Muizen bestrijden in het gazon: gids tegen muizen in het gras

Deel dit bericht op Pinterest:

Muizen bestrijden in het gazon_ gids tegen muizen in het gras

Naast ratten en insecten, zijn muizen een van de meest voorkomende plaagdieren in het gazon. Het is dan ook niet vreemd dat je op zoek bent naar manieren om muizen in het gazon te bestrijden.

Het bestrijden van muizen in het gazon is ook wel nodig, want ze kunnen zich snel voortplanten en het probleem alleen maar erger maken.

Muizen in het gras om je huis heen is overigens maar het begin van het probleem. Voor je het weet, vinden ze hun weg bij jou naar binnen en wordt het probleem alleen maar moeilijker om te bestrijden.

Grijp nu direct in door mijn onderstaande gids tegen muizen in het gras en in het gazon toe te passen en daarmee snel en effectief de muizen te bestrijden.

pinterest Muizen bestrijden in het gazon_ gids tegen muizen in het gras

Het bestrijden van muizen in het gazon

De twee meest effectieve manieren om muizen te bestrijden zijn met behulp van de ouderwetse muizenval of met een lokdoos, ook wel voederdoos genoemd. Naar mijn mening blijft de lokdoos voor buitenshuis de voorkeur hebben.

Lokdozen zijn voor het bestrijden van muizen in het gazon stukken beter dan muizenvallen omdat ze buiten stukken veiliger, stukken duurzamer en vele malen makkelijker te gebruiken zijn dan muizenvallen.

Het lokaas is in tegenstelling tot bij een muizenval in een lokdoos goed beschermd, zowel tegen regen als tegen dieren of kinderen die er mogelijk mee in contact kunnen komen.

Daarnaast is bestrijden van muizen met een lokdoos een kwestie van neerzetten en vergeten, terwijl je een muizenval die buiten staat zeer regelmatig moet controleren omdat het lokaas veel sneller onbruikbaar wordt.

Besluit je lokdoos te gebruiken, dan kan ik je de volgende twee producten aanraden:

Een bijzonder effectief muizengif is Muskil Excellent Graan (klik voor dit product op bol.com), ik raad je deze dan ook van harte aan. Je hebt ook een voederdoos / lokdoos nodig, het beste is om hier meerdere exemplaren van aan te schaffen als je een redelijk grote tuin hebt.

Klik eens door naar onderstaande lokdozen om te bekijken wat je op bol.com zoal kunt vinden qua lokdozen:

Een lokdoos werkt door er het gif in te plaatsen, vaak kan dat met behulp van een sleuteltje zodat kinderen er niet bij kunnen. Hebben de eerste muizen eenmaal van het lokaas- en gifmengsel gegeten, dan ben je vaak binnen een week al van de muizen in het gazon af.

Lukt het niet met het gif? Lees dan eens mijn artikel Muizen eten gif niet, wat moet ik doen?

Hoe hou je muizen uit het gras

Het plaatsen van een paar lokdozen is erg goed om muizen in het gazon te bestrijden. Wanneer je daarna de lokdozen weghaalt, ben je eigenlijk weer terug bij af. Je moet dan ook de onderliggende problemen aanpakken om muizen blijvend uit je gazon te houden.

Muizen zijn kleine diertjes en hebben een hoog voortplantingsvermogen. Een gemiddelde muis kan binnen een jaar wel 100 nakomelingen krijgen die ieder na een paar maanden zich ook weet voort kunnen platen.

Een algehele aanpak van zowel bestrijden als voorkomen is essentieel om muizen bij jou uit het gras te houden.

Als je voedsel of verstopplaatsen voor muizen rond je gazon hebt, zullen de muizen daar graag hun nesten en hollen vestigen. Zitten er muizen bij je in de buurt? Dan komen ze er vanzelf wel op af.

Aan de hand van de onderstaande aanwijzingen kan jij ervoor zorgen dat je gazon vrij blijft van muizen, ook lang nadat je ze voor het eerst hebt bestreden.

Je tuin en je gazon moeten altijd opgeruimd en netjes zijn

Stapels materialen, hoog gras en tuinafval zijn allemaal fijne nestplaatsen voor muizen. Probeer tuinieren bij te houden door regelmatig je gras te maaien en onkruid te verwijderen.

Verwijder alle ander materiaal op of om je gazon die schuilplaatsen kunnen bieden aan muizen

Hou geen voedsel in de tuin

Het is jammer, maar noodzakelijk: heb jij een probleem met muizen in je gras of gazon, voer dan geen dieren in de tuin. Niet je huisdieren en ook geen vogels.

Gemorst voedsel is het eerste waar muizen op afkomen en wanneer dat gepaard gaat met hoog gras, heb je zonder het te weten een perfecte omgeving voor muizen gecreëerd!

Hou geen voedsel in de tuin

Bedek openingen van holen en haal nesten weg

Muizen en andere knaagdieren kunnen holen in de grond maken om zich te nestelen, even te rusten of te verstoppen. Bedek alle gaten die je in je tuin vindt om ervoor te zorgen dat ze ook daar niet terecht kunnen.

Wanneer je nesten vindt, die zien er vaak uit als stapeltjes van allerlei rotzooi waarvan je niet weet hoe het er terecht is gekomen, dan moet je die ook direct verwijderen.

Zorg dat de muizen je huis niet in kunnen

Als je tuin eenmaal schoon is, je geen voedsel meer in de tuin achterlaat en je de lokdozen hebt geplaatst, is de volgende stap om te voorkomen dat muizen je huis binnen kunnen komen.

Ga de buitenkant van je huis na op gaten of scheuren waar muizen doorheen kunnen en sluit alle openingen af met staalwol en wat gatenvuller.

Meer over het dichten van gaten lees je in mijn artikel Muizen weren door purschuim of staalwol? Kunnen ze er doorheen?

Hoe weet je of je last hebt van muizen in het gazon?

Een muis is een klein knaagdier met relatief grote oren en kleine, donkere ogen. Ze zijn meestal grijs of lichtbruin, zijn ontzettend licht en kunnen vier tot zeven centimeter lang worden. Ze hebben een lange staart, maar net even lang als die van een rat.

Muizen zijn vooral ’s nachts actief. Wanneer je last hebt van muizen in het gras of in het gazon, zal je ze vooral ’s avonds tevoorschijn zien of horen komen.

De meest voor de hand liggende teken dat je last hebt van muizen in je gazon, is wanneer je een muis ziet lopen. Ze komen meestal ’s nachts of ’s ochtends vroeg tevoorschijn.

Zonder de muizen gezien te hebben, kan je op de volgende tekenen letten om na te gaan of het bestrijden van muizen in je gazon noodzakelijk is:

  • Het tegenkomen van een muizennest
  • Stuiten op een muizenhol
  • Uitwerpselen in de vorm van muizenkeutels of urine
  • Onverklaarbare, oneffen oppervlakken op of rond het gazon
  • Aangevroten gras en andere begroeiing in de buurt
  • Sporen van geknaag

Kom je tekenen van muizenactiviteit tegen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen en de muizen direct te bestrijden.

Meer hulp nodig? Lees dan mijn artikel Hoe bestrijd je muizen in de tuin? Tips om muizen te verjagen

Hoe weet je of je last hebt van muizen in het gazon_

Ervaringen met het bestrijden van muizen in het gazon?

Het bestrijden van muizen in de tuin, en vooral in het gazon, is moeilijker dan binnen. Je kan ze immers moeilijker buitensluiten en je weet nooit precies waar ze zitten.

Het bestrijden van muizen in het gazon begint dan ook met het plaatsen van lokdozen met gif om zo snel en doeltreffend van de aanwezige muizen af te komen. Vervolgens hou je de muizen blijvend uit je gazon door deze onaantrekkelijk voor muizen te maken en te houden.

Heb jij aan de hand van bovenstaande tips de muizen in je gazon weten te bestrijden? Heb je andere tips die wellicht kunnen helpen bij het bestrijden van muizen in de tuin? Deel dan jouw ervaringen hieronder in de reacties!

Ben jij momenteel bezig met het bestrijden van muizen in je gazon en heb je daar een vraag over? Stel deze hieronder en ik doe mijn best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie