Muizen in het kippenhok bestrijden: 6 effectieve stappen

Deel dit bericht op Pinterest:

muizen in een kippenhok bestrijden

Muizen in een kippenhok is het laatste dat je wilt. Ze kunnen ziekten en parasieten overbrengen naar je kippen en ze een hoop stress bezorgen. Het tijdig bestrijden van muizen in een kippenhok is dan ook erg belangrijk voor het welzijn van de kippen.

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je niets doet om muizen in het kippenhok te voorkomen, dan is het een kwestie van tijd voordat ze hun weg naar je kippen vinden. Met alle gevolgen van dien.

In dit artikel deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van muizen in een kippenhok. Je leert de meest effectieve manieren om van muizen af te komen die ik heb vertaald naar 6 zeer effectieve stappen. Lees hieronder verder om erachter te komen hoe je muizen in het kippenhok kunt bestrijden.

Waarom en wanneer komen muizen op een kippenhok af?

Foto van een kip achter gaas
Muizen komen op een kippenhok af omdat ze daar voedsel en beschutting hebben

Weten wat muizen aantrekt, is de eerste stap om erachter te komen hoe je muizen moet bestrijden. De meest voorkomende zaken wat muizen naar een kippenhok aantrekt zijn: voedsel en een schuilplaats.

Muizen zijn het hele jaar door actief en je kunt het hele jaar door last krijgen van muizen, maar in de herfst, de winter en de vroege lente zal je het meest last hebben van muizen in het kippenhok.

Dat komt omdat er in de winter in de natuur minder voedsel te krijgen is. De muizen trekken dan naar plaatsen toe waar zij meer kans hebben om eten te vinden. Maar muizen zijn echte opportunisten, als ze ergens gemakkelijk aan eten komen, dan blijven ze in de buurt.

Muizen eten alles wat ze kunnen krijgen, waar ze het ook kunnen krijgen. Denk maar niet dat je veilig bent omdat het zomer is, want als de muizen bij jou in de omgeving makkelijk aan voedsel kunnen komen, dan blijven ze lekker bij je in de buurt.

De reden waarom muizen op het kippenhok afkomen, heeft dan ook niets met kippen zelf te maken. Het heeft alleen te maken met waar de muizen naar op zoek zijn: voedsel.

Maar voedsel is niet het enige waar muizen op afkomen, ze komen ook op een goede schuilplaats af

Is het je weleens opgevallen dat wanneer er in de buurt bouwwerkzaamheden zijn dat er meer muizen en muizen de kop op doen? Dat komt omdat zij op de schuilplaatsen afkomen die de werkzaamheden creëren.

In de natuur zijn wederom in de koudere maanden minder schuilplaatsen voor muizen te vinden. De bladeren zijn weg en het verstoppen wordt moeilijker. Om zich van hun natuurlijke vijanden te verschuilen gaan ze op zoek naar een goede schuilplaats. En je kippenhok is daar geweldig voor!

Hoe moet je dan de muizen in een kippenhok bestrijden?

De beste manier om muizen uit de buurt van je kippen te houden, is eenvoudig: zorg dat ze niets te eten kunnen vinden, zorg dat ze het kippenhok niet in kunnen en plaats muizenvallen of lokdozen om de muizen te ontmoedigen.

Snel aan de slag met het bestrijden van muizen in een kippenhok?

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen rond het kippenhok, dan kan je het beste beginnen door het aanschaffen en het plaatsen van meerdere muizenvallen rond het kippenhok.

Je hebt ten minste 4 muizenvallen nodig, maar hoe meer hoe beter. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken of ga voor een pakket moderne muizenvallen zoals deze:

Plaats de vallen haaks op het kippenhok, er pal ertegenaan en met het lokaas direct naast het hok. Plaats zeker twee vallen op deze manier en twee vallen in de buurt, maar wel ergens tegenaan.

Gebruik als lokaas pindakaas of hazelnootpasta. Een klein beetje gehakt of ander vlees is ook een goed lokaas voor muizen. Meer tips over het gebruik van muizenvallen staan in mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd?

Stap 1: Bewaar kippenvoer op de juiste manier

Foto van kippen in een kippenhok
Het bestrijden van muizen is meer dan alleen het plaatsen van een muizenval

Een wezenlijk onderdeel van het bestrijden van muizen in het kippenhok is het goed omgaan met het bewaren van kippenvoer.

Muizen zijn echte veelvraten. Ze zijn vooral ’s nachts actief en besteedden het meeste van hun tijd aan het zoeken naar voedsel.

Met hun ontzettend goede reukvermogen is het voor een muis geen enkel probleem om het kippenvoer met gemak op te sporen.

Daarnaast kunnen muizen vrijwel ieder materiaal doorknagen. Een doodgewone zak kippenvoer is niets voor een muis. Een muis knaagt er binnen enkele seconden doorheen en begint met het vreten. Datzelfde geldt voor plastic bakken.

Voer moet worden opgeslagen in een stevige metalen bak zonder openingen met een deksel dat goed afsluit en tegen een stootje kan. Niet alleen goed om muizen op afstand te houden, maar op deze manier

muizen zijn sluw – als er voedsel is en een manier om er toegang toe te krijgen, zullen ze het vinden.

Stap 2: Gebruik een zogenaamde trapbak

Je bent waarschijnlijk niet voor niets opzoek naar informatie over het bestrijden van kippen in het kippenhok. De kans is groot dat je al met deze vervelende knaagdieren te maken hebt gehad.

Sterker nog, de kans is groot dat je in het kippenhok een muis hebt gezien en je gelijk afvroeg “hoe komt die daar nou?!”.

Nadat je ervoor gezorgd hebt dat de muizen niet bij het opgeslagen voer kunnen komen, is de volgende stap in het bestrijden van muizen in een kippenhok, ervoor zorgen dat muizen niet bij het kippenvoer kunnen komen.

Muizen zijn ware experts in het betreden van plekken waar ze niet horen te komen. Een opening ter grootte van een centimeter kan al voldoende zijn voor een muis om doorheen te komen. muizen komen dus vrij makkelijk het hok in.

Veel mensen proberen vervolgens om de voerbakken van de kippen van de grond te halen en ze op te hangen. Dit in de hoop dat de muizen het hok niet in zullen komen als ze toch niet bij het eten kunnen komen.

Helaas komt men er dan bedrogen uit. Een muizen kan ontzettend hoog springen en kan ook nog eens erg goed klimmen. Een muis zit dan ook erg makkelijk in een opgehangen voerbak.

Om muizen geen mogelijkheid te geven om bij het voedsel van de kippen te komen, is een zogenaamde trapbak bedacht

De bak gaat open als de kip op het deurtje gaat staan. Zodra de kip is uitgegeten en van het deurtje stapt, gaat de klep weer dicht.

Dit voorkomt onnodige verspilling van kippenvoer en voorkomt tevens dat muizen en ander ongedierte bij het voer kunnen komen. Een echte aanwinst voor iedere kippenhok!

Zo’n trapbak kun je gemakkelijk online bestellen. Klik hier om het aanbod aan trapbakken op bol.com te bekijken, of ga voor deze grote en zeer stevige trapbak waarin je veel voer droog, vers en muizenvrij kunt bewaren:

Stap 3: Maak alleen gebruik van gesloten composthopen

Foto van kippen in een mooie houden kippenhok met hangende voederbakken
Muizen in een kippenhok bestrijden heeft veel te maken met de omgeving

De meest mensen die kippen houden zijn liefhebbers van tuinieren en alles eromheen. De kans is erg groot dat je dan een composthoop in de tuin hebt. Zonder erbij stil te staan, kan een composthoop een grote aantrekkingskracht op muizen hebben.

De derde stap bij het bestrijden van muizen in het kippenhok is dat ook het op de juiste manier omgaan met de composthoop. Heb jij geen composthoop? Sla dan vooral deze stap over en ga door naar de volgende.

Een composthoop verandert groenten en fruit en de uitwerpselen van kippen in voedzame aarde, klaar om de grond in de tuin mee te verrijken voor nog mooiere bloemen en planten.

Het probleem is dat muizen, muizen, insecten en ander ongedierte ook dol zijn op composthopen. Naast het feit dat een composthoop een flinke bron van voedsel is, is het ook nog eens een ideale schuilplaats. Wat zou een muis nou nog meer willen?!

Ik zeg zeker niet dat je met het composteren moet stoppen! Wel zeg ik dat je er verantwoord mee om moet gaan. In het geval dat je last hebt van muizen, zijn er twee punten waar je op moet letten: het gebruik maken van een gesloten compostvat en de plaatsing ervan.

Meer tips over het muizenvrij houden van de tuin? Lees dan mijn artikel Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen

Maak gebruik van een gesloten compostvat

Een gesloten compostvat zorgt ervoor dat er geen muizen of ander ongedierte bij het compost kunnen komen en

Een compostvat hoeft niet duur te zijn en bestel je snel en gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan compostvaten op bol.com te bekijken, of ga voor degene met de beste prijs-kwaliteit verhouden en uitstekende recensies:

Naast een gesloten compostvat is het ook belangrijk om de bak zoveel mogelijk weg van het kippenhok te houden. Dat is vooral een kwestie van niet de kat op het spek binden. Je wilt niet dat de muizen op je compostvat afkomen en dan bij de kippen terechtkomen, en andersom ook niet!

Stap 4: Hou je kippenhok zo schoon mogelijk

De volgende stap in het bestrijden van muizen rondom het kippen is door het hok zo schoon mogelijk te houden.

Naast dat we allemaal gebruik van de daarvoor bestemde voederbakken, gooien we ook weleens iets lekkers het hok in. Dat is prima om te doen, maar is een grote aantrekker van muizen wanneer het te lang blijft liggen.

Geef je dus iets extra’s te voeren? Zorg dat het voordat het donker is en de muizen het meest actief zijn, op is, of haal het uit het hok.

Gebruik je stro als bedekking? Zorg dan dat je het goed belucht en verdeeld door deze met een hark of ander gereedschap wat om te husselen. Dat zorgt ervoor dat er geen verstopplekken voor de muizen ontstaan.

Stap 5: Hou gras en struiken rond het kippenhok zo kort mogelijk

muizen zijn voor ons vervelende plaagdieren waar we maar al te graag vanaf zijn. Maar in het dierenrijk staan muizen vrij laag en zijn dan ook voor roofdieren een welkom hapje. Muizen heb dan ook het instinct om zich verscholen te houden en open vlakten te vermijden.

Als houder van kippen kun je hier gebruik van maken door de omgeving rondom het kippenhok zo open mogelijk te hoeden.

Om die redenen is het een goed idee om het gras en de struiken rondom het kippenhok zo kort mogelijk te houden. Als de muizen geen schuilplaats hebben, zullen ze eerder een andere omgeving zoeken. Ze nemen het risico niet om zich in een open omgeving te tonen.

Stap 6: Maak gebruik van lokdozen tegen muizen

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, dan kan je er zeker van zijn dat er geen nieuwe muizen op je kippenhok af zullen komen. Maar helaas ben je nog niet klaar met het bestrijden van de muizen.

muizen zijn namelijk gewoontedieren. Ook al heb je alles opgevolgd, de muizen blijven in de buurt en de muizen blijven terugkomen. De oplossing hiervoor is door gebruik te maken van een lokdoos tegen muizen.

Zoals je hebt gelezen, zijn muizen altijd op zoek naar voedsel en een schuilplaats. Een lokdoos biedt hen allebei: het ziet eruit als een knus onderkomen en je plaatst er voer in in de vorm van lokaas. Maar in de lokdoos zit ook gif.

De muis denkt op een mooi schuilplaats met voedsel af te komen en komt daarin met het gif in aanraking en gaat daaraan dood. Binnen enige tijd ben je volkomen van de muizen af.

Een geschikte lokdoos koop je op bol.com door deze link te volgen. Ook kun je direct kiezen voor deze aanrader:

Meer over het gebruik van lokdozen tegen muizen lees je in mijn artikel Wat is een goede muizenlokdoos voor buiten?

Conclusies en ervaringen met muizen in het kippenhok bestrijden

Zorg er altijd voor dat je muizen in een kippenhok snel en effectief bestrijdt. Dat is erg belangrijk omdat muizen ziekten en parasieten bij zich dragen. Daarnaast zal een muis zomaar een kuikentje doden en eten alsook zich te goed doen aan een vers kippenei.

Bewaar je kippenvoer in goed afsluitbare bakken, voer de kippen door gebruik te maken van een trapbak en zorg dat de omgeving van het hok vrij is van voedsel en verstopplaatsen.

Je kunt prima muizenvrij kippen houden, mits je weet hoe je muizen op de juiste manier in een kippenhok moet bestrijden. En als het goed is heb je dat in dit artikel geleerd!

Laat ons hieronder weten hoe het bestrijden van de muizen is gegaan. Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van muizen rondom een kippenhok, ben je van harte welkom om hieronder een berichtje achter te laten.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie