Bestaat een muizenallergie en wat doe je daartegen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
allergie voor muizen

Mensen die last hebben van muizen in huis, ondervinden daar allerlei verschillende soorten nadelen van. Denk daarbij aan rommel, beschadigingen aan het huis en de verschillende parasieten die zij bij zich kunnen dragen. Maar wist je dat muizen ook allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen?

Muizen komen erg veel voor en zijn dan ook overal ter wereld te vinden. Of je nu in een flat woont of in een rijtjeshuis, de kans is aanwezig dat je vroeger of later te maken krijgt met muizen.

Wanner het hooikoortsseizoen afgelopen is en je blijft dergelijke klachten houden, zoals een verstopte neus, jeukende ogen, hoesten, huiduitslag of ademhalingsproblemen, dan bestaat de kans dat je last hebt van een muizenallergie!

Veel mensen die een muizenallergie hebben, weten niet eens dat ze hebben omdat er niet routinematig op wordt getest. Een muizenallergie kan eventueel door middel van een priktest worden aangetoond, maar dat zal niet standaard gebeuren. Heb je last en muizen in huis? Geef dit bij je huisarts aan en vraag om een priktest.

Hieronder lees je meer over allergisch zijn voor muizen en wat je daar tegen kan doen.

Kan je allergisch zijn voor muizen?

Iemand kan zeker allergisch zijn voor muizen. En hoe men achter het bestaan van een muizenallergie is gekomen, is best grappig.

De eerste keer dat een muizenallergie is aangetoond, was bij laboratoriummedewerkers die muizen gebruikten voor wetenschappelijk onderzoek. Zij kregen regelmatig last van symptomen van allergie, maar konden niet thuisbrengen waar dan van kwam.

Althans, totdat men erachter kwam dat de dieren waarmee zij werkten, de muizen, bij hen de allergische reacties opriepen. Naderhand volgenden nog vele specifieke onderzoeken specifiek gericht op muizen allergieën.

Al met al is onomstotelijk aangetoond dat mensen allergisch kunnen zijn voor muizen. Hieronder lees je wat het betekent om allergisch te zijn voor muizen en wat je daar tegen kunt doen.

Moet je je zorgen maken om een muizenallergie?

Foto van een meisje dat haar neus snuit in een papieren zakdoek.
Een muizenallergie is over het algemeen niet ernstig, maar het blijft belangrijk om het onderliggend probleem van de muizen in huis te bestrijden.

Mensen staan er niet vaak bij stil, maar je kunt allergisch zijn voor muizen. Mensen die allergisch zijn voor muizen, zijn meestal ook allergisch voor andere knaagdieren, zoals ratten en konijnen. De allergie is vergelijkbaar met de allergie voor honden of katten.

Een allergie voor muizen is meestal niet erg, maar er zijn onderzoeken gedaan naar reacties van gevoelige kinderen, met name astmatische kinderen, die muizen als huisdier hadden en die bleken toch meer last van zowel de allergieën als van de astma te krijgen.

Die onderzoeken naar astmatische kinderen met een muizenallergie hebben ook aangetoond dat je niet perse met het dier zelf in aanraking hoeft te zijn geweest om klachten te krijgen. Muizen in de muren, achter kasten of onder vloeren zijn evengoed in staat om allergische symptomen op te wekken.

Ook als de muis zelf helemaal niet in de buurt is, bevatten de uitwerpselen en de urine van muizen en urine van muizen het eiwit waar mensen allergisch voor zijn. Naast de uitwerpselen en de urine van muizen, bevatten de haren en huidschilfers van mensen ook nog eens dergelijke allergenen.

Meer over de gevaren van muizenurine lees je in mijn artikel Is urine van muizen gevaarlijk en hoe maak ik muizenurine het beste schoon?

Tip! Wil je nu direct aan de slag met het bestrijden van muizen in huis? Klik dan hier om op bol.com naar geschikte muizenbestrijdingsmiddelen te kijken of ga direct aan de slag met de moderne en zeer effectieve muzienvallen die je hieronder kunt bekijken:

Meer over het op de juiste manier inzetten van muizenvallen lees je in mijn artikel Muizen trappen niet in de val, wat doe ik verkeerd? en leer van de fouten van anderen!

Wat een muizenallergie zo vervelend maakt, is dat veel mensen niet eens weten dat ze muizen in huis hebben. En waarom zou je dat überhaupt weten, want muizen zijn vaak ’s nachts wanneer je slaapt en het huis rustig is actief. Daarmee verspreiden zij de allergenen heel het huis door.

Wanneer jij wakker wordt, zitten de allergenen in de lucht en in de omgeving en je krijgt last. Misschien heb jij wel het idee dat je last hebt van hooikoorts of iets dergelijks, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

Een muizenallergie is een bijzonder verraderlijke allergie!

Heb je wellicht last van een muizenallergie?

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat in ruim 80% van de huishoudens in meer of mindere mate het allergeen dat muizen produceren te vinden was. Nu zegt dat natuurlijk niets over jouw specifieke situatie, maar de kans is wel erg groot dat bij jou in huis dergelijke allergenen aanwezig zijn.

Men was erachter gekomen dat de allergenen aan stofdeeltjes in de lucht bleven plakken en ook op allerlei oppervlakten in huis te vinden waren. Wanneer een allergisch persoon met deze allergenen in aanraking komt, ontstaat de reactie.

De aanwezigheid van deze allergenen bleken het vaakst in flatgebouwen, oudere woningen en bij huizen van bewoners met een laag inkomen.

Maar wederom, dat zegt dus niets over jouw persoonlijke situatie. Hoe kan je er dan het beste achter komen of jouw allergische reactie door muizen komt? Eigenlijk kan je er alleen met zekerheid achter komen door je te laten testen, maar dat wordt niet standaard gedaan in Nederland.

Heb jij last van iets dat lijkt op een allergische reactie, bespreek dat dan met je huisarts. Heb je daarnaast ook nog last van muizen of in het verleden last van muizen gehad, dan moet je dat zeker met je huisarts bespreken. Wanneer men dat nodig acht, kan je door middel van een priktest op een allergie voor muizen worden getest.

Heb jij last van muizen in huis? Klik dan hier om op bol.com de beste bestrijdingsmiddelen tegen muizen te vinden of ga direct aan de slag met de moderne en zeer effectieve muzienvallen die je hieronder kunt bekijken:

Hoe weetje of je een muizenallergie hebt? De symptomen

Foto van een vrouw die onder een deken op de bank ligt en in een papieren zakdoek haar neus snuit
Het vervelende aan een muizenallergie is dat je vaak niet eens weet dat je muizen in huis hebt, of daar pas later achter komt. Je denkt dan al gauw ten onrechte dat je last hebt van hooikoorts of iets anders.

Heb je last van een allergische reactie en heb je muizen in huis, dan weet je wellicht waar het aan zou kunnen liggen. Maar hoe weet je nu precies of je allergisch bent terwijl je niet weet of er muizen in huis zijn?

Een manier waarop je zou kunnen merken dat je allergisch bent voor muizen, is wanneer je last krijgt van uitslag op je lichaam en geen idee hebt van wat. Hetzelfde geldt voor de reguliere symptomen van een allergie. De symptomen zijn onder meer een verstopte neus, jeukende ogen, jeuk, hoesten, huiduitslag en ademhalingsproblemen.

Hoe dan ook, een muizenallergie kan je alleen met zekerheid vast laten stellen met behulp van een priktest.

Wat kan je doen tegen een muizenallergie?

Wanneer je in huis de muizen met succes weet te bestrijden, dan ben je ook gelijk van de allergische klachten af. Het beste wat je tegen een muizenallergie kunt doen, is dat ook het verjagen van de muizen. Maar, je moet er eerst achter komen of je muizen hebt en waar ze zitten.

Enkele manieren om erachter te komen of er muizen in huis zijn en waar, zijn:

  • Zoek in de omgeving van waar voedsel wordt bewaard of weggegooid naar kleine, donkere keutels ter grote van een rijstkorrel.
  • Muizen lopen altijd langs muren, omdat ze dan meer beschut zijn en zich daardoor veiliger voelen. Ga de onderkant van je muren na om te zien of je donkere vegen kunt vinden. Deze donkere vegen komt omdat de oliën die de muizen op hun hebben op de muur afgeeft.
  • De tanden van muizen groeien hun leven lang. Dat is dan ook de reden dat ze overal aan moeten knagen: die grote tanden moeten worden geveild. Je merkt dit doordat je overal en nergens onverklaarbaar troep ziet liggen: stapeltjes uit elkaar getrokken papier, stukjes draad, kapot plastic. Ook kan je het merken aan de schade aan plinten en ander houtwerk.

Nadat je de muizen hebt gevonden, dan wordt het tijd om de muizen te bestrijden. Het meest effectieve middel om muizen te bestrijden, is en blijft de ouderwetse -nouja, inmiddels moderne- muizenval. Heb je een tuin, dan raad ik aan om de inde tuin gebruik te maken van muizenlokdozen.

De combinatie van muizenvallen binnen en muizenlokdozen buiten, is de beste combinatie!

Een muizenval gebruiken is een kwestie van de muizenvallen door het huis verspreiden (ja, meerdere, minimaal 6 stuks!) en helemaal tegen de muur aan zetten omdat de muizen daar lopen. Als lokaas gebruik je hazelnootpasta, chocoladepasta of pindakaas. En nee, blokjes kaas werken niet!

Klik hier om direct een overzicht te krijgen van de muizenvallen die bol.com aanbiedt.

Voor de muizenlokdozen gebruik je dezelfde technieken: meerdere dozen verspreid over de tuin en altijd pal naast een muur. Qua lokaas gebruik je met gif bewerkte granen of zaden. Ook bestaan er pakketjes van muizenlokdozen: je krijgt dan een aantal lokdozen met lokaas en gif.

Een set met geschikte muizenvallen vind je op bol.com door deze link te volgen of onderstaande voordelige set te bekijken:

In mijn artikel Wat is een goede muizenlokdoos voor buiten? vind je meer informatie over waar een goede muizenlokdoos aan moet voldoen.

Ervaring met een muizenallergie?

Ben jij of ken jij iemand die allergisch is voor muizen of andere knaagdieren? Waren er toen muizen in huis en wat heb je toen gedaan? Deel hieronder jouw ervaringen met ons door een berichtje achter te laten.

Heb vragen over het bestrijden van muizen in huis, of over allergische reacties door de muizen? Ook dan helpen we je graag verder wanneer je hieronder een berichtje achterlaat.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie