Bedwantsen bestrijden na een vakantie: koffers en backpacks

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Bedwantsen bestrijden hotel backpack

Het is geen probleem waar mensen vaak bij stilstaan, maar wanneer je ergens buitenshuis overnacht, loop je het risico dat je bedwantsen meeneemt. Zeker mensen die regelmatig op verschillende plekken overnachten, zoals mensen die veel voor hun werk reizen of backpakkers lopen een verhoogd risico.

Op hoe meer plaatsen je overnacht, des te groter het risico op bedwantsen. Zelfs een enkele vakantie brengt risico’s met zich mee, waarvan er een is dat je bedwantsen mee naar huis neemt.

Het is de ergste nachtmerrie van elke reiziger: Je geniet met je gezin van een welverdiende vakantie en een paar dagen nadat je thuis bent gekomen, merk je dat je slaapkamer onder de bedwantsen zit.

Gelukkig zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en te voorkomen dat je na je vakantie bedwantsen mee naar huis neemt. Het beste wat je kunt doen, is het probleem aanpakken voordat u thuiskomt.

In dit artikel ga ik precies vertellen wat je kunt doen voordat je weg gaat, wat je tijdens je verblijf kunt doen en wat je kunt doen wanneer je weer thuis bent. Laten we eerst eens kijken naar enkele feiten over bedwantsen.

Enkele korte feiten over bedwantsen:

  • Zonder voedsel kunnen bedwantsen wel een jaar overleven.
  • Bedwantsen kunnen zich erg snel voortplanten. Bij hogere temperaturen kan een bedwants om de 8 dagen eieren leggen.
  • Bedwantsen communiceren door middel van feromonen, dat zijn geurstoffen.
  • Volwassen bedwantsen zijn groter dan je zou denken. Gemiddeld worden ze ongeveer een halve centimeter groot. Je kunt bedwantsen dan ook niet verwarren met andere insecten als vlooien en luizen.
  • De uitstoot van kooldioxide en warmte warmte trekt bedwantsen aan. Zo weten ze altijd precies waar jij bent.
  • Deze reizigers lopen een verhoogd risico op bedwantsen:
Soort reisRisico op bedwantsenWaarom?
ZakenreisVerhoogdJe verblijft op plekken met een flink doorloop qua reizigers die daar kort verblijven
BackpakkenHoogJe verblijft op plekken met een hoog doorloop qua reizigers die daar zeer kort verblijven
VakantieGewoonJe verblijft op plekken met een normale doorloop qua reizigers die daar enkele dagen tot weken verblijven

Hoe moet je je voorbereiden op een reis?

Voordat je met vakantie gaat, of anderszins op reis gaat, is het een goed idee om de volgende tips door te nemen en de juiste voorbereidingen te treffen. Het duurt maar even om deze punten door te nemen en het kan je flink wat tijd, moeite en kosten besparen om achteraf toch bedwantsen te moeten bestrijden.

Welke landen hebben bedwantsen?

Er was een tijd dat men dacht dat er in de westerse wereld geen bedwantsen meer waren. Dat is inmiddels niet meer waar. Je vindt bedwantsen overal, van een dure hotel in New York tot de backpackers hostel in Thailand

Er wordt gedacht dat de bedwantsen zich zo hebben kunnen verspreiden doordat er meer wordt gereisd. Ook zou de opwarming van de aarde bijdragen aan een beter klimaat voor bedwantsen. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen bedwantsen zich sneller voortplanten bij hogere temperaturen.

Ga er dus maar vanuit dat ieder land in meer of mate bedwantsen heeft.

Foto van groot hotel
Hoe mooi of luxe een hotel ook lijkt, er is altijd een risico op bedwantsen

Controleer de beoordelingen van je hotel of hostel voordat je op reis gaat

Neem het maar van mij aan: als iemand ergens bedwantsen heeft opgelopen, dan laat diegene een negatieve reactie achter op een beoordelingssite. Voordat je weggaat tik je de naam van je hotel in Google en lees de reviews op Google zelf en op de beoordelingssites die je tegenkomt.

Sociale media pagina’s zoals Facebook kunnen ook een plaats zijn waar mensen berichten achterlaten wanneer hen iets niet zint. Doe er je voordeel mee.

Neem een bedwantsenval mee

Nee, je hoeft niet op vakantie in het hotel de bedewantsenbestrijder uit de hangen – daar is een bedwantsenval ook niet voor bedoeld.

Een bedwantsenval is niets meer dan kleverig papier met een lokstof erop. Als er bedwantsen zijn, zullen ze op het lokstof afkomen en vast blijven kleven. De bedoeling is om er een aan een poot van je bed te bevestigen. Na enige tijd, meestal ‘s nachts, weet je gelijk of er wel of geen bedwantsen in je kamer zijn.

Klik hier om op bol.com een bedwantsenval aan te schaffen voor op reis. Het kosten maar een paar euro. Geen zin om te zoeken? Ga dan voor deze:

Zijn er wel bedwantsen in je hotel aangetroffen? Lees dan verder om te lezen wat je kunt doen.

Conclusie: hoe kan je vooraf weten of een hotel of hostel bedwantsen heeft?

Je kunt vooraf nooit weten of een hotel of hostel bedwantsen heeft. Je kunt je alleen maar zo goed mogelijk voorbereiden voordat je je vakantie boekt of en reis plant. Dat doe je vooral door de ervaringen van andere mensen te lezen, want bedwantsen kan je overal ter wereld oplopen.

Wat doe je tijdens je reis of vakantie bij aankomst in je hotel?

Zeker voor mensen die vaak reizen of mensen die tijdens een enkele reis op veel verschillende locaties verblijven – zoals backpackers – moeten eraan wennen dat ze de kamer steeds moeten nalopen op bedwantsen.

Als er tekenen zijn van bedwantsen, dan kan je beter van hotel of hostel wisselen. Bedwantsen blijven in een hotel bijna nooit tot een kamer beperkt Waarom zouden ze? Een hotel is voor bedwantsen een soort wandelend buffet.

En bedwantsen bestrijden is duur voor een hoteleigenaar, dus dat doen ze liever na het hoogseizoen – wanneer het voor jou te laat is.

Hieronder lees je wat je in je hotel of hostel moet doen om te voorkomen dat je bedwantsen mee naar huis neemt. Hoe vervelend het ook is, neem het serieus en doe het zorgvuldig,want thuis bedwantsen bestrijden wil je echt niet!

Ga opzoek naar tekenen van bedwantsen

Overdag zullen de meeste bedwantsen zich in hun schuilplaats verstoppen, dus die zal je waarschijnlijk niet zien. Maar de huidschilfers en de eieren van bedwantsen blijven liggen.

Eieren van bedwantsen zien eruit als een hoopje ronde, witte korreltjes van nog geen millimeter per stuk. Ze zitten veelal in een hoopje. Je vindt ze in een hotel meestal aan de zijkant van matrassen en tegen plinten aan.

Bedwantsen vervellen vaak en laten daarbij een hoop rommel achter. De vellen van bedwantsen zien eruit als witte of grijze korrels. Die zal je veelal op het matras of op de lakens vinden. Wanneer je er met je handen overheen gaat, lijkt het net zand.

Tip! Slaap lekker met deze speciale kussensloop tegen bedwantsen (bol.com) of klik hieronder op het plaatje:

Bekijk de matras en schudt de matras uit

Neem bij aankomst een kijkje naar de matras, zeker naar de zijkant en naar de onderkant. Je doet dat om te bekijken of je bedwantsen ziet, maar ook bloedvlekjes (rood, rood-bruin of donkerbruin). Een volgevreten bedwants zit helemaal vol met bloed en wanneer je erop gaat liggen, trekt het bloed de matras en de lakens in.

Naast kijken, kan je even aan de matras schudden om te kijken of er niet toevallig bedwantsen uit ontsnappen.

Beten en jeuk: de voornaamste tekenen van bedwantsen in een hotel

Soms heb je bij aankomst alles grondig gecontroleerd, maar kom je er de volgende dag pas achter dat je last hebt van bedwantsen vanwege de beten of de jeuk. Gelukkig zijn bedwantsen ongevaarlijk en weet jij nu, voordat je thuis bent, dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Bedwantsen bijten hun slachtoffers vaak een aantal keer in een rechte lijn. Zo’n mooie rechte lijn van rode bultjes is typisch iets dat op bedwantsen wijst. Vaak is dit een rij van drie bultjes die lijken op een kleine variant van een gewone muggenbult.

Het kan even duren voordat bedwantsbeten verschijnen nadat je bent gebeten. Zeker een paar uur, maar vaker dan niet merk je de volgende dag een bedwantsbeet pas op.

De jeuk van een bedwantsenbeet is intens en duurt langer dan een gewone muggenbult. Bedwantsenbeten staan bekend om de erge jeuk die zij veroorzaken.

Foto van grote bedwants
De jeuk van een bedwantsbeet kan heel intens zijn en is veel erger dan bijvoorbeeld een muggenbult

Wat kan je doen tegen bedwantbeten?

Hoe moeilijk het ook klinkt: vooral niet krabben. Je lichaam reageert op een eiwit in het speeksel van de bedwants. Wanneer je gaat krabben, verspreidt je deze stof en maak je de jeuk alleen maar erger.

Bedwantsbeten behandelen is vrijwel hetzelfde als het behandelen van andere beten. Het aanbrengen van een jeukverlichtende crème is het meeste wat je kunt doen.

Mocht het nodig zijn, kan je even naar de dokter om het te laten nakijken.

Conclusie: controleer bij aankomst op bedwantsen

Er is een beetje een misvatting dat een plek waar bedwantsen zijn, vuil, onverzorgd of rommelig moet zijn. Dit is zeker niet het geval: bedwantsen kunnen overal, bij iedereen en in ieder hotel voorkomen. Hoe meer gasten, hoe meer kans op bedwantsen.

Het controleren op bedwantsen hoeft niet lang te duren, maar moet je wel even doen. De 5 minuutjes dat het controleren kost, scheelt je 5 weken thuis bedwantsen bestrijden!

Tip: Zorg altijd dat je een paar bedwantsvallen meeneemt naar een hotel. Ze zijn niet duur en je weet na gebruik precies of er bedwantsen zitten. Klik hier om de bedwantsvallen op bol.com te bekijken of ga voor deze handig mee te nemen vallen:

Bedwantsen ontdekt in je hotel of hostel: wat moet je doen?

Bedwantsen kunnen een flinke domper zijn voor je vakantie of zakenreis! Hoe vervelend het ook is, de jeuk overleef je wel. Maar je moet nu wel alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat je de bedwantsen niet mee naar huis neemt.

Bedwantsen bestrijden is geen pretje, overigens, in een hotel met bedwantsen verblijven is ook niet fijn. Hieronder lees je wat je moet doen wanneer je onverhoopt tijdens je vakantie in een hotel met bedwantsen zit.

Bescherm je koffers of backpack tegen bedwantsen

Het belangrijkste dat je moet doen als je op bedwantsen stuit, is je bagage isoleren zodat je de bedwantsen niet mee naar huis neemt.

Doe alle kleding en en andere voorwerpen die in aanraking zijn geweest met het bed in een plastic zak en sluit deze goed af af. Je andere bagage moet je ook in een goed afgesloten zak bewaren, maar dan wel een andere dan de besmette bagage.

Plaats je koffers of je backpack in de douche. Ze zijn daar het veiligst.

Ga direct de kamer uit, het liefst naar een andere hotel

Heel vervelend als je dit op vakantie moet meemaken, maar het is beter om een ander hotel op te zoeken. Meestal kan je wel een andere kamer krijgen, maar wie zegt dat daar geen bedwantsen zitten? Een hotel met bedwantsen in een kamer, heeft ze ook in andere kamers. Dat kan niet anders.

Helaas kan het voorkomen dat het midden in de nacht is en het niet praktisch is om een ander hotel te gaan zoeken. Vraag in dat geval wel om een andere kamer, want een ander hotel zoeken kan de volgende dag ook.

Breng je hotel of hostel op de hoogte

Foto van een hotelgebouw
Stel altijd het hotel van bedwantsen op de hoogte. Het is belangrijk dat ze er iets aan doen.

Je moet het hotel waar je verblijft op de hoogte stellen van de bedwantsen in hun kamer(s). Dat doe je om twee redenen:

  • Ze moeten iets aan hun bedwantsenprobleem doen.
  • Zijn moeten voor de kosten opdraaien van je andere accommodatie.

Helaas komt het vaak voor dat de manager van het hotel zegt dat jij de bedwantsen hebt meegenomen naar het hotel en dat zij niet eerder van een probleem met de bedwantsen gehoord hebben.

Het beste dat kunt doen is foto’s nemen van het bewijs van bedwantsen in de kamer en dit bewaren voor het geval jullie er ter plaatse niet met elkaar uitkomen.

De beste oplossing voor jou is dat zij zorgen voor een ander hotel, want je wilt niet in een andere kamer in hetzelfde hotel terechtkomen. Je zal zeker tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Hitte doodt bedwantsen, maak daar gebruik van

De aller beste manier om bedwantsen te bestrijden is door middel van hitte. Ook wanneer je op vakantie bent! Wellicht heeft het hotel een wasmachine en een droger waar je gebruik van kunt, zo niet, dan zal je naar de plaatselijke wasserette opzoek moeten.

Was en droog je kleding zo heet mogelijk. Stop al je andere bagage, zoals jassen, tassen en zelfs je backpack in de wasmachine en droger om de bedwantsen te bestrijden.

Meer over het met hitte bestrijden van bedwantsen lees je in mijn artikel daarover.

Wat moet je doen bij terugkomst: bedwantsen in koffers en backpack bestrijden

Vanwege het grote aantal potentiële schuilplaatsen voor bedwantsen op een koffer of in een backpack, moet je er bij terugkomst altijd voorzichtig mee omgaan. Leg je koffer nooit op bed, bank of ander meubilair om hem uit te pakken. Ook wanneer je op vakantie geen bedwants gezien hebt!

Als het kan, pak je je koffer of backpack uit in een ruimte zoals de badkamer, de keuken of de garage. Eenmaal uitgepakt, berg je de koffer of backpack op in je zolder, berging, kelder of schuur.

Moet de koffer of backpack toch in een woongedeelte van je huis blijven, plaats deze dan in een goed afgesloten plastic tas.

Heb je toevallig een stoomreiniger in huis? Maak daar dan gebruik van. Een stoomreiniger is ideaal om bedwantsen in koffers of in een backpack te bestrijden. Nog geen stoomreiniger? Klik dan hier om het aanbod van stoomreinigers op bol.com te bekijken of kies voor deze handzame topper:

Meer over het gebruik van de stoomreiniger om bedwantsen te bestrijden, lees je in mijn artikel daarover.

Bedwantsen in huis door hotel, wie is nu aansprakelijk?

Het bestrijden van bedwantsen in huis is een bijzonder lastige klus. Zorg er dan ook voor dat je de bedwantsen niet mee naar huis neemt. Maar goed, als dat el gebeurd is en je hebt de bedwantsen in het hotel opgelopen, dan rijst de vraag: is het hotel aansprakelijk voor de bedwantsen?

Het bestrijden van bedwantsen is ontzettend duur. Je bent voor een enkele kamer makkelijk €500,- kwijt en voor je hele huis kan het duizenden euro’s zijn. Wanneer het om bedwantsen gaat, krijg ik heel vaak de vraag wie nu aansprakelijk is. En in het geval van dit artikel: is het hotel aansprakelijk voor de bedwantsen.

De vraag op zich is niet zo moeilijk: als jij door nalatigheid van het hotel bedwantsen hebt opgelopen, dan zijn zij verantwoordelijk. Wisten zij dat ze last hadden van bedwantsen en dezen zij hier willens en wetens niets tegen, dan is het hotel inderdaad aansprakelijk.

Deze vraag heb ik ook al eens besproken in het kader van bedwantsen in een huurhuis, wie is daarvoor aansprakelijk, de huurder, of de verhuurder?

De praktijk van aansprakelijkheid voor bedwantsen

In de praktijk zal je merken dat een hotel(manager) altijd doet alsof zijn neus bloed en ontkent dat er sprake is van bedwantsen in het hotel. En als zij al zeggen dat er bedwantsen zijn, dan is dat omdat jij ze hebt meegenomen!

Het is in dat kader dan ook altijd goed om foto’s te maken van het bewijs dat je hebt dat er bedwantsen in het hotel waren en dat die er noodzakelijkerwijs al zaten voordat jij het hotel hebt bezocht. Neem vervolgens altijd contact op met je reis- en rechtsbijstandsverzekering.

Tip: Toch thuis bedwantsen meegenomen? De stoomreiniger is de beste en goedkoopste oplossing om zelf thuis bedwantsen te bestrijden. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of ga voor de stoomreiniger die ik ook heb:

Heb jij de aflevering van Onrecht! gezien over de bedwantsen in een hotel in Rotterdam?

Vraag je je af hoe een hotel met bedwantsen eruit ziet? Of hoe een hotelmanager met bedwantsen in zijn hotel omgaat? Bedwantsen bestrijden in een hotel is duur en het hotel moet tijdens de bestrijding dicht. Hoe zullen ze daarmee omgaan denk je?

Neem eens een kijkje naar onderstaand video!

Heb jij ervaring met bedwantsen tijdens of na een vakantie?

Een aantal jaar geleden heb ik zelf ook een nare ervaring gehad met bedwantsen in huis gehad. Ik vermoed dat ik ze van een vakantieadres mee naar huis heb genomen, maar weet dat niet zeker. In het hotel merkten wij in ieder geval niets van eventuele bedwantsen.

Hoe zit het met jou? Heb jij weleens last gehad van bedwantsen in een hotel? Hoe kwam je erachter en hoe reageerde de hotelmanager erop? Kwamen de bedwantsen mee naar huis? Deel hieronder je ervaring met ons door een bericht achter te laten.

Eventuele vragen over de risico’s van het meebrengen van bedwantsen mag je uiteraard ook hieronder in de reacties stellen en dan zal ik mijn best doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie