Hoe kan je motten bestrijden met cederhout? 4 tips en vele toepassingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Kan je motten bestrijden met cederhout? Hoe werkt dat en is het effectief?

Heb jij last van motten in huis? Heb je van die kenmerkende gaten in je kleding gevonden? In dit artikel ga ik je precies uitleggen hoe je door middel van de frisse geur van cederhout motten kunt bestrijden.

Cederhout staat al honderden jaren bekend om zijn frisse geur en insectenwerende eigenschappen. Er zijn diverse producten op basis van cederhout te krijgen die zeggen motten te kunnen bestrijden. 

Maar werkt cederhout echt tegen motten en hoe kun je het gebruiken om motten te bestrijden?

Cederhouten mottenballen, kasthangers van cederhout en essentiële olie van cederhout zijn enkele producten die we in dit artikel gaan bespreken. Maar voordat we dat doen, moeten we eerst weten of cederhout überhaupt effectief is.

Pinterest Motten bestrijden met cederhout

Kan je motten bestrijden met cederhout?

Vroeger had je alleen maar die witte mottenballen met die verschikkelijke geur. Naftaleen (in het engels Naphthalene) was het stofje verantwoordelijk voor de verschikkelijke geur in je kast en in je kleding.

Een aantal jaar geleden raakte deze kankerverwekkende stof nog in opspraak omdat het in kunstgras bleek te zijn verwerkt dat in grote schaal op voetbalvelden werkt gebruikt. 

Gelukkig bestaat er een ongevaar, natuurlijk en vooral lekker ruikend alternatief tegen de smerige mottenballen van vroeger: cederhout.

Mensen zijn al honderden jaren op de hoogte van de motten-afstotende werking van cederhout. De oude Egyptenaren gebruikten al cederhouten kisten om hun kleding in op te bergen om deze tegen motten en andere insecten de beschermen.

Inmiddels weten wij dat het stofje dat verantwoordelijk is voor de mottenbestrijding Cedrol heet en dat de concentratie Cedrol in het hout bepaalt hou sterk de mottenwerende werking is.

Cedrol is een op alcohol gelijkende stof met bewezen werking tegen motten en andere insecten. Daarnaast is cederolie veelvuldig getest op mensen en is het volkomen veilig gebleken.

Welke producten op basis van cederhout zijn er te krijgen?

Er zijn een drietal producten op basis van cederhout die daadwerkelijk de moeite waard zijn en effect hebben bij het bestrijden van motten.

 • Cederhouten mottenballen 
 • Kasthangers van cederhout 
 • Essentiële olie van cederhout
Product

Kenmerken

cederhout

Cederhouten mottenballen

Volkomen veilig

Vrij van gif

Overal te gebruiken

kasthangers

Kasthangers van cederhout

Zeer effectief

Makkelijk op te hangen

Lange werkingsduur

Veilig in gebruik

cederolie

STERKSTE MIDDEL TE KRIJGEN!

Essentiële olie van cederhout

Sterkste natuurlijk middel

Zeer lang werkzaam

Veilig

Beste prijs-kwaliteit

Voordelen van het gebruik van cederhout tegen motten

Waar weinig mensen weet van hebben, is dat het de larven van motten zijn die je kleding aantasten. In tegenstelling tot wat mensen denken, zijn het niet de op vlinders lijkende volwassenen, maar net uit het ei gekropen kleine rupsjes die verantwoordelijk zijn voor de gaatjes in je kleding.  

Het zijn echter de volwassen motten die op donkere kledingkasten afkomen om hun eieren te leggen. De larven die uit de eieren komen voeden zich weer met de vezels in textiel.

Maar het bestrijden van motten heeft alles te maken met het verjagen van de volwassen motten. Als zij niet in de kast kunnen komen om hun eieren te leggen, dan ben je na verloop van tijd helemaal van ze af.

Een sterke concentratie cederolie is dodelijk voor veel insecten, waaronder motten. De geur van ceder verspreidt zich snel over de omgeving en de motten weten dat ze die moeten vermijden. 

In tegenstelling tot de mottenballen van vroeger, is het gebruik van cederhout veel fijner voor je omgeving. Het ruikt namelijk lekker fris en is volkomen veilig en helemaal natuurlijk.

Naast de bekende kledingmotten, zijn er ook nog zogenaamde voedselmotten. Deze zitten vooral in de keuken, in voedselverpakkingen en voorraadkasten. Lees mijn artikel Motten bestrijden in de keuken: een mottenvrije kookplaats voor meer bestrijdingstips.

Tips voor het natuurlijk bestrijden van motten met cederhout

Inmiddels weten we dat de mottenbestrijdende eigenschappen van cederhout zitten in de olie waar zederhout rijk aan is. Afhankelijk van de soort, zitten er meer of minder van deze olieeen in. Producten speciaal bestemd voor het bestrijden van motten hebben uiteraard een hogere concentratie.

Tip #1 is dan ook om essentiele cederolie te gebruiken omdat dit de hoogst haalbare concentratie bevat.

Hoe hoger de concentratie aan cederolie, hoe beter het cederhouten product werkt. Maar het is vooral de geur waar motten bang voor zijn. Zo lang jij de geur van cederhout ruikt, is het middel nog werkzaam.

Tip #2 is om het gebruikte product te vervangen of opnieuw aan de brengen wanneer je geen cederhout meer ruikt.

Veel verkopers van cederhouten producten, zullen je aanraden om nieuwe ballen, hangers of andere producten te kopen wanneer de geur van ceder is verdwenen. Dat hoeft niet! Je kunt de werking weer herstellen door er met een schuurpapiertje overheen te gaan!

Tip #3 is het opnieuw schuren van cederhouten producten om de geur te herstellen.

Je leest op allerlei blogs van alles over het maken van een eigen spray op basis van water en de essentiële olie van cederhout. Het klopt dat dat werkzaam is, maar ze vergeten het belangrijkste: water en olie vermengen zich niet! Die bloggers hebben zeker niet opgelet bij scheikunde op school!

Tip #4 is het toevoegen van een druppeltje afwasmiddel bij het maken van een eigen spray op basis van cederolie om ervoor te zorgen dat het olie zich wel met het water kan vermengen.

Bonustip! Naast cederhout, is azijn ook een goede natuurlijke mottenbestrijder. Lees meer hierover in mijn artikel Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief

Hoe kan je motten met cederhout bestrijden?

Er zijn verschillende manieren waarop je cederhout kunt inzetten. Afhankelijk van de ruimte waar ze zitten, de mate van het mottenprobleem en welk materiaal je beschikbaar hebt, kun je een geschikte oplossing vinden.

De twee meeste effectieve manieren om cederhout in te zetten zijn door het gebruik van hout en door het gebruik van essentiële oliën.

Het gebruik van cederhout

De twee beste manieren om massief cederhout in te zetten tegen moeten is door gebruik te maken van de mottenballen of de cederhouten hangers.

De hangers gebruik je het beste in een kast en de cederhouten mottenballen gebruik je het beste lades. Het is simpelweg een kwestie van het plaatsen van de houten objecten en je bent eigenlijk al klaar.

Wel is het belangrijk om de geur in de gaten te houden. Wanneer je merkt dat de geur wat minder wordt, dan is het een goed idee om even met een schuurpapiertje over het hout te gaan.

Op die manier maak je de vezels open en kan het geur zich weer goed verspreiden.

Het gebruik van essentiële olie

Bruine mot

Essentiële olie is het meest geschikt voor gebruik in wat grote ruimtes en kan op twee manieren worden gebruikt:

Voeg 10 druppels olie aan het zeepsop toe wanneer je gaat dweilen.

Maak een zelfgemaakte mottenspray door 5 tot 10 druppels essentiële cederolie en een druppeltje afwasmiddel aan een liter water toe te voegen. 

Je kunt deze zelfgemaakte spray gebruiken om allerlei oppervlakken af te nemen of door het simpelweg ergens op te spuiten en het in te laten trekken.

Heb jij weleens cederhout tegen motten geprobeerd?

Heb jij met de tips hierboven geprobeerd om de motten in huis te verjagen? Hoe is dat gelukt? Waren ze snel weg, of duurde het juist even? Deel jouw ervaringen met het gebruik van cederhout tegen motten.

Misschien heb je in plaats van cederhout wel een andere goede tip? Ook die horen we graag! En als je een vraag hebt over cederhout om motten te bestrijden, ben je van harte welkom om die hieronder te plaatsen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

6 gedachten over “Hoe kan je motten bestrijden met cederhout? 4 tips en vele toepassingen”

 1. Beste, ik heb een verzameling uniformen op de droge zolder, en
  nu ben ik bang dat er motten in komen. Ben vandaag cederhouten mottenballen gaan halen, maar mijn vraag is: moet ik het zakje geopend bij de kledij hangen of in ieder uniform één mottenbal steken. Wat is het beste? Op de verpakking staat er niets over vermeld. Alvast bedankt, Gi.

  Beantwoorden
  • Beste Gi,

   Het zakje moet zeker open, anders kunnen ze hun werk niet doen. In ieder uniform een mottenbal doen is een goede oplossing inderdaad. Mochten ze hangen, dan zouden cederhouten kleerhangers ook een oplossingen kunnen zijn.

   Succes met het motten-vrij houden van de uniformen!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Dag Peter. Graag een vraag. Ik heb al heel wat jaren cedarhouten blokjes in de kast liggen en de geur is verdwenen. Met welke dikte schuurpapier schuur ik de blokjes op en volstaat dit? Of moet ik toch maar nieuwe blokjes kopen?

  Bedankt voor het lezen van mijn vraag.

  Vriendelijke groet, Jolanda.

  Beantwoorden
  • Hoi Jolande,

   Zo grof mogelijk. Hoe beter je het hout aantast, des te meer geur er los komt. De ballen gaan er helaas niet mooier uitzien, maar ze werken dan wel stukken beter!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hallo Peter,
  Onlangs wat rondjes anti-motten-cederhout gekocht van ca. 3 cm doorsnee. Hoeveel moet ik daarvan in een bedlade onder een 1-pers. bed stoppen om de wollen dekens, die ik daarin bewaar, motvrij te houden?
  Vr. groet, Jo

  Beantwoorden

Plaats een reactie