Natuurlijk motten bestrijden: 10 natuurlijke alternatieven

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Natuurlijk motten bestrijden_ 10 natuurlijke alternatieven (2)

Het spreekt voor zich dat je je kleding wilt beschermen tegen die vervelende motten die de zelfs in je kleding als voedsel willen gebruiken. De meest bekende manier om motten te bestrijden blijft de ouderwetse mottenbal. Maar gelukkig zijn er ook alternatieve bestrijdingsmiddelen.

Mottenballen zijn gemaakt van potentieel gevaarlijke, chemische stoffen zoals naftaleen. Hiermee wordt een voor motten giftige stof verspreidt en gaan zij daaraan dood. Maar deze stof is ook voor anderen gevaarlijk.

Jonge kinderen en dieren die de mottenballen eten, kunnen daar erg ziek van worden. Het is zeker geen onschuldige oplossing tegen motten. Voor een ongevaarlijke en meer effectieve manieren om motten bestrijden, kun je beter naar natuurlijke alternatieven kijken.

In dit artikel bespreek ik 10 verschillende manieren waarmee jij motten op natuurlijke wijze, zonder chemische middelen, kunt bestrijden.

pinterest Natuurlijk motten bestrijden_ 10 natuurlijke alternatieven

Goed wassen is het halve werk

Motten geven de voorkeur aan vuile, gedragen kleding. Het wassen van je kleding in zo warm mogelijk water zorgt ervoor dat je kleding zo schoon mogelijk is en eventuele mottenlarven en eieren worden gedood.

Ook het na afloop strijken van je kleding zorgt ervoor dat geen enkele mot het zal overleven.

Zorg ervoor dat je nooit kleding in de kast opbergt dat niet gewassen is. Al heb je het kledingstuk maar eventjes gedragen, was het dan eerst!

Een natuurlijkere manier van motten bestrijden dan door het gebruik van warmte is er bijna niet!

Meer weten over het bestrijden van motten rond de kledingkast? Bekijk eens mijn artikel Motten bestrijden in de kledingkast: 7 stappen naar mottenvrije kleding

Nog effectiever de wasmachine tegen motten inzetten kan door het gebruik van een hygiënische wastoevoeging zoals die van Dettol, klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor deze heerlijke geur:

Cederhout is een natuurlijke mottenbestrijder

Cederhout is een natuurlijk alternatief bestrijdingsmiddel voor de mottenbal. Dat komt omdat cederhout dezelfde werking heeft: cederolie is giftig voor motten terwijl het -in tegenstelling tot mottenballen- voor ons helemaal veilig is.

De motten ruiken de ceder en blijven er uit angst van uit de buurt.

Er zijn ontzettend veel verschillende cederhouten producten te komen, van cederhouten ballen, tot blokjes hout tot de olie.

Het gebruik van cederhout rond kleding heeft juist als voordeel dat het voor ons heerlijk fris ruikt. Wat wil je nog meer?!

Na verloop van tijd verliest cederhout zijn geur. Je kunt het makkelijk even opschuren om de geur weer vrij te maken, of je veegt er een beetje cederolie op.

Meer weten over het gebruik van cederhout tegen motten? Lees eens mijn artikel Hoe kan je motten bestrijden met cederhout? 4 tips en vele toepassingen

Wist je dat je cederhouten producten tegen motten online kunt kopen? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor het volgend pakket:

Lavendel tegen motten

Lavendel is nog zo’n natuurlijke mottenbestrijder. Vanwege de sterke geur is dit een perfect middel om motten op afstand te houden. En ook bij lavendel heb je weer het grote voordeel dat het voor ons heerlijk fris ruikt.

Lavendel kan je op verschillende manieren gebruiken, zo kan je de olie zelf gebruiken, of je kunt wat gedroogde lavendel in de kast leggen.

Wanneer je lavendelolie gebruikt, dan is het belangrijk dat je de olie op een wattenbolletje aanbrengt en nooit rechtstreeks op kleding. Lavendelolie kan namelijk je kleding verkleuren. Dat wil je natuurlijk vermijden.

Lavendel tegen motten Voeg je koptekst hier toe

Stofzuigen en stomen

Door regelmatig goed te stofzuigen en gebruik te maken van de stoomreiniger, kan je snel en eenvoudig van motten afkomen. Terwijl je met de stofzuiger gemakkelijk alle mottenlarven en eitjes kunt opzuigen, kan je ze met de stoomreiniger doden.

Gebruik de stofzuiger en de stoomreiniger niet alleen in de kast of op je kleding, maar ook daaromheen. Door goed de omgeving te reinigen, zorg je ervoor dat je ook de motteneiren te pakken krijgt die van de kleding af op de grond zijn gevallen.

Kruidnagel tegen motten

Kruidnagel is nog zo’n natuurlijke geur dat helpt om motten te bestrijden. De geur van kruidnagel is diep kruidig en voor mensen zoet. De geur is voor motten echter dusdanig sterk en verwarrend dat zij er een afkeer van hebben.

Je kunt simpelweg wat kruidnagel leggen op de plaatsen waar je last hebt van motten: in kasten, laden, in bakken voor kledingopslag en nog veel meer.

Kruidnagel tegen motten

Maak gebruik van luchtdichte bakken of zakken voor opslag

Veel mensen slaan na het seizoen hun kleding weer op in de kelder of zolder totdat de volgende gelegenheid zich voordoet om de kleding weer te dragen. Dat is logisch en gaat rommel tegen, maar doe het wel op de juiste manier.

Kies voor de opslag van kleding altijd voor luchtdichte bakken of zakken. Je hebt zakken die speciaal zijn bedoeld voor het opslaan van kleding. En een paar plastic bakken met deksel hoeft niet veel te kosten.

Mottenvallen of feromoonvallen

De meeste mottenvallen zijn zogenaamde feromoonvallen. Deze mottenvallen lokken de mannelijke volwassen mot naar een plakstrip waar hij vast komt te zitten. Hierdoor kan de mot zich niet meer voortplanten en ben je na verloop van tijd van de motten af.

Het grote voordeel hiervan is dat feromoonvallen bijzonder effectief zijn qua aantrekken van motten. Wel moet je erop bedacht zijn dat je naast de vallen ook nog de mottenlarven en motteneieren bestrijdt.

Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen waarmee je motten kunt bestrijden. Voor mensen zijn de vallen volkomen ongevaarlijk en geurloos. Je hoeft ze alleen maar in de omgeving van het mottenprobleem op te hangen en de vallen doen de rest.

Feromoonvallen zijn online te bestellen. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor deze topper:

Maak een zelfgemaakte natuurlijke mottenspray

Een zelfgemaakte natuurlijke mottenspray is zo gemaakt. Neem ongeveer een eetlepel cederolie en vermeng dit met een liter water. Voeg daar een kneepje afwasmiddel aan toe om de olie met het water te kunnen mengen en je bent klaar.

Geen cederolie in huis? Dan zou je een andere etherische olie kunnen gebruiken. Ook kan je azijn gebruiken, maar dan moet je wel 1 deel azijn op 1 deel water gebruiken.

Giet het mengsel in een spuitfles en je bent klaar om de motten natuurlijke te bestrijden!

Hou de omgeving van huisdieren schoon

Motten komen vaak af op kleding, maar het is de motten niet om de kleding te doen. Mottenlarven eten natuurlijke vezels en die zijn in veel kledingstukken te vinden. Maar ook in het haar van huisdieren!

Heb je huisdieren, dan is het belangrijk om goed de plaatsen schoon te maken waar je huisdieren vaak komen. Denk daarbij aan mandjes, kleedjes en meer.

Een natuurlijke mottenbestrijding begint altijd bij een goede schoonmaak – zeker in het geval van huisdieren.

Schoonmaken tegen motten is stukken makkelijker wanneer je azijn gebruikt, meer lees je in mijn artikel Motten bestrijden met azijn: een natuurlijk alternatief

Zelfgemaakte natuurlijke "mottenballen"

Nee, niet de vieze, gevaarlijke, chemische mottenballen, maar een zelfgemaakte natuurlijke variant daarop.

Door sterk geurende kruiden te mengen in een buideltje en dit in de kast of in de omgeving neer te leggen waar je de motten wilt bestrijden, kan je er snel en op een natuurlijke manier vanaf zijn.

Kruiden die geschikt zijn om in te zetten tegen motten, zijn alle sterk geurende kruiden zoals munt of salie. Het is een kwestie van even laten drogen en in een buideltje te plaatsen

Ervaringen met het natuurlijk bestrijden van motten?

Heb jij weleens last gehad van motten? En heb jij de motten op een natuurlijke manier weten te bestrijden? Laat ons weten hoe jij dat hebt gedaan door jouw methoden hieronder in de reactie met ons te delen.

Ook wanneer je vragen hebt over het natuurlijk bestrijden van motten, mag je die hieronder plaatsen. Ik die vervolgens mijn best om je snel van een antwoord te voorzien.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Natuurlijk motten bestrijden: 10 natuurlijke alternatieven”

  • Hoi Alicia,

   Nee, ik heb geen ervaring met sluipwespen. Althans, nog niet 🙂

   Als je iets meer over de situatie verteld, kan ik je wellicht verder helpen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie