15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin

Deel dit bericht op Pinterest:

Slakken in de moestuin bestrijden

Slakken zijn leuke diertjes, maar kunnen in grotere getale erg vervelend worden. In een moestuin of groentetuin kan je niet zomaar met allerlei hardnekkige bestrijdingsmiddelen aan de haal en dan moet je op zoek naar alternatieve oplossingen.

Het gebruik van een biologische oplossing om slakken te bestrijden is de beste manier om deze vervelende beestje van je groente, fruit en planten af te houden. En dat is noodzakelijk ook, want ongestoord kunnen slakken een ware ravage aanrichten in een moestuin.

Wanneer jij aan in je moestuintje aan het werken bent, kan je best eens hier of door een slak tegenkomen. Het probleem wordt echter erger wanneer je flinke gaten in de bladeren tegenkomt. En dat kan bij hongerige slakken erg snel gaan.

Hoewel deze tuinplagen er klein uitzien, kunnen slakken verbazingwekkend veel eten. En dat betekent dat ze met jouw planten aan de haal gaan. Dat kun je voorkomen door de slakken op natuurlijke wijze bestrijden, want in een groentetuin ben je toch met voedsel bezig.

Ik ben niet alleen een voorstander van natuurlijke slakkenbestrijding omdat dat goed is voor de planten in je moestuin, maar vooral omdat het bijzonder effectief is. Daar komt nog bij dat je zelf de keuze hebt om de slakken te doden of om ze te vangen en te verplaatsen.

Het fijne aan de methoden die ik hieronder voor je uiteenzet is dat iedereen ze toe kan passen. Je hoeft geen slakkenbestrijder te zijn of groene vingers te hebben. Sommige bestrijdingsmethode kan je zelfs met je kinderen of kleinkinderen uitvoeren. “Lekker samen slakken bestrijden!”

Laat al die slakkenbestrijdingsmiddelen lekker in de tuincentrum staan en probeer onderstaande natuurlijke methoden om slakken in de moestuin of groentetuin te bestrijden.

15 natuurlijke manieren om slakken in de moestuin en groentetuin te bestrijden

Wie heeft vroeger niet weleens zout op een slak gestrooid? Dat lijkt misschien een goede biologische bestrijdingsmiddel tegen slakken, maar dat valt ernstig tegen. Teveel zout in de grond strooien is zeker niet goed voor de planten in je moestuin.

Omdat het de bedoeling is om de slakken op een manier te bestrijden waardoor de planten in je groentetuin of moestuin niet worden aangetast, heb ik flink wat onderzoek moeten doen om de beste biologisch verantwoorde methoden te vinden. En dat is gelukt.

Hieronder lees je welgeteld 15 verschillende manieren om slakken te bestrijden in de moestuin en wel op zo een manier dat het veilig is voor je planten. En sommige bestrijdingsmiddelen zijn nog goed voor je plantjes ook!

# 1 – Vermalen eierenschalen

Een vermalen eierschaal zal slakken afschrikken vanwege de schurende werking die de scherpe eierenschalen op het zachte lichaam van de slakken hebben.

Eierschalen hebben daarbij als bijkomend voordeel dat ze calcium en andere voedingsstoffen aan de grond in je groentetuin toevoegen. Bovendien kunnen eierenschalen geen kwaad voor kinderen en huisdieren.

Gebroken eierschalen hebben scherpe randen die slakken pijn doen wanneer ze eroverheen proberen te kruipen. Het gebruik van de eierenschalen is heel eenvoudig:

  • Kook een paar eieren, pel de eieren en bewaar de eierschalen.
  • Vermorzel de eierenschalen in je hand.
  • Strooi de eierenschalen uit over de plekken waar je de slakken wilt bestrijden.

# 2 – Diatomeeënaarde tegen slakken en insecten

Diatomeeënaarde tegen slakken
Diatomeeënaarde is een perfect natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen slakken

Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen met een glasachtige schaal. Diatomeeënaarde wordt gemaakt door de versteende overblijfselen van deze algen te vermalen. Wat je krijgt is een witte poeder dat ongevaarlijk is voor mensen en huisdieren, maar dodelijk voor de meeste insecten en ook slakken.

Als je diatomeeënaarde rondom je moestuin strooit, ben je zo van de slakken af. Diatomeeënaarde is wat dat betreft bijzonder effectief om slakken in de groentetuin te bestrijden.

Waar je wel op moet letten is dat diatomeeënaarde ook allerlei verschillende insecten doodt. Wil je de insecten sparen, dan verspreidt je het beter om de groentetuin heen.

Diatomeeënaarde is zo ontzettend fijn, dat het voor insecten en slakken te vergelijken is met over gebroken glas lopen. Ze vermijden het koste wat het kost.

Klik hier om het aanbod aan diatomeeënaarde op bol.com te bekijken of ga voor onderstaand product, die gebruik ik namelijk zelf ook!

Diatomeeënaarde is overigens niet effectief wanneer het nat is geworden. Nat diatomeeënaarde moet je opnieuw aanbrengen.

# 3 – Slakken verdrinken met zelfgemaakte biervallen

Wellicht klinkt het een beetje vreemd, maar zelfgemaakte biervallen gebruiken is een goede methode om slakken in de moestuin te bestrijden.Slakken worden namelijk aangetrokken door de geur van gist in het bier en raken erdoor in de war (dronken?) wanneer ze ermee in aanraking komen.

Een zelfgemaakte bierval voor in de moestuin maken is makkelijk:

  • Graaf een gat in de buurt van de planten die door de slakken worden opgevreten.
  • Begraaf een glazen pot in dit gat, zodat de bovenkant van de pot gelijk ligt met de bovenkant van de grond.
  • Dek de pot een beetje toe.
  • Giet de pot voor ongeveer een kwart tot de helft vol met bier.

Slakken komen op het bier af en wanneer ze ermee in aanraking komen, vallen ze in de pot met bier en verdrinken ze.

# 4 – Voeg een laag grind of houtsnippers aan je tuinbedden toe

Het is moeilijker voor slakken om zich te over grind, boomschors, schelpen, zand of houtsnippers voort te bewegen. Het toevoegen van dit soort materiaal rond de planten, verkleint de kans aanzienlijk dat de slakken bij je planten in de de groentetuin zullen komen.

Bestel een goede bodembedekker op bol.com of kies deze vochtregulerende houtsnippers:

# 5 – Plant munt door de planten in je groentetuin

Munt is ontzettend makkelijk om te groeien, je hebt er dus bijna geen omkijken naar. Het grote voordeel is dat munt perfect is om slakken te bestrijden. Plant wat munt door je groentetuin en de sterke geur zal slakken afstoten.

Voor mensen is munt lekker fris, maar voor slakken een ware verschikking. Waar je wel op moet letten is dat munt flink kan groeien, dus hou het wel in de gaten.

# 6 – Plant rozemarijn, tijmstruiken of andere kruiden in je moestuin

Lavendel, salie, rozemarijn, peterselie en tijm zijn allemaal planten die slakken uit de buurt zullen houden. Wanneer je deze geurige kruiden naast planten plant waar de slakken op af komen, kan je ze op natuurlijke wijze op afstand houden.

Geurende kruiden zijn een eenvoudige maar zeer effectieve, biologische manier om slakken in de moestuin te bestrijden. En mocht je eens aan de kook gaan, dan kan je wellicht wat kruiden uit je slakken-vrij tuintje gebruiken!

# 7 – Koper schrikt slakken af

Wanneer slakken koper aanraken, vindt er een chemische reactie plaats waardoor zij een schokje krijgen. Enigszins vergelijkbaar met wat er gebeurt als je een 9 volt batterij zou likken. Daar schrikken de slakken van en dan maken zij rechtsomkeer.

Je kunt online heel makkelijk zelfklevende dubbelzijdig kopertape bestellen. Klik hier om de kopertape rechtstreeks op bol.com te bestellen of ga gelijk voor deze aanrader:

Je kunt de tape op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld om bepaalde planten slakkenvrij te krijgen of langs de gehele groentetuin. Wees creatief!

Heb je geen kopertape, en wil je er ook geen bestellen, dan zou je een paar koperen munten of wat koperdraad kunnen proberen. Koper heeft als voordeel dat het ook andere insecten verjaagt. Mieren zijn daar een goed voorbeeld van.

# 8 – Je groentetuin water geven doe je beter niet ’s nachts

Foto van slak op natte bladeren
Slakken houden van een vochtige omgeving. Na een regenbui zie je dan ook meer slakken.

Slakken zijn ’s nachts veel actiever dan overdag omdat het dan vochtiger is. Slakken geven namelijk de voorkeur aan een vochtige omgeving.

Als je ’s avonds je groentetuin water geeft, dan creëer je precies de omgeving waar slakken dol op zijn: donker en nat. De volgende ochtend merk je de ook direct dat je planten weer onder zitten.

Geef je je planten juist ’s ochtends water, dan heeft het de hele dag om op te drogen en tegen de avond heb je zeker een “droge” tuin. De slakken gaan dan hopelijk op zoek naar een vochtigere omgeving.

Slakken kunnen zich overigens ook moeilijker op een droog ondergrond voortbewegen, dus dat is nog een reden waarom slakken je groentetuin zullen mijden.

# 9 – Ga op slakkenjacht – een neem je kinderen of kleinkinderen mee!

Hoewel deze methode tijdrovend lijkt, en dat is het ook, kan je er een leuk spelletje van maken met je kinderen of kleinkinderen. Het is een leuke en nuttige activiteit voor jong en oud: op slakkenjacht!

’s ochtends vroeg, of ’s avonds als het donker is, kan je met een zaklamp op zoek gaan naar slakken en ze in een emmertje doen. Vervolgens kan je ze elders weer vrijlaten.

Je doet het ’s ochtends vroeg of juist wanneer het ’s avonds donker is omdat dan de meeste slakken actief zijn. De kinderen vinden het geweldig!

Het handmatig verwijderen van slakken uit de groentetuin vereist geen speciale producten, maar het is wel tijdrovend. Je zal er overigens ook niet alle slakken kunnen verwijderen, maar als je het dagelijks doet wel voldoende om een merkbaar verschil te krijgen.

# 10 – Laat het een ander doen: lok vogels naar je moestuin

Slakken zijn een favoriete voedsel van veel verschillende vogels. Je kunt dus vogels de slakken in je moestuin laten bestrijden door de vogels naar je tuin te lokken.

Op deze manier help je de natuur een beetje om in balans te blijven. Vogels de slakken in je moestuin laten bestrijden is dan ook met recht een biologisch verantwoorde oplossing.

# 11 – Koffiedik rond je groentetuin strooien

Een andere manier om te voorkomen dat slakken de moestuin binnenkomen, is door koffiedik rond tussen de planten of rondom de groentetuin te strooien.

Net als eierschalen voegt koffiedik ook nog eens voedingsstoffen toe aan de grond toe. Twee vliegen in een klap en nog eens spotgoedkoop ook. Althans, als je een koffiedrinker bent.

# 12 – Besproei planten met een zelfgemaakte slakkenspray

Je kunt een zelfgemaakt slakkenafweermiddel maken door knoflook uit te persen en met water in een plantenspuit te mengen. Daarnaast kan je koude koffie in een plantenspuit gieten en dat gebruiken.

In beide gevallen kan je de planten en het gebied rond je planten besproeien om de slakken van de planten te houden. De slakken zullen de behandelde planten in je groentetuin vermijden en dan zijn ze veilig van de slakken.

# 13 – Voer de slakken

Foto van een tuin met verschillende groenten
Slakken in een moestuin of groentetuin bestrijden is lastig, maar prima te doen wanneer je deze tips opvolgt

In plaats van de slakken in je moestuin te bestrijden, kan je ze ook gewoon voeren. Wat ik daarmee bedoel? Als jij in je moestuin of groentetuin bijvoorbeeld geen sla groeit, dan zou je een paar kroppen sla of andere gebladerde groenten speciaal voor de slakken te planten.

Dit is dus niet zozeer een kwestie van slakken bestrijden, maar meer uitnodigen om elders van te eten. Dit werkt trouwens alleen als je in de moestuin of groentetuin geen gebladerde groenten hebt groeien, want anders begrijpen de slakken echt niet dat ze van die ene af moeten blijven en van de ander mogen eten.

Een biologische en diervriendelijke oplossing tegen slakken!

# 14 – Vang slakken met citrusschillen

Weer een leuke, biologische methode om slakken te bestrijden die je samen met de kinderen of kleinkinderen kunt doen.

Bewaar de schillen van citroenen, sinaasappels, grapefruits en andere citrusvruchten om deze ’s avonds op een makkelijk bereikbare plaats in je tuin te zetten. Pak daarna een plantenspuit met water en maak de omgeving een beetje vochtig.

De volgende ochtend kan je naar het hoopje schillen gaan en alle slakken in de omgeving op een kluitje van je citrusvruchten zien eten. De kinderen zullen het geweldig vinden.

Je hoeft daarna alleen de slakken in een emmertje te doen en in de omgeving weer vrij te laten.

# 15 – Voeg nematoden toe aan de groen

Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die in de grond zitten. Je kunt ze niet zien en ze doen verder niemand kwaad, maar houden insecten en slakken effectief op afstand.

Nematoden die met een slak in aanraking komen, dringen de slak binnen en irriteren of doden deze. Na enige tijd zal je merken dat geen slak meer in de buurt hebt, omdat ze zich er niet aan zullen wagen om de grond in je moestuin te betreden!

Nematoden kan je snel en gemakkelijk op bol.com bestellen door hier te klikken of direct voor de onderstaande aanrader te gaan:

Meer over slakken in de moestuin of groentetuin bestrijden

Merk je op enig moment allemaal gaten in de bladeren van de planten in je moestuin, of juist aangevreten groente in je groentetuin? Spring niet direct tot de conclusie dat het om slakken gaat. Het zou zonde zijn als je van alles doet om de slakken te bestrijden, maar als het achteraf geen slakken blijken te zijn.

Zijn het wel slakken?

Je kunt ’s ochtends of ’s avonds wanneer het donker is met een zaklamp de tuin in gaan en kijken of je de slakken kunt vinden. Mocht je de slakken tegenkomen, dan weet je wie de boosdoener is. Ook als je de bekende slakkenspoor tegenkomt, kan je er donder op zeggen dat het slakken zijn.

Slakken geven de voorkeur aan een koele temperatuur en zijn ’s nachts of juist in de ochtend het meest actief. Op heldere, zonnige dagen of bij hoge temperaturen zoeken ze een koele en schaduwrijke omgeving.

Bij koud weer overwinteren ze onder tuinafval of graven ze zich in de grond. In gebieden met milde winters, zoals Nederland die meestal heeft, kunnen ze het hele jaar door actief blijven. ’s winters slakken tegenkomen is dan ook heel normaal.

Heb jij in de winter last van slakken? Lees dan mijn artikel over ’s winters slakken bestrijden voor meer hulp daarbij. Ook voor mensen met een serre, heb ik speciaal artikel over in de serre slakken bestrijden. Ook daar kan je je voordeel mee doen.

Hou je tuin slak-onvriendelijk!

Je kunt allerlei biologische bestrijdingsmethoden tegen slakken toepassen, maar wanneer je de basis niet op orde hebt, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk.

Slakken verblijven het liefst rond of onder:

  • Onkruid
  • Planken
  • Tuindecoraties
  • Plantenbakken
  • Bloempotten
  • Tuinafval

De bedoeling is om deze omgevingen zoveel mogelijk slak-onvriendelijk te maken: hou onkruid uit de tuin, laat geen rommel slingeren en decoraties en bloempotten kan je met deze kopertape van bol.com tegen slakken beveiligen.

Ervaringen

Persoonlijk vind ik slakken best grappige diertjes, maar dan wel buiten mijn tuin.

Van zonsondergang tot zonsopgang kunnen slakken zich te goed doen aan bladeren, bloemen, groenten, fruit en alle andere planten die je in een moestuin of groentetuin tegen kan komen.

Je wilt van de slakken af, maar tegelijkertijd niet je groenten, fruit, bloemen en andere planten aantasten. De beste methode om slakken in een moestuin of groentetuin te bestrijden is dan ook een methode die biologisch en natuurlijk verantwoord is.

Ik hoop dat ik in dit artikel goed bruikbare tips heb gegeven om slakken uit de moestuin en de groentetuin te houden. Heb jij nog goede tips, op- of aanmerking of feedback? Dan hoor ik dat graag!

Uiteraard ben je meer dan welkom om hieronder bij de reacties jouw ervaringen met slakken in de tuin te delen of om vragen te stellen over jouw slakkenprobleem.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “15 Biologische oplossingen tegen slakken in je moestuin en groentetuin”

  1. Ik laat in de winter mijn lippen op in mijn groentetuin lopen, van begin december tot einde april.
    Men heeft me verteld dat kippen de slakkeneieren uit de grond halen, en raar maar waar ik heb geen slakken in mijn tuin. In mijn serre (slabak) komen de kippen niet en daar heb ik wel last dat mijn slaplantjes worden afgegeten, heel waarschijnlijk door slakken.
    Gelieve mijn gegevens niet te tonen op internet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie