Slakken zijn een van de meest voorkomende plagen in de tuin. Maar in tegenstelling tot de meest andere plaagdieren die je in de tuin vindt, zijn het geen insecten. Slakken zijn weekdieren en kunnen net als insecten voor een hoop schade en ongemak zorgen.
Een slakkenplaag bestrijden is een serieuze zaak. Zeker wanneer je deze te lang hebt laten gaan. Een slakkenplaag uit zich in slijmsporen, aangevreten bladeren en verdwenen zaailingen. Dit kan je tegengaan door het gebruik van chemische middelen of door natuurlijke huismiddelen.
Natuurlijke huismiddelen zijn net zo goed in het bestrijden van slakken als hun chemische tegenhangers en misschien zelfs beter. Met de informatie in dit artikel kan je zelf aan de slag gaan met het op natuurlijke wijze bestrijden van deze veelvraten in je tuin.
7 Huismiddelen om slakken in de tuin te bestrijden
Hieronder bespreek ik 8 huismiddelen die bij het bestrijden van slakken kunnen worden ingezet. Onder huismiddelen versta ik spullen of producten die de meeste mensen in huis hebben en die gebruikt kunnen worden om slaken af te weten, te lokken of te doden afhankelijk van het doel.
De meeste van deze huismiddelen kun je tegelijk inzetten. Daarmee vergroot je de kans om de slakken succesvol te bestrijden.
# 1. De cafeïne in koffie tegen slakken gebruiken


Qua huismiddelen om slakken te bestrijden, is er geen betere dan doodgewone koffie. Je hoeft hiervoor ook totaal niet moeilijk te doen. Zet een bakkie koffie, precies zoals je dat voor jezelf zou doen, giet de koffie in een plantenspuit en besproei de door slakken aangedane planten.
Waarom koffie zo goed werkt om slakken te bestrijden? Het heeft niets met de koffie op zich te maken, maar met de cafeïne in koffie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een oplossing van 2% cafeïne dodelijk is voor slakken.
Met een kopje koffie kom je niet aan de 2% om de slakken te doden, maar ze zullen de met koffie besproeide planten vermijden. Let er wel op dat je gewone koffie gebruikt en niet cafeïne-vrije koffie, want dat gaat niet werken.
Sommige mensen raden weleens het gebruik van (gedroogde) koffiedik aan, maar dat werkt natuurlijk niet omdat de werkzame stof daar grotendeels al uit is.
Voor deze tip heb je slechts het huismiddel koffie nodig. Dit huismiddel is overigens zeer geschikt voor mensen die slakken in een moestuin willen bestrijden (leestip!)
# 2. Voer de slakken iets lekkers
De een walgt van slakken en wil er zo snel mogelijk vanaf en de ander vindt slakken eigenlijk niet zo erg, mits ze van de plantjes afblijven. Deze huismiddel om slakken te bestrijden is voor de tweede soort mensen: je wilt dat de slakken van de plantjes afblijven, maar ze hoeven niet weg.
Wat je simpelweg doet is de slakken voeren met een groente die jij al in huis hebt en die zij lekker vinden. Ze komen dan op hetgeen jij gevoerd hebt af en laten de andere planten met rust.
Ieder groen gebladerde groente is hiervoor geschikt, maar een zachts slasoort, zoals botersla werkt het beste. Qua huismiddelen kan het niet makkelijk, want je hebt zelf de keus! Je kunt de groente in de omgeving van de door slakken aangedane planten neerzetten en ze komen er in de avond vanzelf op af.
Wil je jouw groente nog eens extra aantrekkelijk voor de slakken maken, dan neem je een plantenspuit met wat water en dan maak je de groente en de omgeving een beetje vochtig. Dat vinden slakken maar al te lekker.
Als huismiddel heb je voor deze tip een groen gebladerde groente naar keuze nodig, maar het liefst sla.
# 3. Slakken vangen met borden
Een doodgewoon bord omtoveren tot een natuurlijk huismiddel om slakken te bestrijden? Dat klink misschien vreemd, maar hieronder lees je hoe!
Slakken houden van vochtige en donkere omgevingen. Met behulp van een bord en wat water gaan we daar gebruik van maken.
Als jij alle slakken in je tuin in een keer wilt vangen, dan gaat dat met deze huismiddel makkelijk lukken. Je kunt ze daarna verplaatsen of vernietigen door ze in een bakje zout water te doen.
De truc is als volgt: neem een of enkele borden en een plantenspuit (of beker) met water en ga naar de tuin. Kies een plekje in de omgeving van een door slakken aangedane plant en maak die goed vochtig. Vervolgens zet je het bord omgekeerd op de vochtige plek en laat je een kiertje open voor de slakken.
Doe dit ’s avonds net voordat het donker wordt en de volgende dag kan je de slakken zo onder het bord vandaan halen. Combineer deze tip met een blaadje sla en je hebt al helemaal beet.
Meer “huismiddel” dan alleen een bord zal je niet krijgen, want die heeft iedereen wel in huis!
# 4. Gebruik wol om slakken te bestrijden
Wol is een huismiddel waar mensen vaak niet bij stilstaan wanneer het gaat om het bestrijden van slakken. Net als bij mensen, kan wol slakken kriebelen en irriteren. Verder is het ook voor slakken maar moeilijk begaanbaar.
Wol kan je op allerlei manieren tegen slakken inzetten. Ik heb mensen de onderkant van bomen en struiken in wol zien wikkelen. Ook het aanbrengen van een wollen deken met gaten waardoor de planten kunnen groeien is een toepassing.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er op de een of andere manier wel wol op loslaten. Wees creatief en zet dit natuurlijk huismiddel in om de slakken bij jou in de omgeving te bestrijden.
# 5. Stoot slakken af met koper
Koper is iets dat mensen in de een of de andere vorm wel in huis hebben. Dat kan koperdraad zijn, kopertape, maar ook koperen spijkers of zelfs muntjes. Heb je iets van koper in huis? Dan is dat prima geschikt om als natuurlijk huismiddel tegen slakken te dienen.
Dat slakken niet graag over koper kruipen, kan je bijvoorbeeld gebruiken door de pot waar de plant die je tegen slakken wilt beschermen in zit met behulp van wat koper slakafstotend te maken.
Wist je dat je kopertape online kunt bestellen? Klik hier om het aanbod aan kopertape op bol.com te bekijken of ga voor mijn aanrader hieronder:
# 6. Geef de slakken een biertje
Wellicht heb je een blikje of flesje bier in huis. Dan is het een goed idee om dat biertje om te toveren in een goedkoop en natuurlijk huismiddel tegen slakken. Het is even wat prutswerk om deze tip goed voor elkaar te krijgen, maar het is een zeer effectieve bestrijdingsmiddel.
Neem een beker of een bakje een graaf deze in de buurt van de door slakken aangedane omgeving in te grond. De bovenkant mag niet meer dan ongeveer een halve centimeter boven de grond komen. Vul de beker daarna met bier, ongeveer tot driekwart vol en daarna is het wachten geblazen.
Je zal zien dat de slakken in de avond op de geur van het bier afkomen en dan erin terecht komen. De slak wordt bijna in het bier opgelost. Na enkele slakken in de val te hebben gelokt, heb je een ware slakkenblubber over. Dan is het tijd om de blubber weg te gooien en je val met nieuw bier te vullen.
Zo kan je in een handomdraai een zelfgemaakte en zeer effectieve slakkenval maken.
# 8. Diatomeeënaarde is ook tegen slakken te gebruiken


Diatomeeënaarde is een geweldige natuurlijke slakkenbestrijder. Veel mensen hebben het in huis als natuurlijke insectenbestrijding, als filtermateriaal of als voedingssupplement.
Het is een fijne poeder dat microscopisch zeer scherp is en daardoor de slak irriteert en uitdroogt wanneer de slak ermee in aanraking komt. Voor mensen en huisdieren is het overigens ongevaarlijk.
Je kunt diatomeeënaarde simpelweg op en rond planten strooien waar je de slakken weg wilt houden en je bent klaar. Makkelijker kan bijna niet!
Het is echter wel zo dat wanneer diatomeeënaarde nat wordt, het onbruikbaar wordt. Als het droog is, is het bijzonder effectief, maar wanneer de poeder nat geworden is, moet het vervangen worden.
Bestel diatomeeënaarde online. Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of kies het merk dat ik zelf ook gebruik:
Waarom het bestrijden van slakken zo lastig kan zijn
De meeste mensen vinden slakken maar vieze, slijmerige beestjes. Dat weerhoudt mensen er toch van om er iets aan te doen en laten die ene slak maar zijn gang gaan. Waar ze niet bij stil staan is dat iedere slak in een jaar tijd wel 400 nieuwe slakken kan voortbrengen.
De meeste slakkensoorten eten rottend plantenmateriaal of kleine insecten, maar de slakken die van gezonde groene bladeren eten zijn het meest vervelend. Die verstoppen zich overdag en komen ’s avonds tevoorschijn om van je plantjes te eten.
Slakken zijn echte veelvraten en met hun ruim 25000 tanden, lukt het ze goed om een flinke ravage aan te richten.
Om slakken effectief te kunnen bestrijden moet je dus zorgen dat:
- de slakken niet meer bij planten kunnen komen, zodat ze geen eten meer hebben.
- je de schuilplaatsen van slakken verwijderd zodat ze zich nergens voort kunnen planten.
- ze op tijd worden aangepakt zodat ze blijvend en makkelijker bestreden kunnen worden.
Natuurlijke slakkenbestrijding met huismiddelen vereist de juiste aanpak
Niet alle soorten slakken eten planten, maar de slakkensoorten die dat wel doen, kunnen aanzienlijke schade aan je planten toebrengen.
Slakken voeden zich meestal ’s nachts en op regenachtige dagen, want dan worden ze beschermd tegen de hitte en hun natuurlijke vijanden. Overdag verstoppen ze zich op donkere, vochtige locaties.
Het bestrijden van slakken is vaak lastig omdat mensen de verkeerde conclusies trekken bij het zien van de schade aan hun planten. Omdat slakken zich voornamelijk ’s nachts voeden en niet gezien worden, hebben mensen al gauw de neiging om ten onrechte de aanwezig insecten te bestrijden.
Dat is de reden dat mensen vaak roepen dat een insectenmiddel niet werkt: ze bestrijden de verkeerde boosdoener. De schade aan planten door insecten ziet er overigens ook volledig anders uit dan slakkenvraat. De meeste mensen staan daar echter niet bij stil.
Een goede slakkenbestrijding begint met een goede voorbereiding
Slakkenvraat wordt dus vaak ten onrechte toegeschreven aan insecten of andere, meer zichtbare, plaagdieren in de omgeving.
Nog afgezien van het feit dat mensen de verkeerde dieren bestrijden, doen ze dat vaak ook nog eens op een niet-effectieve wijze.
Is een slakkenplaag eenmaal te lang laten gaan, dan moet je meer doen om de slakken te bestrijden dan er een paar uit je tuin te plukken. Het inzetten van chemische en giftige middelen kan een goede keuze zijn, maar mensen geven -zeker in de tuin- vaker de voorkeur aan natuurlijke alternatieven.
Voordat je aan de slag gaat met het bestrijden van de slakken met natuurlijke huismiddelen, is het belangrijk om daadwerkelijk te verifiëren dat je met slakken te maken hebt. Het bestrijden van slakken gaat immers heel anders dan het bestrijden van andere insecten en je gebruikt er andere huismiddelen voor.
Hoe ziet slakkenvraat eruit en hoe weet je dat je met slakken te maken hebt?


Slakken zijn berucht vanwege het aanvreten van allerlei planten in de tuin. Hieronder staan enkele kenmerken waarmee je het onderscheid kunt maken tussen een slakkenprobleem of een andere plaag.
- Het compleet wegvreten van een blad, met uitzondering van de nerven.
- Mooie rond uitgevreten gaten in tomaten, aardbeien en ander zacht fruit.
- Rafelige gaten in bladeren. Vooral die je ’s ochtends pas opmerkt en die er de vorige dag niet waren.
- Slijmsporen op planten, bladeren, ondergrond en in de omgeving is de meest zekere kenmerk dat je met slakken te maken hebt. Zeker wanneer die gepaard gaan met de eerdergenoemde kenmerken.
Waar moet je op letten bij het gebruik van huismiddelen om slakken te bestrijden?
Naast de hierboven genoemde 7 natuurlijke bestrijdingsmethodes, zijn er nog een aantal zaken die je bij het gebruik ervan moet weten.
Stop met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen om slakken te bestrijden is altijd beter dan chemische bestrijdingsmiddelen. Dat mogen best bestrijdingsmiddelen op natuurlijke basis zijn, je hoeft niet alleen huismiddelen te gebruiken, maar chemische middelen zijn altijd minder effectief.
Chemische middelen bestrijden vaak niet alleen slakken, maar ook insecten. Wanneer bepaalde insecten de boventoon gaan voeren, dan haal je weer andere problemen binnen. Dat is niet de bedoeling. Kies dus altijd voor natuurlijke alternatieven.
Hou rekening met je planten
Mensen die slakken bestrijden, doen dat meestal om slakkenvraat tegen te gaan. Het is dan geen goed idee om allerlei middelen en manieren te gebruiken die slecht zijn voor je planten. Vraag jezelf altijd af of de middel die je tegen de slakken wilt gebruiken je planten kwaad kan.
Zo ja, kies dan voor een ander middel, zoals een natuurlijke huismiddel om slakken te bestrijden.
Conclusies en ervaringen met natuurlijke huismiddelen
Constateer je dat je problemen hebt met slakken in de tuin en wil je die gaan bestrijden, dan is eerder ingrijpen altijd beter dan wachten totdat het probleem erger wordt.
Bedenk je wel dat je de juiste middelen inzet om slakken te bestrijden. De hierboven genoemde natuurlijke huismiddelen zijn allen zeer geschikt om slakken te bestrijden. Kies een middel uit dat je in huis gaat en je kunt aan de slag.
Het is niet altijd noodzakelijk om de slakken volledig uit te roeien, maar wel om de slakkenpopulatie beheersbaar te houden. Daarvoor zijn de in dit artikel genoemde tips zeer geschikt.
Heb je de slakken succesvol weten te bestrijden? We horen dan allemaal graag welke huismiddel jij hebt ingezet. Laat hieronder een berichtje achter en deel je ervaringen met ons.
Ook eventuele vragen over huismiddelen of slakkenbestrijding verneem ik uiteraard graag!
2 gedachten over “7 Natuurlijke huismiddelen om slakken te bestrijden”
Beste Peter,
Ik heb namelijk heel veel last van ongelofelijk veel slakken op mijn klein terrasje iets boven mijn tuin. Omdat er vele lieve zwerfkatjes daar zijn, die ik of thuishulpen eten en water geven krioelt het van zovele slakken in hun eetschotels en potjes water!!!
Ik ben invalide en kan de dagen dat thuishulpen niet komen het zelf allemaal niet aan om de slakken te verwijderen, en ze zijn ook zéér vergiftig voor de katjes. Ik hou van die katten en enkele hebben al ademhalingsproblemen hierdoor! Weet jij een oplossing a.u.b?? Met vriendelijke groeten, Janna Venema
Beste Janna,
Dat is een moeilijke zeg! Normaalgesproken zou ik iets aanraden zoals diatomeeënaarde, maar wanneer dat nat wordt moet het opnieuw worden aangebracht. In jouw geval kan dat lastig zijn.
Als het je puur om de schoteltjes en waterpotjes gaat, dan zou ik het als volgt aanpakken:
Neem een grote bakplaat of ander groot oppervlak en giet hier een pak (kilo) keukenzout op leeg. Plaats de schoteltjes met eten en drinken op de plaat met het water. De slakken zullen zo niet meer in de bakjes kunnen of willen komen en het zout doet de katten geen kwaad. Zorg wel dat je het droog houdt!
Succes!
Groetjes,
Peter