Bedwantsen bestrijden: Stap-voor-stap van bedwantsen af

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Beste spray tegen bedwantsen

Het volledig bestrijden van bedwantsen in huis kan weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de besmetting. Wanneer je stappen in deze gids opvolgt, ben je zeker sneller van de bedwantsen af.

Gelukkig kun je bedwantsen met de juiste kennis en de juiste middelen zelf bestrijden. Het is niet nodig om een professionele ongedierte bestrijder in te schakelen. Wel moet je geduld en doorzettingsvermogen hebben, want het bestrijden van bedwantsen kost tijd en moeite.

Het is niet perse nodig om allerlei verschillende poeders en sprays aan te schaffen, maar je zal voor deze methode wel het een en ander in huis moeten hebben. Daar zal ik later in het artikel op terug komen.

Voor de een is het lastiger om bedwantsen te bestrijden dan voor de ander. Het verschil zit voornamelijk in hoeveel je reist en in hoeverre je je woning schoon en opgeruimd kunt houden. Daarnaast zijn er andere factoren die mee kunnen spelen:

 • Hoeveel bedwantsen er in huis zijn
 • Hoeveel schuilplaatsen er in huis zijn
 • Of je buren bedwantsen hebben
 • Of je dagelijks doet wat je moet doen om de bedwantsen te bestrijden

Hieronder tref je mijn complete gids voor zelf het stap-voor-stap bestrijden van bedwantsen.

Stap 1: Bedwantsen identificeren

Voordat je de bedwantsen kunt bestrijden, is het belangrijk om eerst te verifiëren dat de insecten waar je last van hebt daadwerkelijk bedwantsen zijn en niet een ander insect zoals een vlo, luis of mijt.

Hoe zien bedwantsen eruit?

Foto van een grote bedwants
Een grote bedwants

Bedwantsen zijn kleine, ovale, roodbruine parasitaire insecten die leven van het bloed van mensen of dieren. Volwassen bedwantsen hebben platte lichamen en kunnen variëren van 1 millimeter tot 5 millimeter. Nadat een bedwants zich met bloed heeft gevoed, zal zijn lichaam boller gaan staan en een rode kleur krijgen.

Bedwantsen hebben een platte lichaam en kunnen zich daardoor in allerlei openingen verstoppen goed verstoppen.

Bedwantsen vliegen niet, hebben geen vleugels, maar kunnen wel erg snel bewegen.

Vrouwelijke bedwantsen kunnen gedurende hun leven honderden eieren leggen. Naarmate de temperatuur hoger is, kunnen bedwantsen vaker eieren leggen. De eieren van bedwantsen zijn klein, rond en wit van kleur. Ze zijn moeilijk om goed te zien, maar wanneer je ze voelt, lijken ze net zand.

Jonge bedwantsen werpen hun huid meermaals af voordat ze volwassen zijn een constante aanvoer van bloed nodig. Onder gunstige omstandigheden kunnen bedwantsen zich binnen een maand volledig ontwikkelen van ei tot volwassene.

Het afgeworpen huid is een ander belangrijk teken van bedwantsen. De huiden zijn 1 a 2 millimeter, wit- of grijsachtig van kleur en kan je gemakkelijk met het blote oog zien.

Waar kan je bedwantsen vinden?

Foto van kapotte plinten
Zie de plinten hierboven. Dit is de perfecte verstopplaats voor bedwantsen

Bedwantsen kunnen zich ontzettend goed verstoppen en kunnen in verbazingwekkend kleine verstopplaatsen schuilen. Het is daarom belangrijk om te weten waar je zoal moet zoeken.

Omdat bedwantsen zich met het bloed van mensen voeden, zullen ze altijd in de buurt van mensen verstoppen. De slaapkamer is dan ook de voornaamste verstopplaats. Ook aangrenzende kamers, of drukbezochte kamers, zoals de woonkamer worden vaak door bedwantsen aangedaan.

