Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief

Deel dit bericht op Pinterest:

Motten bestrijden met azijn een natuurlijk alternatief

Motten kunnen in zeer korte tijd kleding en ander textiel flink toetakelen. Wanneer het probleem zich van een paar motten getransformeerd heeft naar een hele kolonie aan deze plaaginsecten, wordt het tijd om ze te bestrijden.

Veel mensen grijpen daarbij naar de sprays, mottenballen of andere producten om van de motten af te komen, maar vergeten daarbij een middel dat ze waarschijnlijk al in huis hebben: azijn.

Azijn is een effectief naatuurlijk middel om motten mee te bestrijden. Je kunt azijn gebruiken ter vervanging van andere bestrijdingsmethoden of ernaast om snel van de motten af te komen.

Lees hieronder meer over het bestrijden van motten met gebruik van azijn.

Pinterest Motten bestrijden met azijn

Waarom werk azijn zo goed tegen motten?

In tegenstelling tot veel andere insecten, zijn motten en hun eieren nu niet bepaald sterke wezens. Zij kunnen niet tegen het zuur van veel natuurlijke middelen, waaronder azijn.

Azijn is veilig in gebruik, tast de oppervlakten waarop je het toepast niet aan en doodt de motten, hun larven en hun eieren zeer effectief. Al met al is azijn een geweldig middel om motten mee te bestrijden.

Je zal motten vooral tegenkomen in droge, donkere omgevingen, zoals je kledingkast, de voorraadkast of kamers waar je niet vaak komt. Dat betekent dat de motten veelal in je kleding, rond voedselverpakkingen of andere objecten zitten.

Een bestrijdingsmiddel dat gebruikt kan worden in de nabijheid van voedsel en kleding zonder deze aan te tasten is dan ook vereist. Azijn biedt hierin uitkomst.

Ten slotte is azijn goed om motten mee te bestrijden omdat het heel breed inzetbaar is: je kunt er een spray van maken, je kunt er iets in laten weken en je kunt het gebruiken om een oppervlak mee af te nemen.

Azijn is met recht een van de beste bestrijdingsmiddelen tegen motten die er is!

Het zorgvuldig bestrijden van motten met azijn

Bruine mot

Voordat je aan de slag kunt met het bestrijden van de motten, zal je eerst in grote lijnen na moeten gaan waar ze zitten. Bedenk waar je ze allemaal hebt gezien en waar je door motten aangetast kleding en ander textiel hebt gevonden.

Vooral de motten die net uit de eieren zijn gekropen, de larven, zijn de grootste boosdoeners qua aanvreten van kleding en textiel. Het is daarom belangrijk om oppervlakken die je behandelt hebt schoon te houden totdat je klaar bent. Daarnaast moet je schoon kleding apart houden van nog niet schoongemaakte kledingstukken.

Het is erg belangrijk om heel zorgvuldig te werk te gaan, want de eieren van motten kunnen overal op en in zitten. Je moet alles goed schoonmaken, want als er toch motten, larven of eieren blijven zitten, ben je zo weer bij af.

Wat heb je nog om de motten met azijn te bestrijden?

Om motten met azijn te bestrijden heb je niet veel nodig, maar voor een grondige aanpak, heb je ten minste het volgende nodig:

Voor een extra grondige schoonmaak en om op een gemakkelijke en natuurlijke manier van motten af te komen, kan je ook de stoomreiniger proberen? De hitte van een stoomreiniger doodt motten en hun eieren zeer effectief en je hoeft er niet moeilijk mee te doen.

Een eenvoudige handstoomreiniger is al voldoende! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga direct voor dit handzaam model met uitstekende recensies:

Hoe moet je te werk gaan bij het bestrijden van motten?

 • Ga eerst na waar de motten allemaal zitten. Hou deze ruimten tijdens het schoonmaken dicht en zorg dat mensen niet zomaar naar binnen en naar buiten gaan, dit om verspreiding van de eieren te voorkomen.
 • Haal de kasten leeg en plaats ze op de grond in de kamers waar de motten zitten.
 • Stofzuigen de aangedane kasten, meubilair en zoveel mogelijk van de omgeving zonder allerlei spullen te gaan verplaatsen.
 • Maak eerst de kasten, tafels en alle andere oppervlakken schoon door onverdund azijn aan te brengen en met een doek goed te boenen.
 • Laat kleding en ander textiel een half uur in een emmer met azijn weken om motten, hun larven en hun eieren te doden. Daarna kan je kleding in de wasmachine. Maak desgewenst gebruik van een hygiënische wastoevoeging zoals die van Dettol (klik hier).
 • Naast textiel zal je waarschijnlijk ook andere spullen in de aangedane ruimtes hebben. Die kun je het beste schoonmaken met een 1:1 oplossing van water en azijn.

  Doe eenzelfde hoeveelheid water als azijn in een plantenspuit en je hebt een eigen schoonmaak- en mottenbestrijdingsmiddel gemaakt!

Nadat alles schoon en droog is, kan je het weer op zijn plaats in de kast of daarbuiten neerzetten.

Zorg ervoor dat dat je na afloop de ruimte goed schoonmaakt en bij voorkeur met een stoomreiniger grondig reinigt.

Je hebt nu een hoop werk verricht om van de motten af te komen. Het zou dan ook vervelend zijn als ze weer terugkwamen! Plaats verspreid over de ruimte en in kasten mottenballen.

Klik hier om het aanbod aan mottenballen op bol.com te bekijken of ga voor deze effectieve en lekker ruikende, natuurlijke variant:

Hoe zit het nu met motten en hun eieren?

Foto van een mot

Voor de duidelijkheid is het belangrijk om dit goed te begrijpen: de motten die je ziet vliegen zijn niet verantwoordelijk voor die vervelende gaten in je kleding, beddengoed en ander textiel. 

De uitgekomen larven van mtoten zijn de grote boosdoeners. Deze kleine rubsachtige insecten die later in de bekende gevleugelde mot veranderen zijn diegene die aan je spullen klagen.

Muggenlarven zijn ontzettend grote eters en vreten allerlei vezelrijke producten aan. Het bestrijden van motten, al dan niet met azijn, is dan ook meer een kwestie van het doden of verwijderen van de eieren dan die vlinderachtige wezentjes aan te pakken!

De motten zijn bestreden en nu?

Schoonmaken is belangrijk om motten te bestrijden

Het bestrijden van motten met azijn is iets dat je in een middagje kunt doen. Maar het zou zonde zijn als je na al je harde werk weer van die vervelende beestjes in huis haalt. 

In tegenstelling tot wat men meestal denkt, is het niet zo dat motten vaak ’s nachts vanuit buiten het huis in vliegen. Motten worden meestal door jou zelf mee naar binnen genomen als minuscule eitjes verstopt in:

De allerbeste manier om problemen met motten te voorkomen is door regelmatig de omgeving goed te stomen met een daarvoor geschikte stoomreiniger. 

Een eenvoudige handstoomreiniger is al voldoende! Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga direct voor dit handzaam model met uitstekende recensies:

Conclusies en ervaringen met het bestrijden van motten met azijn

Wanneer je last hebt van motten in huis, uit zich dat meestal in gaatjes in je kleding en het regelmatig zien van vlinderachtige motten in huis.

Het zijn echter niet de volwassenen, maar de larven die je kleding en textiel aantasten.

Het is niet nodig om allerlei chemische middelen te gebruiken, want met azijn kan je prima de motten bestrijden en daarmee je kleding heel houden!

Heb jij ervaring met het bestrijden van motten in huis? Heb jij dat ook met azijn gedaan, of heb je daar een ander middel voor gebruikt? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.

Eventuele vragen over het bestrijden van motten met azijn mag je uiteraard ook plaatsen en dan zal ik proberen om ze zo goed en snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

6 gedachten over “Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief”

 1. Iedere avond en s morgens vroeg zie ik in de kamerkast kleine motjes. Ook in de kamer op de muur of plafond. Ik mep ze.
  In de kamerkast heb ik ook larven gezien. Mag ik in de kamerkast ook mottenballen leggen of zijn die te chemisch.
  Vr. Groet,
  Els

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Dank voor uw duidelijke en heldere informatie. Ik wil graag weten of de azijn waarover u spreekt, de gewone huishoudazijn is van 12a14° of de pure azijn van 95°?
  Dank voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • Beste D’haene,

   Je kan doodgewoon natuurazijn uit de supermarkt gebruiken. Mocht je toevallig schoonmaakazijn hebben liggen, dan is dat ook prima te gebruiken hoor. Het gaat om het zuur dat erin zit.

   Succes met de bestrijding!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hallo Peter
  Wij hebben een mooi langharig vloerkleed met motten.
  Met een plantenspuit met schoonmaakazijn spuiten we op het kleed. Als het droog is dan stofzuig ik het kleed. Vanmorgen voor het eerst gedaan en ik zie niet veel motten vliegen in de kamer ? Ik vraag me af of de azijn in het diepe gedeelte van het kleed komt ?
  We willen het kleed elke dag stofzuigen en inspuiten
  Ik hoopdat ze verdwijnen. Is er nog iets wat we kunnen doen ?
  Bedankt voor de tips

  Beantwoorden
  • Beste Marry,

   Door te spuiten met azijn en te stofzuigen ben je al een heel eind op weg. Zeker wanneer je dit vaak doet.

   Wat je nog het beste zou kunnen doen is ook naar de omgeving te kijken en de motten daar aan te pakken. Niet alleen in de vloerkleed, maar ook elders. Anders gaat het onderliggend probleem (de motten) nooit weg!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie