar hebben ook een afwerende werking tot wel drie weken na het aanbrengen. Dit ligt aan het betreffende middel dat je hebt gebruikt, dus voor de exacte werkingsduur zal je het etiket moet raadplegen.

Klik hier om het aanbod aan middelen op bol.com te bekijken. Je kunt ook direct kiezen voor deze spray met een werkingsduur tot 8 weken:

Stap 4: Herhaal stappen 1 tot 3

Wanneer je een enkele keer een tapijt of een vloerkleed tegen motten behandelt, dan zal je zeer waarschijnlijk niet alle eieren te pakken hebben gehad. Het is daarom belangrijk om de behandeling te herhalen.

Voer deze behandeling eens per twee weken uit. Na de derde keer kan je er zeker van zijn dat je van het mottenprobleem af bent. Tenzij ze zich ergens anders hebben gevestigd zoals in de kledingkast of in je keuken.

Mocht dat het geval zijn, dan zou een van mijn onderstaande artikelen jou kunnen helpen:

Hoe motten in tapijten en vloerkleden voorkomen?

De meest effectieve manier om schade door motten te voorkomen, is door textiel goed schoon te houden. Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden schoongemaakt. Tapijt, vloerkleden, gordijnen, en dergelijken moeten regelmatig worden gestofzuigd of gestoomd. De meeste insecten zullen over het algemeen geen schone materialen aantasten.

Een goede verlichting werkt ook erg goed tegen motten(larven). Motten zullen namelijk hun eieren in een donkere omgeving willen plaatsen en zoveel mogelijk het licht willen vermijden. Ook omdat volwassen motten van donkere en rustige omgevingen houden, kan deze oplossing helpen om ze te verjagen.

Gemorst voedsel, voer voor huisdieren, drinken en dergelijken, trekken motten aan. Alles wat vast komt te zitten in de vezels van het tapijt en voor motten een voedselbron is, trekt hen aan. Zorg er dan ook voor dat je per ongeluk gemorst eten en drinken direct opruimt.

Omdat motten van donkere en rustige omgevingen houden, zijn de meest bedekte gebieden van het tapijt vaak waar je de motten vindt. Om dit te voorkomen, draai je het tapijt of vloerkleed regelmatig om voor gelijke bescherming zorg te dragen.

Stofzuig ook zo mogelijk de achterkant van kleden en tapijten. Daarmee kom je nog beter bij de eieren en de larven dan via de bovenzijde.

Zorg voor een goede reiniging van ongelukjes van huisdieren op textiel. De stoomreiniger kan je hierbij helpen.

Dure antieke kleden en tapijten

Veel fijne kleden tapijten zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zoals wol, die na verloop van tijd hun natuurlijke olieachtige eigenschappen verliezen en droger worden, waardoor ze gemakkelijker door plagen te eten zijn dan een nieuw tapijt.

Hoewel je niets kunt doen aan de leeftijd van het kleed, kan je wel voorkomen dat je antieke vloerkleed doelwit van motten wordt door deze goed schoon te houden. Een schoon kleed zal veel minder last hebben van insecten dan een vuil kleed.

Je moet ook regelmatig je vloerkleden stofzuigen en dan niet alleen de goed zichtbare gebieden. Objecten die op het kleed staan moeten dan ook altijd worden verplaatst zodat je eronder kunt stofzuigen. Daarnaast is het belangrijk om de achterkant regelmatig te (laten) reinigen.

Voor antieke vloerkleden geldt dat je deze minstens één keer per jaar moet draaien draaien. Naast het voorkomen van motten, zal het draaien van het vloerkleed ook helpen om je tapijt langer mooi te houden.

Ten slotte geldt dat een goede luchtcirculatie en een lage luchtvochtigheid helpen om kleden en tapijten langer vrij van motten en andere insecten te houden.

Motten kunnen kleden erg aantasten

Heb jij ervaring met het bestrijden van motten in je tapijt?

Heb jij weleens last gehad van motten in een kleed of tapijt? Ik ben erg benieuwd naar hoe jij erachter bent gekomen dat het om motten ging en hoe je vervolgens te werk bent gegaan met het bestrijden.

Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw ervaringen met het bestrijden van motten in het tapijt. Met jouw tips kan je ongetwijfeld een andere lezer van dienst zijn!

Ook wanneer je momenteel last hebt van motten in het tapijt en een vraag hebt over de bestrijding daarvan, kan je hieronder een berichtje achterlaten. Mijn lezers of ik helpen je dan graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Motten bestrijden in het tapijt: 4 stappen om tapijten en vloerkleden mottenvrij houden”

  1. In het najaar en nu heb ik last van kleine motjes. Ik ontdekte dat mijn langharig berbertapijt vol zit met mottelarven , eitjes en pas ontpopte motten. Een tapijt van 1.95m op 3.15m . Hier en daar zijn er langwerpige gangen die je aan de achterkant van het tapijt kan zien. Aan de voorkant van het tapijt zie je niet veel schade. Ik h b het tapijt ingespoten met Vapona Green Action: chrysanthemum cinearafoliumextract van open en rijpe bloemen Tanacetum cinerafolium bekomen met supercritical Carbon dioxide. Het andere product is KAPO . Werkzame bestanddelen : pyrethrines: tétraméthrine:0,10% en perméthrine:0,15%- D-Phenotrine 0,10%. Deze bus is nu leeg. Af en toe ligt er larf op de grond, nog sappig. Het tapijt ligt nu opgerold in een kamer waar ook een bed staat. Ik zou het tapijt nog een paar keer inspuiten telkens met een week tussen. Kan dit tapijt nog in een slaapkamer gebruikt worden? Of moet ik het weg gooien?

    Beantwoorden
    • Hoi Christine,

      Dat middel van KAPO lijkt mij, gezien de bestanddelen, een prima product. Wanneer je daar een aantal maal je tapijt mee behandelt hebt en je geen motten(larven) meer ziet, kan je deze prima in de slaapkamer gebruiken.

      Er is wel een “maar”: de motten zullen vast niet alleen in je tapijt zitten. Vergeet dus ook niet om de rest van het huis eens goed onder de loep te nemen.

      Succes met de motten!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden

Plaats een reactie