Wanneer je op zoek gaat naar (sporen van) bedwantsen is het belangrijk om niet alleen de beestjes zelf te zoeken, maar ook de afgeworpen huiden, ontlasting en eieren.

Tip! Maak gebruik van een goede spray om bedwantsen te bestrijden (leestip!), niet zozeer om ze te doden, maar om ze uit hun verstopplaatsen te dwingen. Klik hier om het aanbod aan bedwantsensprays op bol.com te bekijken, of kies voor deze betaalbare bedwansenspray:

De matras

De matras is het meest voor de hand liggende plek om op bedwantsen te controleren. Controleer de matras grondig en let goed op de naden langs de randen. Draai de matras om en ga ook de onderkant zorgvuldig na.

Boxspring en bedframe

Verwijder de matras van het bedframe en deze helemaal na om op bedwantsen te controleren. Onthoud dat bedwantsen bijna overal in kunnen passen, dus kijk zorgvuldig.

Lakens en kussens

Hoewel je de bedwantsen hier waarschijnlijk niet zult vinden, kan je best eens de achtergelaten bloedvlekjes of uitwerpselen tegenkomen. De uitwerpselen van bedwantsen zijn donker, bijna zwart, van kleur en zijn meestal vlekken op het laken of de kussensloop.

Meubels: kasten, bureaus, stoelen

Controleer alle meubels in de slaapkamer, de woonkamer en de naastliggende kamers. Niet alleen erin, maar ook eronder en erachter. Bekijk beschadigingen ook goed na of er geen bedwantsen in kunnen komen.

Muren, kozijnen en tapijt

Ga alle muren, kozijnen, tapijten en plinten na op bedwantsen. Zeker voor wat betreft tapijten is het hier aan te raden om een zaklamp te gebruikten om de controle zorgvuldig uit te voeren.

Elektronica en andere objecten

Helaas zijn elektronica en apparaten een perfecte schuilplaats voor bedwantsen. Controleer deze dan ook nauwkeurig, eventueel met behulp van een zaklamp.

Wat moet je doen wanneer je de bedwantsen hebt gevonden?

Weet je nu zeker de insecten waar je last van hebt bedwantsen zijn, en woon je in een huurhuis, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de woningbouw of verhuurder om te bekijken of zij je met de bedwantsen kunnen helpen. Het melden van de bedwantsenprobleem is sowieso belangrijk.

Wat je in ieder geval niet moet doen, is in paniek raken en van alles doen zonder erbij na te denken. In dit stadium hoef je (nog) niets weg te gooien, je hoeft ook niet elders te gaan slapen, neem dit artikel goed door en laat het advies even tot je doordringen.

Tip! Je kunt de bedwantsen uit bed houden door gebruik te maken The Bugo Pest Stop, klik hier om dit product op bol.com te bekijken of zie hieronder. Dit The Bugo zorgt ervoor dat bedwantsen niet meer via de poten van je bed omhoog kunnen kruipen, hou je bed van de muur en je slaapt bedwantsvrij!

Stap 2: Plan het bestrijden van de bedwantsen

Foto van een man die aan het plannen is
Heb je bedwantsen in huis aangetroffen? Neem dan eerst even de tijd om dit artikel door te nemen en dan pas aan de slag te gaan.

Neem even de tijd en maak een schema voor de jezelf van de uit te voeren stappen. Er zijn namelijk acties die je eenmalig uit moet voeren, maar er zijn ook dingen die je dagelijks moet doen. Je moet daarbij rekening houden bij het bestrijden van bedwantsen.

Ga je niet zorgvuldig te werk, door dagelijks de benodigde stappen te ondernemen, dan kom je echt niet van bedwantsen af. Het zelf bestrijden van bedwantsen bespaart ontzettend veel geld ten opzichte van een professionele ongediertebestrijder, maar je moet er zeker hard voor werken.

Heb jij niet 2 weken lang minimaal een uur per dag de tijd om de bedwantsen te bestrijden, overweeg dan jet inschakelen van een professional. Kortom, naast de benodigde hulpmiddelen heb je vooral tijd nodig om bedwantsen te bestrijden.

Stap 3: Voorkom verdere verspreiding

Misschien nog veel belangrijker dan het bestrijden van de bedwantsen, is om ervoor te zorgen dat ze niet door het huis verspreiden. Het behandelen van een enkele slaapkamer is vele malen makkelijker dan je hele huis aan te moeten pakken.

Volg onderstaande adviezen dan ook nauwkeurig op en voorkom dat je het probleem erger maakt.

Ga niet ergens anders slapen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is geen goed idee om je matras weg te gooien of ergens anders te gaan slapen. Wanneer de bedwantsen merken dat er geen personen in de buurt zijn om zich mee te voeden, gaan ze op zoek naar een nieuw slachtoffer en verplaatsen ze zich door het huis.

Hou een grote schoonmaak

Het is belangrijk om in de met bedwantsen besmette kamers een grote schoonmaak te houden: gooi alles weg wat weg kan, maar stop het wel netjes in een plastic zak zodat de bedwantsen niet elders terecht komen.

Haal zoveel mogelijk uit de kamer, maar voordat je dat doet, moet je wel zorgen dat de spullen vrij zijn van bedwantsen. Kan het in de wasmachine of droger? Is het mogelijk om het in de vriezer te doen? Kan je het stofzuigen? Alles om de bedwantsen niet verder te verspreiden.

Moet je iets verplaatsen, bijvoorbeeld om het in de wasmachine of droger te doen? Zorg dat je het in een goed afsluitbare plastic zak vervoert zodat je niet eventueel meeliftende bedwantsen door het huis verspreidt.

Hou er wel rekening mee, dat hoe leger je de kamer kunt maken, hoe makkelijker het wordt om de bedwantsen te bestrijden.

Stofzuigen en dweilen

Stofzuigen en/of dweilen is iets dat je gedurende het proces van het bestrijden van bedwantsen zeer regelmatig zal doen. Maar nu, bij het voorbereiden van de bestrijding, is het belangrijk dat je de hele omgeving goed stofzuigt, inclusief meubilair, gaten in muren en nog veel meer.

Vergeet in ieder geval de volgende plekken niet:

 • bed
 • matras
 • kasten
 • tapijten
 • kozijnen
 • gaten waar leidingen doorheen gaan
 • plinten
 • elektronica

Na ieder gebruik van de stofzuiger is het belangrijk om altijd direct de inhoud in een goed afsluitbare plastic zak te doen en deze vervolgens weggooien, het liefst buitenshuis.

Tip!: Het bedwantsenvrij houden van je matras is vaak erg moeilijkl Daarom kan je speciale matrashoezen tegen bedwantsen kopen. Hetzelfde geldt voor kussens. Gun jezelf een lekkere nachtrust en klik hier om het aanbod aan kussen- en matrasbeschermers op bol.com te bekijken.

Stap 4: De bestrijding voorbereiden

Je weet nu hoe je bedwantsen kunt herkennen, je weet wat je moet doen wanneer je ze gevonden hebt en je weet welke stappen je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat een bedwantsenprobleem zich niet uitbreidt. Kunnen we nu overgaan tot het bestrijden van de bedwantsen?

Nee, nog even niet. Wanneer je het voorgaande hebt bekeken en wellicht al actie op hebt ondernomen, dan moet je eerst nog enkele voorbereidende handelingen verrichten voordat je tot de daadwerkelijke bestrijding van de bedwantsen over kunt gaan.

Hoe dat precies in elkaar zit, lees je hieronder.

Kamer(s) opruimen

Foto van een bedwants
Een foto van een gevangen bedwants

Hoe beter de kamer is opgeruimd, hoe makkelijker het bestrijden van de bedwantsen wordt. Zorg er daarom voor dat alle aangedane kamers zo leeg mogelijk zijn. Dat kan door spullen schoonmaken en eruit halen, of door spullen elders op te bergen.

