Is mierenpoeder giftig voor honden? – En mierenspray of een lokdoos?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Is mierenpoeder giftig voor honden_ - En mierenspray of een lokdoos_
Pinterest Is mierenpoeder giftig voor honden_ En mierenspray of een lokdoos_

Wanneer je last hebt van mieren in huis of in de tuin, dan wil je daar graag iets aan doen. Wellicht grijp je dan direct naar een mierenspray, lokdoos of mierenpoeder. Ga, voordat je ervan gebruikmaakt eerst na: is mijn mierenpoeder giftig voor honden?

Is mierenpoeder giftig voor honden? Sommige mierenpoeders bevatten inderdaad gif. Een kleine hoeveelheid kan de hond echter geen kwaad. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Wanneer je een hond in huis hebt, is het van belang om, voordat je het middel gebruikt, nagaat of deze giftig is voor je huisdier. Hieronder lees je daar meer over.

Opzoek naar een geschikte mierenpoeder dat niet giftig is voor honden?

In dit artikel lees je van alles over het gebruik van mierenbestrijdingsmiddelen en de risico’s daarvan met betrekking tot het gebruik in de buurt van honden.

Ben jij alleen snel opzoek naar een geschikte mierenpoeder die je in de buurt van de hond kunt gebruiken? De mierenpoeder van Luxan, wel de Eco variant, is zeer geschikt.

De Eco mierenpoeder van Luxan (link naar bol.com) is ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Het werkt namelijk allee tegen insecten! Volg de link hieronder om direct de geschikte mierenpoeder via bol.com te bestellen:

Risico’s bij het gebruik van voor honden giftige bestrijdingsmiddelen?

Bepaalde schoonmaakmiddelen en insecticiden (waaronder mierenbestrijdingsmiddelen) behoren tot de meest gevaarlijke stoffen in huis. Mierenbestrijdingsmiddelen, zoals mierenpoeder, lokdozen en mierensprays bevatten gif en kunnen door honden worden opgegeten.

Honden kunnen uit nieuwsgierigheid, baldadigheid of vanwege de inhoud een mierenbestrijdingsmiddel proberen op te eten. Gelukkig zijn de meeste mierenbestrijdingsmiddelen niet erg gevaarlijk voor honden. Wel kan de hond er ziek of onwel van worden.

Waarschijnlijk zal het binnenkrijgen van de verpakking meer problemen voor je hond opleveren dan het gif zelf. Hoe dan ook, wanneer je hond een bestrijdingsmiddel open bijt, is het belangrijk om direct een dierenarts in te schakelen. Al is het maar voor de zekerheid. Doe dit ook wanneer het slechts om het opentrekken van de verpakking gaat.

Voor meer algemene informatie over gif tegen mieren en de verschillende soorten werkzame stoffen, lees je mijn artikel daarover.

Zijn er mierenbestrijdingsmiddelen die niet giftig zijn voor honden?

Jazeker. Het grootste gevaar zit namelijk in mierenbestrijdingsmiddelen met lokstof. Honden ruiken de lokstof, die meestal zoet van geur is, en komen daarop af. Wanneer je een voor honden ongevaarlijk bestrijdingsmiddel wilt gebruiken, kies dan een mierenpoeder of mierenspray zonder lokstof.

Een lokdoos zonder lokstof bestaat eigenlijk niet, want lokdozen bevatten per definitie een lokstof. Alleen al daarom is een lokdoos niet geschikt voor het gebruik in de buurt van honden.

Wanneer je de lokdoos uit de buurt van de hond kan houden is dat misschien een optie, maar wanneer je het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik je geen lokdoos. Een lokdoos bevat doorgaans gif en een lokstof en is dus niet altijd geschikt voor het gebruik in de buurt van honden.

Meer informatie over lokdozen lees je in mijn artikel Een lokdoos tegen mieren kopen en gebruiken.

De meeste mierensprays bevatten gif en zijn dus giftig voor honden. Tenzij de hond echter de verpakking helemaal kapot weet te bijten, hoeft een mierenspray niet geheel onveilig te zijn voor honden.

Heb je alleen een beetje op een oppervlakte aangebracht, dan hoeft het geen ramp te zijn wanneer de hond er in de buurt komt. De hond zal namelijk toch niet erg veel van de stof binnen kunnen krijgen.

Bijt de hond de verpakking stuk, dan is het een ander verhaal. Het is dus belangrijk om de verpakking buiten het bereik van huisdieren zoals honden of katten op te bergen.

Mierenpoeder is een apart verhaal. Mierenpoeder is giftig voor honden. Wanneer je mierenpoeder gebruikt hebt, is het belangrijk om de hond uit de buurt te houden.

Soms bevat mierenpoeder een lokstof waardoor het des te aantrekkelijker wordt. Mocht de hond mierenpoeder binnenkrijgen, is het belangrijk om direct de dierenarts in te schakelen.

Het ligt uiteraard aan de hoeveelheid en aan het gif, maar meestal zal een klein beetje niet voldoende zijn om de hond er echt ziek van te laten worden. Ook hier zit het grootste gevaar in de verpakking.

Mijn artikel Hoe werkt mierenpoeder bevat veel meer informatie over mierenpoeders en het gebruik ervan.

Een niet-giftig en voor kinderen en huisdieren veilig mierenpoeder, is de Luxan Mierenpoeder Eco. Volg onderstaande link om dit product op bol.com te bekijken.

De verpakking van mierenbestrijdingsmiddelen is gevaarlijker voor honden.

Wanneer je een beetje mierenpoeder strooit, een lokdoos neerzet of gebruik maakt van een mierenspray kan je hond of kat altijd iets binnenkrijgen. Is het giftig voor honden? Jazeker. Is het gevaarlijk? Niet altijd. Sterker nog, meestal niet. Wel ligt er een groter gevaar op de loer: de verpakking.

Vanwege de lokstoffen in mierenpoeder en lokdozen, kan je huisdier er interesse voor gaan krijgen. Wanneer de hond er vervolgens makkelijk bij kan, is het vragen om ongelukken.

Zie het zo: wanneer jij wat mierenpoeder strooit, kan de hond alleen dat wat jij uitgestrooid hebt opeten, Wanneer de hond bij de verpakking kan, heb je kans dat de hond veel minder binnenkrijgt.

Hetzelfde geldt voor een mierenspray. De kans dat een hond de spuitbus kapot bijt is erg klein omdat de hond de inhoud veel minder zal kunnen ruiken.

Voor wat betreft een lokdoos, ligt dat vaak iets ingewikkelder. Honden kunnen de inhoud gemakkelijk ruiken, de lokdoos ligt vaak op de vloer en mijn ervaring is dat honden er erg nieuwsgierig naar zijn.

Wat mij betreft valt de lokdoos als geschikt middel om in de buurt van honden te gebruiken dan ook of. Ik raad aan om een geschikte mierenpoeder of een mierenspray in de buurt van honden te gebruiken.

Natuurlijke middelen kunnen ook gif bevatten

Een fout die veel wordt gemaakt, is dat men er vanuit gaat dat een natuurlijk middel ook veilig is voor honden, of überhaupt niet giftig is. Een natuurlijk middel kan echter wel degelijk schadelijk of giftig zijn.

Een voorbeeld zijn mierenbestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrine. Pyrethrine is een gif op basis van een stofje dat bijvoorbeeld in chrysanten voorkomt. Het is zeer dodelijk voor bepaalde insecten en voor vissen.

Diatomeeënaarde is het niet-giftige alternatief voor mierenpoeder

Een goed alternatief voor mierenpoeders en andere mierenbestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor honden, is diatomeeënaarde .

Diatomeeënaarde is geen aarde, maar een poeder gemaakt van vermalen skeletten van microscopische organismen. Dit poeder is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, maar des te gevaarlijker voor insecten.

Diatomeeënaarde tast het exoskelet van mieren aan, waardoor zo uitdrogen en doodgaan. Naast dat diatomeeënaarde volledig natuurlijk en ongevaarlijk is (ook voor honden) is het erg goedkoop. Een emmer van een kilo diatomeeënaarde (link naar bol.com) kost evenveel als een klein busje mierenpoeder.

Diatomeeënaarde is zuiver te gebruiken en is zo eenvoudig in het gebruik als het simpelweg strooien op de plekken waar je de mieren wilt bestrijden.

Welk mierenpoeder is geschikt voor het gebruik nabij honden?

Er is eigenlijk maar één mierenpoeder die ik aan zou raden voor het gebruik door hondenbezitters. Ik heb er zelf hele goede ervaringen mee en ben zeer tevreden over de effectiviteit van het middel. Het betreft de Eco Mierenpoeder van Luxan.

Dit middel is eenvoudig te strooien en houdt de mieren goed op afstand. Honden en kinderen kunnen er gewoon mee in aanraking komen. Het is ook prima om in de tuin nabij planten te gebruiken.

Via de link hieronder bekijk je deze mierenpoeder direct op bol.com.

Heb jij nog tips om op een voor honden veilige manier mieren te bestrijden? Deel deze hieronder, want ik ben erg benieuwd!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie