Spinnen bestrijden op het balkon: 14 handige tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Spinnen bestrijden op het balkon_ 14 handige tips

Spinnen zijn over het algemeen ongevaarlijke en zelfs behulpzame beestjes om op het balkon te hebben. Maar wanneer het met de spinnen uit de hand gaat lopen, en je niet meer normaal van je balkon kunt genieten, is het bestrijden van de spinnen een logische stap.

Spinnen kunnen zich razendsnel voortplanten en wanneer ze voldoende te eten hebben, kunnen ze een ware plaag veroorzaken. Het is dan ook geen wonder dat spinnen een van de meest voorkomende plagen zijn.

Naast het feit dat het niet fijn is om overal spinnen op je balkon te hebben, gaan mensen ook vaak tot het bestrijden van de spinnen op hun balkon over omdat ze gek worden van de spinnenwebben en ander viezigheid.

Daarnaast zijn spinnen een van de meest gevreesde insecten die er zijn en hebben veel mensen een flinke afkeer van spinnen. Reden voor hen om de spinnen op het balkon te bestrijden.

In dit artikel geef ik 14 handige tips om de spinnen op het balkon snel en effectief te bestrijden.

Pinterest Spinnen bestrijden op het balkon_ 14 handige tips

Wat doen spinnen bij mij op het balkon?

In Nederland hebben wij vrijwel geen spinnen waar je kwaad kunnen. Behalve mensen met een allergie voor het gif van spinnen, zal je van een spinnenbeet niet veel meer merken dan wanneer je door een wesp of een mug wordt gestoken.

Spinnen komen vooral op je balkon terecht omdat ze daar op zoek zijn naar eten, drinken of beschutting.

De balkon is de ideale omgeving voor spinnen omdat ze daar alles kunnen vinden dat ze nodig hebben: voedsel in de vorm van andere insecten, water in de vorm van regen- en afvoerwater en beschutting in alle gaten, scheuren, inkepingen en andere plekjes op het balkon.

Het vervelende aan die spinnen op het balkon is dat ze zo bij je binnen zitten. En dan krijg je weer een scala aan andere problemen.

Zitten ze al binnen? Lees dan eens mijn artikel: Binnen spinnen bestrijden: gids tegen spinnen in huis

Gelukkig is het bestrijden van spinnen op het balkon goed zelf te doen. Des te meer wanneer je mijn onderstaande tips toepast. Laat me trouwens vooral weten of ze voor jou het beoogde resultaat hebben gehad, want daar ben ik altijd benieuwd naar!

Tips om spinnen op het balkon te bestrijden

Hieronder vind je de allerbeste manieren om spinnen op het balkon te bestrijden. Kies er vooral een of meerdere die voor jou goed zijn uit te voeren en werkt het ene niet voor jou, dan zal een andere manier je vast verder helpen.

Ik heb hieronder maar liefst 14 verschillende tips beschreven om jou te helpen van de spinnen op je balkon af te komen. Met deze tips lukt het je vast!

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is voor mij een van de beste manieren om allerlei kruipende insecten te bestrijden. Qua effectiviteit is het voor het bestrijden van spinnen met gemak het allerbeste.

Diatomeeënaarde is een witte poeder gemaakt van fijngemalen versteende algen. Deze microscopisch kleine deeltjes drogen spinnen uit wanneer ze ermee in aanraking komen, maar zijn volkomen veilig voor mensen en huisdieren.

De effectiviteit zit hem erin dat deze poeder niet alleen werkt tegen spinnen, maar alle andere kruipende insecten bestrijdt. Daarmee heb je niet alleen de spin zelf te pakken, maar ook de insecten waarop de spin jaagt. En hier minder eten voor de spin, hoe minder last je van de spinnen zult hebben.

Zelf eens diatomeeënaarde proberen? Bekijk hier het aanbod op bol.com door te klikken of ga direct voor het merk dat ik zelf ook altijd in huis heb:

Ruim je balkon op

Hoe minder verstopplaatsen, hoe minder veilig de spinnen ze voelen en hoe minder zij geneigd zullen zijn om zich op jouw balkon te vestigen. Laat dan ook geen rommel op je balkon staan en ruim alles netjes op.

Niet eten en drinken op je balkon

Probeer zoveel mogelijk het eten en drinken op je balkon te vermijden. Niet zozeer voor de spinnen, maar des te meer voor andere insecten die op de door jouw gemorste kruimels afkomen.

Spinnen komen graag op plekken met andere insecten en wanneer je deze weet weg te houden, kom je vanzelf van de spinnen af. Het bestrijden van spinnen op het balkon doe je dan ook door een stukje preventie.

niet eten en drinken op bakon

Verzorg planten op het balkon

Planten trekken spinnen en andere insecten aan. Luizen, mieren en andere kleine insecten komen graag op je bloemen en planten af. Verzorg je planten dan ook goed om dit te voorkomen.

Hou planten vrij van luizen, hou takken en bladeren kort en verzorg ze goed.

Haal spinnenwebben zo snel mogelijk weg

Weet je dat je last hebt van spinnen op het balkon? Hou de omgeving goed in de gaten en wanneer je spinnenwebben ziet, moet je deze zo snel mogelijk weghalen. Daarmee voorkom je dat spinnen zich in de omgeving zullen vestigen en zich daar zullen voortplanten.

Door de spinnenwebben weg te halen, kan je de spinnen op een diervriendelijke en natuurlijke manier op je balkon bestrijden.

Vogel huisje

Vogels eten spinnen, dus door het aantrekken van vogels naar je balkon, zal je vanzelf van de spinnen afkomen. Door het plaatsen van een vogelhuisje, komen de gevleugelde spinnenbestrijders vanzelf naar je toe.

Zelf ook eens proberen? Bekijk het aanbod aan vogelhuisjes op bol.com door hier te klikken of ga meteen voor dit mooie exemplaar:

Peppermint oil

De sterke geur van pepermunt staat erom bekend om spinnen en ander ongedierte te bestrijden. Zeker voor de mensen die op zoek zijn naar een goede huismiddel om spinnen op het balkon te bestrijden, zullen dit een prima oplossing vinden.

Druppel wat pepermuntolie op verschillende plaatsen op het balkon, of doop wat wattenbolletjes in de pepermuntolie om de geur van pepermunt over het balkon te bestrijden.

Beschutting tegengaan

Dicht gaten, kieren en scheuren waar spinnen zich in kunnen verstoppen. Met een beetje kit of een gatenvuller voor buiten kom je al een heel eind.

Dit is zeker voor in de zomer een goede manier om van spinnen af te komen omdat ze zich dan des te meer gaan verstoppen.

Spray tegen kruipende insecten

Nee, niet direct om de spinnen te bestrijden, maar om hun voedselbron aan te pakken. Spinnen eten andere insecten, en wanneer die er niet zijn, gaan de spinnen vanzelf weg.

Met een goede spray tegen kruipende insecten, ga je allerlei verschillende soorten insecten tegen en daarmee ook de spinnen. Een erg effectieve manier om spinnen op het balkon te bestrijden!

Een goede spray tegen kruipende insecten bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of kies voor deze spray met uitstekende recensies:

Verminder licht

Andere insecten, zoals motten en muggen, worden aangetrokken door buitenverlichting en de verlichting die van binnen afkomt. De aanwezigheid van deze insecten, trekt weer spinnen aan, die op zoek zijn naar voedsel.

Probeer verlichting op en rond het balkon zoveel mogelijk te verminderen. Wellicht dat een lamp met een goede bewegingssensor uitkomst kan bieden?

Knoflook

Een veelgehoorde bestrijdingsmiddel tegen spinnen is knoflook. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar door het pletten van wat teentjes knoflook zou je spinnen op afstand moeten kunnen houden.

knoflook

Etherische olieen

Allerlei etherische oliën zijn goed om spinnen mee te bestrijden. Door de sterke geur van deze oliën, schrik je spinnen en andere insecten af en kan jij van een balkon zonder spinnen genieten.

Een makkelijke manier om de olie te verspreiden is door een spuitflesje met water te vullen, wat druppels etherische olie toe te voegen en vervolgens een enkel druppeltje afwasmiddel. Door de afwasmiddel kan de olie zich met het water vermengen en is het mengsel voor jou makkelijk op het balkon aan te brengen.

Meer over olie? Lees mijn artikel: Spinnen bestrijden met pepermuntolie: gids en stappenplan

Azijn tegen spinnen

Azijn is een middel dat bijna iedereen in huis heeft en perfect werkt om spinnen te bestrijden. De spinnen kunnen namelijk niet tegen het zure azijn en zullen dat dan ook zeker willen vermijden.

Ook bij azijn is het makkelijk om het met een spuitfles op het balkon te verspreiden. Meng gelijke delen water en azijn en je bent klaar om de spinnen te verjagen!

Cederhout

De geur van cederhout werkt erg goed tegen allerlei insecten. Het is dan ook niet vreemd dat moderne mottenballen van cederhout worden gemaakt!

Cederhout is namelijk voor veel insecten, waaronder spinnen, giftig en daarmee een zeer effectief bestrijdingsmiddel.

Zelf cederhout proberen? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze cederhouten spinnenbestrijders:

Ervaringen met het bestrijden van spinnen

Heb jij weleens last gehad van spinnen op het balkon? Hoe ben je er toen vanaf gekomen? Welk middel of methode heb je toen gebruikt? Deel hieronder jouw ervaringen met het bestrijden van spinnen op het balkon door een berichtje achter te laten in de reacties.

Ook wanneer je vragen hebt over het bestrijden van spinnen op het balkon, ben je van harte welkom om die hieronder te stellen. Ik doe mijn best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Spinnen bestrijden op het balkon: 14 handige tips”

 1. Hi!

  De link van bol.com voor Diatomeeënaarde stuurt mij naar een uitverkocht product. Ik vroeg me af of volgend product gelijkaardig is; https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1001106&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Fnl%2Fp%2Fdiatomeeenaarde-10-liter-bloedluis-en-mijten-fijn-poeder-kippen-kippenhok%2F9200000107718060%2F&name=Diatomee%C3%ABnaarde%2010%20liter%20(Hemexcide)%20-%20bloedlu

  Dit product is wel echt voor kippen bedoeld… Zou het ook werken op mijn balkon?
  Ik ben net verhuisd naar een appartement en er zitten vele kruisspinnen. Ik heb ze weg gedaan maar na nog geen 2 dagen zitten er weer vele nieuwe grote spinnen.

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Beantwoorden
  • Beste Celine,

   Ja hoor, die is prima te gebruiken. Het verschil tussen degene die ik aanraad en deze is dat deze niet voor consumptie geschikt is. Het is minder zuiver. Voor jouw doeleinden is het echter goed te gebruiken.

   Succes met de bestrijding!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Beste Peter,

  Ik heb een spinnenfobie en de tijd van huisspinnen is blijkbaar weer gekomen. We wonen in het groen en er waren daarnet grote huisspinnen tegen de muur buiten aan het lopen…hoe vermijd ik dat deze niet naar binnen komen?

  Beantwoorden
  • Beste Ines,

   Spinnen zullen zich altijd vestigen in een omgeving waar zij veel te eten hebben. In het geval van spinnen is dat eten andere insecten. Je zou eens na moeten gaan of je andere insecten in huis hebt en die moeten bestrijden. Dan hebben de spinnen niets te eten bij jou in huis en hebben ze er in het algemeen maar weinig te zoeken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie