Motten bestrijden in de kledingkast: 7 stappen naar mottenvrije kleding

Deel dit bericht op Pinterest:

Motten bestrijden in de kledingkast

Wil je op eenvoudige wijze van motten in je kledingkast af? Middels onderstaande stappen hou je deze vervelende insecten voorgoed uit je garderobe en uit je kleding.

Wanneer de lente begint en het tijd wordt om je luchtige zomerkleding uit de kast te halen, schrikken veel mensen van de gaten die de motten tijdens het najaar in hun kleding hebben gevreten.

Je kunt direct naar de winkel rennen om allemaal nieuwe kleding te kopen, maar dat helpt niet wanneer de motten nog in je kledingkast zitten. Zonder de motten in je kledingkast te bestrijden heb je namelijk snel weer last van de gaatjes in je kleding.

Het kan iedereen overkomen en het is niets om je voor te schamen, maar wanneer je merkt dat je motten in de kast hebt, is tijd om je mottenprobleem direct aan te pakken.

Hoe bestrijd je motten in de kledingkast?

Zoals altijd bij het bestrijden van insecten, is preventie de sleutel om je garderobe tegen motten te beschermen.

Die vervelende kleermotten worden aangetrokken door donkere en vochtige ruimtes, dus het is belangrijk om je kledingkast schoon en goed geventileerd te houden.

Daarnaast moet je je kleding vaker gaan wassen, vooral wollen kleding, omdat motten dol zijn op de geur van menselijk zweet.

Lees hieronder de 7 stappen om je kleding en je kledingkast voorgoed mottenvrij te houden.

Pinterest Motten bestrijden in de kledingkast

Stap 1: Maak je kledingkast grondig schoon

Kleermotten broeden graag in donkere, stoffige en rustige omgevingen. Daarom is de eerste stap bij het bestrijden van motten om je garderobe grondig te reinigen.

Haal alles uit je kledingkast – en ook de lades. Was wat gewassen kan worden en laat het overige kleding stoomreinigen. Dat geldt overigens ook voor beddengoed, gordijnen en ander textiel dat zich in dezelfde kamer bevindt.

Stofzuig je garderobe, de lades, tapijten, vloeren, matrassen en alle omliggende gebieden zeer grondig. Vervolgens kan je ervoor kiezen om de binnenkant van de kledingkast en de lades met water en zeep te wassen.

Je hoeft geen bijzonder zeep aan te schaffen. Een reguliere allesreiniger is ruim voldoende. Ook azijn kan erg goed tegen motten werken. Lees mijn artikel Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief voor meer informatie

Heb je een ernstige besmetting, of wil je het zeker voor het onzekere nemen? Behandel de kast met een goede mottenspray. Klik hier om het aanbod aan sprays op bol.com te kijken of ga voor dit middel:

Tip: Stoom is ook zeer effectief bij het doden van mottenlarven. Door de hitte die een stoomreiniger produceert kan je zonder vele moeite allerlei oppervlakken van motten, mottenlarven en hun eitjes ontdoen. Klik hier voor het aanbod aan stoomreinigers op bol.com of ga voor de onderstaande prijs-kwaliteit topper:

Stap 2: Hou je kleding goed schoon

Motten komen af op menselijk zweet en huidschilfers. Doe geen kleren terug in je pas gereinigde kledingkast die nog vuil zijn – vooral wollen kleding. Ook al heb je het maar heel even aangehad, zet het nooit terug de kast in!

De larven van motten voeden zich met eiwitten die in natuurlijke vezels voorkomen. Materialen zoals kasjmier, wol en zijde zijn de favoriete doelwitten van kleermotten. Ook menselijk haar en stof – dat bestaat deels uit huidschilfers – vormen een grote aantrekkingskracht.

Eiwitten uit voedselresten op kleding, in de kast of op de grond zijn ook zeer aantrekkelijk voor motten. Wees daarom zeer streng met wat je wel of niet in je kledingkast bewaart.

Stop geen vuile of versleten kleding terug in je kledingkast, want huidcellen of voedselresten, zelfs kleintjes die je niet kunt zien, trekken motten aan.

Tip: Kledingmotten houden niet van de smaak van vers gewassen kleding. Je kunt kleding extra lekker laten ruiken door gebruik te maken van een was toevoeging. Klik hier om de hygiënische wastoevoeging van Dettol op bol.com te bekijken.

Stap 3: Bewaar kleding van natuurlijke materialen als wol, zijde en kasjmier op de juiste manier

Kleermotten zijn dol op kleding dat gemaakt is van natuurlijke materialen als wil, zijde en kasjmier. Dit zijn de kledingstukken die na de koude maanden voor langere tijd de kast in gaan en daardoor makkelijk doelwit vormen voor mottenlarven.

Je kunt het bestrijden van motten in de kledingkast voorkomen door kledingstukken van dergelijk natuurlijk materiaal goed afgesloten in zakken of bakken te bewaren. Wanneer de motten niet bij hun voedsel kunnen komen, zullen ze zich ook niet in je kledingkast vestigen.

7 stappen naar mottenvrije kleding

Stap 4: Maak nieuwe kledingstukken goed schoon

Het is meestal niet het geval dat motten door een open raam komen aangevlogen en dan op zoek gaan naar een kledingkast om hun eitjes in te leggen. Nee. Meestal neem jij zelf motten, of eigenlijk motteneitjes, mee naar de kledingkast wanneer je je nieuwe aanwinsten in de kledingkast weglegt.

Om te voorkomen dat motteneitjes mee naar je kledingkast kunnen liften is het belangrijk om nieuwe kledingstukken eerst te wassen en daarna pas in je kast op te bergen.

Tweedehands of vintage kleding zijn de grootste boosdoeners. Kan of mag je om wat voor reden dan ook deze kledingstukken niet in de wasmachine wassen, dan laat je ze het beste stomen voordat ze de kledingkast in gaan.

Sommige stoffen, zoals zijde of wol, mogen meestal niet in de machine worden gewassen. Ben je in het bezit van een (kleding)stoomreiniger, dan zou je die ook kunnen gebruiken. Het gaat erom dat de eitjes van motten met hitte in aanraking komen en worden gedood.

Het bestrijden van motten in een kledingkast staat en valt bij het voorkomen dat er überhaupt motten in terecht komen.

Meer algemene informatie over het bestrijden van motten vind je in mijn artikel Hoe moet je motten bestrijden: een gids tegen motten

Stap 5: Maak gebruik van cederhouten hangers

Motten vermijden de geur van cederhout omdat ze weren dat deze stof giftig voor hen is. Cederhouten kledinghangers houden niet alleen hemden, truien, jassen en andere kledingstukken netjes, maar stoten ook nog eens motten af.

Door het gebruik van cederhouten kledinghangers voorkom je dat je nog eens apart allerlei motten verjagende producten hoeft aan te schaffen. Naast de werking tegen motten en het in vorm houden van je kleding, geeft cederhout ook nog eens een heerlijk frisse geur af.

Tip: verliest de hanger na verloop van tijd de geur? Dan kan je de onderkant met een fijn stukje scheurpapier opschuren om de vezels weer open te maken.

Klik hier om het aanbod aan cederhouten kleerhangers op bol.com te bekijken of ga voor deze stijlvolle aanraders:

Stap 6: Blijf goed op je kleding en op de kledingkast letten

Blijven wassen en schoonmaken is niet het einde van het verhaal. Het regelmatig blijven controleren van je kleding en de kast is belangrijk om eventuele motten snel op te sporen te bestrijden. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker je er weer vanaf komt.

Blijf je kleding controleren op mottengaten, hou je kast goed geventileerd en maak gebruik van cederhouten objecten in de kast om blijvend van motten af te komen. Ook nadat je er vanaf bent.

Mot in textiel

Stap 7: Muggenwerende producten

Nadat je zowel je kleding als de kledingkast hebt schoongemaakt, wil je er ook voor zorgen dat de motten wegblijven. Dit doe je het beste door gebruik te maken van natuurlijke mottenwerende middelen. In tegenstelling tot ouderwetse mottenballen zijn de aroma’s die vrijkomen van natuurlijke mottenwerende middelen veilig, fris en bijzonder effectief.

Enkele voordelen van het gebruik van natuurlijke producten ten opzichte van hun chemische tegenhangers zijn:

  • Veilig voor gebruik, ook rond kinderen en huisdieren
  • Schone, frisse geur
  • Ziet er stijlvol uit
  • Langere werkingsduur

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van motten in de kledingkast

Door je kleding en de kledingkast goed te reinigen en vervolgens voorzichtig te zijn met wat je terug de kast in plaatst kan je de kleermot effectief bestrijden. Vervolgens zorg je er door het wassen van nieuwe kleding en het plaatsen van natuurlijk mottenwerende middelen ervoor dat je blijvend van de motten af bent.

Heb je ervaring met motten in de kledingkast? Hoe ben je er toe vanaf gekomen? Welke producten of methoden heb je daarvoor gebruikt? Deel jou tips en ervaringen door hieronder een berichtje achter te laten.

Ook vragen over het bestrijden van de kleermot mag je uiteraard stellen. Ik zal mijn best doen om je vraag zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie