Hoe komen mieren het huis binnen en wat kan er daar tegen doen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Hoe komen mieren in huis

Wanneer de dagen langer, warmer en zonniger worden, weet je dat het zomer is. Naast het lekkere weer brengt de zomer meer met zich mee: mieren! Je krijgt ze in de tuin en op het balkon, maar soms ook in huis. Je vraagt je dan ongetwijfeld af waar de mieren vandaan komen en hoe komen de mieren in mijn huis?

Hoe komen mieren naar binnen?

 • Opening rond deuren en ramen
 • Langs bomen en struiken die tegen het huis staan
 • Via leidingen en funderingen
 • Door gaten in de buitenmuur

Zodra het weer in de lente beter begint te worden, beginnen de eerste mieren van het seizoen zich weer te vertonen. Je ziet ze in de tuin, in het gazon, op je tuinmeubilair, tussen de tegels, op het balkon en enkele dagen later ook in huis.

Je vraagt je dan waarschijnlijk af “waar komen al die mieren nou vandaan?”. Precies op deze vraag ga ik in dit artikel antwoord geven.

Hoe komen mieren in huis?

Er zijn vele manieren hoe mieren je huis binnen kunnen komen. De meest voorkomende manieren zijn via opening in en rond deuren, ramen, funderingen, leidingen en buitenmuren. Zeker wanneer je gaten, scheuren, spleten en dergelijken op dat soort plekken ziet, dan weet je wel hoe laat het is!

Mieren kunnen ook ongemerkt in huis komen door mee naar binnen genomen te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld bloemen of planten van buiten meeneemt of een doos van de schuur naar binnen hebt gehaald, kan het zomaar zijn dat een mier meeliftte.

Een derde mogelijkheid is dat een vliegende mier naar binnen is gekomen. Zeker wanneer je in een flat woont is dat een plausibele uitleg. Vliegende mieren zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit een kolonie die zich elders gaan vestigen. Het is dus niet een aparte soort mier.

In mijn artikel over vliegende mieren bestrijden lees je daar meer over.

Bedenk je altijd wel: voor iedere mier die je ziet, zijn er velen meer nabij! Mieren zijn altijd samen, ze werken samen, eten samen en leven samen. Mieren hebben hele ingewikkelde sociale structuren, dus wees je er van bewust dat je nooit maar van een enkel miertje last hebt.

Waarom komen mieren naar binnen?

Mieren komen naar binnen omdat daar alles is dat zij nodig hebben: voedsel, water en plaatsen om zich te vestigen.

Zolang mieren een constante voedselbron hebben, kunnen ze zowel binnen als buien prima overleven. Mieren in huis moet wel je zo snel mogelijk vanaf. Daar kunnen ze grote schade aanrichten.

Een uitgebreid mierennest in de tuin
Een dergelijk mierennest in de tuin moet je direct aanpakken. Hieronder leeft een hele kolonie. Na verloop van tijd, maken zij hun weg bij jou naar binnen.

In de tuin is dat een ander verhaal. Mieren leveren een nuttige bijdrage aan de natuur en het klakkeloos bestrijden van ieder miertje in de tuin is vaak niet nodig. Een mierenplaag moet je echter wel zo snel mogelijk aanpakken.

Om te voorkomen dat mieren een weg naar binnen kunnen vinden, moeten huiseigenaren mieren rond de buitenkant van het huis bestrijden. Wij raden aan om eventuele gaten ​​te dichten met siliconenkit of gatenvuller, gaten in vensters en deuren te repareren, tochtstrips te vervangen en de takken van bomen die tegen het huis aan staan te snoeien.

Een integrale aanpak lees je in mijn gids over het aanpakken van mieren binnen- en buitenshuis.

Afhankelijk van het soort mier waar je mee te maken hebt, komen ze alleen naar binnen opzoek naar voedsel of zoeken zij een nieuwe plek om zich te vestigen. De meeste mierensoorten die wij in Nederland hebben, hebben hun nest liever buitenshuis en komen alleen binnen op zoek naar voedsel.

Wanneer je toch merkt dat de mieren zich bij jou in huis gevestigd hebben, dan is het zaak daar snel iets aan te doen. Hieronder lees je hoe je een mierenplaag in huis kunt tegengaan.

Wat kan je doen om te voorkomen dat mieren naar binnen komen?

Je huis mierenvrij houden betekent dat jij er voor moet zorgen dat mieren jouw huis niet gaan zien als hun nieuwe woonplaats of als een goede plek om op zoek te gaan naar voedsel. Je moet je huis dus voor mieren zo onaantrekkelijk mogelijk maken.

Wellicht heb je naast onderstaande tips ook iets aan mijn artikel over tips tegen mieren!

 • Hygiëne: het is van essentieel belang om hygiëne een gewoonte te maken. Goed opruimen en alles in huis schoonhouden is daarvoor noodzakelijk.
  
 • Voedsel: Ruim alle gemorste eten, drinken en kruimels onmiddellijk op en bewaar eten en etensresten in luchtdichte verpakkingen.
  
 • Gaten en kieren: Mieren komen het huis binnen door gaten en kieren. Ga dan ook goed na of er gaten en kieren te vinden zijn en maak deze met behulp van siliconenkit of gatenvuller dicht.
  
 • Lokdozen: Houd, zeker in de lente en de zomer, lokdozen gereed. Zelf heb ik goede ervaring met de lokdoos van HG. Deze link gaat naar mijn artikel daarover.

Wat moet ik doen als de mieren al naar binnen zijn gekomen?

Mieren hebben hun nest graag in gaten en kieren in huis
Zo ziet een goede verstop plaats van mieren eruit.

Wanneer je last hebt van mieren die je huis binnen komen, dan kan e er gelukkig een hoop aan doen. De vier tips die ik hierboven heb gegeven vormen wel de basis, dus zorg ervoor dat je dat eerst op orde hebt.

Ga vervolgens na waar de mieren vandaan komen. Het is namelijk voor het bestrijden van mieren in huis erg van belang dat je weet of de mieren een nest in huis hebben, of dat zij steeds van buiten komen.

Laten we met het makkelijkste beginnen: mieren die van buiten komen.

Hoe moet je mieren bestrijden die van buiten naar binnen komen?

Als je weet dat mieren van buitenaf je huis binnenkomen, is dat vrij eenvoudig op te lossen als je weet waar ze naar binnen komen. Volg de mieren om te zien waar zij naar binnen gaan. Meestal gaat het om gaten of kieren rond een deur of kozijn. Mocht dat het geval zijn, dan is het zaak deze openingen te dichten met een gatenvuller.

Vervolgens is het erg belangrijk om de omgeving waar de mieren lopen goed schoon te houden. Dan kan simpelweg door het met een vochtig doekje afnemen van de looproutes van de mieren. Mieren communiceren de route naar voedselbronnen door middel van geursporen. Wanneer je die sporen uitwist, zullen zij niet meer de weg naar binnen kunnen vinden.

Ten slotte strooi je een mierenpoeder op contactbasis rond de looproutes en rond de plaats waar de mieren naar binnen komen. Een goede mierenpoeder op contactbasis is de mierenpoeder van Luxan, deze bestel je gemakkelijk via bol.com.

Hoe moet je de mieren bestrijden die al een nest in huis hebben gemaakt.

Wanneer je last hebt van mieren die al in huis een nest hebben gebouwd, dan moet je daar zo snel mogelijk iets mee doen. Mieren kunnen zich immers razendsnel voortplanten.

Eerst is het zaak om de mierennest op te sporen. Dit kan je eigenlijk alleen doen door de mieren te volgen en kijken waar zij vandaan komen of naartoe lopen. In de regel is dat tussen een voedselbron en het nest. Ook kun je de omgeving waar je steeds veel mieren ziet even nalopen.

Lukt het niet om het nest te vinden? Neem dan eens een kijkje in mijn artikel over het vinden van een onvindbaar mierennest in huis, wellicht dat je aan de hand daarvan het nest wel kan achterhalen.

Heb je het nest, of de omgeving waar het nest hoogstwaarschijnlijk is, gevonden, dan ben ik zelf een voorstander van het gebruik van lokdozen. Zelf heb ik goede ervaring met de lokdozen van HG en heb daar een artikel aan gewijd.

Plaats de lokdoos in de buurt van het nest en laat het zijn werk doen. Wel is van belang dat je geen andere mierenbestrijdingsmiddelen gebruikt omdat de mieren er anders niet van zullen eten.

Daarnaast is het erg belangrijk om de omgeving goed schoon te houden en ervoor te zorgen dat de mieren niet op een andere plek aan voedsel kunnen komen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie