Wanneer het zomer is, dan is het tijd voor de kinderen om in de zandbak te spelen. Maar zomer is ook het seizoen dat we last krijgen van allerlei insecten, waaronder mieren. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat de mieren in de zandbak terechtkomen. Dit artikel gaat dan ook over het bestrijden van mieren in een zandbak.
Hoe moet je mieren in een zandbak bestrijden?
- Leeg de zandbak, maak deze schoon en vul met nieuw zand
- Geen eten of drinken in de bak
- Hoe de zandbak gesloten
- Gebruik een mierenpoeder om de bak heen.
Wanneer je je kinderen tussen de mieren in de zandbak ziet spelen, vraag je je wellicht af of dat kwaad kan. Je wilt dan vast weten hoe je de mieren in de zandbak moet bestrijden en welke middelen je veilig kan toepassen. Hieronder lees je daar alles over.
Waarom je mieren in een zandbak moet bestrijden
Het zal vast even schrikken zijn wanneer de kinderen lekker in de zandbak aan het spelen zijn en je zit een grote groep mieren lopen. De meeste kinderen zullen er maar weinig last van hebben, maar anderen zouden geen voet in een zandbak vol met mieren willen zetten.
De vraag die daarbij op komt is of het nu kwaad kan, die mieren in de zandbak.
Het goede nieuws is dat de meeste mieren in Nederland niet veel kwaad kunnen. Er bestaan zeker giftige mieren en ook mieren die kunnen steken of bijten, maar veel meer dan bijvoorbeeld een muggenbult zal dat niet worden.
Wel wordt het een ander verhaal wanneer je allergisch bent voor het gif van mieren. Dan kunnen de mieren inderdaad veel meer kwaad.
Ook moet je er rekening mee houden dat mieren, wanneer zij zich ongestoord in de zandbak kunnen vestigen, zich na verloop van tijd ook elders bij jou in huis of in de tuin zullen verplaatsen. Wees er dus op tijd bij en bestrijd mieren in de zandbak voordat ze ook elders een probleem gaan vormen.
Mieren in een zandbak bestrijden doe je vooral erbuiten
Wanneer een mierenplaag in de zandbak te erg wordt, dan heb je slechts de optie om het zand met de mieren te kiepen en overnieuw te beginnen. Hoe je dat doet, lees je verderop in mijn artikel. Wat nu vooral van belang is, is dat je je realiseert dat het bestrijden van de mieren vooral buiten de zandbak gebeurt.
Hieronder geef ik een opsomming van de stappen die de grootste impact hebben en die je nu direct kunt inzetten om je mierenprobleem op te lossen. We werken vanuit de zandbak naar buiten toe.
Strooi mierenpoeder om de zandbak heen
Elders op het internet lees je van alles over het strooien van allerlei middeltjes door het zand. Dat vind ik onwenselijk en onlogisch. Het betekent immers dat de mieren eest de zandbak in moeten klimmen om ermee in aanraking te komen.
Een beter idee is om om de zandbak heen een barrière van mierenpoeder te maken. Ze komen mieren de zandbak überhaupt niet in en hoef jij geen rare fratsen uit te halen om de mieren te bestrijden. Wel moet je een geschikte mierenpoeder gebruiken.
Een natuurlijke mierenpoeder dat niet gevaarlijk is voor kinderen of huisdieren is de Eco mierenpoeder van Luxan (bekijk op bol.com). Dit poeder strooi je simpelweg om de zandbak heen en je hebt er verder geen omkijken naar. Bestel deze geschikte mierenpoeder nu direct door onderstaande link te volgen.
Ga opzoek naar waar de mieren vandaan komen
De mieren verschijnen niet zomaar in je tuin of in de zandbak. Ze moeten ergens vandaan komen. Wanneer jij erachter komt waar het nest zich bevindt, kan je deze bestrijden en pak je het probleem bij de wortel aan!
Om erachter te komen waar het nest is, kan je de mieren simpelweg volgen. Mieren lopen meestal van en naar een voedselbron en zullen dus vanzelf het nest weer opzoeken. Wanneer je het nest weet te vinden, is het een kwestie van deze effectief aanpakken.
Een effectieve en kindvriendelijke aanpak is het gebruik van heet water en een oplosbaar mierenpoeder. De bovengenoemde mierenpoeder van Luxan is helaas niet op te lossen. Maak gebruik van de ECOstyle mierenpoeder (link naar bol.com) om deze in water op te lossen en direct in het nest te gieten.
Kan je het nest niet vinden, maar zie je wel waar ze heen gaan? Dan is de mieedenpoeder van Luxan prima in te zetten. Een mier die met het poeder in aanraking komt, gaat snel dood.
Hou de mieren uit huis
In en om huis is er ’s zomers voor mieren zoveel eten te vinden dat het een kwestie van tijd is voordat ze hun weg naar jouw huis gaan maken. Door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen hoef jij dit probleem niet te hebben.
In mij artikel over het bestrijden van mieren binnen en buiten het huis, lees je alles wat je moet weten om je huis en tuin vrij van mieren te houden.
Voor wat betreft de stap die je nu direct kan zetten om ervoor te zorgen dat mieren niet naar binnen komen, is de Eco mierenpoeder van Luxan (link naar bol.com) ook hier weer een geschikte oplossing. Je moet simpelweg langs de buitenmuren -en vooral bij deuren en ramen- de poeder goed rondstrooien.
Waarom komen mieren in de zandbak?
Mieren bouwen en leven in een nest (klik hier voor meer informatie over mieren in Nederland). Zo’n mierennest bestaat veelal uit een uitgebreid systeem van gangen en tunnels. Los, droog en fijnkorrelig zand is dan ook een perfecte omgeving voor een mier om een thuis in te bouwen.
Daarnaast houden mieren ook van warmte en hebben zij een bron van voedsel nodig. Een zandbak is voor mieren dan ook een geweldige plek om aan hun voedselbehoefte te voorzien.
In een zandbak zitten vaak veel andere insecten verstopt, zoals bijvoorbeeld luizen. Naast de insecten kunnen er in de zandbak ook voedselresten of gemorste drank zitten. Zeker wanneer de kinderen een snack tijdens het spelen een snoepje eten of limonade drinken.
Kortom, een zandbak is voor mieren een zeer geschikte omgeving en zij zullen zich er dan ook maar la te graag willen vestigen.


Hoe moet je mieren in een zandbak bestrijden?
Mieren in een zandbak bestrijden is een vervelende klus. Dit komt omdat je de mieren er niet een voor een uit kunt plukken. Het is dus zaak om eerst met een miervrije zandbak te beginnen en er daarna voor te zorgen dat ze nooit meer terug willen komen.
Het schoonmaken van een zandbak
Begin met het leeghalen van de zandbak. Al het oude zand moet er eerst uit. Vervolgens kun je de zandbak met water en een sopje schoonmaken. Je hoeft geen bijzonder zeep te gebruiken, wat je maar in huis hebt is prima. Vergeet niet om de zandbak goed af te spoelen. Alleen dan kom je blijvend van de mieren in de zandbak af!
Bedek de onderkant met worteldoek
Is er een opening in de onderkant van de zandbak? Of is er wellicht ergens een scheurtje ontstaan waar mieren doorheen zouden kunnen komen? Zorg ervoor dat mieren de zandbak niet in kunnen door de onderkant te bedekken met worteldoek.
Worteldoek is een meestal donker stuk stof dat ervoor zorgt dat zonlicht wordt geblokkeerd. Meestal wordt het ingezet om onkruid te bestrijden. Worteldoek is meestal gemaakt van kunststof vezels, maar is in allerlei soorten verkrijgbaar.
Vul de zandbak met nieuw zand
Vul de zandbak met nieuw en miervrij zand. Je hebt nu de zandbak ontdaan van de mieren en eventuele andere insecten of voedingsstoffen waardoor de mieren tot de zandbak waren aangetrokken. Nu kan je door met het toepassen van de tips die ik hieronder neerzet, zodat je ervoor kunt zorgen dat de zandbak ook echt miervrij blijft.
Hou mieren blijvend uit de zandbak
Heb je eenmaal een schone zandbak met een verse lading zand, dan is het belangrijk om deze miervrij te houden. Het voorkomen dat mieren de zandbak in gaan is immers makkelijker dan de mieren die er eenmaal inzitten te bestrijden.
Geen eten of drinken in de zandbak
Mieren zijn altijd en overal op zoek naar voedsel. Of dat nu in huis, in de tuin of in de zandbak is. Mijn voornaamste advies zou zijn om nooit eten of drinken in of om de zandbak toe te staan.
Het morsen of kruimelen van een klein beetje zoetigheid is alles dat er nodig is om een hele kolonie mieren tot de zandbak af te roepen. Vaak is het ook zo dat kinderen het liefst een zoette snack of drankje hebben en ook dat vinden mieren heerlijk.
Wil je mieren goed in de zandbak aan kunnen pakken, dan is geen eten en drinken de eerste regel.


Hou de zandbak altijd gesloten
Wanneer de zandbak niet in gebruik is, dient deze volledig te worden gesloten. Mieren en andere insecten zijn ’s nachts ook op zoek naar voedsel en weten daarbij de zandbak prima te vinden.
Zorg er dus voor dan ongenodigde gasten uit de zandbak blijven de deze altijd gesloten te houden. Dat geldt overigens niet alleen voor ’s avonds, maar altijd! Ook bij een lunchpauze of rustmoment moet de zandbak worden afgesloten.
Gebruik een mierenpoeder om de zandbak heen
Hoewel er zeker kindvriendelijke mierenpoeders op de markt zijn, ben ik geen voorstander om allerlei producten door het speelzand te gooien. Dat is niet efficiënt en simpelweg niet nodig.
Wat je het beste kunt doen is een veilige en natuurlijke mierenpoeder inzetten die je net buiten de bak in een cirkel eromheen strooit. Op deze manier komen de spelende kinderen er zo min mogelijk mee in aanraking en heb je effectief de mieren in en om de zandbak bestreden.
Een geschikte, natuurlijke mierenpoeder dat veilig is voor kinderen en huisdieren is de ECO mierenpoeder van Luxan (bekijk dit product op bol.com). Volg de link hieronder om dit product direct te bestellen.
Meer informatie over het gebruik van mierenpoeders en welke mierenpoeder de moeite waard is, lees je in mijn artikel daarover.
Schep het zand regelmatig om
Door het zand regelmatig om te scheppen, stoor je de eventueel aanwezige mieren en andere insecten en zullen zij eieren voor hun geld kiezen. Hou het zand dus een keer per dag even in beweging. Je hoef niet lang te scheppen, als het maar even goed door elkaar gehusseld is.