13 Tips en 13 weetjes om zelf bedwantsen te bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Een grote bedwants

De bedwantsenepidemie lijkt in Nederland met de dag erger te worden. Steeds meer mensen worden ’s ochtends wakker met de kenmerkende beten en vreselijke jeuk die de bedwantsen met zich meebrengen.

Daarnaast geven mensen steeds meer geld uit aan zogenaamde ongediertebestrijders die bakken met geld kosten en zeer wisselende resultaten leveren. Nee, beter hou je de bestrijding in eigen hand. Met paar simpele tips en een gezonde dosis doorzettingsvermogen kom je er wel!

Het hebben van bedwantsen in huis is vervelend, kost geld en kan best beschamend zijn. Maar met onderstaande tips en weetjes heb je alle informatie in hand om zelf aan de slag te gaan om de bedwantsen te bestrijden.

Waarom deze tips en weetjes erg nuttig zijn

Er zijn ontzettend veel minder goede of ronduit slechte adviezen te vinden op het internet. Daarnaast is de ene bedwantsenprobleem de andere niet. Het is vaak even passen en meten. Uitproberen wat in jou situatie werkt.

Met onderstaande tips om bedwantsen te bestrijden kan je alle bewezen opties rustig aan uitproberen om te onderzoek wat voor jou nu echt werkt. In de weetjes leer je de bedwantsen beter kennen en samen met de tips heb je alles in handen om de bedwantsen effectief te bestrijden.

Door het geven van slechte adviezen en door het gebruik van verkeerde middelen en methodes wordt er ontzettend veel verkeerde informatie de wereld in geholpen. Mensen weten daardoor niet waar ze goed aan doen.

Door in dit artikel de weetjes over bedwantsen (waarom iets werkt) te combineren met de tips om bedwantsen te bestrijden (hoe je het toepast) hoop ik mensen met bedwantsen te helpen om zelf effectief de bedwantsen tegen te gaan.

13 Tips om bedwantsen te bestrijden

Onderstaande tips om bedwantsen te bestrijden zijn bewezen methoden om op verschillende manieren bedwantsen tegen te gaan. Je kunt ze allemaal op volgorde, naast elkaar of afzonderlijk inzetten om bedwantsen tegen te gaan.

Daarnaast kan je onderstaande tips allemaal zelf toepassen zonder een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Tip #1. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je bedwantsen hebt

Foto van een over bedwantsen peinzende man
Wanneer je bedwantsen in huis hebt, kan dat schrikken zijn. Loop echter niet te hard van stapel.

Bedwantsen zijn niet perse lastig te herkennen, maar het komt vaak voor dat mensen bedwantsen met andere insecten verwarren zoals vlooien, mijten of luizen die ongeveer hetzelfde gedrag als bedwantsen vertonen.

Onthoud onderstaande tips om een bedwants van een ander insect te onderscheiden:

 • Bedwantsen hebben geen vleugels en kunnen niet vliegen
 • Springende insecten in bed zijn waarschijnlijk vlooien en geen bedwantsen
 • Mijten zijn veel kleiner dat bedwantsen. Bedwantsen kunnen zelfs een centimeter lang worden en zijn aanzienlijk groter dan dat men verwacht. Nauwelijks zichtbare insecten rond je bed zijn waarschijnlijk mijten.

De reden waarom het belangrijk is om bedwantsen juist te identificeren is omdat bedwantsen op de verkeerde manier bestrijden lastig kan zijn en het probleem juist kan verergeren. Het laatste wat je wilt is dat door verkeerde bestrijdingsmethoden de bedwantsen zich door het huis gaan verplaatsen.

Een goed middel om bedwantsen te bestrijden kan je prima online bestellen. Klik hier om het aanbod aan bestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Tip #2. Raak niet in paniek!

Het is niet nodig om in paniek te raken wanneer je merkt dat je last hebt van bedwantsen in huis. Bedwantsen zijn vervelende insecten, maar kunnen over het algemeen niet veel kwaad. Hou je hoofd koel en gebruik de tips in dit artikel om de bedwantsen effectief te bestrijden.

Onderdeel van niet in paniek raken is om NIET:

 • spullen weg te gooien. Dat is nergens voor nodig.
 • elders te gaan slapen. Daarmee verspreidt je de bedwantsen alleen maar.
 • een professionele ongediertebestrijders in te schakelen. Je kunt bedwantsen zelf bestrijden.

Tip #3. Pas een integrale aanpak toe, alleen een spray is onvoldoende

Het heeft geen enkele zin om alleen een bedwantsenspray te kopen en in het wilde weg te gaan sproeien. Daarmee vererger je het probleem alleen maar. Lees eerst de onderstaande tips door om de effectieve bestrijdingsmethoden te leren kennen.

Een goede aanpak bevat in ieder geval de volgende elementen:

 • Bestrijdingsmiddel om bedwantsen die je ziet direct te doden. (Sprays, poeders, etc.)
 • Een manier om bedwantsen en hun eieren in hun schuilplaats te doden (B.v. Stoomreinigers)
 • Hulpmiddel om bedwantsen tijdens het slapen bij je vandaan te houden (Vallen, poeders, etc.)

Geen idee waar je moet beginnen? Lees dan mijn artikel Stap voor stap bedwantsen bestrijden voor een integrale aanpak in de vorm van een gids.

Tip #4. Gebruik een stoomreiniger om bedwantsen te bestrijden

Een stoomreiniger aanschaffen is de allerbeste investering die je kunt doen voor wat betreft het bestrijden van bedwantsen. De stoom van stoomreinigers wordt heet genoeg om zowel bedwantsen als hun eieren te doden en je kunt het op allerlei materialen gebruiken.

Een stoomreiniger is noodzakelijk om zelf bedwantsen te bestrijden, want zonder gaat het niet lukken om de schuilplaatsen volledig van bedwantsen te ontdoen.

De beste tip om bedwantsen te bestrijden die ik je kan geven is om een stoomreiniger te gebruiken. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of ga voor dit kwalitatief goede en handzaam exemplaar:

Een stoomreiniger kan je onder andere inzetten om bedwantsen in moeilijk te bereiken plaatsen te doden, zoals gaten in muren, scheuren in kozijnen, diep in het matras of onder plinten. Hitte is daarnaast een van de enige manieren om de hardnekkige bedwantseieren te bestrijden.

Nadat je van de bedwantsen af bent, kan een stoomreiniger op nog veel andere manieren worden ingezet, van het schoonmaken van de oven tot het reinigen van vloeren. Een goede investering dus!

Meer over het bestrijden van bedwantsen met de stoomreiniger lees je in mijn artikel daarover.

Tip #5. Alcohol gebruiken om bedwantsen te doden

Foto van alcohol tegen bedwantsen
Voor alle soorten ongedierte is wel een huismiddeltje te bedenken, zo ook voor bedwantsen

Alcohol is een middel dat de meeste mensen wel in huis hebben en goed ingezet kan worden om de bedwantsen die je tegenkomt te doden. Je spuit het alcohol simpelweg op de bedwantsen en ze zullen daarna snel dood zijn.

Het fijne aan alcohol is dat je het wellicht al in huis hebt en dat het anders zeer makkelijk verkrijgbaar is. Je hoeft niet naar een speciale winkel te gaan, want iedere drogisterij heeft wel een flesje te koop.

Lees hier meer over het gebruik van alcohol tegen bedwantsen.

Tip #6. Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde kan elk insect met een exoskelet (een skelet dat zich buiten het lichaam bevindt) doden. Bedwantsen zijn daar een voorbeeld van. Dit werkt door het skelet van de bedwants te doorboren en daarna de bedwants op te drogen.

Het fijne van deze methode is dat diatomeeënaarde ongevaarlijk is voor mensen en des te dodelijker is voor insecten. Als je om heel de kamer heen, of zelfs op de randen van je matras, een dun laagje aanbrengt, kunnen de bedwantsen je niet meer lastig vallen.

Diatomeeënaarde koop je eenvoudig online op bol.com door deze link te volgen. Of kies het merk dat ik zelf ook in huis heb:

Tip #7. Dagelijks stofzuigen

Om van een bedwantsenplaag af te komen zal je moeten stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen. Met de stofzuiger kan je bedwantsen verwijderen waar je normaliter niet bij kunt. Daarnaast pak je niet alleen de volwassen bedwantsen mee, maar ook hun eieren en hun vuiligheid.

Bedwantsenlarven eten onder andere de uitwerpselen van volwassen bedwantsen, dus wanneer je deze steevast op blijft zuigen, hebben de bedwantsenlarven niets te eten en gaan zij dood. Dagelijks stofzuigen is daarmee een essentiële tip om bedwantsen te bestrijden.

Een ander groot voordeel van het gebruik van de stofzuiger is dat je bedwantsen niet hoeft te vinden. Je stofzuigt gewoon alle oppervlakken ze worden al dan niet opgezogen. Makkelijk en snel!

Wat wel heel belangrijk is om te onthouden, is dat je de inhoud van de stofzuiger altijd in een goed afgesloten plastic zak legt en direct -het liefst buitenshuis- weggooit.

Tip #8. Maak gebruik van de droger

Bedwantsen zijn niet bestand tegen hoge hitte. De meeste drogers bereiken deze temperatuur tijdens een normale cyclus, waardoor bedwantsen en hun eieren effectief worden gedood.

Gooi gordijnen, kleding, beddengoed en al het andere dat in de droger kan worden erin en doodt de bedwantsen met hitte.

Tip: Denk ook aan spullen die je normaliter niet in de droger doet, zoals knuffels of zacht speelgoed.

Hoe langer en hoe warmer je de droger instelt, hoe effectiever de droger is om bedwantsen te bestrijden. Let er wel goed op dat hetgeen je in de droger doet, tegen de hitte bestendig is.

Lees meer over het gebruik van hitte om bedwantsen te bestrijden in dit artikel daarover.

Tip #8. Aceton of nagellakverwijderaar doodt bedwantsen

Aceton is ook zo’n middel dat iedereen wel in huis heeft en zeer effectief tegen bedwantsen kan worden gebruikt. Bedwantsen die met aceton in contact komen, drogen direct uit en zijn zo goed als op slag dood.

Zeker wanneer je net op bedwantsen in huis stuit en je geen gespecialiseerde bestrijdingsmiddelen hebt, kan aceton een goed middel zijn om naar te grijpen.

Tip #10. Verminder het aantal schuilplaatsen

Een rommelig huis biedt meer plaatsen waar bedwantsen zich kunnen verschuilen en maakt het moeilijker om ze te vinden en om ze te bestrijden. Je zal dagelijks moeten stofzuigen, stomen, sprayen en nog meer. Dat gaat nu eenmaal stukken moeilijk wanneer er veel rommel in ligt.

Maar deze tip gaat niet alleen maar over het opruimen. Het verminderen van schuilplaatsen betekent ook dat je de gaten, kieren en scheuren waar bedwantsen zich in kunnen verstoppen moet dichten.

Waar moet je allemaal op letten:

 • Muren, kozijnen, deuren en plinten
 • Kasten en meubels
 • Het bed en je matras

Het repareren van dergelijke onvolkomenheden kan bijvoorbeeld bestaan uit het vullen van gaten met kit of gatenvuller, het aanschroeven van onderdelen of het plakken van plinten.

Tip #11. Gebruik de vriezer

We hebben al uitvoerig vastgesteld dat je bedwantsen met hitte kunt bestrijden. Maar wist je dat dat met kou ook kan? Als je bedwantsen enige tijd aan vrieskou blootstelt, gaan bedwantsen ook dood.

De reden dat dit een interessante tip is om bedwantsen te bestrijden, is dat je sommige spullen niet in de droger kan doen om de bedwantsen te doden, maar weer wel in de vriezer. Zeker als je een flinke vrieskist hebt, kan dit een goede optie zijn.

Tip #12. Verspreidt de bedwantsen niet

Foto van een slaapkamer
Probeer de bedwantsen zoveel mogelijk in een kamer te houden

Bedwantsen zijn al moeilijk genoeg om te bestrijden. Wanneer je de bedwantsen door het huis of naar iemand anders zijn huis verplaatst, maak je het bestrijden vele malen moeilijker.

Je kunt het verspreiden van de bedwantsen in huis beperken door niet in een andere kamer te slapen en ook niet spullen van de ene of de andere kamer te verplaatsen zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wil je toch een object verplaatsen, stop het dan zo mogelijk in een plastic zak. Doodt de bedwantsen met behulp van de stoomreiniger, de vriezer, de droger, alcohol of iets anders.

Gooi daarnaast niets weg zonder het eerst van bedwantsen ontdaan te hebben. Een stoel of een kast bij het grofvuil zetten kan betekenen dat iemand anders deze meeneemt en thuis onder de bedwantsen zit. Hoe minder bedwantsen verspreid raken, hoe beter.

Tip #13. Wissel bestrijdingmiddelen af

Deze tip is niet alleen voor jou belangrijk, maar voor iedereen die ooit met bedwantsen te maken krijgt. Bedwantsen staan bekend om hun resistentie tegen vele soorten bestrijdingsmiddelen. Maak daarom het liefst gebruik van niet-chemische manieren van bestrijden om resistentie tegen te gaan.

Wil je toch de bedwantsen chemisch bestrijden, dan is dat prima, maar wissel de middelen die je gebruikt af. De resistentie van bedwantsen is inmiddels al zo ver opgebouwd dat sommige middelen hen helemaal niets meer doen.

Professionele ongediertebestrijders merken nu al dat het bestrijden van bedwantsen in grote steden vele malen moeilijker is dan bedwantsen die buiten de stad voorkomen. Dat heeft alles met resistentie en hun blootstelling aan bestrijdingsmiddelen te maken.

Voorkom resistentie door gebruik te maken van een natuurlijk middel als deze:

13 Weetjes om bedwantsen te bestrijden

Met de bovenstaande tips kom je een heel eind om bedwantsen te bestrijden. Maar het is ook goed om te weten waarom die tips werken zodat je ze op de goede manier in kunt zetten. Hieronder vind je de 13 belangrijkste weetjes over bedwantsen die je zullen helpen bij het bestrijden van deze vervelende insecten.

# 1. Bedwantsen voelen zich aangetrokken tot de kleur rood

Bedwantsen voelen zich bij de kleur rood en bij donkere kleuren veiliger dan bij lichtere kleuren. Dat betekent dat zij zich eerder zullen vertonen wanneer zij zich over een donkere kleuren kunnen voortbewegen.

Daar tegenover staat dat bedwantsen zich liever niet op lichtere kleuren voortbewegen omdat zij dan eerder opvallen. Zij lopen dan een groter risico om door hun natuurlijke vijanden te worden gezien en aangevallen.

# 2. Bedwantsen buiten meerdere keren

Bedwantsen bijten mensen erg snel en lopen dan weer verder. Vervolgens bijten zij weer en lopen ze weer door. Dit proces kan zich enige tijd herhalen. Dat is de reden dat je vaak meerdere beten in een rechte lijn hebt. Het komt maar zelden voor dat iemand een enkele keer door een bedwants wordt gebeten.

# 3. Bedwantsen zoeken de stilte op

Bedwantsen geven de voorkeur aan stille en rustige omgevingen. En dan ook nog eens die omgevingen waar mensen zo weinig mogelijk bewegen. Je komt dan al gauw op de slaapkamer uit en in mindere maten rond de bank in de woonkamer.

# 4. Bedwantsen kunnen je overal op het lichaam bijten

Bij vlooien zie je vooral dat ze mensen rond de schenen bijten. Muggen bijten vooral op ontblote delen van het lichaam. Maar bedwantsen die kruipen bijna overal naartoe.

# 5. Ze doen niet langer over het eren

Bedwantsen zijn al na enkele minuten klaar met het drinken van bloed. Wanneer het langer duurt, komt dat vooral omdat ze niet genoeg bloed uit je krijgen. Dan lopen ze een stukje verder en proberen ze daar van je te voeden.

# 6. Het liefst mensen, maar ook huisdieren

Bedwantsen voeden zich het liefst met het bloed van mensen, maar wanneer dat moeilijk wordt, voeden ze zich ook met het bloed van huisdieren. Honden, katten en konijnen zijn de meest voor de hand liggende slachtoffers wanneer een bedwants geen mens kan vinden.

# 7. Bedwantsen kunnen zich goed en lang verstoppen

Bedwantsen kunnen zich erg goed verstoppen. Hun extreem platte lichamen passen vrijwel in ieder scheurtje of beschadiging. Daarnaast kunnen ze in koudere temperaturen tot wel een jaar leven zonder zich te voeden en blijven dan al die tijd in hun schuilplaats.

# 8. ’s nachts zijn bedwantsen het meest actief

Dat je overdag geen bedwantsen ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. ’s nachts gaan zij erop uit om zich met bloed te voeden. Maar dat wil niet zeggen dat wanneer jij niet in de kamer bent dat zij ook rondkruipen. Dat kan, maar ze weten heel goed wanneer jij er wel of niet bent.

Bedwantsen zijn namelijk aangetrokken tot koolstofdioxide. Dit wordt door de mens uitgeademd en na enige tijd door de bedwantsen opgepikt. Pas dan zullen ze hun schuilplaats verlaten op zoek naar iets te eten.

Wil je voorkomen dat de bedwantsen je bed in komen? Maak deze gebruik van deze bedwantsvallen:

# 9. Ze komen overal voor

Er is geen stad of dorp waar bedwantsen niet voorkomen. Het is niet zo dat ze in bepaalde werelddelen niet voorkomen of alleen bij arme of vieze mensen voorkomen. Bedwantsen zijn overal te vinden, van mensen die op straat leven tot de rijkste onder ons.

# 10. Bedwantsen springen en vliegen niet

Foto van een bedwants op de muur
Bedwantsen kruipen, ze vliegen of springen niet

Wanneer je last hebt van een insect dat springt of vliegt, dan is het geen bedwants. Bedwantsen hebben geen vleugels en kunnen zich alleen voortbewegen door te kruipen. Onthoud dit goed, want wanneer het om een ander soort insect gaat, dan moet je ze op een andere manier bestrijden.

# 11. Bedwantsenpoep is een goede indicator van het probleem

Het komt vaak voor dat mensen pas weten dat ze last hebben van bedwantsen wanneer de jeuk begint en de beten ze beginnen op te vallen. Zelfs dan, verdenken mensen eerst muggen, vlooien of luizen van de jeuk. Aan bedwantsen wordt maar zelden gedacht.

Mensen komen er dan vaak maar laat achter dat zij een probleem hebben met bedwantsen. Hoe later je erachter komt, hoe moeilijker het bestrijden wordt.

Ben je op zoek naar een vroeg teken om bedwantsen te herkennen? Zwarte vlekken op je bed, op je beddengoed of in de omgeving. Deze zwarte vlekken zijn de ontlasting van bedwantsen bestaande uit gedroogd bloed.

# 12. Bedwantsen verspreiden geen ziekten

Tot heden is het nooit vastgesteld dat bedwantsen ook maar enige vorm van ziekte verspreiden. Websites of zogenaamde experts die zeggen dat dat wel het geval is, zeggen dat alleen omdat ze je een dure ongediertebestrijder aan willen smeren. Bedwantsen zijn vervelend, maar niet gevaarlijk!

# 13. De meeste bedwantsenbesmetting vinden na een vakantie plaats

Of je nu in een armzalige hostel of in een dure vijf-sterrenhotel vakantie hebt gevierd, elders verblijven is de grootste risico op bedwantsen. Veel bedwantsenbesmettingen hadden voorkomen kunnen worden als mensen maar bij terugkomst voorzichtig met hun bagage om zouden gaan.

Lees meer over bedwantsen na een vakantie bestrijden in mijn artikel daarover.

Heb jij nog een goede tip of een belangrijk weetje om bedwantsen te bestrijden?

Heb jij nog een goede tip om bedwantsen te bestrijden dat in mijn rijtje thuis hoort? Deel deze dan door hieronder een berichtje achter te laten en als het wat is, neem ik ‘m graag op! Ook mensen die nog vragen hebben over het bestrijden van bedwantsen of juist tips kunnen gebruiken, wordt aangeraden om een berichtje achter te laten!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “13 Tips en 13 weetjes om zelf bedwantsen te bestrijden”

 1. Beste Peter,

  Hoelang blijft Knock Off werkzaam? Het staat helemaal niet vermeld. En de fabrikant weet het zelf niet.

  Ik vindt het wel belangrijk om te weten. Het spul is ook sterker en geeft gedoseerd af door middel van capsules.

  Mvg, Henk

  Beantwoorden
  • Beste Henk,

   Vreemd dat de fabrikant het niet weet, want het staat gewoon op het etiket!

   Ze beweren 4 maanden, maar dat is eerlijk gezegd niet mijn ervaring. Ga er maar vanuit dat je tussen de 1 en de 2 maanden opnieuw moet aanbrengen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie