Welk gif werkt het beste tegen mieren? Binnen, buiten en tegen het nest

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Welk gif tegen mieren

Je bent de mieren in huis spuugzat? Verpesten de mieren jouw barbecues en tuinfeestjes? Dan is het inderdaad tijd om tot sterkere middelen over te gaan. Over het algemeen werkt gif snel en effectief om je van je mierenprobleem af te helpen.

Welk gif werkt tegen mieren?

 • Insectengroeiremmers – Meestal zijn dit pyrethroïden zoals permethrin en Deltamethrin
 • Cetamiprid of Acetaprimid – Deze werken op de hersenen van mieren

Hieronder lees je alles over het gebruik van gif tegen mieren, welke werkzame stoffen er zijn, welke producten werken en waar je zoal op moet letten bij het bestrijden van mieren met gif.

In het kort, welk gif tegen mieren?

In dit artikel geef ik een hoop informatie over het inzetten van gif tegen mieren. Wellicht ben je alleen op zoek naar de beste middelen tegen mieren op basis van gif zodat je snel van een mierenprobleem af bent? In dit geval wijs ik je graag door naar mijn artikel over de mierenbestrijdingsmiddelen van HG.

Wil je alle ins en outs van het gebruik van gif tegen mieren weten? Lees dan snel door!

Een mierenprobleem aanpakken met gif

Een mierennest tussen tegels met enkele werkers ernaast
Een enkele merennest kan uitgroeien tot een ware plaag wanneer je deze ongemoeid laat.

Wanneer je blijvend van een mierenplaag af wilt, volstaat het simpelweg doden van de mieren niet. Het mierennest (ook weleens mierenhoop genoemd) moet ook aangepakt worden, anders zullen de mieren zich voortplanten en zijn ze binnen de kortste keren weer terug.

Een mierenkoningin kan dagelijks wel duizenden eitjes produceren, dus als je denk dat een paar (honderd) mieren met gif doden iets op zal leveren, zit je er zeker naast. De enige oplossing is dus het hele nest uitroeien.

De enige manier om gif juist tegen mieren in te zetten, is om een mengsel van lokstof met gif aan de mieren te voeren. Een voorbeeld hiervan is een lokdoos. Neem eens een kijkje naar de lokdoos van HG voor een goed voorbeeld van gif in een lokdoos.

Hoe werkt gif tegen mieren precies?

 1. Gif tegen mieren werkt ontzettend goed vanwege het natuurlijk gedrag van mieren: mieren zijn sterk aangetrokken tot zoetigheid.
 2. Zodra de mier die het gifmengsel gevonden heeft voldoende ervan heeft gegeten, neemt de mier zoveel mogelijk van het zoetige gifmengsel mee naar zijn nest. Een goede gif werkt langzaam, dus de mier zal de reis naar het nest prima af kunnen leggen.
 3. Een goede gif tegen mieren werkt op twee manieren: De mier die van het gif gegeten gaat dood en zoveel mogelijk van zijn nest worden vergiftigd en gaan dood. Mieren die overblijven omdat zij niet met het gif in aanraking zijn gekomen, zullen de dode mieren eten (kannibaliseren) en daar dan aan dood gaan.

Er zijn in wezen twee verschillende soorten gif tegen mieren op de markt: generieke soorten gif en gif specifiek om mieren te bestrijden. Een voordeel van gif dat specifiek bedoeld is om mieren te bestrijden, is dat deze vaak voorzien is van een ingrediënt dat ervoor zorgt dat het middel aan de mier blijft kleven. Het gif dat aan de mier blijft kleven wordt dan ook op deze wijze naar het nest getransporteerd.

Hoe zet je gif tegen mieren effectief in

Je kunt gif op allerlei manieren gebruiken om mieren te bestrijden. Hieronder geven wij de meest effectieve manieren om gif in te zetten.

Het belangrijkste om te weten is dat gif de mier dood. Zo simpel is het. Het werkt dus niet afstotend en kan niet gebruikt worden om mieren te verjagen. Bedenk je wel: een mierenprobleem in huis moet je koste wat het kost voorkomen.

Plaats een lokdoos

Een lokdoos is doos met daarin gif vermengd met een lokstof. De mieren kopen op het lokstof af en gaan aan het gif dood. Meestal is dat niet gelijk, maar pas na enige tijd zodat zij het gif meenemen naar het nest. In het nest wordt de hele kolonie uitgeroeid.

Ben je opzoek naar een geschikte lokdoos? Neem dan eens een kijkje naar mijn artikel over mijn ervaringen met de lokdozen van HG.

Strooi of giet het gif rechtstreeks op of om het nest

Afhankelijk van wat voor gif je gebruikt, kun je het strooien (mierenpoeder) of gieten (vloeibaar). Wanneer je eerst met een stokje het mierennest goed omwoelt of doorprikt, kun je het gif rechtstreeks op de mierennest aanbrengen.

In het geval het gebruikte gif een mierenpoeder is, dan kan je het ook in een cirkel om de mierennest heen gieten. Zo kunnen de mieren niet anders dan door het gif lopen wanneer ze het mierennest verlaten.

Strooi het gif om je huis heen

Het voorkomen dat mieren in je huist trekken is erg belangrijk. Een goede manier om dit te voorkomen is door het gif zoveel mogelijk helemaal om je huis heen te strooien. Dit werkt het beste wanneer het gif waarvan je gebruik maakt in poedervorm is. Wanneer een mier je huis wilt betreden, zal het dan eerst door het gif moeten.

Vermeng het met een lokstof

Mierenpoeder kun je gemakkelijk met een lokstof vermengen zodat de mieren op het lokstof afkomen. Zij willen dan van het zoetigheid eten en komen met het gif in aanraking. Goede lokstoffen zijn suiker, poedersuiker, pindakaas, jam en stroop. Een goede mierenpoeder bevat echter al een lokstof.

Strooi het gif op plaatsen waar je vaak mieren ziet

Wanneer je gebruik maakt van een lokdoos of mierenpoeder, is het vaak een goed idee om de lokdoos te plaatsen waar je vaak mieren ziet. Om de een of andere reden houden de mieren zich daar graag op. Maak er van gebruik door ze daar met het gif in contact te laten komen.

Welke soorten gif bestaan er?

Er zijn vele soorten gif die tegen mieren ingezet worden. De meeste mierenbestrijdingsmiddelen op basis van gif die in Nederland op de markt zijn, bevatten de volgende twee soorten gif:

 • Insectengroeiremmers. Meestal zijn dit pyrethroïden zoals permethrin en Deltamethrin. Dit zijn hele effectieve stoffen die zelfs de meest robuuste soorten mieren ten val kan brengen.
 • Cetamiprid of Acetaprimid. Cetamiprid is een zogenaamde Neonicotinoïde. Deze gif werkt op de hersenen in en is omstreden vanwege de nadelige effecten op het milieu. Voorts is het middel zeer dodelijk voor bijen.

Dit zijn de meest voorkomende soorten gif in mierenbestrijdingsmiddelen. Andere middelen kunnen ook op basis van stoffen zoals bijvoorbeeld borax, gesteentemeel of diatomeeënaarde zijn. Hoewel deze stoffen zeker dodelijk zijn voor mieren, zijn zij niet perse giftig.

Welk gif werkt het beste tegen mieren?

Hieronder tref je onze top drie producten om mieren met gif te bestrijden:

 1. “Poeder tegen mieren” van BSi
 2. Borax – Merkloos
 3. Mierenpoeder van HG
 4. Mierenpoeder van ECOstyle

“Poeder tegen mieren” van BSi

Wil je op een doeltreffende manier mieren bestrijden? Dan is dit een heel effectief middel tegen mieren. Dit mierengif kunt je maar liefst op drie manieren gebruiken. Je kunt het strooien, uitgieten met water of verspuiten. De mieren raken vervolgens bedekt met het product en nemen het mee naar hun nest, waardoor de hele kolonie wordt uitgeroeid.

Poeder tegen mieren van BSi is een veelzijdig poeder om mieren zowel binnen als buiten te bestrijden. De werkzame stof doodt de mier niet direct maar zal worden meegenomen naar het mierennest waar het zich zal verspreiden over de hele kolonie. Na enkele weken zal de hele kolonie zijn uitgeroeid.

Het middel is op drie verschillende manieren inzetbaar:
1.Als poeder op en in het mierennest of op de looproute van de mieren. Gebruik 20 gram per vierkante meter. 
2.Als gietmiddel direct in en om het nest voor een directe werking van AMP 2 MG. Verdun 20 gram in 1 liter water om 1 vierkante meter te behandelen.
3.Als spuitmiddel om binnen te gebruiken. Los 100 gram op in 1 liter water om 5 vierkante meter te behandelen.

Gebruik het middel alleen op een harde ondergrond. Behandelde plaatsen liever niet schoonmaken om de werking te garanderen. Na 2 a 3 weken de behandeling herhalen indien mieren nog aanwezig zijn.

Borax – Merkloos

Borax is een effectieve manier om mieren te verspreiden. Ook hierbij geldt dat je het middel zowel vloeibaar als poeder kunt gebruiken. Vermeng 1 deel Borax met 2 delen poedersuiker en voeg eventueel water toe wanneer dat gewenst is.

Een mengsel van borax en poedersuiker
Borax met poedersuiker is een is een makkelijk mengsel om te maken en zeer effectief om tegen mieren in te zetten.

Borax is een kosteneffectieve mierenkiller dat makkelijk in gebruik is en breed toepasbaar is.

Mierenpoeder van HG

HG Mierenpoeder is een zeer effectief strooipoeder wat door de mieren tot in het nest wordt meegenomen, met als gevolg dat het gehele nest snel uitsterft. Strooi de aangegeven dosering mierenpoeder in de nestingangen en in de naden en kieren waar de mieren lopen.

Voor eventueel extra aantrekkingskracht kun je het vermengen met kristalsuiker of poedersuiker. Wij hebben zeer goede ervaring met het gebruik van HG en hebben daar zelfs een artikel over geschreven. Heb je interesse, neem dan eens een kijkje

Mierenpoeder van ECOstyle

COstyle MierenPoeder – te strooien en te gieten tegen mieren – 250 gram biedt 100% natuurlijke en effectieve bestrijding van mieren. MierenPoeder is handig te strooien vanuit de bus direct in het nest. Daarnaast kun jij het ook toepassen als gietoplossing. Direct in het nest te gieten voor een zeer snelle en effectieve werking. Afhankelijk van de grootte van het nest is het belangrijk om regelmatig te blijven strooien.

Strooi het poeder rond het mierennest en bij de nestingangen. Opgelost in water, kun je de MierenPoeder direct in het nest gieten. Behandel bij voorkeur s’avonds of s’ochtends dan zitten de meeste mieren in het nest.

40 gram per m2 bij strooien. Bij gieten 40 gram per liter water, doseer ongeveer 0,5 liter in het nest en 0,5 liter rond het nest.

Voor nog meer mierenpoeders en informatie over het gebruik ervan lees je ons artikel daarover.

Heb je een van deze producten gebruikt, of ken je een ander product en heb je daar goede ervaringen mee? Wij zijn erg benieuwd en zien jouw reactie hieronder in de reacties graag tegemoet.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Welk gif werkt het beste tegen mieren? Binnen, buiten en tegen het nest”

 1. Dit was voor mij een zeer nuttig artikel Peter. Je vindt niet overal reviews over mierenbestrijders. Nuttig die top 4 producten. Ik ben ook positief over BSI & ECOstyle producten.

  Ik gebruik ze misschien wat overdadig (voorkomen ipv genezen) en goedkoop is het allemaal niet.

  Kan je als particulier geen grotere hoeveelheden kopen ipv 5 of 700gr?

  MVG

  Beantwoorden
  • Beste Tieto,

   Op Bol.com kan je weleens korting krijgen wanneer je meer dan twee verpakkingen neemt. Wil je nog meer dan dat, kijk dat eens naar de werkzame stoffen en koop dat in bulk. Wellicht is dat dan wel iets teveel van het goede!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie