Wespen bestrijden in spouwmuur: hoe doe je dat?

Deel dit bericht op Pinterest:

Wespen bestrijden in spouwmuur hoe doe je dat

Het zal je misschien verbazen, maar wespen kunnen vrijwel overal hun nest bouwen: tegen het huis, aan een boom, onder de grond en ook in de spouwmuur,

Wespen bestrijden in een spouwmuur is gelukkig goed zelf te doen en in dit artikel ga ik je precies uitleggen hoe je dat doet.

De spouwmuur is voor wespen een ideale nestplaats omdat het er goed beschut, warm en nabij allerlei voedingsbronnen is. Goed voor de wespen dus, maar niet zo fijn voor de mensen die er in huis wonen!

Het probleem van wespen in de spouwmuur is niet alleen de stekende en irritante wespen op zich, maar ook het fijt dat ze een muur en andere delen van je huis flink kunnen aantasten.

Heb je last van wespen in de spouwmuur, of vermoed je dat dat het geval is, lees dan hieronder hoe je ze effectief kunt opsporen en bestrijden.

Pinterest Wespen bestrijden in spouwmuur hoe doe je dat

Hoe vind je een wespennest in de spouwmuur

Is een wespennest goed zichtbaar, dan is deze hele goed te herkennen. Een wespennest ziet eruit als geel-grijzig, dun papier dat ergens tegenaan zit of aan hangt. Ik vind het er altijd als een soort lampion uit zien.

Maar wanneer de wespen zich in een spouwmuur bevinden, dan is het niet altijd mogelijk om het nest te zien. Dan moet je uitgaan van andere kenmerken. En de beste daarvan is het zien dat wespen een muur in gaan en verlaten. Dat zou al door een minuscuul gaatje kunnen.

Het beste dat je in zo’n situatie kunt doen is even flink op de muur bonzen. De agressieve wespen zullen hun territorium willen verdedigen en komen dan al gauw tevoorschijn.

Voordat je dat doet is het van belang om jezelf goed aan te kleden, je wilt immers voorkomen dat je gestoken wordt:

  • Een trui met capuchon
  • Handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Een lange broek
En houd daarbij het liefst een goede wespenspray bij de hand! Mijn voorkeur gaat uit naar de Wespenspray van Luxan (klik hier om deze op bol.com te bekijken), maar er zijn er natuurlijk een hele hoop.

Toch eens alle sprays vergelijken? Klik dan hier om het hele aanbod aan wespensprays op bol.com te bekijken. Let daarbij goed op de recensies, die zeggen vaak het meest!

Wespen uit de spouwmuur verwijderen: effectieve bestrijding

Ben je er eenmaal achter dat er bij jou in huis wespen in een spouwmuur zitten, dan is het belangrijk om daar in een zo vroeg mogelijk stadium iets aan te doen.

In tegenstelling tot wespen die ’s winters in de kou een winterslaap hebben, zullen wespen in een warm huis het hele jaar door actief blijven.

Om een wespenplaag in een spouwmuur effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk om een goed idee te krijgen van waar de wespen de muur in gaan en waar zij weer tevoorschijn komen.

Daarnaast zal het aanzienlijk helpen als je er achter kan komen waar de wespen je huis betreden en waar ze die verlaten. Dit alles om zo goed en gericht mogelijk de wespen uit de spouwmuur te krijgen en zo effectief mogelijk te bestrijden.

Hieronder tref je een stappenplan om de wespen te bestrijden

Wespen in de spouwmuur bestrijden

Wanneer je onderstaande stappen zorgvuldig uitvoert kan je zelf op eenvoudige wijze de wespen in de spouwmuur bestrijden. Ga als volgt te werk:

Stap 1: Houd de wespen goed in de gaten. Zoals hierboven al kort aangestipt, is het belangrijk om alle in- en uitgangen van de wespen te weten.

Stap 2: Alle in- en uitgangen van zowel de spouwmuur als je woning moeten gedicht worden. Gebruik daarvoor kit of gatenvuller afhankelijk van de situatie.

Stap 3: Maak gebruik van een neppe nest, een lokdoos of alternatief of de wespen aan te pakken die je niet in of uit kan sluiten. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze:

 

Stap 4: Boor een zo klein mogelijk gat in de muur in waar het nest zit. Weet je niet of en waar er een nest is, dan is het beter om verspreid over de muur (rond oog-hoogte) meerdere gaten te boren. Een gaatje per 1 a 2 meter is voldoende. Een gat mag erg klein zijn, alleen het toetje van een spuit hoeft erdoorheen te kunnen.

Stap 5: Spuit met een goede wespenspray door de gaten in je spouwmuur. Het mag best een flinke hoeveelheid zijn! Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga gelijk voor onderstaande aanrader met uitstekende recensies:

Stap 6: Dicht de gaten met een gatenvuller en verf deze weer over.

In principe moet je nu van de wespen in de spouwmuur af zijn. Nu zal je een keuze moeten maken of je de spouwmuur open wilt maken om het nest te verwijderen of juist niet.

In principe is er niets op tegen om zo’n nest te laten hangen. Het zal niet gaan rotten of stinken, dus last ervan zal je niet hebben. Aan de andere kant, kan het een goed idee zijn om op het gelijk aan te pakken omdat je toch al in de muur moet boren.

Hoe dan ook, de keuze is aan jou en het een is zeker niet beter dan het andere.

Ervaringen met het bestrijden van wespen in een spouwmuur

Waar gaat het mis bij het bestrijden van wespen in een spouwmuur?

Hoewel het bestrijden van de wespen in principe niet heel problematisch is en goed zelf is te doen zonder een ongediertebestrijder in te schakelen, gaat er bij de bestrijding weleens wat mis. Het is dan ook goed om je -voordat je aan de slag gaat- bewust te zijn van onderstaande valkuilen.

1. Te snel tot bestrijding overgaan. Voordat je van alles uithaalt om de wespen te bestrijden is het opvolgen van het advies hierboven erg belangrijk: neem de tijd om te kijken hoe de wespen komen en gaan en ga pas dan aan de slag. Wie onvoorbereid van start gaat, loopt het risico om de verkeerde keuzes te maken,

2. Gemakzuchtig te werk gaan. Wie het stappenplan volgt, leest dat men eerst de gaten moet dichten en daarna nieuwe gaten moet boren. Waarom niet gelijk de gaten volspuiten en snel klaar zijn? Dat is heel makkelijk: de wespenspray moet met de wespen in contact komen. Ze moeten voldoende diep zijn, goed verspreid en hoog genoeg zodat de spray goed overal terecht kan komen.

3. Een slechte spray gebruiken. De spray moet de wespen in de spouw snel en effectief doden. Anders worden ze alleen maar agressiever, komen ze de spouw uit en zullen ze snel over het hele huis zitten. Doeltreffend handelen met een goede spray is daarom zeer gewenst.

4. Niet zorgvuldig genoeg te werk gaan. Het stappenplan hierboven is zo in elkaar gezet dat je er het meeste uit haalt qua bestrijding van wespen in de spouwmuur. Sla je stappen over of ga je maar halfbakken te werk, dan riskeer je grotere problemen. Wespen zijn vindingrijke beestjes die echt wel een uitgang vinden. Ik heb het zelfs eens meegemaakt dat ze op enig moment uit een stopcontact de kamer in kwamen!

Wespen in de spouwmuur bestrijden

Ervaringen met het bestrijden van wespen in een spouwmuur

Hoewel het in eerste instantie wellicht even schikken is om wespen in huis te hebben, is het bestrijden van de wespen vaak niet erg lastig. Wanneer je weet waar ze zitten, een goede spray hebt en een goed plan hoe ze aan te pakken, kan er prima zelf vanaf komen. En dat zonder het inschakelen van dure ongediertebestrijders.

Heb jij weleens te maken gehad met wespen in een spouwmuur, dan ben ik erg benieuwd naar hoe je erachter bent gekomen waar ze zaten en hoe je met het bestrijden te werk bent gegaan. Door het delen van jouw ervaringen kan je anderen helpen.

Door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten en daarin jouw verhaal te doen, help je anderen met hun wespenprobleem. Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van wespen in de spouwmuur of elders in huis, kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie