Motten bestrijden in de keuken: een mottenvrije kookplaats

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Motten bestrijden in de keuken: een mottenvrije kookplaats

Heb je genoeg gehad van de motten in je keuken? In dit artikel lees je precies wat je moet doen om deze gevleugelde plagen te bestrijden.

De motten die je in de keuken vindt, zijn doorgaans de Indische meelmot, Plodia interpunctella. Deze motten lijken onschuldig, maar kunnen voor grote problemen zorgen. Het zijn niet de gevleugelde volwassen motten waar je zorgen om moet maken.

De larven van motten zijn kleine wormpjes die maar al te graag je keuken, voorraadkast en de inhoud van allerlei voedselverpakkingen onveilig maken.

Pinterest Motten bestrijden in de keuken

Snel overgaan tot bestrijden?

Je keuken van motten ontdoen is niet bepaald lastig, maar vergt wel wat inzet. Wel moeten de motten op twee verschillende manieren worden bestreden om er vanaf te komen.

De mottenlarven kan je alleen effectief bestrijden door de omgeving waar ze zitten grondig te te reinigen en de aangetaste producten weg te gooien.

Het bestrijden van de volwassen motten is meer een kwestie van de motten verjagen of doden en ervoor zorgen dat ze niet in de buurt van je keuken komen door ze blijvend af te weren.

Voor de mensen die direct aan de slag willen gaan met het bestrijden van de motten en in de keuken en niet zitten te wachten op allerlei achtergrondinformatie, heb ik de volgende producten en hun toepassing voor je op een rijtje gezet.

Product

Kenmerken

levensmiddelenmot

Levensmiddelen-mottenval

Voor voedselmotten

Veilig nabij voedsel

Makkelijk te gebruiken

uv lamp motten

Mottenlamp

Overal aan te sluiten

Totaal ongevaarlijk!

Tegen alle insecten

mottenballen hgx

Sterkste mottenballen!

HG X Mottenballen

Sterkste mottenballen

Direct resultaat

Prijs-kwaliteit verhouding

cederhout

Natuurlijk alternatief!

Cederhout mottenballen

Zeer effectief!

Nabij voedsel te gebruiken

Lang werkzaam

Ruikt heerlijk

Hoe weet je of je last hebt van motten? En hoe zit dat met de voedselmot, voorraadmot, Indische meelmot en keukenmot?

Koken geen motten

De voedselmot, voorraadmot, Indische meelmot en keukenmot zijn allemaal verschillende termen die je voor deze motten weleens voorbij ziet komen. De officiële benaming is Plodia Interpunctella.

Deze mot is vooral ’s nachts actief. Naast aangetrokken te zijn door allerlei voedselbronnen, komt deze mot ook op voedsel af.

Deze motten eten in tegenstelling tot de bekende motten die je in de kledingkast tegenkomt vooral voedsel en niet zozeer de vezels in textiel.

Het probleem aan de volwassen motten is dat zij overal in en rondom de keuken hun eieren leggen. Maar het grote overlast, komt van de larven van deze motten. Het zijn dan ook de larven waar je je qua bestrijding het meest op zal richten.

Motten en hun larven zijn geen sterke insecten. Ze kunnen niet goed tegen warmte of kou en zijn niet bestand tegen allerlei soorten bestrijdingsmiddelen. Toch heeft, vooral de larve van, de keukenmot de neiging om allerlei verpakkingen op te krijgen.

Larven van de keukenmot kunnen door veel verschillende soorten voedselverpakkingen heen kauwen. Papier, karton en zelfs plastic is niet veilig voor deze vervelende plagen.

Kenmerken van motten in de keuken

 • Zichtbare motten of larven in de keuken of de omgeving van de keuken.
 • Gaten in verpakkingen. Veel voorkomende doelwitten zijn: (Ontbijt)granen, Bloem en meel, Pasta, Snoepgoed, Dierenvoer, Noten en zaden, Chocolade-producten.
 • Het samenklonteren van etenswaren zonder dat deze over datum, of vochtig zijn of er een andere logische verklaring voor is.
 • Stof en op spinnenraggen lijkende draadjes op en rond etenswaren en in kasten.
 • Een onverklaarbare muffe geur in voorraadkasten en rond etenswaren. Deze geur komt van de eieren af.

Hoe moet je motten in de keuken bestrijden?

 

Wanneer je ook maar een enkele Indische meelmot (of hoe je ze ook wilt noemen) in de omgeving gezien hebt, moet je direct tot actie overgaan. Motten planten zich het hele jaar voort en binnen een korte tijd kan je een hele plaag in huis hebben.

Het allereerste dat je moet doen om deze motten te bestrijden is om zichtbaar aangetast voedsel direct weg te gooien. Het heeft geen zin om delen weg te gooien, want de eitjes kunnen echt overal in zitten. Zowel in het voedsel als in de verpakking.

Stappen om motten in de keuken te bestrijden

Heb je alles dat aangetast is weggegooid, dan is het tijd om te gaan schoonmaken. Om blijvend van de motten in de keuken af te komen, moet je de volgende stappen nemen:

 • Alle graanproducten weggooien, of ze nu zichtbaar open zijn of niet. Je kunt de kans niet nemen dat je enkele vergeet en weer met een plaag zit.
 • Verpakkingen die echt niet open zijn gemaakt en tegen water kunnen, kan je met wat zeepsop schoonmaken, maar nog niet terug zetten.
 • Alle potten en blikken schoonmaken in een emmer zeepsop.
 • Maak de hele kast verder leeg en maak deze schoon met water en bleekmiddel.
 • Indien je een stoomreiniger hebt, gebruik deze om de kast helemaal hygiënisch schoon te maken. Overweeg er eventueel een aan te schaffen, want ze zijn erg handig! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken.
 • Zet nu alles weer terug in de kast

Je hebt nu waarschijnlijk veel tijd besteden aan het bestrijden van de motten in de keuken. En als je alles zorgvuldig hebt gedaan, dan ben je waarschijnlijk ook wel van de motten af. Het zou alleen zonde zijn als ze nu nog terug zouden komen.

Om een nieuwe mottenplaag te voorkomen, is het een goed idee om maatregelen te nemen om opnieuw problemen met motten te voorkomen. Ik raad niet aan om in de keuken of in een voorraadkast met chemische middelen aan de slag te gaan.

Gelukkig zijn er speciaal voor deze situaties natuurlijke mottenballen te krijgen die je kunt gebruiken om motten te weren. Ze zijn zeer effectief en totaal ongevaarlijk. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor deze hieronder:

Een laatste tip om motten in de keuken te bestrijden: azijn. Azijn is een effectieve huismiddel tegen motten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Lees mijn artikel Motten bestrijden met azijn voor meer tips!

Opgeruimde mottenvrije keuken

Hoe kan je problemen met motten in de keuken voorkomen

De meest voorkomende manier waarop mensen de voedselmot in huis krijgen is door voedsel mee te nemen waarop de motten eieren hebben gelegd. Dat kan rechtstreeks op het voedsel zijn of juist op de verpakking.

Het allerbeste dat je kan doen is om groente en fruit goed te wassen en verpakte producten even met een vochtig doekje af te nemen. Dat is best een hoop werk, maar je bespaart je daarmee een hoop overlast van motten in de keuken.

Wat kan je nog meer doen om motten in de keuken te voorkomen?

Hou de voorraadkasten en keukenkastjes zo netjes, georganiseerd en overzichtelijk mogelijk. Dat is stukken handiger schoonmaken en als er problemen zijn, heb je dat gelijk door.

Sla niet teveel in. Hoe langer je iets bewaart of hoe meer je in huis hebt, hoe groter de kans dat motten eieren kunnen leggen en de larven uit kunnen komen.

Sla voedsel op een goede manier op. Mottenlarven kunnen gemakkelijk door plastic, papier en andere verpakkingen kauwen. Hou daar rekening mee! Het beste is om een paar stevige bakjes of blikken te halen om etenswaren als pasta of meel in op te slaan.

Hoe meer je in kunt friezen en hoe meer er in de koelkast gaat, hoe beter. Motten zijn niet bestand tegen de kou. Voedsel dat de koelkast in kan of kan worden ingevroren is dan ook altijd vrij van motten.

Maak gebruik van natuurlijke mottenballen van cederhout. Ze zijn zeer effectief en in tegenstelling tot de reguliere mottenballen totaal ongevaarlijk. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken.

Zijn keukenmotten gevaarlijk?

Nee, de motten die je in de keuken tegenkomt zijn compleet ongevaarlijk. Zowel volwassen motten als hun eieren en de larven zijn op geen enkele manier gevaarlijk.

Er zijn geen bekende ziekten die door motten worden overgedragen en zij staan niet bekend als verspreiders van bacteriën of parasieten. Zelfs wanneer je voedsel door motten(eieren) aangetast eet, zal dat je niets doen.

Het hebben van deze motten in huis zegt niets over de hygiëne of de mate waarin er wordt schoongemaakt. Ook in de netste huizen en de mooiste keukens kan je motten tegenkomen.

Het bestrijden van motten is dan ook niet een kwestie van hygiëne of voedselveiligheid, maar meer voor het idee dat je -begrijpelijk- geen insecten in je woning wilt hebben.

Heb jij motten in de keuken moeten bestrijden?

Heb jij weleens last gehad van motten in de keuken? Of je ze nu de voedselmot, voorraadmot, Indische meelmot of keukenmot noemt, deze keukenplagen zijn vervelend en moeten bestreden worden.

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij met de motten in en om je keuken en voorraadkast bent omgegaan. Hoe heb je ze weg gekregen en welke producten en technieken heb je daarvoor gebruikt?

Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een reactie achter te laten. En als je vragen hebt over het bestrijden van motten, dan kan je je vraag ook hieronder kwijt.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

3 gedachten over “Motten bestrijden in de keuken: een mottenvrije kookplaats”

 1. Ik ben nu al een half jaar intensief bezig indische meelmot te bestrijden in mijn keuken. Zonder succes.
  – Alle voeding in de voorraadkast is weggegooid (ook de graan en rijstproducten die geen besmetting vertoonden)
  – Alles heel grondig gereinigd (legplanken uit de kast verwijderd etc)
  – Ook aanpalende kast met poetsproducten vertoonde webvorming en daar heb ik ook alles gereinigd
  – Alle keukenkasten grondig gepoetst (stofzuigen, met haardroger op heetste stand alle hoeken bewerkt etc)
  – Mottenvallen hangen al maanden (regelmatig vernieuwd) in en rond de kasten
  – Nieuwe voorraad in luchtdichte bokalen opgeslagen en voorraad heeft maanden niet in de kast gestaan
  – Sluipwespen ingeschakeld (behandeling in 3 stadia)
  – Vals plafond in de keuken afgedicht met silicone

  -> Telkens gedeeltelijk succes maar ik zie sinds enkele dagen weer enkele motten. Heb in de kast met poetsproducten webvorming gevonden. Ook aan de onderkant van de kast onder het kruidenrek vond ik vandaag enkele webben. Geen larven of poppen meer te vinden. Dus de besmetting is niet verdwenen. Tussen vaatwasser en keukenkasten zitten natuurlijk wel gleuven. Er is ook een valse wand van aan de kast vd poetsmaterialen – daar heb ik nu ook gestofzuigd in het gat wat toegang geeft naar de hoofdkranen van het water. Ook met hete haardroger erop.
  –> Vandaag in de ‘poetskast’ dan toch maar insecticide, maar ik ben zeker dat dit de larven niet doodt. Ik weet het niet meer. Nu ik insecticide gespoten heb, mag ik 3 weken geen sluipwespen (trichogramma evanescens en habrobracon hebetor) meer gebruiken.
  –> Mijn plan is nu 2x per week insecticide (op basis van pyrethrinen) in de poetskast te spuiten.

  GERAAK IK ER OOIT NOG VAN AF?

  Beantwoorden
  • Beste RVR,

   Volgens mij ben je aardig op de goede weg. Ik zou verwachten dat je na een half jaar van het probleem af zou zijn, dus kennelijk is er meer aan de hand.

   Er zijn twee zaken die me te binnen schieten wanneer ik jou verhaal lees:

   – Zouden de motten niet (ook) elders in de omgeving kunnen zitten?
   – Je hebt niet alle eitjes te pakken kunnen krijgen.

   Voor het eerste: heb je ook de directe omgeving grondig gereinigd? Ik denk daarbij niet alleen aan de keuken, maar ook de aangrenzende ruimten.

   Het tweede lijkt me echter meer voor de hand liggen. Mijn advies zou zijn om een stoomreiniger te proberen. Die wordt stukken warmer dan een haardroger en kan de hitte ook verder verplaatsen.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Alsof ik mijn eigen verhaal lees hierboven van RVR.

  Ik ben ook al ruim een half jaar bezig om de voedselmot te bestrijden en ik begin gillend gek te worden.

  Inmiddels heb ik (naast wat RVR allemaal heeft gedaan) ook al een bestrijdingsdienst ingeschakeld die de hele keuken heeft behandeld, maar daarna hadden we er nog steeds last van en ben ik verder op zoek gegaan. De bestrijdingsdienst gaf aan dat ze blijkbaar ook op dierlijke materialen afkomen zoals schilderijen etc. Achter een schilderij zat dus ook een larf verstopt.

  Ik ben ook nog verder op zoektocht gegaan en ze zaten ook tussen de bank waar wat kruimels van voedsel waren terechtgekomen en op een fotocollage die blijkbaar van dierlijk materiaal is gemaakt. Ook dat is allemaal grondig schoongemaakt. Het is sowieso een goede tip een stoomreiniger aan te schaffen en de hele woonkamer door te gaan. Wie weet helpt dat om van die ellendige plaag af te komen. Wat een drama! Als ik dit had geweten dan had ik direct een bestrijdingsdienst ingeschakeld toen ik erachter kwam dat ik ze had. Het heeft uiteraard ook even geduurd totdat ik überhaupt wist wat het precies was en nu nog eraf zien te komen. Dat laatste is de allergrootste uitdaging!

  Beantwoorden

Plaats een reactie