Zeker voor de slaapkamer is het belangrijk dat er zo min mogelijk in over blijft. Alleen je bed zou het beste zijn, maar het bed en een paar kasten is prima.

Voor andere kamers, bijvoorbeeld de woonkamer, is wordt het leeghalen stukken moeilijker, maar hoe leger of hoe opgeruimder, hoe beter.

Vergeet niet dat, wanneer je spullen gaat verplaatsen, je ze altijd eerst in een plastic zak doet. Daarmee voorkom je dat de bedwantsen in andere kamers terechtkomen.

Was alle kleding, beddengoed en ander textiel

Doe alles wat de wasmachine in kan, de wasmachine in. Alle kleding, kussenslopen, bekleding, kussens, dekens, speelgoed, knuffels, gordijnen en al het andere dat je tegenkomt de wasmachine in.

De hitte van de wasmachine is perfect om verdwaalde bedwantsen te bestrijden. Doe je het na de wasmachine in de droger, dan heb je nog veel meer kans om bedwantsen te bestrijden.

Tip: het is misschien fijn om bij het wassen een hygiënische toevoeging te gebruiken. Klik hier om de wastoevoegingen op bol.com te bekijken, of ga voor deze die ik zelf ook gebruik:

Bedframes demonteren en schoonmaken

Het demonteren van je bedframe zorgt er ten eerste voor dat eventueel aanwezige bedwantsen uit hun schuilplaatsen komen en dat jij er gemakkelijk achter komt waar ze zitten.

Zitten de bedwantsen ergens in dat te repareren valt? Doe dat dan. Gaten of beschadigingen in een houten frame dichten is eenvoudig te doen met wat gatenvuller voor hout.

Na afloop kan je de bedframe nog afnemen met een vochtige doek met wat allesreiniger en het weer in elkaar zetten.

Foto van iemand die een matras stofzuigt
Het schoonmaken van je bed en je matras is iets dat je vaak zult moeten doen om bedwantsen tegen te gaan

Kasten leeghalen en laden verwijderen

Een favoriete vertstopplaats van bedwantsen zijn laden(kasten). Vooral achterin is een voor bedwansen veilige plek om de dag af te wachten totdat jij gaat slapen en zij zich met jou bloed kunnen voeden.

Haal de kasten in de aangedane kamers zo leeg mogelijk en sla de spullen elders op. Is dat niet mogelijk, of niet praktisch, leeg dan de kasten om te onderzoeken in hoeverre je bedwantsen (of tekenen van bedwantsen) tegenkomt, maak ze schoon en plaats de spullen weer terug.

Wat wel heel belangrijk om te doen, is het verwijderen van laden. Dat doe je om achterin te kijken of daar geen bedwantsen zitten en ze eventueel daar weg te halen. Achter laden is een veelvoorkomende verstopplaats van bedwantsen.

Maak de omgeving goed schoon

Een eerste schoonmaak ter voorbereiding van het bestrijden van bedwantsen is erg belangrijk. Bij het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen is het namelijk niet goed om schoon te maken omdat je het middel daarmee wegpoetst.

Of je nu wel of niet van bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruik maakt, deze schoonmaak is erg belangrijk en moet goed gebeuren. Van belang is niet alleen dat je de omgeving goed schoonmaakt, maar ook dat je goed in de gaten houdt waar je de bedwantsen en hun eieren of viezigheid tegenkomt.

Het schoonmaken van de omgeving omvat in ieder geval:

 • Het afnemen van alle oppervlakken
 • Het stofzuigen van je matras en het bed (ook de onderkant!)
 • Stofzuigen en dweilen van de vloer
 • Ramen, deuren en kozijnen schoonmaken
 • Besteed extra aandacht aan het reinigen van de plinten

Je hoeft geen bijzondere producten hiervoor te gebruiken. Een doodgewoon sopje met een allesreiniger is meer dan voldoende voor het schoonmaken. En ook voor het stofzuigen heb je zeker geen bijzondere stofzuiger nodig.

Gaten, kieren en scheuren dichten

Het doel hiervan is het verkleinen van het aantal beschikbare verstopplaatsen van bedwantsen. En bedwantsen kunnen kunnen zich vanwege de vorm van hun lijf in de kleinste plekjes verstoppen.

Ga de kamers waar de bedwantsen zitten goed na om te achterhalen waar ze zich (kunnen) verstoppen. De plaatsen waar je in ieder geval goed naar moet kijken zijn op, in en rondom:

 • Muren
 • Plinten
 • Kozijnen
 • Stopcontacten
 • Gaten waar leidingen, buizen en kabels doorheen gaan

Het dichten kan met een eenvoudige gatenvuller of wat kit en een kitpistool.

Sleep alles naar het midden van de kamer

Het laatste onderdeel van deze stap is het verslepen van alles naar het midden van de kamer. Nee, niet al je spullen hoeven naar het midden van de kamer, maar alles moet wel zoveel mogelijk van de muren af. De muren moeten in ieder geval in zoverre vrij zijn dat bedwantsen niet van de muur ergens op kunnen klimmen.

Vooral voor je bed is het erg belangrijk dat deze nergens de muur raakt. Dat geldt ook voor kussens en dekens, dus laat voldoende ruimte vrij.

Stap 5: De bedwantsen bestrijden

Het bestrijden van bedwantsen is een (soms langdurig) proces en vergt doorzettingsvermogen en toewijzing. Je zult de stappen die hieronder staan gedurende ten minste twee weken dagelijks uit moeten voeren.

Het fijne is, dat ik je uit mijn ervaring met het bestrijden van bedwantsen in ieder geval kan vertellen dat het goed te doen is en veel goedkoper is dan het inschakelen van professionele ongediertebestrijders.

Wat heb je nodig om bedwantsen te bestrijden?

Er zijn vier hulpmiddelen die essentieel zijn om bedwantsen te bestrijden. Zonder deze producten, gaat het zelf bestrijden van de bedwantsen niet werken of erg moeizaam. Heb je van het onderstaande echt niets in huis, dan gaat het zeker €100,- kosten om alles aan te schaffen.

Je hebt de volgende hulpmiddelen nodig:

Laat je overigens niet gek maken om allerlei dure hulpmiddelen of luxe producten aan te schaffen. Heb je de bovenstaande 4 hulpmiddelen, dan heb je alles dat je nodig hebt in huis.

Breng diatomeeënaarde op en om alle plinten aan

Foto van een emmer diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is de beste manier om bedwantsen te bestrijden

Diatomeeënaarde is een fijne witte poeder dat gemaakt is van de versteende overblijfselen van microscopisch kleine algen. Voor mensen en huisdieren is het ongevaarlijk, maar voor insecten zijn het net kleine glasscherfjes waaraan ze zich openhalen en daarna uitdrogen.

Diatomeeënaarde is met gemak de beste middel om bedwantsen te bestrijden omdat ze er niet overheen kunnen en gedood worden wanneer ze er toch mee in aanraking komen. En voor ons is het helemaal veilig, sommige mensen eten het zelfs!

Hoe zet je diatomeeënaarde in?

Gebruik een kwast en verspreidt de poeder rondom alle deuropeningen, in alle gaten en kieren en daarnaast volledig rondom de kamer over de plinten waar de muur in contact komt met de vloer.

Klik hier om diatomeeënaarde op bol.com te bestellen, of ga voor het merk dat ik ook gebruik:

Alles stofzuigen, maar vooral je matras

Dagelijks stofzuigen is erg belangrijk om bedwantsen effectief te bestrijden. Het is daarom erg belangrijk om de kamers die door bedwantsen zijn aangedaan te stofzuigen. Laat wel de diatomeeënaarde liggen, die kan je overslaan.

Besteed vooral aandacht aan je matras, je bed, alle gaten en andere verstopplaatsen van bedwantsen en onder en achter meubilair.

Alles stoomreinigen

Hitte doodt bedwantsen en hun eieren zeer effectief. Alleen door middel van het dagelijks stoomreinigen zal je binnen een redelijk tijd van de bedwantsen af kunnen komen.

Het fijne aan stoom en hitte is dat het ook op de moeilijk te bereiken plaatsen komt, zoals diep in schuilplaatsen en in het matras.

Ga dagelijks met de stoomreiniger langs alle plekken waar je bedwantsen hebt gezien of waar ze mogelijk kunnen verstoppen. De stoomreiniger is de allerbeste manier om bedwantsen in hun schuilplaatsen in de muur en elders te bestrijden.

De plaatsen die je in ieder geval dagelijks moet stoomreinigen:

 • Gaten en scheuren in muren en rond kozijnen
 • Rondom waar leidingen en kabels de muur in gaan
 • Je matras
 • Het bed
 • Alle andere plekken waar je weleens bedwantsen bent tegengekomen

Heb je nog geen stroomreiniger? Klik dan hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of ga voor onderstaande kwaliteits-stoomreiniger die weinig kost en perfect is om bedwantsen mee te bestrijden:

Gebruik de bedwantsenspray

Het inzetten van de bedwantsenspray doe je vooral wanneer je bedwantsen rond ziet lopen, wanneer je weet waar een schuilplaats zit en voordat je gaat slapen.

Bespuit een rondlopende bedwants met wat spray om deze op slag te doden. Het verplaatsen van een bedwants is nooit slim en wanneer je de spray gebruikt, zullen andere bedwantsen in de buurt ook worden aangepakt.

Spray rondom schuilplaatsen, zodat de bedwantsen ook in hun schuilplaats gedood worden en als dat niet lukt, voorkom je in ieder geval dat ze er niet meer uit kunnen.

Wanneer je wilt gaan slapen, kan je wat bedwantsenspray op het frame, vooral rond de posten, van je bed spuiten zodat de bedwantsen niet meer op je bed kunnen komen. Zo kan jij ‘s nachts lekker slapen.

Klik hier om de spray die ik aanraad op bol.com te bekijken of klik op het plaatje hieronder:

Optioneel: verwarmen in de droger

Deze stap is niet noodzakelijk, maar is een echte aanrader voor de mensen die een droger hebben: doe alles wat de droger in kan iedere dag een half uur in de droger.

Hitte doodt bedwantsen en de droger is een goede manier om textiel flink te verwarmen. Verzamel in de door bedwantsen besmette kamers alles dat de droger in kan en doe deze een half uur de droger in. Denk aan de volgende spullen:

 • Beddengoed
 • Gordijnen
 • Dekens en dekbedden
 • Kleding
 • Knuffels

Leestip: hitte is de beste manier om bedwantsen te bestrijden, maar daar dus gebruik van!

Foto van een stoomreiniger tegen bedwantsen
Hitte is de beste manier om van bedwantsen af te komen

Stap 6: Voorkom een nieuwe besmetting

Zodra je de bedwantsen eenmaal met succes hebt bestreden, wil je ervoor zorgen dat ze voorgoed weg blijven. Gelukkig is dat stukken makkelijker dan het bestrijden van een bedwantsenplaag!

Volg onderstaande tips op om een nieuwe bedwantsenplaag te voorkomen:

Jouw ervaringen met het bestrijden van bedwantsen

Hopelijk heb je aan deze stappenplan genoeg om bedwantsen effectief te bestrijden. Het is mij zelf ook eens gelukt, dus ok weet zeker dat jij het ook kan!

Heb je deze gids gebruikt, of delen uit deze gids, dan ben ik heel benieuwd naar jouw resultaten. Is het gelukt om de bedwantsen te bestrijden? Wat heeft wel geholpen en wat niet? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een berichtje te plaatsen.

Heb je vragen over het bestrijden van bedwantsen, ook dan ben je van harte welkom om hieronder je vraag te stellen en dan zal ik mijn best doen om deze te beantwoorden!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie